Pratite nas

Herceg Bosna

Sjedište Hrvatskog narodnog sabora BiH bit će u Hrvatskome domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru

Objavljeno

na

Sjedište HNS-a Hrvatski dom herceg Stjepan Kosača u Mostaru -HNS je institucija od suštinskog značenja za Hrvate kao mjesto za donošenje strateških odluka

hns kosačaSjedište Hrvatskog narodnog sabora BiH bit će u Hrvatskome domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru, doznaje Večernjak, a jučer su buduće urede obišli predsjednik HNS-a Dragan Čović i Glavnoga vijeća Božo Ljubić. Za vrijeme Herceg Bosne ovi su uredi bili sjedište čelništva tadašnjeg Sabora, a u posljednjih petnaestak godina u njima je sjedište raznih institucija među kojima su i braniteljske udruge. Predsjednici Čović i Ljubić u pratnji Josipa Merdže i Vese Vegara pogledali su buduće urede HNS-a i najavili da će za petnaestak dana biti u funkciji.

‘Otklon’ od HDZ-a

“Dugo nam je trebalo da pronađemo sjedište jer smo stalno u određenim aktivnostima. U konačnici, Hrvatski narodni sabor seli u Hrvatski dom hercega Stjepana Kosače u Mostaru. Vjerujem da ćemo za dvadesetak dana uspjeti tehnički urediti ovaj prostor, kako bi barem predsjednik Glavnog vijeća HNS-a mogao održavati aktivnosti, sazivati sastanke. Nadam se da će do izbora biti završeni svi poslovi, od naše adrese i svega što pravno trebamo učiniti kao Predsjedništvo HNS-a. Mislim da ćemo stvoriti sve pretpostavke da ono što svi govorimo ostvarimo u djelu”, rekao je Čović nakon što je obišao uredske prostorije. Pojasnio je da će se nakon izbora krenuti s reorganizacijom HNS-a, sukladno dokumentima koji će se usvojiti nakon registracije, kako bi HNS zaživio u punom kapacitetu, ali ne više u zgradi HDZ-a, zbog čega se ovaj projekt i vezao uz ovu stranku. “Na taj bi ga način pomalo fizički otklonili od pojedinačnog političkog utjecaja”, ocijenio je Čović.

Zajedništvo

Ljubić to doživljava kao važni zaokret, jer se ‘HNS kao krovno političko i predstavničko tijelo Hrvata u BiH vraća i simbolički svojim korijenima, vraća se kući’. “Najvažnija zadaća HNS-a i danas, a i nakon izbora jeste izgradnja političkog i institucionalnog zajedništva. HNS po meni, ima vrlo važnu ulogu u povezivanju hrvatskih općina i županija politički i institucionalno, sukladno postojećem Ustavu i zakonima. U tome smislu uloga HNS-a se nastavlja nakon izbora angažiranjem na ostvarivanju hrvatske jednakopravnosti u BiH. No, i kada se riješi ono što se često svodi pod hrvatsko pitanje, odnosno izjednači ustavna pozicija hrvatskog naroda, uloga HNS-a ne prestaje, smatra predsjednik Glavnog vijeća HNS-a Božo Ljubić.

Zoran Krešić/VL

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Herceg Bosna

Hrvatski logoraši podržali Oručevićevu inicijativu – Šalju mu dokaze i presude o zločinima tzv. Armije BiH

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatski logoraši su primijetili da veći dio onih koji danas veličaju Armiju BiH i potenciraju priču o zločinima Hrvata su na početku ratnih sukoba bili pripadnici Hrvatskog vijeća obrane.

– Ono što je ustanovljeno u sudnici mora se učiti u učionicama. Naša djeca još ne uče pravu istinu i mi našoj djeci moramo približiti povijest – rekao je prije nekoliko dana Safet Oručević u Mostaru uoči svečane akademije povodom obilježavanja godišnjice formiranja Armije BiH. Dok se većina javnosti nije obazirala na ovakvu izjavu, iz Hrvatske udruge logora su odlučili podržati Oručevićevu ideju.

Kako je za Pogled.ba rekao predsjednik udruge Karlo Marić, Hrvatska udruga logoraša će na Oručevićevu adresu dostaviti sve dokumente, izjave i dokaze o logorima Armije BiH na području Hercegovine i šire, kao i sudske presude kojima su pripadnici te vojne formacije osuđeni za ratne zločine, osobito one počinjene u logorima.

– Zadnjih godina su izdane tri knjige koje otkrivaju istine o logorima Armije BiH u kojima su Hrvati zatvarani, mučeni i ubijani. Tu su i stotine svjedočanstava ljudi koji su prošli najgore torture u logorima Armije BiH, a bilo iz je više od 300. S ciljem da djeca uče istinu na temelju sudskih presuda poslat ćemo i niz sudskih presuda za spomenuta zlodjela. I mi želimo da djeca uče istinu i nadamo se kako će ovi napori pomoći da se taj cilj ostvari – rekao je Marić.

Dodao je kako logoraši već godinama upozoravaju da bi broj sudskih presuda za zlodjela u logorima Armije BiH trebao biti daleko veći, ali kako domaće pravosuđe, ali ni međunarodna zajednica ne pokazuju previše interesa za te predmete.

– Vi imate još slučajeve u kojima se optuženi za ratne zločine iz Armije BiH kriju u Sjedinjenim Američkim Državama, a mi se pitamo kako je moguće da zemlja koju nazivaju kolijevkom demokracije skriva ljude koji su počinili teška zlodjela u ratu? Ipak, sigurni smo kako će broj presuda zločincima iz redova Armije BiH u budućnosti biti još veći, tako da će biti još lakše provesti ono o čemu priča Oručević – naglasio je Marić.

Sugovornik portala Pogled.ba je dodao kako bošnjačka politika elita, u suradnji s pojedincima u pravosuđu već godinama radi na projektu preimenovanja logora Armije BiH u sabirne centre, te kako taj proces osobito podržavaju pojedinci u Tužiteljstvu BiH.

– Muzej u Jablanici nije sabirni centar nego logor u kojem su stotine zatočenika prolazi kroz najteže torture. Isto je s desetcima logora koji su bili u Mostaru na teritoriju koji je bio pod kontrolom Armije BiH. Postoje i sudske presude u ovim slučajevima i vjerojatno je to istina o kojoj priča Oručević – zaključio je Marić.

Hrvatski logoraši su primijetili da veći dio onih koji danas veličaju Armiju BiH i potenciraju priču o zločinima Hrvata su na početku ratnih sukoba bili pripadnici Hrvatskog vijeća obrane.

– Brojne osobe koji zadnjih dana o HVO-u govore kroz priču udruženog zločinačkog poduhvata su bili dio HVO-a i o tome postoji foto dokumentacija. Mi nemamo ništa protiv toga da tu fotodokumentaciju proslijedimo pojedincima, ali i medijima kako bi opet došli do prave istine. Ne može se povijest pamtiti o trenutka koji odgovara pojedincima. Valja i napomenuti kako je sud u predmetu protiv Mile Puljića zaključio kako nikakvog UZP-a nije bilo na području Mostara od strane HVO-a – naveli su iz Hrvatske udruge logoraša, jedne od najaktivnijih organizacija proisteklih iz Domovinskog rada koja i danas ulaže mnogo napora kako bi istina o ratnim sukobima bila sačuvana u svome izvornom obliku./HMS/

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Herceg Bosna

Od sinoć TV Kiss emitira se s logom RTV Herceg Bosne.

Objavljeno

na

Objavio

Nedavno je najavljeno kako će nakon kupnje TV Kissa, RTV Herceg Bosna pored radijskog početi emitirati i televizijski program.

Regulatorna agencija za komunikacije ranije je potvrdila za portal Bljesak.info kako će RTV Herceg Bosna, u skladu s dodijeljenim tehničkim uvjetima, program emitirati s osam lokacija.

Stipo Galić, direktor RTV Herceg Bosne tada je rekao kako neće još izlaziti u javnost s izjavama.

Prema neslužbenim informacijama RTV Herceg Bosne objedinit će TV KISS, koja je kupljena još prošle godine, te Našu TV i Prvi.tv iz Mostara te Posavsku televiziju koji će činiti hrvatski televizijski kanal u BiH, piše dnevnik.ba

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari