Connect with us

Iz Svijeta

Sjevernomakedonski parlament ratificirao sporazum s NATO-om

Objavljeno

on

Sjevernomakedonski parlament u utorak je u Skoplju jednoglasno ratificirao Protokol za pristupanje zemlje NATO-u koji će stupiti na snagu kada isto učini i Španjolska.

Jedino Španjolska još nije ratificirala dokument. Nakon što to učini, bivša jugoslavenska republika ući će u NATO kao 30. zemlja članica.

Svih 114 zastupnika sjevernomakedonskog parlamenta podržalo je pristupanje zemlje NATO-u. Nakon glasanja podignuta je zastava NATO-a ispred zgrade parlamenta.

Sjeverna Makedonija otvorila si je put prema Sjevernoatlantskom savezu kada je promijenila ime države i time okončala 30-godišnji spor s Grčkom.

Očekuje se da će taj dogovor otvoriti put i otvaranju pregovora o članstvu u Europskoj uniji. Datum početka pregovora dvaput je odgađan prošle godine.

Blokiranje Sjeverne Makedonije navelo je bivšeg premijera, socijaldemokrata Zorana Zaeva da zatraži prijevremene izbore koji će se održati 12. travnja.

Rješavanje spora o imenu s Grčkom nacionalistička oporba nazvala je izdajom. Istovremeno, oporbeni političari žele da Sjeverna Makedonija uđe u NATO i EU.  (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari