Pratite nas

Hrvatska

Skandal – Iz ureda Zorana Drče nestao Plan obrane RH – Predsjednica zapovjedila istragu

Objavljeno

na

General Ivan Kinder, načelnik Vojno sigurnosno obavještajne agencije (VSOA) naredio je hitnu istragu zbog nestanka Plana obrane Republike Hrvatske. Plan obrane RH nestao je u Uredu Zorana Drče, pomoćnika ministra obrane Ante Kotromanovića, javlja Maxportal., prenosi Hrsvijet

[ad id=”93788″]

Plan obrane za svaku zemlju dokument je NULTE kategorije i označen je najvećim stupnjem tajnosti. Plan je usvojen na zatvorenom dijelu sjednice Vlade 5. studenog 2015., tri dana prije parlamentarnih izbora, i dobio je oznaku ‘vrlo tajno’.

Prethodno je Vijeće za obranu predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, na sjednici 22. rujna 2015. podržalo prijedlog Plana obrane Republike Hrvatske.

U odluci Vlade stoji da je “na temelju članka 6. Zakona o tajnosti podataka i Pravilnika o tajnosti obrane, Plan označen stupnjem tajnosti “vrlo tajno” te se ne može objaviti.

Inače, Hrvatska je do tada jedina zemlja članica NATO saveza koja nije imala Plan obrane.

Plan obrane je temeljni dokument iz područja obrane kojeg Republika Hrvatska nije imala od svog osamostaljenja. Uz postojeće dokumente donesene u protekle dvije godine – Strateški pregled obrane RH i Dugoročni plan razvoja Oružanih snaga, usvajanjem Plana obrane zaokružen je bi se paket od tri temeljna dokumenta iz područja obrane.

Elektronski uređaj na kojem se nalazio Plan obrane RH nestao je u uredu Zorana Drče, pomoćnika ministra obrane Ante Kotromanovića.

Zoran Drča je diplomirani politolog, djelatnik Ministarstva obrane od 2003. godine, porijeklom iz Benkovca. U MORH-u je zaposlen iste godine kad je diplomirao na Fakultetu političkih znanosti, a njegov strelovit uspon u karijeri mnogi povezuju utjecajem Milorada Pupovca i zastupljenost nacionalnih manjina u tijelama vlasti RH.

Važno je spomenuti da je gotovo stotinjak osoba prezimena Drča nalazi se na popisu pripadnika agresorske vojske i pobunjenih Srba koji su abolirani kao pripadnici neprijateljskih snaga u Domovinskom ratu.

Mnoge u MORH-u je čudilo kad je Drča, gotovo žutokljunac skromnih znanja iz područja obrane, imenovan na čelo Uprave za obrambenu politiku MORH-a, najvažnijeg sektora Ministarstva. Drča je bio i načelnik Sektora za međunarodnu obrambenu suradnju i sigurnost MORH-a, a za pomoćnika ministra imenovan je u prosincu 2012. godine.

Plan obrane RH nulti je dokument obrane svake zemlje. Nakon osvajanja po jedan primjerak nalazi se u Uredu predsjednice, jedan u Vladi te Ministarstvu obrane.  Druga ministarstva, i ostala tijela vlasti, imaju samo one dijelove koji se odnose na njihovu ulogu predviđenu tim Planom.

Uz Plan obrane ide i sigurnosni protokol kome je Plan dostupan i kako s njim postupati.

Plan koji je nestao u uredu Zorana Drče nalazio se na elektronskom uređaju. Kad je od Drče zatraženo da vrati Plan -uređaj i Plan obrane su nestali. Drča nije znao objasniti gdje se nalaze. Slučaj je prijavljen VSOA-i. Bilješku su potpisale četiri osobe, a slučaj preuzeo VSOA-in odjel za protuobavještajnu zaštitu i komunikacijsku sigurnost

Kad je VSOA-e pokrenula istragu nastalo je međusobno optuživanje i prebacivanje odgovornosti. Neslužbeno smo saznali da je predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović da je nestao Plan obrane RH obaviještena tek tri dana nakon nestanka Plana, tijekom drugog dana boravka u Vukovaru.

Do tada je u njenom društvu viđen načelnik Glavnog stožera Drago Lovrić, no dan kasnije, na kolinju koje je upravo Lovrić organizirao u svom rodnom Otoku kraj Vinkovaca, gdje je Predsjednica topila čvarka i radila kobasice, nije se slikao s Predsjednicom.

Kad je primila informaciju Predsjednica je zapovjedila  hitnu istragu, a to popodne održan je dramatični sastanak čelnika VSOA-e generala Ivana Kindera i ravnatelja POA-e Dragana Lozančića.

Istražuju kako je Plan nestao, tko je sve znao za njegov nestanak, zašto je Predsjednica obaviještena tek tri dana kasnije…   Smjene već su pripremljene, načelnik Lovrić i general Kinder, traže žrtvenog jarca za ozbiljne propuste unutar VSOA-e.

Da bi situacija bila zanimljivija, za ljude koje vole spekulacije i teorije urote, Plan obrane je nestao na dan kad je u Zagrebu, zbog gostovanja u HRT-ovoj emisiji Otvoreno, boravio Miroslav Lazanski, vojni komentator beogradske Politike i zagovornik vojnog puča protiv hrvatskih vlasti 1991. godine.

U tom kontekstu tumači se izjava Miroslava Lazanskog da srpske službe sve znaju. Vučić je čestitao Karamarku na izbornom rezultatu i prije objave rezultata. Nije čestitao Milanoviću, a kako je znao prije izbora? Zato što su srpske obavještajne službe dobro obavile svoj posao”.

U vezi nestanka Plana obrane RH bit će zanimljivo vidjeti kako će reagirati čelnici NATO saveza. Plan obrane Hrvatske nije samo unutarnja stvar Hrvatske, nego je, na mikro razini, vrlo važan za sustav obrane NATO saveza.

U NATO-u su svjesni da Rusija, preko obavještajnih službi prijateljskih zemalja, nastoji prodrijeti i sigurnosni sustav zemalja NATO-a, a trenutno su im najmekše tkivo Hrvatska i Slovenija, tvrdi Maxportal.

M.M.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Ivan Anušić: Hvala našoj Vladi – Novom podjelom NUTS2 regija ispravit ćemo nepravdu koju je SDP nanio Slavoniji!

Objavljeno

na

Objavio

Napokon je došlo vrijeme za ispravljanje nepravde koju je još 2012. SDP-ova Vlada nanijela Slavoniji, Baranji i Srijemu, stavljajući nas u istu statističku regiju sa Zagrebom! Hvala našoj Vladi i predsjedniku Plenkoviću! – poručio je osječko-baranjski župan i član Predsjedništva HDZ-a Ivan Anušić komentirajući prijedlog nove podjele prema kojoj bi slavonske županije činile zasebnu NUTS2 regiju, odvojenu od Zagreba, što će istoku Lijepe Naše omogućiti veći postotak sredstava iz EU fondova te time brži i kvalitetniji razvoj.

Ispravljena nepravda

Anušić je istaknuo da se Slavonija napokon oslobađa nepravednog stiska u kojem se našla mimo svoje volje:

– Ovu sam temu otvorio i 2015. godine, kada sam postao zastupnik u Hrvatskom saboru. Zbog takve statističke podjele, koju možemo „zahvaliti“ čudnovatoj SDP-ovoj Vladi, Osječko-baranjska i sve slavonske županije bile su zakinute za golemi iznos EU poticaja za poduzetnike i obrtnike te kod financiranja projekata iz fondova Europske unije.

U istoj regiji s Gradom Zagrebom, koji je razvijen iznad prosjeka EU-a, umjetno nam je podignuta razina razvijenosti (Slavonija je na 40% prosjeka EU-a – op. ur.), pa smo u manjem postotku mogli povlačiti europski novac! Novom će podjelom Slavonija i Baranja moći dobiti dvostruko veći stupanj potpora!

Više ulaganja i EU novca

Dodao je da je dosadašnji ustroj statističkih regija jedan od razloga zbog čega Slavonija nije mogla sustizati razvijenije dijelove Lijepe Naše.

– Jednostavno nismo mogli pratiti pozitivne trendove, nismo mogli parirati Zagrebu ili Varaždinu kada govorimo o investicijama i poduzetništvu.

Nakon što Slavonija, zajedno s dijelom središnje Hrvatske, postane zasebna statistička regija u razini našega stvarnog indeksa razvijenosti, očekujemo znatno bolju i kvalitetniju apsorpciju i sredstava iz europskih fondova, i subvencija za poduzetnike, i poticaja za investicije na istoku Hrvatske!

 

IVAN ANUŠIĆ: Rad i upornost uvijek donose rezultat!

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Hrvatska

Rugvica: Otvoren novouređeni Trg dr. Franje Tuđmana te otkriven spomenik prvom predsjedniku RH

Objavljeno

na

Objavio

U Rugvici je u petak otvoren novouređeni Trg dr. Franje Tuđmana i spomenik prvom hrvatskom predsjedniku, rad akademskog kipara Ante Jurkića.

Trg su otkrivanjem spomenika otvorili predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, izaslanica premijera i ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac i načelnik općine Rugvica Mato Čičak.

Obnova Trga dr. Franje Tuđmana, vrijedna više od 1,8 milijuna kuna, financirana je iz proračunskih sredstava Općine Rugvica i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU pri čemu su putem natječaja tog Ministarstva osigurana bespovratna sredstva u iznosu od 850.000 kuna.

Izrazivši zadovoljstvo što se Rugvica pridružila mnogim gradovima i općinama diljem zemlje koji već imaju spomenike podignute prvom hrvatsko predsjedniku, Jandroković je rekao da time žitelji Rugvice odaju počast i vrednuju djelovanje dr. Franje Tuđmana i njegovu političku ostavštinu, bitnu za hrvatski narod i državu.

“Svi ovi spomenici potvrda su poštovanja ali i izraz zahvalnosti hrvatskog naroda čovjeku koji ga je nesebično zadužio. Ti spomenici ujedno predstavljaju i simbol hrvatske slobode u koju nas je dr. Franjo Tuđman poveo. Slobode hrvatskog naroda za koju se dr. Tuđman pripremio, pripremao i živio čak i onda kada mu je ta sloboda bila oduzeta”, rekao je Jandroković.

Izaslanica premijera Gabrijela Žalac rekla je da je općina Rugvica zbog svog prometnog položaja i blizine Zagreba jedna od najrazvijenijih općina u zemlji. Istaknula je i važnost nove NUTS 2 podjele RH što će omogućiti jačanje gospodarstva okolnih područja Grada Zagreba.

Žalac je rekla i da je danas, zajedno s ministrom gospodarstva Darkom Horvatom, u natječaju koji se odnosi na poduzetničke zone potpisala odluku da općina Rugvica dobije poslovnu zonu u vrijednosti 15,6 milijuna kuna od čega je devet milijuna kuna bespovratnih sredstava.

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić kazao je da je ime prvog hrvatskog predsjednika utkano u temelje RH. “Energija, vizija, odlučnost ali prije svega ljubav prema domovini su ono što je krasilo prvog hrvatskog predsjenika i po tome ga se i danas prisjećamo”, rekao je.

Zadovoljstvo otvorenjem novouređenog Trga dr. Franje Tuđmana i spomenika prvom hrvatskom predsjedniku izrazio je i načelnik općine Rugvica Mato Čičak istaknuvši da su puno toga napravili kako bi njihova općina bila po mjeri svih njezinih stanovnika – općina obitelji, djece, obrtnika i poduzetnika te općina investicija .

Svečanosti su, uz Miroslava Tuđmana i stanovnike Rugvice, nazočili i saborski zastupnici Davor Ivo Stier, Dražen Barišić te, Božo Ljubić.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari