Connect with us

Kolumne

Sjene nad vladom u sjeni

Objavljeno

-

Curi iz istraga, ali curi i drugdje. Ili je to ipak samo propuh? Ako i jest, teško da će se ikad doznati zašto je vjetar nanio taj smotuljak baš na naš prag. No, kad već naiđosmo na nj, kako zanemariti interes javnosti pa sadržaj s njom ne podijeliti? Tim više što se doimlje autentičnijim čak i od stvarnosti same. Upravo zato ga je preporučljivo uzeti sa stanovitom zadrškom. No, neka je i riječ o radnoj inačici dokumenta, svi koji su tvrdili da se oporba prošlog tjedna u Saboru ponijela neodgovorno, rušeći predsjednika Vlade kako bi u ovim globalno osjetljivim vremenima za tko zna čiji račun izazvala političku krizu, sad se, istjerani načistac, mogu poklopiti ušima. Premda katkad ostavljaju drukčiji dojam, tako neodgovorni da bi išli rušiti Plenkovića s figom, a ne već gotovim rješenjem u džepu, oporbenjaci ipak nisu. Jer kad već sad uspijevaju nadići ideološke barijere, ima li mjesta sumnji da to ne će moći i opijeni opijumom vlasti?

Poglavito što, unatoč prošlog tjedna pretrpljenom neuspjehu, vrijeme radi za njih. Ne preostaje im drugo do čekati pored rijeke da Plenković sâm padne kao zrela ili, zacijelo im milije – trula kruška. Kako bilo da bilo, sad nitko ne će moći reći da nije znao što se krije iza pomalo začudnog proročanstva Nikole Grmoje kako Plenković ne će ostati na vlasti zauvijek. Nego puno kraće od toga. Ma tko bi rekao, ta ne ćemo li i svi živjeti puno kraće nego zauvijek? No, je li to razlog da si skratimo lijepe i uspješne trenutke i zamijenimo ih njima skroz oprečnima?

 

PODJELA PLIJENA

Predsjednik Vlade RH: Nitko! A što će nam? Pa valjda smo dovoljno pametni i neovisni da nam nitko odozgo ne treba soliti pamet? Uostalom, nije li Nitko već godinama najpopularniji političar u zemlji? Pa pružimo mu šansu!

Dopredsjednice Vlade RH: Sandra Benčić, Marija Selak Raspudić, Marijana Puljak, Karolina Vidović Krišto i Katarina Peović

Ministar vanjskih i euroazijskih poslova: Zoran Milanović (do usklade Ustava ili isteka mandata na dužnosti Predsjednika RH mijenjaju ga državni tajnici: Orsat Miljenić, Budimir Lončar i Milorad Dodik)

Ministar unutarnjih poslova: predstavnik Torcide (Državni tajnik: predstavnik BBB-a)

Ministar obrane: Opet nitko! Ma tko će nas se takve usuditi napasti?

Ministar europskih fondova: Europskih, što?

Ministar financija: Dragan Kovačević (Državni tajnik za štednju i pomoć Ukrajini: Arsen Bauk; Državna tajnica za potrošnju: Marina Lovrić Merzel)

Ministar poljoprivrede, zdravstva i prometne infrastrukture: Miro Bulj

Ministrica energetike: Mirela Ahmetović

Ministar pravosuđa: Nikola Grmoja (Državni tajnik: Anto Nobilo)

Ministar za donacije i humanitarna pitanja: Peđa Grbin

Ministar za međunarodne arbitraže: Božo Petrov

Ministar za međunarodnu trgovinu: Noah Kraljević

Ministar za zapošljavanje: Dario Juričan

Ministrica obnove: Anka Mrak Taritaš

Ministar kulture i hortikulture: Damir Martinović Mrle (Državni tajnik: Zoran Prodanović Prlja)

Ministar razbibrige i turizma: Toni Turčinov

Ministar prosvjete, sporta i kultiviranja močvara: Željko Jovanović (Državna tajnica za matematiku i latinski jezik: Jadranka Žarković)

Ministar za odnose s vjerskim zajednicama i Mamom ŠČ: Barba Marin Miletić

Ministar hrvatskih branitelja i ruskih napadača: Stipo Mlinarić

Ministar ćudoređa: Bojan Ivošević (Državna tajnica: Vedrana Rudan)

Ministar znanosti o prodaji boze i bozona: Ivica Puljak

Ministar za mračnu prošlost: Ivo Goldstein (Državni tajnik: Ante Prkačin)

Ministar za svijetlu budućnost: Stjepan Šterc

Glasnogovornici Vlade: Maya Sever i Velya Buyanec

Toliko o samom kabinetu vlade, a sa šireg popisa ostalih visokih državnih dužnosnika u sjeni izdvajamo slijedeće nesuđene im obnašatelje, uz ispriku svima koje smo bez zle namjere izostavili:

Predsjednik Ustavnog suda i Vrhovnog suda: Božo Petrov

Ravnatelj DORH-a i USKOK-a: Nikola Grmoja

Načelnik Glavnog stožera OSRH i Ravnatelj SOA-e: Davor Domazet Lošo

Glavni ravnatelj HRT-a: Nenad Stazić (Glavni urednik informativnog programa: Hrvoje Zovko)

Ravnatelj Hrvatskog instituta za povijest: Tvrtko Jakovina

Komesar za istraživanje komunističkih zločina: Hrvoje Klasić

Povjerenica za odlučivanje o sukobu interesa: Dalija Orešković

Pučki pravobranitelj: Ivan Pernar

Pravobranitelj za ravnopravnost spolova i rodova (i ravnatelj bolnice u Vrapču): Predrag Matić Fred

Pravobranitelj za djecu i mlade: Matija Babić

Konzul u San Marinu: Nino Raspudić

 

RIJEČ STRUČNJAKA

Tragom ove bombe, što će zacijelo dobrano zatresti javni prostor, od uglednog neovisnog analitičara koji je želio ostati neimenovan zatražili smo stručno mišljenje o odnosu snaga u budućoj vladi te kakva se poruka time javnosti šalje. Taj vrhunski znalac prilika na domaćoj političkoj sceni u tome prije svega vidi filigranski izbalansirani kompromis. Fokus nove vlade će zasigurno biti na uštedama sve posvuda, a što se jasno očituje u spajanju brojnih komplementarnih funkcija, dočim se druge, poput predsjednika Vlade i ministra obrane, kao relikt autoritarne, patrijarhalne prošlosti, napokon ukidaju. Ukidanjem arhaične dužnosti ministra obrane vlada nastoji dati i obol svjetskom miru poručujući – A čemu druge nepotrebno provocirati? Ekspertu je za oko osobito zapeo vrlo moderan i inovativan koncept stožera od 5 dama, dopredsjednica Vlade, kao kristalno jasan znak da su rodna i spolna ravnopravnost u srži poslanja vlade, i da u očuvanju te svetinje ne će odstupiti ni milimetra.

Naš sugovornik pozdravlja i što se pri izboru ministara nije pod svaku cijenu robovalo formalizmima poput odgovarajućeg obrazovanja, nego je prednost dana osobama s bogatim životnim iskustvom koje besprijekorno vladaju povjerenom im materijom. Ilustrativan primjer zacijelo je mega-ministarstvo Mire Bulja. Kompetentnije osobe od njega za sva ta, tek naizgled raznorodna područja teško je zamisliti i izvan redova vladajućih u sjeni. Na polju poljoprivrede trenutni se sinjski gradonačelnik iskazao napojivši susjedovu kravu na izdisaju, dočim je zdravstvo apsolvirao kao od šale se obračunavši s koronom. Štoviše, na tom je terenu vladajuće na odlasku potukao ne samo s 2:0, kako se nedavno skromno pohvalio, nego ih je, doduše ne sâm, samcat, deklasirao rezultatom od gotovo 20 000:0, upravo vizionarski rasteretivši mirovinski i zdravstveni fond, obavivši usput pola posla i prije no što će zasjesti u fotelju. A kakav je tek stručnjak za cestovnu infrastrukturu, krajina takvoga ne pamti. Sav se iskilavio kumeći Plenkovića oko izgradnje sinjske obilaznice, na što bi se ovaj vazda arogantno oglušio, i eto mu ga sad. Nema mu druge nego obilaznicom put Bruxellesa. Bulj je, istina, pomalo nepravedno uskraćen za resor energetike, koju također ima u malome prstu. Dovoljno je prisjetiti se njegova odlučnog NE izgradnji termoelektrane Peruča. No, nešto je trebalo ostaviti i partnerima, poglavito kad se mogu pohvaliti osobom na polju energetike bez premca, kakva je nesumnjivo Mirela Ahmetović. Ako ju nisu mogli spriječiti bageri, ne će ni Buljeva ambicija, koja će, po svoj prilici, biti i dodatno skresana. Naime, razvidno je kako su pojedinim multidisciplinarno orijentiranim ministrima dodijeljene i neke zadaće svojstvene resoru poljoprivrede. Tako će Željka Jovanovića zapasti kultiviranje močvara, a Mrleta i Prlju, kao svjetski priznate stručnjake za uzgoj ruža osebujna vonja, uz kulturu i hortikultura.

Naš sugovornik napominje kako i u drugim resorima dominiraju prekaljeni pregaoci bogatog iskustva. I vrapci na grani znaju kako idealnijeg rješenja od Zorana Milanovića za vanjske i euroazijske poslove nadaleko nema. Neporecivih zasluga za rejting i ugled Hrvatske u svijetu kako u očima kolega, tako i potencijalnih ulagača, on naprosto zrači urođenom mu uljuđenošću, pomirljivošću i taktičnošću, strpljivo gradeći veze diljem svijeta. O kakvoj se vedeti radi, dovoljno govori što ga do isteka trenutne dužnosti, ili pak usklade Ustava u smjeru pomirenja dužnosti ministra u Vladi i predsjednika RH u jednoj osobi, moraju mijenjati čak trojica – Orsat Miljenić, Budimir Lončar i Milorad Dodik. Dotle se dobro znana igračica iz njegova tima Anka Mrak Taritaš, kao višestruka dobitnica renomirane nagrade „Zlatna četka“, doimlje punim pogotkom za ubrzavanje obnove poslije potresa, oko čega su vlasti na odlasku samo nesuvislo pimplale. Na upit može li nekim kandidatima, poput Dragana Kovačevića, Tonija Turčinova ili Marine Lovrić Merzel, teret predstavljati što ih je za „Zlatnu četku“ nominiralo hrvatsko pravosuđe, naš sugovornik izražava vjeru kako se tu radi o nesporazumima koji će, kako očekuje, u najkraćem roku biti izglađeni. To, uostalom, jamči nova upravljačka struktura pravosudnih vlasti, predvođena Božom Petrovom i Nikolom Grmojom, posvećena borbi protiv korupcije među onima koji su se te pravednike usudili kazneno goniti. Na dvojbu je li u duhu trodiobe vlasti spoj ministarske uloge Bože Petrova s onima u pravosuđu (čelnik Ustavnog i Vrhovnog suda) analitičar uzvraća kako ne treba brkati jabuke i kruške. Tu se jednostavno radi o dva geografski posve odvojena područja. Dok su domaće sudbene vlasti mjerodavne isključivo unutar granica Hrvatske, međunarodne arbitraže se odnose na postupke vođene u inozemstvu. Isto tako, ne vidi nikakvih zapreka da se ministarska uloga Nikole Grmoje u resoru pravosuđa uskladi s njegovim ravnanjem DORH-om i USKOK-om. Slično, naime, već postoji i u jednoj Americi pa ju nitko zbog toga ne proziva za demokratski deficit.

Analizirajući dužnosti izvan same vlade, naš je sugovornik posebno pohvalio Predraga Matića, koji je, premda nekoć ministar, ponizno prihvatio zaduženja nižeg ranga. Premda Matić ne posjeduje formalno obrazovanje u tom području, analitičar ne dvoji kako kao vrstan poznavatelj materije iz prve ruke može reprezentativno obnašati dužnost ravnatelja bolnice u Vrapču. Našeg sugovornika ne iznenađuje ni što je uloga pravobranitelja za djecu i mlade povjerena Matiji Babiću Indexu. Da je dotični itekako verziran u sferi zaštite djece, pokazuju svršeni tečajevi po Vijetnamu i Madagaskaru. K tome mu je iz prve ruke poznato kakvim su sve koruptivnim napastima i malverzacijama financijskih predatora danas izloženi mladi ljudi, napose, studenti. Naposljetku, naš ekspert za zbivanja na političkoj sceni je istaknuo kako ga silno veseli što je odgovarajuća uloga pronađena i za Ninu Raspudića, do u tančine prilagođena njegovu intelektu, sposobnostima i radnim navikama. Na upit vidi li tu naznake nepotizma, budući da mu je za suprugu predviđeno mjesto dopredsjednice Vlade, odgovara kako ne vjeruje u to. Raspudićeve kompetencije za to mjesto su neupitne. Više nego pristojno vlada talijanskim jezikom, a i neko je vrijeme živio u San Marinu susjednoj državi pa, vrijedi vjerovati, dobro poznaje i tamošnje prilike. Ipak, njegovu funkciju, naglašava, treba sagledati iz šire perspektive, imajući u vidu kako je i Miroslav Škoro svojedobno uplovio u političke vode kao konzul u mađarskom Pečuhu. Stoga se iz Raspudićeva konzulskog angažmana u San Marinu može razabrati priprava za istu ulogu u borbi za drugi Milanovićev mandat kakva je zapala Škoru u prethodnoj epizodi. Da, kao novi zec izvučen iz šešira, Milanovića dovuče do trona, osiguravši mu desni bok.

Naš je sugovornik naposljetku istaknuo kako ova vlada puno obećava već samim time što ne daje obećanja. U ideološkim protimbama ne vidi iole ozbiljniju ugrozu njezine stabilnosti. Prije svega, one nisu ni približno tolike kakvima se prikazuju, k tome i ljubav prema vlasti u pravilu vrlo učinkovito liječi i znatno veće tegobe. Ključnim faktorom kohezije vidi, međutim, usklađenu vanjsku politiku. Tu među partnerima vlada svekoliko suglasje, u stopu prateći kurs kormilara s Pantovčaka. Svaku sumnju oko toga otklanja spoznaja što je pomoć Ukrajini povjerena poslovično šparnom Arsenu Bauku, u čemu naš ekspert iščitava mig Rusiji da ju nova vlada, za razliku od ove na odlasku, ne će bosti penkalom u oko. Tu slutnju prisnažuje opaskom kako se već iz naziva pojedinih ministarstava nazire još znakova otopljavanja u tom smjeru, uočavajući u tome potvrdu kontinuiteta djelovanja onih aktera na sceni kojima svirka Wagnera na turneji po Ukrajini uopće nije mrska. A možda ljudi samo vole klasiku? Ili ipak kao plaćenici plaćenike?

Grgur S.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari