Pratite nas

Hrvatska

Skandal – Iz ureda Zorana Drče nestao Plan obrane RH – Predsjednica zapovjedila istragu

Objavljeno

na

General Ivan Kinder, načelnik Vojno sigurnosno obavještajne agencije (VSOA) naredio je hitnu istragu zbog nestanka Plana obrane Republike Hrvatske. Plan obrane RH nestao je u Uredu Zorana Drče, pomoćnika ministra obrane Ante Kotromanovića, javlja Maxportal., prenosi Hrsvijet

[ad id=”93788″]

Plan obrane za svaku zemlju dokument je NULTE kategorije i označen je najvećim stupnjem tajnosti. Plan je usvojen na zatvorenom dijelu sjednice Vlade 5. studenog 2015., tri dana prije parlamentarnih izbora, i dobio je oznaku ‘vrlo tajno’.

Prethodno je Vijeće za obranu predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, na sjednici 22. rujna 2015. podržalo prijedlog Plana obrane Republike Hrvatske.

U odluci Vlade stoji da je “na temelju članka 6. Zakona o tajnosti podataka i Pravilnika o tajnosti obrane, Plan označen stupnjem tajnosti “vrlo tajno” te se ne može objaviti.

Inače, Hrvatska je do tada jedina zemlja članica NATO saveza koja nije imala Plan obrane.

Plan obrane je temeljni dokument iz područja obrane kojeg Republika Hrvatska nije imala od svog osamostaljenja. Uz postojeće dokumente donesene u protekle dvije godine – Strateški pregled obrane RH i Dugoročni plan razvoja Oružanih snaga, usvajanjem Plana obrane zaokružen je bi se paket od tri temeljna dokumenta iz područja obrane.

Elektronski uređaj na kojem se nalazio Plan obrane RH nestao je u uredu Zorana Drče, pomoćnika ministra obrane Ante Kotromanovića.

Zoran Drča je diplomirani politolog, djelatnik Ministarstva obrane od 2003. godine, porijeklom iz Benkovca. U MORH-u je zaposlen iste godine kad je diplomirao na Fakultetu političkih znanosti, a njegov strelovit uspon u karijeri mnogi povezuju utjecajem Milorada Pupovca i zastupljenost nacionalnih manjina u tijelama vlasti RH.

Važno je spomenuti da je gotovo stotinjak osoba prezimena Drča nalazi se na popisu pripadnika agresorske vojske i pobunjenih Srba koji su abolirani kao pripadnici neprijateljskih snaga u Domovinskom ratu.

Mnoge u MORH-u je čudilo kad je Drča, gotovo žutokljunac skromnih znanja iz područja obrane, imenovan na čelo Uprave za obrambenu politiku MORH-a, najvažnijeg sektora Ministarstva. Drča je bio i načelnik Sektora za međunarodnu obrambenu suradnju i sigurnost MORH-a, a za pomoćnika ministra imenovan je u prosincu 2012. godine.

Plan obrane RH nulti je dokument obrane svake zemlje. Nakon osvajanja po jedan primjerak nalazi se u Uredu predsjednice, jedan u Vladi te Ministarstvu obrane.  Druga ministarstva, i ostala tijela vlasti, imaju samo one dijelove koji se odnose na njihovu ulogu predviđenu tim Planom.

Uz Plan obrane ide i sigurnosni protokol kome je Plan dostupan i kako s njim postupati.

Plan koji je nestao u uredu Zorana Drče nalazio se na elektronskom uređaju. Kad je od Drče zatraženo da vrati Plan -uređaj i Plan obrane su nestali. Drča nije znao objasniti gdje se nalaze. Slučaj je prijavljen VSOA-i. Bilješku su potpisale četiri osobe, a slučaj preuzeo VSOA-in odjel za protuobavještajnu zaštitu i komunikacijsku sigurnost

Kad je VSOA-e pokrenula istragu nastalo je međusobno optuživanje i prebacivanje odgovornosti. Neslužbeno smo saznali da je predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović da je nestao Plan obrane RH obaviještena tek tri dana nakon nestanka Plana, tijekom drugog dana boravka u Vukovaru.

Do tada je u njenom društvu viđen načelnik Glavnog stožera Drago Lovrić, no dan kasnije, na kolinju koje je upravo Lovrić organizirao u svom rodnom Otoku kraj Vinkovaca, gdje je Predsjednica topila čvarka i radila kobasice, nije se slikao s Predsjednicom.

Kad je primila informaciju Predsjednica je zapovjedila  hitnu istragu, a to popodne održan je dramatični sastanak čelnika VSOA-e generala Ivana Kindera i ravnatelja POA-e Dragana Lozančića.

Istražuju kako je Plan nestao, tko je sve znao za njegov nestanak, zašto je Predsjednica obaviještena tek tri dana kasnije…   Smjene već su pripremljene, načelnik Lovrić i general Kinder, traže žrtvenog jarca za ozbiljne propuste unutar VSOA-e.

Da bi situacija bila zanimljivija, za ljude koje vole spekulacije i teorije urote, Plan obrane je nestao na dan kad je u Zagrebu, zbog gostovanja u HRT-ovoj emisiji Otvoreno, boravio Miroslav Lazanski, vojni komentator beogradske Politike i zagovornik vojnog puča protiv hrvatskih vlasti 1991. godine.

U tom kontekstu tumači se izjava Miroslava Lazanskog da srpske službe sve znaju. Vučić je čestitao Karamarku na izbornom rezultatu i prije objave rezultata. Nije čestitao Milanoviću, a kako je znao prije izbora? Zato što su srpske obavještajne službe dobro obavile svoj posao”.

U vezi nestanka Plana obrane RH bit će zanimljivo vidjeti kako će reagirati čelnici NATO saveza. Plan obrane Hrvatske nije samo unutarnja stvar Hrvatske, nego je, na mikro razini, vrlo važan za sustav obrane NATO saveza.

U NATO-u su svjesni da Rusija, preko obavještajnih službi prijateljskih zemalja, nastoji prodrijeti i sigurnosni sustav zemalja NATO-a, a trenutno su im najmekše tkivo Hrvatska i Slovenija, tvrdi Maxportal.

M.M.

Što vi mislite o ovoj temi?

Komentiraj

Hrvatska

Predsjednica održala sastanak s Ivanom Penavom

Objavljeno

na

Objavio

Ured predsjednice

Na poziv Predsjednice Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, u Uredu Predsjednice održan je sastanak s gradonačelnikom grada Vukovara Ivanom Penavom u povodu Odluke Ustavnog suda.

Svjesna osjetljivosti političke situacije u gradu Vukovaru, predsjednica Grabar-Kitarović smatra izuzetno važnim pružiti podršku gradonačelniku Penavi i građanima Vukovara koji već više od četvrt stoljeća trpe nepravdu nastalu neobjašnjivo sporim i neefikasnim djelovanjem institucija. To rezultira osjećajem nepravde, posebice među Vukovarkama, Vukovarcima i hrvatskim braniteljima koji su bili na braniku domovine i podnijeli najveću žrtvu u Domovinskom ratu, ali i među pripadnicima srpske zajednice koje se nepravedno stigmatizira.

Predsjednica Republike Hrvatske ne može komentirati odluku Ustavnog suda, ali skreće pozornost na članak 8. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina koji kaže kako se ta prava moraju tumačiti i primjenjivati sa svrhom poštivanja manjina i hrvatskog naroda, razvijanja razumijevanja, solidarnosti, snošljivosti i dijaloga među njima.

Drži da u ovakvim uvjetima, kada se zapostavljaju temeljna ljudska prava, nisu učinjeni potrebni preduvjeti za širenje posebnih prava koji moraju postati demokratski standard u Hrvatskoj koja tome teži i suglasna je da ih je loše odgađati, međutim poziva na iste kriterije koji bi u konačnici rezultirali izjavom mjerodavnih tijela da se postupci protiv osumnjičenih za ratni zločin isto tako ne mogu odgađati u nedogled. Takav stav je zdrav preduvjet za uređene odnose temeljene na povjerenju većinskog naroda i pripadnika srpske nacionalne manjine, posebice u izranjavanom Vukovaru.

Republika Hrvatska mora posebno brinuti o Vukovaru, a dužnost je i obveza državnog vrha da zahtijeva rješavanje nepravde koju osjećaju stanovnici Vukovara. Neshvatljivo je da do danas nitko nije odgovarao za masakr u Borovu Selu, da nitko nije riješio pitanje 30 tisuća logoraša, nestalih… Kako ćemo to opravdati s ustavnog ali i moralnog aspekta?

„Zbog toga stav gradonačelnika Vukovara Ivana Penave ne mogu nazvati nepoštivanjem odluke Ustavnog suda, nego pozivom koji i osobno podržavam da napokon zatvorimo pitanja iz prošlosti i time pružimo iskrenu priliku budućnosti.

Ne želim razdvajanja ili sukobe među Hrvatima i Srbima, nego pozivam na strpljenje i obzir koji podrazumijeva prihvaćanje činjenice da Vukovar liječi svoje rane. Držim da je obveza državnih institucija što prije uložiti dodatni napor i pronaći najbolja rješenja koja neće izazivati napetosti i nepovjerenje među ljudima, nego upravo suprotno“, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović.

 

Penava: Gdje su ustavna prava za silovane žene?

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Hrvatska

Grlić Radman: Čast mi je što sam predložen za šefa diplomacije

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Hrvatski veleposlanik u Njemačkoj Gordan Grlić Radman, kandidat za novog ministra vanjskih i europskih poslova, prihvatio je ponuđenu dužnost jer mu je to čast, posebno kada se radi za domovinu koja mora biti složna u interesu Hrvatske i Europe.

Odmah po dolasku u Zagreb prije odlaska na sastanak u vladi, Grlić Radman je odgovarao na pitanja novinara pred Banskim dvorima.

“Kako ne bih prihvatio, ako mi je ponuđena i s druge strane mi je čast”, rekao je i otkrio da se u službu mlade hrvatske države stavio 1991. godine kada je proglašena neovisnost.

“Imali smo jaki emocionalni naboj”, (moja supruga i ja) i vratili smo se unatoč tome što smo “bili jako uspješni” u Švicarskoj, objasnio je.

Najvećim izazovom smatra skorašnje predsjedanje Hrvatske Europskom unijom u prvoj polovici 2020. godini u čemu je “veliki optimist”.

“Ja volim izazove, a pogotovo kad nešto radite za domovinu”, rekao je Grlić Radman objasnivši da je diplomacija “plemenita disciplina”, pa tako i ciljevi i sredstva moraju biti plemeniti.

Karijerni diplomat Grlić Radman rekao je da je član HDZ-a “od prvih dana” i drži da je pri izboru premijer Andrej Plenković ocjenjivao njegovo iskustvo, radni kapacitet i intelektualni potencijal.

“Stvaranje države bilo je vezano uz HDZ”, rekao je no kao karijerni diplomat “navija za svih 11 igrača”.

U mandatu SDP-ove vlade Grlić Radman je bio imenovan za veleposlanika u Budimpešti.

Na pitanje je li pri njegovu izboru presudilo članstvo u HDZ-u ili diplomatsko iskustvo, vjeruje da je riječ o ovome drugome. Kazao je da je služio u Budimpešti, otvarao je cijelu diplomatsku i konzularnu mrežu u Švicarskoj.

Rekao je da ga je prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman pozvao u Hrvatsku iz inozemstva gdje je bio predsjednik Hrvatske kulturne zajednice do 1989. Tada je predsjedniku Tuđmanu organizirao predavanje, rekao je i objasnio da su oni, Hrvati u Švicarskoj, u “Tuđmanu vidjeli čovjeka s vizijom” koji će ostvariti san o slobodnoj državi Hrvatskoj.

S dosadašnjom ministricom vanjskih i europskih poslova Marijom Pejčinović Burić dobro je surađivao i dodao da su svi zajedno lobirali za njezino imenovanje na dužnost glavne tajnice Vijeća Europe. Očekuje da će jako dobro surađivati i s premijerom Plenkovićem i s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović.

“Diplomat je onaj koji gradi mostove”, rekao je, a Hrvatska je relativno mala država i zato “moramo biti složni u tome kada je u pitanju zajednički interes” koji je “kompatibilan s europskim”.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari