Connect with us

U potrazi za Istinom

Sjećate se Sirijca koji je tvrdio da mu je policija uzela kćer? – Božinović ima nove informacije

Objavljeno

-

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u petak je ocijenio kako nema razloga da Slovenija Hrvatskoj radi probleme oko ulaska u Schengen.

”Hrvatska policija radi na sprečavanju ilegalnih migracija i pritom omogućava Hrvatskoj stabilan i miran život, a isto to pritom čini i Sloveniji. Kada odbacite reducirane poglede na određena pitanja, svima je jasno da hrvatska policija kvalitetnu radi svoj posao i pritom nikako ne bi trebalo miješati politiku i ogroman i stručan posao u koji je uložen veliki trud i novac ministarstva unutarnjih poslova i naših europskih partnera”, kazao je Božinović u petak nakon središnje svečanosti obilježavanja Dana policije u Koncertnoj dvorani ‘Vatroslav Lisinski’.

Ministar unutarnjih poslova napomenuo je da policija ”s elanom i stručnošću” pristupa ispunjavanju 270 preporuka za zadovoljavanje tehničkih kriterija za ulazak u schengenski prostor. ”To su prepoznali i dužnosnici Europske komisije koji su zaključili da je Hrvatska ispunila sve tehničke kriterije za ulazak u Schengen”, dodao je.

Komentirajući optužbe o nasilju policije prema migrantima i slučaj navodnog policijskog razdvajanja sirijskog državljanina od njegove maloljetne kćeri u rujnu 2018. godine, Božinović je ukazao na nove informacije koje je dobio od libanonske policije.

”U četvrtak sam dobio informaciju od glavnog ravnatelja policije da je ravnatelj libanonske policije potvrdio da djevojčica nikada nije napustila zemlju, što ukazuje da je bila riječ o laži i bezočnoj manipulaciji. Ne znam je li oca djevojčice netko poticao, ali da se sutra ponovi slična situacija policija bi se ponovno angažirala jer ne bi sebi mogli oprostiti da se nešto dogodi malom djetetu”, ocijenio je ministar.

Podsjetimo, Sirijac Wadie Ghazi Sineid (44) jesenas je digao na noge hrvatsku javnost, a onda i policiju optužbama da su ga hrvatski policajci na plitvičkom području razdvojili od kćeri Allse (5) s kojom je ilegalno ušao u Hrvatsku sa skupinom Iračana. Hrvatska policija je nakon temeljitih provjera i izvida utvrdila da je Sirijac lažno prijavio djetetov nestanak iako je bio svjestan da dijete nije s njim i da će njegovi navodi rezultirati hitnim djelovanjem policije u traganju za djetetom. Rezime šestomjesečne potrage za curicom je kaznena prijava za lažnu uzbunu koju su slunjski policajci podnijeli protiv 44-godišnjeg sirijskog migranta.

Upitan očekuje li na hrvatskim granicama dodatne probleme s priljevom migranata, Božinović je rekao kako policija ne ovisi o dnevnim izjavima i izvješćima. ”Situaciju pratimo analitički i svojim kapacitetima smo spremni dočekati puno veći migrantski pritisak”, rekao je.

Obilježava se Dan policije i njezinog zaštitnika, svetog Mihovila

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari