Pratite nas

Događaji

SJEDNICA HNES-a: Odluka o osudi Josipa Broza Tita za genocid i druge zločine nad Hrvatima

Objavljeno

na

Četvrta javna sjednica HNES-a zakazana je za subotu, 31. listopada u 10 sati u KD Vatroslav Lisinski u Zagrebu.

[ad id=”68099″]

Hrvatsko nacionalno etičko sudište utemeljeno pri Hrvatskom žrtvoslovnom društvu, u okviru svoje stvarne nadležnosti provelo je postupak razmatranja etičke odgovornosti Josipa Broza Tita za djela genocida i drugih zločina počinjenih nad hrvatskim narodom, kao i njegovih ideoloških sljedbenika predvođenih Zoranom Milanovićem i o tome donijelo odluku o etičkoj osudi. Osim na znanstvenoj podlozi, Hrvatsko nacionalno etičko sudište ovu odluku temelji i na rezultatima provedene višemjesečne javne rasprave, pri čemu se polazilo od općepoznate činjenice da su brojni Hrvati tijekom Drugoga svjetskoga rata kao i u poslijeratnome razdoblju stradali samo zbog toga jer su bili neprihvatljivi jugokomunističkoj ideologiji.

Tu je zločinačku ideologiju osudio cijeli civilizirani svijet, pa tako i Vijeće Europe svojom Rezolucijom broj 1481 (25. siječnja 2006.). Iste je godine Hrvatski sabor donio Deklaraciju o osudi zločina počinjenih tijekom totalitarnoga komunističkog poretka u Hrvatskoj 1945. – 1990. (“Narodne novine”, br. 76/2006.), pa je time formalno prihvatio preporuku parlamentarne skupštine Vijeća Europe. Međutim, i unatoč tako snažnoj međunarodnoj osudi zločina komunističkoga totalitarizma, njegovi su ideološki ostatci još uvijek duboko ukorijenjeni u hrvatskome javnom, društvenom i političkom životu i zbog toga oni uvelike koče civilizacijski napredak hrvatskoga društva. Upravo će zbog toga Hrvatsko nacionalno etičko sudište u subotu, 31. listopada 2015. godine, u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu, održati svoju IV. javnu sjednicu na kojoj će službeno objaviti svoju odluku o etičkoj osudi Josipa Broza Tita za djela genocida i drugih zločina počinjenih nad hrvatskim narodom, kao i njegovih ideoloških sljedbenika predvođenih Zoranom Milanovićem.

Hrvatsko nacionalno etičko sudište poziva hrvatsku i međunarodnu javnost da dođe na ovu javnu sjednicu i vlastitom prisutnošću uveliča ovaj društveni događaj, za koji vjeruju da će pridonijeti širem razvoju društvene svijesti o osudi protagonista jugokomunističkoga totalitarizma i njihovih ideoloških sljedbenika, jednako kao što je to učinjeno prema ostalim totalitarnim režimima koji su vladali Europom tijekom 20. stoljeća

U nastavku donosimo program sjednice:

Pozdrav Domovini  pjeva Ratomir  Kliškić, prvak HNK Split

Minuta šutnje

Predstavljanje  članova HNES-a,

Uvodna riječ-– Z.Šeparović

Dokazni postupak

1.     Žrtve-svjedoci: M. Veselica, N. Štedul, A. Glibota, A. Kovačević, J.Janša,Slovenija, A. Demaći, Kosovo, Dž. Letić, BIH

2.     Majka Kata,izgubila četiri brata, četiri sina i zeta, M. Pavković

3.     Srbi u Hrvatskoj: Pupovac mora otići – N.Vlahović

4.     Veleizdaja velikodušnim davanjem hrvatskih teritorija , Z. Hodak

5.     Izdaja iseljene Hrvatske, A. Beljo

6.     Kulturocid , N. Nekić

7.     Nastavak komunističkog totalitarizma u Hrvatskoj, J. Botteri Dini

8.     Etička  optužba medijskog sustava u Hrvatskoj, J.Čelan

9.     Huda jama-strogo čuvana tajna i smrt Stjepana Crnogorca, R.Leljak

10.  Molitva za mog pokojnog brata Stjepana, č.s. Bernardica Crnogorac

UMJETNIČKI PROGRAM

AGMatoš: Gospa Marija,  pjesmu govori Božidar Alić, dramski umjetnik

Iz moje krvi trava raste, Mario Filipi – Eva Kirchmayer Bilić

Stina pradidova, (recitacija)Ante Nadomir Tadić  Šutra

IZRICANJE ETIČKIH OSUDA PROTIV

JOSIPA BROZA TITA –  N. Debelić, J..Jurčević

ZORANA MILANOVIĆA – N.Nekić,  Z. Vladanović

A što sada?(završna riječ), Z.Šeparović

(ujedno i predstavljanje knjige: Etičke osude Tita i njegovih sljedbenika)

ZAVRŠNA SVEČANOST

Hrvatska se rađa, riječi A.Kikaš,pjeva Ratomir Kliškić, gitara Pavle Kolarov

U boj, u boj, iz opere N.Š. Zrinski, Ratomir Kliškić, Eva Kirchmayer-Bilić

Moja Domovina, sa ekrana, izvorna snimka

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Događaji

Vukovar – Očekuje se dolazak oko 30.000 prosvjednika iz svih krajeva Hrvatske

Objavljeno

na

Objavio

Na inicijativu gradonačelnika Ivana Penave u Vukovaru će se u 14 sati održati prosvjedni skup zbog nezadovoljstva radom državnih institucija na procesuiranju počinitelja ratnih zločina.

Očekuje se dolazak oko 30.000 prosvjednika iz svih krajeva Hrvatske.

Gradonačelnik je pozvao na miran prosvjed bez političkih poruka mržnje i nesnošljivosti.

Policija i organizatori smatraju da će sve proteći mirno jer je cilj poslati jasnu poruku institucijiama da nakon 27 godina počnu raditi svoj posao i počnu kažnjavati ratne zločine.

Ističu da ukoliko se institucije ponovno ogluše na zahtjeve Vukovaraca da ovo nije kraj već novi početak.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Događaji

U Osijeku održana premijera dokumentarnog filma ‘Štafeta smrti’

Objavljeno

na

Objavio

U Nadbiskupskom vikarijatu u Osijeku jučer je upriličeno premijerno prikazivanje dokumentarnog filma “Štafeta smrti” u organizaciji Odbora za branitelje HDZ Osijek uz suradnju s Zajednicom udruga HVIDRA OBŽ.

Predsjednik Odbora za branitelje HDZ Osijek Dalibor Križanović zahvalio se mnoštvu nazočnih HRVI, dragovoljaca i branitelja Domovinskog rata srednjoškolaca i zainteresiranih građana. Zajedništvo je naša snaga ustvrdio je Dalibor i posebno se zahvalio samim sudionicima prikazanog događaja Ivici Jurčanu i Đuri Kovačeviću, koji su teško ranjeni ostali u minskom polju 12 odnosno 9 dana.

Autorica filma Nada Prkačin pozvala je nazočne hrvatske branitelje da se uključuju u svjedočenju istine o Domovinskom ratu svojim vlastitim svjedočenjima jer će istina postati pisani trag ljudi koji nisu bili sudionici Domovinskog rata.

Damir Radnić je predstavio istinske heroje Domovinskog rata Ivicu Jurčana i Đuru Kovačevića jedine živuće sudionike štafete smrti. Iako teško ranjeni hodajući sa protezama Ivica i Đuro nisu izgubili vjeru u Domovinu i dalje vjerujući u vrijednosti ranih devedesetih.

Premijeri su bili nazočni i izaslanici župana i gradonačelnika Antun Blažević i Darko Nađ, velika dvorana Nadbiskupskog vikarijata bila je popunjena, dok je sam dokumentarni film izazvao duboke emocije gledatelja.

U predvorju Vikarijata održana je izložba fotografija maloljetnih branitelja i dragovoljaca Domovinskog rata.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori
Sponzori

Komentari