Pratite nas

Kronika bez cenzure

Na sjednici Vlade RH razriješena je desna ruka bivše ministrice dr.sc. Nade Šikić

Objavljeno

na

Andrej Plenković počeo se ponašati poput Zorana Milanovića koji je često volio isticati retoriku ili “mi” ili “oni”.

U suštini Andrej Plenković provodi čistku u svilenim rukavicama budući da nikada nije imao izgrađen autoritet lidera poput Zorana Milanovića, ali svjestan moći i pozicije na kojoj se trenutno nalazi koristi se terminom demonstracije moći koju primjenjuju gotovo svi političari na vrhuncu vlastite političke karijere.

Jedino se valjda Tomislav Karamarko nije koristio tim terminom, jer u suprotnom Andrej Plenković nikada se ne bi našao na listi za EU parlament, već bi bio počišćen kao Kosoričin i Šeksov kadar odmah nakon unutarstranačkih izbora 2012. godine.

Radi vlastite anemičnosti i karijere koju je stekao kroz institucije EU-a krenuvši od pripravničkog staža kod ugledne njemačke političarke i dugogodišnje europarlamentarke Doris Pack pa do zastupnika s pravom glasa u EU parlamentu Andrej Plenković vrši čistku na jedan perfidan način koristivši glasove birača s ciljem stjecanja prednosti ispred (ne)istomišljenika u stranačkom životu.

Dapače svim (ne)istomišljenicima vrata za odlazak otvara osoba koja je tek 2011. godine ušla u HDZ kao nova uzdanica Jadranke Kosor. Indikativno je to da Andrej Plenković nije naredio svim bivšim članovima Saveza komunista da napuste HDZ i vrate se u svoju matičnu stranku koja je prirodni slijednik SKH. Vjerodostojno kao i izlazak Jadranke Kosor na parlamentarne izbore na listi s Ivom Josipovićem – Slavkom Linićem – Radimirom Čačićem!

Takav način djelovanja u skladu je s njegovim profilom i profinjenosti koristivši pritom mirnoću iako se s oporbom krenuo u Hrvatskom saboru obračunavati na osobnoj razini što se moglo najbolje vidjeti na primjeru bivšeg Milanovićevog ministra dr.sc. Siniše Hajdaša Dončića kada mu je premijer RH spustio neka si nabavi prevoditelja, a pritom ne razmišljajući da mnogi u Hrvatskoj nemaju ili nisu imali uvjete kakve je imao Andrej Plenković na osnovu svojih roditelja koji su mu mogli omogućiti put ka današnjoj karijeri još za vrijeme bivšeg režima. Od mirnoće do agresivnosti tanka je nit ako ne posjedujete sigurnost i vjeru u ono što činite.

U krajnjoj liniji paralelu takvog načina obračuna povukao bi sa Zoranom Milanovićem i udaranjem nisko ispod pojasa, no jedino je razlika u tome što se bivši premijer RH koristio za obračun terminom vojne lekarke u srazu s Andrejom Plenkovićem. Radi li se o taštini obojice procijenite sami!

Umjesto da se Andrej Plenković ispričao javnim putem bivšoj Karamarkovoj ministrici dr.sc. Nadi Šikić nakon dobivene presude ispred Međunarodne organizacije rada u Ženevi koja je spriječila nova zaduženja u visini od min. 30 milijardi kuna do max. 100 milijardi kuna, te kazao javnosti kako je pogriješio sam s Nadinom smjenom i pozvao istu nazad u Vladu RH uslijedila je nova čistka.

Plenković u obračunu s drugim ešalonom imenovao je osobu na čelo HZMO koja nema dana radnog staža u mirovinskom osiguranju

Slučajno ili ne, dok u Hrvatskoj vlada kolektivna medijska cenzura dva dana iza našeg članka na portalu “Dr.sc. Nada Šikić nakon dobivene presude u Ženevi omogućila je isplatu mirovina korisnicima HVO” uslijedila je nova smjena na sjednici Vlade RH.

Dana 13.04.2017. godine na zatvorenom dijelu sjednice Vlade RH razriješen je dosadašnji vršitelj dužnosti ravnatelja Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje Ivo Bulaja, te je ravnateljem zavoda,  temeljem provedenog postupka po raspisanom javnom natječaju, imenovan Josip Aladrović. Pomoćnikom ravnatelja zavoda za ostvarivanje prava iz mirovinskog osiguranja i doplatka za djecu imenovan je Ivo Bulaja.

Osim što je razriješena osoba od povjerenja bivše ministrice dr.sc. Nade Šikić koja joj je bila desna ruka u svim dosadašnjim procesima od dobivene presude u Ženevi pa do isplate mirovina korisnicima HVO, ravnateljem HZMO imenovana je osoba bez dana radnog iskustva u mirovinskom osiguranju.

Stoga postavlja se retoričko pitanje je li imenovanje HDZ-ova tajnika Odbora za financije bez radnog iskustva u mirovinskom osiguranju na čijem je čelu odbora resorni ministar dr.sc. Tomislav Ćorić osveta ministra radi izostanka rezultata za vrijeme njegova ministrovanja, osveta radi postignutih rezultata bivše Karamarkove ministrice dr.sc. Nade Šikić u relativno kratkom mandatu ili je riječ o širem kontekstu pa je učinjen ustupak “regionu” za nepočudne domoljube koji su spriječili bankrot naše domovine i zamjerili se moćnicima koji zagovaraju “integraciju u zapadni Balkan” ?

Umjesto da se javnost izvijestilo o dobivenoj presudi u Ženevi pod ingerencijom bivše ministrice dr.sc. Nade Šikić, te o isplatama mirovina korisnicima HVO-e očito je pogubna i najveća zamjerka za bivšeg vršitelja dužnosti ravnatelja Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje Ivo Bulaju bila isplata duga HVO-e, jer neposredno nakon objave vijesti na našem portalu o isplati mirovina korisnicima HVO uslijedila je smjena drugog ešalona.

Izdrži li Andrej Plenković do kraja mandata postavlja se pitanje ispred čijih birača će tražiti potporu za novi mandat?

Valjda misli da medijskom cenzurom informacije neće doći do biračkog tijela, ali kada treba objaviti ankete tada neovisno bilo da je riječ o Bagrokoru ili neshvaćenom smijehu ministrice Martine Dalić prilikom prezentiranja Lex Agrokora javnosti svi mediji peglaju imidž spasitelja koji u svilenim rukavicama nastavlja retoriku ili “mi” ili “oni”, ali na jedan perfidniji način.

Bilo kako bilo očigledno je da Plenkovićeva vjerodostojna vlada nije ta koja kadrovska rješenja temelji na osnovu rezultata i rada iz ljubavi prema domovini što su dokazali Nada Šikić i Ivo Bulaja, te se imenovanja temelje na principu poslušnosti i lojalnosti što se najbolje vidi u ovom slučaju kada osoba nema dana radnog staža u mirovinskom osiguranju što nije prvi slučaj u Hrvatskoj. U suprotnom ne bi došlo do smjene bivše ministrice dr.sc. Nade Šikić i vršitelja dužnosti Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje Ivo Bulaje.

Sanjin Baković

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj

Kronika bez cenzure

Uslijedile ostavke radi povratnika koji se poziva na Andreja Plenkovića

Objavljeno

na

Objavio

Pandorina kutija počela se otvarati nakon što je zagrebačkom HDZ-u nametnut Drago Prgomet kao kandidat za gradonačelnika Grada Zagreba. U HDZ-ovoj široj nomenklaturi prepoznat je kao rušitelj Karamarkova pobjedničkog HDZ-a, politički konvertit koji nakon napuštanja HDZ-a prelazi u MOST sve do izbacivanja iz MOST-a od strane Bože Petrova, idejni tvorac HRID-i, te povratnik u HDZ nakon što je Tomislav Karamarko bačen na koljena.

U ovoj kampanji ostati će zapamćen kao HDZ-ov kandidat za gradonačelnik Grada Zagreba koji neće zapošljavati HDZ-ovce, već imaju natječaje pa neka se izvole javiti na njih. U skladu sa Draginom izjavom članstvo se diglo na noge, a ankete mu daju 5%. Nakon završetka izbora pitanje je koliko će trebati zagrebačkom HDZ-u da se krene oporavljati nakon Draginih izjava, jer bolje za njega bilo bi da je to prešutio nego li što je navukao jal na svoja leđa ionako zapuštenih članova HDZ-a o kojima nitko ne mari.

Živjeli smo, živimo i živjeti ćemo za HDZ, a nikada nismo živjeli od HDZ-a

Da u HDZ-u ima pregršt poštenih, časnih i moralnih osoba dokazuje ovaj primjer iz kojeg je vidljivo kako članovi HDZ-a koji ne žive od njega postupaju u skladu sa Statutom HDZ-a, te vlastitim moralom budući da nisu spremni ići protiv sebe i načela pokojnog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

Na osnovu navedenih ljudskih komponenti članstvo ih je prepoznalo i izglasalo im povjerenje kako bi ih zastupali kroz rad u TO-ima i PO HDZ Črnomerec. Za razliku od Drage Prgometa, Josipa Jelića i njima sl. bili su vjerodostojni i nisu napušatali stranku.

Ostavke četiri predsjednika Temeljnih ogranaka te dužnosnika u Područnom odboru HDZ-a Črnomerec

Sve je kulminiralo povratkom Josipa Jelića kojeg je Časni sud HDZ-a vratio u stranku po dolasku Andreja Plenkovića na čelo HDZ-a, budući da se isti nalazio u kampanji MOST-a nakon što je istupio iz vlastite stranke. Kako i sami navode oduvijek su poštivali odluke viših tijela, zajedništvo i pluralizam, ali u zadnja tri mjeseca počele su se događati neviđene stvari na koje nisu mogli pristati.

Jedan od razloga neopozive ostavke je nametanje izbora izaslanica Zajednica Žena Katarina Zrinski PO Černomerec na Izbornoj skupštini. Naime, Josip Jelić pozivao se na Andreja Plenkovića, te nametao volju izaslanicama kroz imena koja moraju biti izabrana za Izborni sabora Zajednice žena HDZ-a Katarina Zrinski.

Kao drugi od navedenih razloga spominje se zabrana izglasavanja prijedloga nositelja liste za Vijeće gradske četvrti Črnomerec. Većinom glasova ipak se prijedlog izglasao.

Zatim je uslijedila Izborna skupština Mladeži HDZ-a Črnomerec na kojoj se nametalo pojedina imena kandidata koja moraju biti izabrana pozivajući se na predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića. Skupština je odgođena, a imenovan je Povjerenik.

Završni epilog eskalirao je nametanjem kandidata za listu Vijeća gradske četvri što podsjeća na nametanje kandidature Drage Prgometa ispred GO HDZ Zagreb. Prema informacijama sa teren ovaj obrazac ponašanja ne provodi se samo na Černomercu, već se prijedlozi lista ne uvažavaju niti sa drugih Područnih odbora.

U priloženom dokumentu pogledajte o čijim je ostavkama riječ i što su stvarni razlozi pa procijenite sami nalazimo li se prema metodama djelovanja u Sjevernoj Koreji kao što su istaknuli predsjednici u ostavci ili je ipak riječ samo o autokratskom vođenju od vrha pa prema najnižem ustrojstvu unutar HDZ-a.

Sanjin Baković

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Kronika bez cenzure

Darinko Papić preduvjet je za test vjerodostojnosti riječkog HDZ-a

Objavljeno

na

Objavio

Riječki HDZ imao je povijesnu šansu ne tako davno isprofilirati osobu u liku i dijelu pokojnog dr. Zlatka Tomašića koji je na parlamentarnim izborima u rujnu 2016. godine ostvario fantastičan rezultat u svojem prvom nastupu u riječkoj političkoj areni prikupivši na konto 2.991 glas što je bilo ekvivalent od 8.36% ukupnog broja glasova HDZ-ove liste.

Lideri s Jadranskog trga oglušili su se i zatvorili oči ispred respektabilnog rezultata kao i u trenucima usvajanja jednoglasnog prijedloga ispred GO HDZ Rijeka kada su podržali Mariju Bukvić koja je u VIII. izbornoj jedinici osvojila 548 preferencijalnih glasova odnosno 1.53%, a danas kada bi ih se upitalo javno zašto nisu htjeli stati iza obiteljskog čovjeka, hrvatskog branitelja, vjernika, domoljuba, doktora i stručnjaka unutar domene njegovog posla, prije svega velikog humanitarca koji bi pomogao svakome ako je to u njegovoj moći za pretpostaviti je kako bi svi dobili kolektivnu amneziju?! Tko doktor? Ja doktor. Ma ne, pa Vukelić je doktor!

S obzirom da vrijeme ne možemo vratiti, a Zlatka zamijeniti postavlja se retoričko pitanje na koji način ćemo sada uvjeravati birače da je Kristjan Staničić pravi odnosno vjerodostojan izbor, a sedam mjeseci ranije dr. Zlatko Tomašić to nije bio budući da ga nitko nije javno htio podržati osim Darinka Papića?

Ne da ga nisu htjeli javno podržati, već nije bio niti u križaljci uoči izborne skupštine riječkog HDZ-a. Dapače bio je raspušten u svojem temeljnom ogranku s mjesta povjerenika.

Naravno mene koji sam bio s dušom i tijelom u kampanji pokojnog dr. Zlatka Tomašića ne može uvjeriti nitko, a vjerujem da mnogi premišljaju poput mene, jer da smo recimo sadašnjeg kandidata za gradonačelnika poslali u utrku po preferencijalne glasove na parlamentarnim izborima u rujnu 2016. godine vidjeli bi sraz Ferraria i Fiće budući da ga šira javnost ne poznaje.

Kandidirati se ispred stranke za gradonačelnika Grada Rijeke sasvim je nešto drugo nego testirati svoje preferencije u srazu sa 14 kandidata na listi HDZ-a, jer da na vreću krompira nalijepimo HDZ stabilno biračko tijelo od 10% do 15% zaokružilo bi HDZ prema inerciji. Živući primjer na Jadranskom trgu je Dinko Beaković koji je 2013. godine u utrci za primorsko goranskog župana imao 24.160 glasova, a 2015. godine na HDZ-ovoj listi 894 glasa. U konačnici nagrađen je mjestom tajnika primorsko goranskog HDZ-a. Izgleda da je kriterij za imenovanje bio rezultat kao što to obično bude u političkoj praksi.

Ništa bolje nisu prošli saborski zastupnik Josip Borić i ministar turizma Gari Cappelli koji zajedno nisu imali više glasova od pokojnog doktora, a postali su odlučujući faktori u Hrvatskom saboru i Vladi RH.

Kandidat za gradonačelnika HDZ-a izabran je “dekretom” Zagreba odnosno jednoglasnom odlukom riječkog HDZ-a nakon posjeta Gordana Jandrokovića u Primorsko goranskoj županiji, a od danas pa do 4.svibnja 2017. godine u pola noći završava rok predaje listi za gradsko vijeće Grada Rijeke. Svrsihodno tome nova unutarstranačka bitka tek slijedi budući da se na tijelima stranke biraju kandidati koji će nas predstavljati iduće četiri godine u gradskom vijeću Grada Rijeke. Kao u svim strankama ulaznih mjesta je malo, a taština previše.

Test vjerodostojnosti riječkog HDZ-a ovisiti će o jednom imenu. Naime, riječ je o Darinku Papiću. Hrvatskom branitelju koji se može pohvaliti ratnim putem kao rijetki u PGŽ-u, profesoru povijesti, tajniku Zajednice branitelja HDZ-a Gojko Šuška PGŽ-a iz vremena pokojnog predsjednika dr. Zlatka Tomašića pa do danas, predsjedniku temeljnog ogranka HDZ Bulevard pod čijom je ingerencijom HDZ na izborima za MO Grada Rijeke po prvi puta osvojio vlast u povijesti Grada Rijeke. Za one koje ne znaju riječ je o dijelu grada u kojem živi bivši riječki gubernator Slavko Linić. Pobijediti tamo sve je samo ne jednostavno.

Osim što je HDZ pobijedio na Bulevardu zahvaljujući Papićevoj liderskoj sposobnosti koju članovi HDZ-a poštuju radi njegovog autoriteta i organizacijskih sposobnosti, disciplini temeljenoj na vojničkom režimu, HDZ je povezao vlast i na Trsatu što se nije dogodilo niti na vrhuncu političke moći bivšeg HDZ-ova člana Hrvoja Burića koji je istu listu odbio. Na području Bulevarda, Trsata, Vojaka i Krimeje po broju preferencijalnih glasova pobjede je odnosio pokojni dr. Zlatko Tomašić što potvrđuje jačinu tajnika Zajednice branitelja HDZ-a Gojko Šuška PGŽ Darinka Papića. Ako su vam potrebni glasovi uvažiti ćete rezultat.

Neovisno o njegovim rezultatima i uspjesima HDZ-a na području Grada Rijeke za Darinka Papića nema mjesta u vjerodostojnom riječkom HDZ-u kao što nije bilo niti za pokojnog dr. Zlatka Tomašića iako je tijelo konstituirano više od godinu dana. Budući da je Županijski odbor branitelja HDZ-a Gojko Šušak PGŽ predložio Darinka Papića na ulazno mjesto na listi za gradsko vijeće kao prvi prijedlog od tri imena koja su usvojena, a isto učinio i TO HDZ Bulevard shodno rezultatima koje ogranak posjeduje odlučio sam se napisati ovaj članak.

Ovim putem pozvao bi HDZ-ovog kandidata za gradonačelnika Grada Rijeke Kristjana Staničića kao osobu koja ima direktan ulaz kod Andreja Plenkovića i Gordana Jandrokovića, te se smatra najjačom osobom u ovom trenutku unutar HDZ-a u Primorsko goranskoj županiji barem do završetka izbora da se založi da Darinko Papić bude na ulaznom mjestu (unutar prvih pet mjesta) na listi za gradsko vijeće Grada Rijeke budući da GO HDZ Rijeka ne prepoznaje njegov rad kao što nije prepoznao niti od pokojnog doktora. Za argumente ima sve navedeno kao i usvojene odluke tijela koja su ga predložila.

Nemojte se voditi retorikom iz prošlosti da recimo pokušate diskreditirati tajnika Zajednice branitelja HDZ-a Gojko Šušak PGŽ koji je prvi prijedlog usvojenih kandidata, a krenete razbijati zajednicu kroz Antoniju Marković ili Maju Ševerdiju. Na isti način pokušao je 2015. godine Oleg Butković s Dobricom Rončevićem koji je na tim izborima osvojio 389 glasova odnosno 1,04% kada nije htio pokojnog dr. Zlatka Tomašića na trećem mjestu HDZ-ove liste za Hrvatski sabor. U suštini 389 nije isto što i 2.991 kao što niti druge osobe nemaju težinu kao i Darinko Papić.

Dakle, upravo imate priliku pokazati vlastitu vjerodostojnost u borbi za malog i poštenog čovjeka. Ujedno ćete poslati poruku prema vani zalažete li se za ljude koji vrijede u slučaju da postanete gradonačelnik Grada Rijeke. Sve se može kada se hoće, a ostalo je demagogija budući da imate uporište u Zagrebu.

Stoga gradonačelniče rukavica je bačena, a na vama je da pokažete javnosti jeste li vjerodostojan kandidat na primjeru Darinka Papića koji za argumente ima rezultate. U suprotnom nam slobodno recite da li da ostanemo kod kuće ili imate neki drugi prijedlog za gradonačelničkog kandidata Grada Rijeke koji je vjerodostojan i misli se boriti za male i poštene ljude, jer nakon što se dogodilo sa pokojnim doktorom ne treba nam dežavu u liku i dijelu Darinka Papića, jer svi vi zaboravljate da su to ljudi koji su proveli cijeli Domovinski rat u rovovima, a ne na riječkom Korzu. Sve to nosi svoje posljedice koje skračuju život.

Sanjin Baković

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Oglasi

Komentari