Sjeverna i Južna Koreja izmijenile paljbu: ‘Upozorili smo ih na to, prešli su granicu’

0

“Granate ispaljene iz Sjeverne Koreje pale su s naše strane granice te smo uzvratili otvorivši vatru”, izjavio je glasnogovornik glavnog stožera južnokorejske vojske.

Pomorske snage Sjeverne i Južne Koreje razmijenile su u ponedjeljak paljbu blizu osporavane morske granice te je Seul zatražio od stanovnika dvaju obližnjih otoka da odu u skloništa, dok rastu napetosti na Korejskom poluotoku.

“Granate ispaljene iz Sjeverne Koreje pale su s naše strane granice te smo uzvratili otvorivši vatru”, izjavio je glasnogovornik glavnog stožera južnokorejske vojske.

“Zasad obje strane pucaju u more”, dodao je glasnogovornik.

Stanovnici južnokorejskih otoka Baengnyeonga i Yeonpyeonga dobili su upute da odu u skloništa, istaknuo je lokalni dužnosnik. “Tražimo od svih stanovnika da smjesta odu u skloništa, neki su to već učinili”, kazao je on.

Sjeverna Koreja najavila je rano ujutro da će izvoditi vježbe s pravim streljivom u Žutom moru, blizu pomorske granice. Pjongjang je zatražio od Seula da “stavi pod nadzor” svoje brodove prije manevara. Seul je smjesta odgovorio upozorenjem da će uzvratiti na svaki incident.

Pomorska granica između dvije zemlje u nekoliko je navrata u prošlosti bila poprište smrtonosnih sukoba.

Sjeverna Koreja upozorava protiv plovidbe zbog vježbe

Sjeverna Koreja je u ponedjeljak proglasila upozorenje protiv plovidbe za područja u blizini svoje zapadne obale u blizini sporne granice s Južnom Korejom i obavijestila Jug da će izvesti vježbe gađanja, priopćila je južnokorejska vlada.

To područje je u blizini tzv. Sjeverne granične crte povučene na kraju Korejskog rata 1950-53, koju Sjever odbija priznati. U ranijim sukobima dviju mornarica u tom području poginule su desetine mornara na obje strane.

Sjevernokorejsko upozorenje dolazi usred povišenih napetosti s kojima se suočava Sjever nakon što je UN-ovo Vijeće sigurnosti osudilo Pyongyang zbog ispaljivanja rakete srednjeg dometa prošloga tjedna upravo dok su se čelnici Južne Koreje, Japana i Sjedinjenih Država sastajali kako bi razgovarali o Sjeverovu programu naoružanja.

Područja koja je označio Sjever su sjeverno od morske granice ali leže blizu otocima nastanjenim civilima, rekao je južnokorejski dužnosnik koji je zatražio da ne bude imenovan. Južnokorejska vojska će pažljivo pratiti da ne dođe do bilo kakve teritorijalne povrede njezinih voda, rekao je.

Najava vojne vježbe zadnji je u dugom nizu incidenata zbog morske granice koju suparnici ogorčeno osporavaju u jednom od najviše naoružanih područja na svijetu s oko 1,8 milijuna vojnika.

Južnokorejski vojni brod potopljen je 2010. pogotkom sjevernokorejskog torpeda, kako to tvrdi Seoul, a Sjever niječe, pri čemu je poginulo 46 mornara.

Sjever je bombardirao jedan od otoka u blizini granice kasnije te godine ubivši četvero ljudi. Hina

facebook komentari