Connect with us

Hrvatska

Škabrnja se prisjeća svojih žrtava

Objavljeno

on

Foto: Arhiva

Škabrnja se 18. studenoga prisjeća strašnog zločina koji su prije 29 godina počinili pripadnici Jugovojske te srpskih paravojnih postrojba u tom ravnokotarskome mjestu.

Pohod na Škabrnju počeo je ujutro 18. studenoga 1991. napadom srpskog agresora, potpomognutim zrakoplovstvom bivše JNA, tenkovima i pješaštvom tzv. Kninskoga korpusa pod vodstvom Ratka Mladića.

Stravičnih dana 18. i 19. studenoga 1991. u Škabrnji je ubijen 31 civil i 13 branitelja. Ratni zapovjednik obrane tog mjesta Marko Miljanić tvrdi da je u masakru Škabrnje ukupno stradalo 86 Hrvata jer kaže da nisu svi stradali prvog dana okupacije već da je njih tridesetak skončalo u masovnoj grobnici pokraj škole dva mjeseca kasnije. Ono što najviše boli jest što nitko, osim jedne medicinske sestre, nije odgovarao za zločin kojim je zapovijedao Ratko Mladić.

On je u međuvremenu na haaškom sudu osuđen za zločine u Srebrenici, ali ne i u Škabrnji. Izuzetak je jedino medicinska sestra Zorana Banić kojoj se sudilo najprije u odsutnosti, a kasnije je i uhićena i osuđena je na šest godina zatvora zbog kršenja pravila međunarodnog prava za vrijeme ratnog sukoba i sudjelovanja u napadu i ubijanju civila, pri čemu su njezinim sudjelovanjem ubijene četvero ljudi u Škabrnji 18. studenoga 1991. godine. Kaznu zatvora je odležala i puštena je na slobodu.

U 9.30 Vijence na Spomen obilježje i središnji križ na mjesnom groblju Sv. Luke polažu članovi obitelji poginulih branitelja i civila i službena izaslanstva. Na obilježavanju sudjeluju izaslanik predsjednika Dragan Lozančić, izaslanik predsjednika Sabora Ante Sanader. U izaslanstvu Vlade su ministri Gordan Grlić Radman, Ivan Malenica i Marija Vučković.

U Škabrnji Kolona kreće iz Ambara, očekuje se također do 500 sudionika, a općina je angažirala COVID redare koji će paziti na poštovanje epidemioloških mjera. Skraćen je i prigodni program.

Crkvena zvona zvonit će u 18 sati u cijeloj Hrvatskoj za Vukovar i Škabrnju. I na taj ćemo način odati počast poginulima, zahvaliti za dar slobode te moliti za pomirbu i zajedništvo naše Domovine.

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari