Connect with us

Iz Svijeta

Sjedinjene Države premašile broj od 700.000 umrlih od covida-19

Objavljeno

-

Hina/epa

Sjedinjene Države premašile su broj od 700.000 ljudi koji su umrli od posljedica covida-19 od početka pandemije, pokazuju podaci Sveučilišta John Hopkins od petka, što je ekvivalent broju stanovnika glavnog grada Washingtona.

Taj crni broj podsjeća da stotine Amerikanaca i dalje svakodnevno umiru od koronavirusa, unatoč kampanji cijepljenja, piše agencija France presse.

SAD je po službenim brojevima najteže pogođena zemlja u svijetu po broju umrlih od koronavirusa, ispred Brazila i Indije. SAD ima i najviše zaraženih u svijetu.

Necijepljene osobe i dalje su najjače na udaru bolesti.

Takvih u SAD-u i dalje ima puno: kampanja cijepljena koja je počela u prosincu – i koja je dosegla vrhunac u travnju s ponekad i četiri milijuna cijepljenih dnevno – jako je usporila.

Nešto više od 64 posto američkog stanovništva, odnosno 215 milijuna ljudi, primilo je barem jednu dozu od tri cjepiva koja su odobrena u SAD-u.

Nošenje maske i cijepljenje vruća su politička pitanja koja dijele Amerikance. Neki republikanski guverneri, kao oni u Teksasu i na Floridi, čak su željeli uvesti zabranu obveze nošenja maski u svojim državama, u ime individualnih sloboda.

S druge strane, demokratska Kalifornija objavila je u petak namjeru da cijepljenje postane obavezno za sve učenike.

Guverner te države objavio je da će se svi učenici u Kaliforniji koji žele pohađati nastavu bilo u javnim ili privatnim školama morati cijepiti.

Ta se odluka odnosi na šest milijuna učenika u Kaliforniji, najnaseljenijoj državi zemlje.

Obveza cijepljenja će stupiti na snagu tek sljedeće godine, prema dobnim skupinama za koje će američka agencija za lijekove, FDA, u potpunosti odobriti cjepivo.

Ono je odobreno za starije od 16 godina, ali za sada za one između 12 i 15 godina samo u hitnom postupku u vezi pandemije. Za djecu mlađu od 12 još nije odobreno.

Bez cijepljenja neće biti moguće fizički doći na nastavu.

Necijepljeni učenici će moći pratiti nastavu putem interneta, upisati se na posebne programe ili se školovati kod kuće.

Čim na snagu stupi odveza cijepljenja za učenike, obvezno će se cijepiti i svi nastavnici i osoblje obrazovne ustanove, predviđa ta kalifornijska uredba.

Hina

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari