Connect with us

Vijesti

Škabrnja: Krenula Kolona sjećanja

Objavljeno

-

Foto: Hina

Obilježavanje 31. obljetnice zločina, koji su u Škabrnji 18. studenoga 1991. godine počinili pripadnici bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi pod zapovjedništvom Ratka Mladića, počelo je u petak okupljanjem sudionika komemoracije na zapadnom ulazu u mjesto.

U naselju Ambar, na početku Ulice 18. studenoga 1991., u 10.15 sati krenula je Kolona sjećanja – mimohod do Spomen-obilježja masovne grobnice, gdje su uz članove obitelji poginulih branitelja i civila vijence položila službena izaslanstva.

U izaslanstvu Vlade su ministri Oleg Butković, Radovan Fuchs, Ivan Paladina i Davor Filipović.

Misu za domovinu i poginule u župnoj Crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije predvodit će u 11 sati nadbiskup zadarski Želimir Puljć.

Potom će krenuti mimohod – Korak po korak, do Spomen-obilježja na Mjesnom groblju sv. Luke, u kojemu će sudjelovati i predsjednik Republike Zoran Milanović, a u 12.30 sati bit će položeni vijenci i zapaljene svijeće za civile i hrvatske branitelje kod Središnjeg križa.

Pohod na Škabrnju počeo je ujutro 18. studenoga 1991. napadom srpskoga agresora, potpomognutim zrakoplovstvom bivše JNA, tenkovima i pješaštvom tzv. Kninskoga korpusa pod zapovjedništvom Ratka Mladića. Nakon sloma otpora slabo naoružanih branitelja, iz podruma i kuća na najbrutalniji način istjerane su žene, djeca i starci, a samo toga dana u Škabrnji je ubijeno 48 civila i 15 branitelja.

Pokolji i progoni nastavljeni su i sljedećih dana, a za višegodišnje okupacije do oslobođenja u Oluji 1995., broj škabrnjskih žrtava povećao se na 86. (Hina)

Premijer i Šimpraga položili vijence u Škabrnji: Šimpragi dio mještana okrenuo leđa

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari