SKANDAL U HAVC-u – Otvoreno pismo Nini Obuljen

Poštovana gospođo Obuljen,

Kao što znate, višekratno smo se obraćali Upravnom odboru  HAVC-a čiji ste i Vi član sa zahtjevom da  sankcionirate kriminalna  postupanja ravnatelja HAVC-a.

Sa istim zahtjevom vam se obratilo i nadležno Ministarstvo kulture još u lipnju ove godine.

Posljednjih dana ste više puta istupali u javnost tvrdeći kako je u HAVC-u sve po zakonu i kako Vi, kao članica UO jamčite kako je sve u redu.

U međuvremenu su se u javnosti pojavili dokumenti koji teško terete ne samo ravnatelja HAVC-a, nego i UO HAVC-a kojeg ste član.

U međuvremenu smo dana 14.10.og. u petak, primili službenu obavijest tijela koje istražuje organizirani kriminal u HAVC-u  ur.br.620/13 o daljnjim postupcima vezano uz kriminal u HAVC-u.Vrlo brzo istrage će biti završene i odgovorni kažnjeni!

Suprotno vašim tvrdnjama i orkestriranoj kampanji, svi nalazi UPRAVNOG NADZORA NAD ZAKONITOŠĆU RADA HAVC-a su negativni.

Utvrđeno je više od stotinu slučajeva (!!!)  teških kršenja Zakona, Statuta, Pravilnika.

Sve ti dokumenti su javno dostupni. I svi su vama poznati!

Iz nalaza nadzora očito je i kako članovi UO HAVC-a PROTUZAKONITO PRIMAJU NOVAC OD HAVC-a – MILIJUNE KUNA!

Od Vas odnosno UO HAVC-a smo zahtijevali, sukladno Vašoj zakonskoj odgovornosti i obavezi, sukladno čl. 9. Zakona o audiovizualnoj djelatnosti da odmah smijenite ravnatelja HAVC-a i sve odgovorne.

Nakon prvog zahtjeva, u ožujku 2016. godine, na koji ste se oglušili, shvatili smo kako Vama nije dovoljno da hrvatski filmski fond, HAVC  hrvatskim novcem financira antihrvatske pamflete, nije dovoljno da se taj pamflet godinu dana promovira na festivalima širom svijeta i na službenim stranicama, nije dovoljno da djelatnici HAVC-a potpisuju kao savjetnici taj sramotni pamflet, da nagovaraju HRT da im ustupi  besplatno  arhivu, da nas ravnatelj HAVC-a  pokušava izmanipulirati kako će za nas napraviti „hrvatsku verziju“ tog pamfleta, u kojoj, za razliku od one koja se prikazuje u svijetu, hrvatska vojska nije negativac!!!

Stoga smo slučaj HAVC-a, zajedno sa odvjetnicima temeljito istražili  i našli  najteže slučajeve kriminala, nepotizma, korupcije, izvlačenja desetaka milijuna kuna u privatne džepove – kršenja Zakona o audiovizualnim djelatnostima iz čl.9.,21.,36., kršenja Kaznenog Zakona iz čl. 291., 328. i 329., kršenje Pravilnika o postupku, kriterijima i rokovima za provedbu nacionalnog programa promicanja audiovizualng stvaralaštva iz čl. 6. i 38.

Nakon što smo se u to uvjerili, postalo nam je jasno zašto  Vaš UO  HAVC-a, nakon filma „15 minuta -Masakr u Dvoru„ nije smijenio Hrvoja Hribara.

Članovi UO preko svojih udruga, tvrtki, članova obitelji zajedno sa Hrvojem Hribarom, iz HAVC-a izvlače milijune javnog novca, a to se može nazvati samo jednom riječi – suučesništvo.

Kao u narodnoj priči, lisici je povjereno da čuva kokoši!

To dokazuje i do sada najveći bezobrazluk koji se ikada dogodio u Hrvatskoj! Ponovno financiranje poduzeća „Nukleus film“ za koprodukciju sa dodatnih 140.000,00 kuna hrvatskog javnog novca, a nakon neistinitog Hribarevog „priznanja“ da su od tog poduzeća prevareni kod financiranja „15 minuta – masakr u Dvoru“? Pa kako se „Nukleus film“ mogao ponovo prijaviti na natječaj HAVC-a ako je „prevario“ HAVC, obzirom kako je takav oblik recidivizma  izričito zabranjen po čl.6.?

Vi ste o tom, zadnjem kriminalu višekratno informirani! Što ste poduzeli?

U prilogu ovog otvorenog  pisma  dostavljamo NOVU KAZNENU PRIJAVU PROTIV RAVNATELJA I SVIH ČLANOVA , MEĐU KOJIMA STE I VI.

Pozivamo vas da javno odgovorite, je li i ovaj, zadnji kriminal u HAVC-u, ponovno, protuzakonito financiranje NUKLEUS FILM-a, za vas u redu gospođo Obuljen?

Zašto na to niste reagirali gospođo Obuljen kada Vam je to, kao članici UO HAVC-a zakonska obaveza i dužnost? Je li zato što Vas je na tu dužnost postavio Hrvoje Hribar uz pomoć ministrice kulture koja je morala otići jer je samoj sebi davala javni novac (slučaj kreditnih kartica Ministarstva kulture i slučaj davanja novca svog časopisa „Zarez“)?

Oni koji su nas pokušavajući ušutkati poručili kako „se možemo slikati“ jer njihov čovjek dolazi u Ministarstvo kulture, jesu li možda mislili na Vas? Jeste li taj njihov čovjek, koji žmiri na Hribarov kriminal baš Vi gospođo Obuljen?

Kakav divan  plan – da se kriminal u HAVC-u pokrije tako da u Ministarstvo kulture zasjedne čovjek iz HAVC-a!!! Jedino, taj film neće igrati gospođo Obuljen!

Kakav bezobrazluk!

Nismo znali o čemu se radi dok nismo u novinama pročitali kako Vas, članicu UO HAVC-a, koji zajedno sa Hribarom krši hrvatske zakone, javno promoviraju i nameću kao ministricu kulture.

Pozivamo Vas, da isto tako javno, kako Vas javno nameću, odgovorite na slijedeća pitanja vezana uz one afere koje su se događale za vrijeme Vašeg mandata u UO HAVC-a:

• Financiranje i promoviranje protuhrvatskih pamfleta „15 minuta – masakar u Dvoru“ i „Chriss the Swiss“ u produkciji „Nukelus filma“ sa ukupno minimalno 1.000.000,00 kuna novca hrvatskih građana, oba na liniji Memoranduma 2, velikosrpskih laži u kojima se hrvatska vojska prikazuje kao počinitelj masakra nad bolesnicima u Dvoru iako tada nije ni bila u tom mjestu, odnosno u tradiciji „beogradske škole istine“ hrvatski branitelji se prikazuju kao strani plaćenici – „psi rata“.
  • Otkriven u tom nevjerojatnom financiranju i promoviranju antihrvatskih pamfleta, Hribar se brani neistinama da je bio prevaren, jer u scenariju nisu bili kasnije prikazani dijelovi, što je očita neistina jer je producent prije isplate novca iz HAVC-a morao prikazati cijelo (ne)djelo. Još poraznija činjenica po Hribara, jest kako je suprotno čl. 6. Pravilnika samog HAVC-a, „Nukleus film“ dobio na javnom pozivu HAVC-a u kategoriji „Poticanje filmskih koprodukcija s manjinskim hrvatskim udjelom“ dana 25.05.2016.g., dakle nakon razotkrivanja skandala, dodatnih 140.000.00 kuna za dugometražni dokumentarni film „Okupirano kino“ produkcije iz pogađate – Srbije.
  • Ovdje valja dodati kako je i bivša članica UO HAVC-a, iz vremena svih nezakonitosti, Vanja Sremac, svoju „profesionalnu“ karijeru nastavila upravo u „Nukleus filmu“.
  • Što ste poduzeli da se taj novac povjeren Vam od hrvatskog naroda vratite, odnosno kako ste dozvolili da „Nukleus film“ opet dobije novac na javnom pozivu HAVC-a?
  • Udruga „Hrvatski filmski savez“, čiji je predsjednik bio član UO HAVC-a Hrvoje Turković, a sadašnja je predsjednica ujedno i predsjednica AV Vijeća HAVC-a Vera Robić Škarica, dobila je suprotno čl. 21. Zakona o audiovizualnoj djelatnosti više od deset milijuna kuna na javnim pozivima HAVC-a. Što ste poduzeli da se taj novac povjeren Vam od hrvatskog naroda vratite, odnosno kako ste dozvolili da „Hrvatski filmski savez“ opet kontinuirano dobiva novac na javnim  pozivima HAVC-a?
  • Snježana Tribuson, supruga člana UO HAVC-a Hrvoja Turkovića, suprotno čl. 21. Zakona o audiovizualnoj djelatnosti, dobila je na javnim pozivima HAVC-a više milijuna kuna. Što ste poduzeli da se taj novac povjeren Vam od hrvatskog naroda vratite, odnosno kako ste dozvolili da opet dobije novac na javnom pozivu HAVC-a?
  • Poduzeće „Studio DIM“, u 50 postotnom vlasništvu bivše članice UO HAVC-a Darije Kulenović Gudan, suprotno članku 21. Zakona o audiovizualnoj djelatnosti dobilo je više milijuna kuna na javnim pozivima HAVC-a. Što ste poduzeli da se taj novac povjeren Vam od hrvatskog naroda vratite, odnosno kako ste dozvolili da „Studio DIM“ opet kontinuirano dobiva novac na javnim  pozivima HAVC-a?
  • Kćer ravnatelja Hrvoja Hribara, suprotno članku 21. Zakona o audiovizualnoj djelatnosti dobila je stotinu tisuća kuna na javnom pozivu HAVC-a, što ste učinili da se taj nezakonito isplaćen novac vrati?
  • Nakon što ste od ministra Zlatka Hasanbegovića javno pozvani da u okviru svojih zakonskih ovlasti iz čl. 9. Zakona o audiovizulanoj djelatnosti smjenite Hrvoja Hribara, zbog utvrđenih nepravilnosti i nezakonitosti opisanih u inspekcijskom nalazu ministarstva, zašto po tome niste postupili?

Sa svim ovim nezakonitostima više puta ste upoznati, i pismeno i usmeno, iz medija te od podnositelja prijava, stoga Vas javno pitamo, zašto niste ništa poduzeli za prekid ovakve koruptivne prakse bez premca u novijoj hrvatskoj povjesti? Zašto niste smijenili ravnatelja i zašto niste pokrenuli procesuiranje ovih najtežih oblika kriminala, pronevjere novca iz hrvatskog državnog proračuna?

Mi, hrvatski branitelji Vas izvješćujemo kako je iz ovakvog Vašeg (ne)postupanja proizašao i temelj za podnošenje kaznene prijave, koju smo zbog učina kaznenih djela iz članka 328., 329. i 291. Kaznenog zakona podnijeli i protiv Vas, kao i drugih članova UO HAVC-a, predsjednice (bez imenovanja!) AV Vijeća HAVC-a gđe. Vere Robić Škarica i ravnatelja HAVC-a Hrvoja Hribara, podnijeli nadležnim tijelima naše Domovine.

Od Vas očekujemo javni odgovor odmah. Ovaj puta nećemo dopustiti da svoju odgovornost prešutite!

Ovo otvoreno pismo Vama, šaljemo mandataru g. Plenkoviću, predsjedniku MOST-a g. Petrovu, svim saborskim zastupnicima, svim udrugama proizašlim iz Domovinskog rata, PNUSKOK-u, DORH-u i hrvatskoj javnosti.

Mi hrvatski branitelji poduzeti ćemo sve kako bi se svi odgovorni za ovu nacionalnu sramotu, za kriminal i pljačku javnog novca kao i za financiranje antihrvatskih pamfleta hrvatskim novcem kaznili, a ne nagrađivali.

Vjerujemo kako će institucije hrvatske države i politički čimbenici ovaj problem, koji više nitko ne može skrivati i pokrivati, žurno riješiti.

S poštovanjem,

Zorica Gregurić, ispred Koordinacije braniteljskih udruga

Zagreb, 16. listopada 2016.godine

Kamenjar.com

Izdvojite dvije sekunde i odgovorite na našu malu anketu:

Istaknuto

Srami se haški sude, svake suze s našeg lica

Pogni glavu haški sude
i sram nek te bude,
zločincima slobodu daješ
a ubijaš časne ljude!

Srami se haški sude,
svake suze s našeg lica,
umjesto da sudiš pravo
postao si ubojica!

Ubio si samo tijelo
al duša se ubit ne da,
što se nekad pravdom zvalo
to je sada jad i bijeda!

Pravda je na koljenima,
ako to se pravda zove
al istinu ti ne možeš
nikad bacit u okove.

Istina ne umire
nit će poražena biti,
ne može se ona sakrit
nit se može zatvoriti!

Istina je sad u nama,
nikad neće umrijet slika,
ubili ste generala
a oživjeli besmrtnika!!!

Velimir Raspudić / Kamenjar.com

Istaknuto

Tko je Božo Kožul – zapovjednik “Tigrova”?

Prva gardijska brigada Hrvatske vojske “Tigrovi” obilježila je 27. obljetnicu svog ustroja prigodnom svečanosti u vojarni “Croatia” na kojoj je istaknuto da su pripadnici “Tigrova” dali veliki doprinos u Domovinskom ratu te da je obaveza društva čuvati uspomenu na tu borbenu postrojbu u kojoj je tijekom rata poginulo 367 pripadnika, a njih šest još se vode kao nestali.

Na obilježavanju obljetnice prisustvovao je i posebni savjetnik ministra obrane Božo Kožul, zapovjednik „Tigrova“.

Stožerni brigadir Božo Kožul u “Tigrove” je stupio 5. kolovoza 1990., a general Janko Bobetko imenovao ga je pukovnikom u 21. godini. S 27 godina postao je zapovjednik 1. gardijske brigade, a 2001. godine je umirovljen.

Kožul je svojevremeno govorio kako branitelji u vrijeme naoružanja nisu imali gotovo ništa, tek ono što su naslijedili u Rakitju. “Nije bilo vremena zapovijedati, nešto planirati, sve je bilo stvar dogovora”, rekao je te istaknuo kako su ratovali neiskusni i neškolovani momci protiv oficira JNA.

“1991. godine je važna jer smo bili neslomljivi, dečki su imali veliki duh i domoljublje, vladalo je zajedništvo. Bez 1991. godine, ne bi bilo ni Oluje. Tada je odnos snaga bio 5:1 u korist neprijateljske vojske, dok je za vrijeme Oluje bilo obrnuto”, ocijenio je Kožul.

Božo Kožul umirovljeni je stožerni brigadir, rodom iz Širokog Brijega. Tijekom ratnih godina zapovijedao je 2. i 3. bojnom do samoga kraja, da bi 1995. preuzeo dužnost načelnika Odsjeka za operativno-nastavne poslove sve do 1997. godine, piše Narod.hr

Podržite nas