Pratite nas

Komentar

Kolinda Grabar-Kitarović u Dublinu podsjetila na Irca koji je poginuo za Hrvatsku

Objavljeno

na

Hrvatska i Irska, iako udaljene jedna od druge, dijele brojne sličnosti, od snažne katoličke tradicije do dugovječne borbe za neovisnost i povijesnih valova ekonomskog i političkog egzodusa stanovništva, izjavila je u ponedjeljak navečer hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović na državnoj večeri koju je u njezinu čast priredio irski predsjednik Michael D. Higgins.

“Hrvatska i Irska dvije su prijateljske zemlje koje dijele brojne sličnosti, bez obzira na međusobnu udaljenost povezane su snažnom katoličkom orijentacijom, dugovječnom borbom za neovisnost, kao i povijesnim valovima ekonomskog i političkog egzodusa stanovništva”, kazala je Predsjednica.

Podsjećanje na Irca koji je poginuo za Hrvatsku

Govoreći o osvjedočenom prijateljstvu dvaju naroda u povodu 25. godišnjice međunarodnog priznanja Hrvatske, jer je Irska bila među prvim zemljama koja je to učinila, podsjetila je na posebnog junaka, hrabrog Irca Thomasa Crowleya, koji je poginuo boreći se za Hrvatsku tijekom Domovinskog rata.

Crowley se borio na mnogim ratištima, sudjelovao je i u oslobađanju Škabrnje i Maslenice, a poginuo je u lipnju 1995. te je pokopan u Splitu.

“U sjećanje na njega i sve borce za slobodu, danas osnažujemo još jednu poveznicu našeg prijateljstva i jedinstva u ujedinjenoj europskoj zajednici”, kazala je Predsjednica istaknuvši da će to prijateljstvo dodatno dobiti na snazi tijekom hrvatskog predsjedanja Unijom i suradnjom Galwaya i Rijeke, Europskih prijestolnica kulture 2020.

Istovjetna stajališta, prioriteti i interesi

“Dijelimo europske vrijednosti (…) gledamo na zajedničku europsku budućnost s gotovo istovjetnim stajalištima, prioritetima i interesima”, dodala je Grabar-Kitarović.

U kontekstu novih globalnih i unutarnjih izazova, Brexita i rasta populizma, nastavila je, važno je odvažno raditi na jačanju jedinstva svih 27 članica i solidarnosti unutar EU-a.

“Važno je postići konsenzus oko prijeko važnih pitanja, istovremeno poštujući interese zemalja članica, pronaći najbolja rješenja za izazove s kojima se suočavamo kako bi znali valjano odgovoriti na zabrinutosti naših građana. To je naša zajednička odgovornost”, rekla je Grabar-Kitarović.

U govoru je upozorila da gospodarska suradnja, nažalost, nije dovoljno razvijena. No postoji potencijal za daljnji razvoj na brojnim područjima, od turizma, digitalizacije, IT sektora, do razmjene iskustava na području poticanja malog i srednjeg poduzetništva, reforme javne uprave, korištenja EU fondova i integracije migranata.

Emigracija kao zajedničko povijesno iskustvo

Irski predsjednik Higgins rekao je da su srdačni bilateralni odnosi dviju zemalja djelomično rezultat mnogih zajedničkih iskustava, uključujući i “teško stečenu nacionalnu neovisnost” te emigraciju u samom srcu povijesnih iskustava.

Kao dvije zemlje koje sada dijele i zajednički europski projekt, upozorio je na “izazove bez presedana, vanjske i unutarnje”.

“U dijelovima Unije svjedočimo zabrinjavajućim sigurnosnim prijetnjama i ozbiljnim političkim krizama”, kazao je Higgins, izdvojivši kao primjer Brexit. Upozorio je da u odgovorima na krize i izazove ne smijemo postati “pijuni ksenofobnog populizma”.

“Uvjeren sam da tim krizama trebamo pristupiti s nadom, hrabrošću i obnovljenom političkom voljom”, poručio je Higgins.

Za EU je kazao da je veličanstven, ali nedovršen projekt, dodajući kako se svi u Uniji oslanjaju na Hrvatsku kao “ambasadora dobre volje” za bivše jugoslavenske republike, čiji narodi čekaju da “podijele obećanje mira stabilnosti i prosperiteta koje pruža EU”.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Hrvoje Zekanović: Večeras se rodila nova politička opcija

Objavljeno

na

Objavio

“Otvoreni smo za zajedništvo. Ovo je pobjeda za nas i bit ćemo otvoreni za zajedništvo na parlamentarnim izborima. Nisam euroskeptik, mi smo eurorealisti, mi smo iz ekonomskih razloga protiv eura”, rekao je Ladislav Ilčić.

U stožeru je jako veselo, pjeva se “Moja domovina”.

“Plenković je dobio duplo manje glasova nego na prošlim euroizborima. To pokazuje jedan trend da jača suverenistička ideja. Jačaju snage koje smatraju da su nam potrebni jaki nacionalni parlamenti”, kaže Ilčić iz Hrvatskih suverenista.

“Nije mi iznenađenje jedan mandat jer osjećate što narod osjeća, a to je suverenizam. Večeras se rodila nova politička opcija, jedan nov početak koji će jako dugo ostati u politici. Ne želim biti euforičan, ali ovo sve izgleda jako lijepo, strpimo se još malo, mogli bismo još jedanput zapjevati. Ruža Tomašić je bila naš glavni kandidat ipak je pokazala kako se brani interesi Hrvatske”, rekao je Hrvoje Zekanović te je nastavio oko nejedinstva na desnici:

“Nejedinstvo odgovara jedino Plenkoviću. Sad se pokazalo tko je išao u korist Andreju Plenkoviću”, kazao je Zekanović, prenosi Direktno.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Komentar

Bujanec: O sudbini Hrvatske opet se odlučuje u Beogradu!?

Objavljeno

na

Objavio

Kolona u Beogradu čeka na glasovanje...

6360 biračkih mjesta otvoreno je u Hrvatskoj do 19 sati, a veliki broj birača glasovao je i u susjednim zemljama.

Glasnogovornik DIP-a Slaven Hojski potvrdio je kako je na biralištima u dijaspori, izlaznost dobra, bolja nego na izborima za Europski parlament prije pet godina, piše N1.

Prijepodne je na tim biračkim mjestima glasovalo oko 4.400 birača, prije pet godina cijeli dan ih je glasovalo oko šest i pol tisuća birača. Najveći odaziv je u BiH.  Po podacima DIP-a glasovalo je 7.996 birača, dok je u Njemačkoj, po još nepotpunim podacima (nisu obrađena sva biračka mjesta) glasovalo je 1855 ljudi. Velika gužva vladala je i na biralištima u Srbiji.

U svom stilu, izlaznost u Srbiji komentirao je urednik i voditelj TV Bujice:

“Evo u kakvom smjeru ide Hrvatska; nekada smo imali kolone hrvatskih iseljenika ispred naših konzulata diljem svijeta, koji su se s radošću odazivali na izbore. Neki su se u međuvremenu potrudili da se Hrvatima u dijaspori na svaki mogući način oteža glasovanje i da kolona naših ljudi više nema”, komentirao je Velimir Bujanec na facebooku uz fotografije birališta u Beogradu (gore)

“No, sada zato imamo kolone ispred hrvatskih diplomatskih predstavništva u Beogradu.

U brojnim porukama koje pristižu redakciji Bujice, Hrvati koji su se uredno registrirali za glasovanje, a žive u Srbiji, otvoreno nam se žale da ih tjeraju iz kolone – i da im je glasovanje naprosto otežano i onemogućeno.

S druge strane, za odlazak na glasovanje u Beograd brojnim je Srbima plaćen prijevoz, dobili su sendviče, a neki i putne troškove…

Pitam se samo gdje je nestala ona stara Tuđmanova “ODLUČIMO SAMI O SUDBINI SVOJE HRVATSKE”?!” Napisao je Bujanec.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari