Pratite nas

Herceg Bosna

Sjedište Hrvatskog narodnog sabora BiH bit će u Hrvatskome domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru

Objavljeno

na

Sjedište HNS-a Hrvatski dom herceg Stjepan Kosača u Mostaru -HNS je institucija od suštinskog značenja za Hrvate kao mjesto za donošenje strateških odluka

hns kosačaSjedište Hrvatskog narodnog sabora BiH bit će u Hrvatskome domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru, doznaje Večernjak, a jučer su buduće urede obišli predsjednik HNS-a Dragan Čović i Glavnoga vijeća Božo Ljubić. Za vrijeme Herceg Bosne ovi su uredi bili sjedište čelništva tadašnjeg Sabora, a u posljednjih petnaestak godina u njima je sjedište raznih institucija među kojima su i braniteljske udruge. Predsjednici Čović i Ljubić u pratnji Josipa Merdže i Vese Vegara pogledali su buduće urede HNS-a i najavili da će za petnaestak dana biti u funkciji.

‘Otklon’ od HDZ-a

“Dugo nam je trebalo da pronađemo sjedište jer smo stalno u određenim aktivnostima. U konačnici, Hrvatski narodni sabor seli u Hrvatski dom hercega Stjepana Kosače u Mostaru. Vjerujem da ćemo za dvadesetak dana uspjeti tehnički urediti ovaj prostor, kako bi barem predsjednik Glavnog vijeća HNS-a mogao održavati aktivnosti, sazivati sastanke. Nadam se da će do izbora biti završeni svi poslovi, od naše adrese i svega što pravno trebamo učiniti kao Predsjedništvo HNS-a. Mislim da ćemo stvoriti sve pretpostavke da ono što svi govorimo ostvarimo u djelu”, rekao je Čović nakon što je obišao uredske prostorije. Pojasnio je da će se nakon izbora krenuti s reorganizacijom HNS-a, sukladno dokumentima koji će se usvojiti nakon registracije, kako bi HNS zaživio u punom kapacitetu, ali ne više u zgradi HDZ-a, zbog čega se ovaj projekt i vezao uz ovu stranku. “Na taj bi ga način pomalo fizički otklonili od pojedinačnog političkog utjecaja”, ocijenio je Čović.

Zajedništvo

Ljubić to doživljava kao važni zaokret, jer se ‘HNS kao krovno političko i predstavničko tijelo Hrvata u BiH vraća i simbolički svojim korijenima, vraća se kući’. “Najvažnija zadaća HNS-a i danas, a i nakon izbora jeste izgradnja političkog i institucionalnog zajedništva. HNS po meni, ima vrlo važnu ulogu u povezivanju hrvatskih općina i županija politički i institucionalno, sukladno postojećem Ustavu i zakonima. U tome smislu uloga HNS-a se nastavlja nakon izbora angažiranjem na ostvarivanju hrvatske jednakopravnosti u BiH. No, i kada se riješi ono što se često svodi pod hrvatsko pitanje, odnosno izjednači ustavna pozicija hrvatskog naroda, uloga HNS-a ne prestaje, smatra predsjednik Glavnog vijeća HNS-a Božo Ljubić.

Zoran Krešić/VL

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Herceg Bosna

Obilježena 25. obljetnica stradanja Hrvata u Uzdolu

Objavljeno

na

Objavio

U organizaciji 3. bojne brigade Rama i branitelja Uzdola danas je obilježena 25. obljetnica stradanja Hrvata u Uzdolu.

Prije svete mise a nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća župnik don Ivan Tomić kazao je kako je ovo žalostan dan za Župu, dan spomena na veliku tragediju i ratni zločin.

-Svjesni smo toga što je naša zemlja pretrpjela u ratu, no ovo je i dalje naša želja, naša svetinja. Stoga ljubimo svoju zemlju, hrvatsku, ramsku i uzdolsku uvijek i zauvijek ma gdje bili. Uvijek se sjetimo odakle dolazi naša krv, kazao je župnik te pozdravio sve vjernike, obitelji poginulih, oce svećenike na čelu sa mons. Tomom Vukšićem, vojnim biskupom ordinarijem u BiH koji je i predvodio misu, kao i hrvatskog člana Predsjedništva BiH dr. Dragana Čovića koji je predvodio mnogobrojno izaslanstvo Hrvatskog narodnog sabora i HDZ-a BiH.

Mons. Vukšić u svojoj propovijedi kazao je kako Crkva nije nadležna za provođenje zemaljske pravde ali jeste zajednica moralna i neotuđiva i naša obveza je molitva i sjećanje, solidarnost i ljubav.

-Stoga pozivam nadležne institucije na provođenje zakona i pravde, istaknuo je mons. Vukšić.

-Nastojanja kršćana je oslobađanje od zlog pamćenja. S nadom da će biti od koristi promicanje vrijednosti općeg dobra u cjelokunoj društvenoj zajednici, te konačna pobjeda dobra nad zlim. Prošlost živi kroz sjećanje, i njezin sadržaj utječe u mnogočemu na našu budućnost, prošlost tako postaje obnovljena a budućnost pak gledana iz perspektive nade, zaključio je biskup Vukšić u svojoj propovijedi.

Pripadnici Prozorskog bataljona Armije BiH su u sklopu operacije ‘Neretva 93.’, 14. rujna 1993. godine napali mjesto Uzdol i pri tome počinili stravičan ratni zločin na okrutan način ubivši 41 osobu katoličke vjere i hrvatske nacionalnosti.

Među žrtvama se nalazilo 29 civila, od kojih je najmlađa žrtva imala 10, a najstarija 87 godina, te 12 pripadnika HVO-a.

Za navedene strašne zločine podignuta je optužnica protiv Envera Buze, zapovjednika Samostalnog bataljona Prozor Armije BiH, a sudski proces je u tijeku.

UZDOL, SJEĆANJE NA NEVINE ŽRTVE (14. RUJNA 1993 – 14. RUJNA 2018.)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Herceg Bosna

Govor generala zbora Stanka Sopte na 23. obljetnici oslobođenja kraljevskog hrvatskog grada Jajca

Objavljeno

na

Objavio

Govor generala zbora Stanka Sopte
23. obljetnica oslobođenja kraljevskog hrvatskog grada Jajca
Jajce, 13 rujna 2018.

POŠTOVANI PRIJATELJI!

Godine se slažu u knjigu povijesti. U sjećanje. Tako uvijek u rujnu dolazi i obljetnica oslobođenja kraljevskog hrvatskog grada Jajca. Jajce je brojalo svoje godine i svoja sjećanja i složilo tešku i krvavu knjigu povijesti. Iz te su knjige mnogi htjeli čitati i često čitali i ono što u njoj ne piše i o čemu ona pojma nema. Izmišljali su povijest. No naša teška i krvava knjiga povijesti ne ljubi ništa drugo do onoga što je u njoj krvlju njenih sinova zapisano. Sve od kad Jajce postoji i sve od kada šume vodopadi njegove rijeke Plive.

Jajce pamti starohrvatska vremena svoga ponosa i svoje slave, vremena svojih hrvatskih kraljeva u Bosni, no pamti i teška vremena u kojem je utvrda za utvrdom, tog slavnog hrvatskog kraljevstva u Bosni, šapatom padala. I pamti strašna vremena svoga zadnjeg kralja i kako je na izdaju smaknut i pokopan tu na Humu ponad grada. Pamti i duga stoljeća ropstva i patnje pod turskim kopitom, pamti desetljeća olovnih godina komunističkih prijetnji i stradanja. Pamti i zadnje ratove, svoj pad i svoje oslobođenje.

Danas smo u 23. obljetnici oslobođenja hrvatskog i kraljevskog grada Jajca od četničkih hordi i postrojbi JNA kada su hrvatske snage HVO-a i HV, kroz operaciju Maestral, u svom nezaustavljivom naletu pomele okupatorske postrojbe i svome hrvatskom gradu Jajcu donijele slobodu. Na krvi i životima vitezova Hrvatskog vijeća obrane Hrvatske republike Herceg Bosne, izrasta sloboda i život ovoga grada.

Stoga se danas s neizmjernom zahvalnošću sjećamo svojih poginulih prijatelja i suboraca, svojih vitezova, sjećamo se naših ranjenih, iskupili smo se ovdje mi veterani, njihovi prijatelji i suborci iz toga slavnog i pobjedničkog boja.

Želimo im pokoj vječni i laku grudu zemlje Hrvatske. Želimo njihovim obiteljima reći veliko hvala. Želimo gradu Jajcu poželjeti život u slobodi i hrvatskom narodu čestit i dostojanstven život u njihovom gradu Jajcu.

Živjeli.

Kamenjar.com

 

Obilježena 23. obljetnica oslobađanja Jajca

 

 

13. rujna 1995. nad slapovima Plive zavijorila se hrvatska zastava!

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari