Pratite nas

Hrvatska

Skandal – Iz ureda Zorana Drče nestao Plan obrane RH – Predsjednica zapovjedila istragu

Objavljeno

na

General Ivan Kinder, načelnik Vojno sigurnosno obavještajne agencije (VSOA) naredio je hitnu istragu zbog nestanka Plana obrane Republike Hrvatske. Plan obrane RH nestao je u Uredu Zorana Drče, pomoćnika ministra obrane Ante Kotromanovića, javlja Maxportal., prenosi Hrsvijet

[ad id=”93788″]

Plan obrane za svaku zemlju dokument je NULTE kategorije i označen je najvećim stupnjem tajnosti. Plan je usvojen na zatvorenom dijelu sjednice Vlade 5. studenog 2015., tri dana prije parlamentarnih izbora, i dobio je oznaku ‘vrlo tajno’.

Prethodno je Vijeće za obranu predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, na sjednici 22. rujna 2015. podržalo prijedlog Plana obrane Republike Hrvatske.

U odluci Vlade stoji da je “na temelju članka 6. Zakona o tajnosti podataka i Pravilnika o tajnosti obrane, Plan označen stupnjem tajnosti “vrlo tajno” te se ne može objaviti.

Inače, Hrvatska je do tada jedina zemlja članica NATO saveza koja nije imala Plan obrane.

Plan obrane je temeljni dokument iz područja obrane kojeg Republika Hrvatska nije imala od svog osamostaljenja. Uz postojeće dokumente donesene u protekle dvije godine – Strateški pregled obrane RH i Dugoročni plan razvoja Oružanih snaga, usvajanjem Plana obrane zaokružen je bi se paket od tri temeljna dokumenta iz područja obrane.

Elektronski uređaj na kojem se nalazio Plan obrane RH nestao je u uredu Zorana Drče, pomoćnika ministra obrane Ante Kotromanovića.

Zoran Drča je diplomirani politolog, djelatnik Ministarstva obrane od 2003. godine, porijeklom iz Benkovca. U MORH-u je zaposlen iste godine kad je diplomirao na Fakultetu političkih znanosti, a njegov strelovit uspon u karijeri mnogi povezuju utjecajem Milorada Pupovca i zastupljenost nacionalnih manjina u tijelama vlasti RH.

Važno je spomenuti da je gotovo stotinjak osoba prezimena Drča nalazi se na popisu pripadnika agresorske vojske i pobunjenih Srba koji su abolirani kao pripadnici neprijateljskih snaga u Domovinskom ratu.

Mnoge u MORH-u je čudilo kad je Drča, gotovo žutokljunac skromnih znanja iz područja obrane, imenovan na čelo Uprave za obrambenu politiku MORH-a, najvažnijeg sektora Ministarstva. Drča je bio i načelnik Sektora za međunarodnu obrambenu suradnju i sigurnost MORH-a, a za pomoćnika ministra imenovan je u prosincu 2012. godine.

Plan obrane RH nulti je dokument obrane svake zemlje. Nakon osvajanja po jedan primjerak nalazi se u Uredu predsjednice, jedan u Vladi te Ministarstvu obrane.  Druga ministarstva, i ostala tijela vlasti, imaju samo one dijelove koji se odnose na njihovu ulogu predviđenu tim Planom.

Uz Plan obrane ide i sigurnosni protokol kome je Plan dostupan i kako s njim postupati.

Plan koji je nestao u uredu Zorana Drče nalazio se na elektronskom uređaju. Kad je od Drče zatraženo da vrati Plan -uređaj i Plan obrane su nestali. Drča nije znao objasniti gdje se nalaze. Slučaj je prijavljen VSOA-i. Bilješku su potpisale četiri osobe, a slučaj preuzeo VSOA-in odjel za protuobavještajnu zaštitu i komunikacijsku sigurnost

Kad je VSOA-e pokrenula istragu nastalo je međusobno optuživanje i prebacivanje odgovornosti. Neslužbeno smo saznali da je predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović da je nestao Plan obrane RH obaviještena tek tri dana nakon nestanka Plana, tijekom drugog dana boravka u Vukovaru.

Do tada je u njenom društvu viđen načelnik Glavnog stožera Drago Lovrić, no dan kasnije, na kolinju koje je upravo Lovrić organizirao u svom rodnom Otoku kraj Vinkovaca, gdje je Predsjednica topila čvarka i radila kobasice, nije se slikao s Predsjednicom.

Kad je primila informaciju Predsjednica je zapovjedila  hitnu istragu, a to popodne održan je dramatični sastanak čelnika VSOA-e generala Ivana Kindera i ravnatelja POA-e Dragana Lozančića.

Istražuju kako je Plan nestao, tko je sve znao za njegov nestanak, zašto je Predsjednica obaviještena tek tri dana kasnije…   Smjene već su pripremljene, načelnik Lovrić i general Kinder, traže žrtvenog jarca za ozbiljne propuste unutar VSOA-e.

Da bi situacija bila zanimljivija, za ljude koje vole spekulacije i teorije urote, Plan obrane je nestao na dan kad je u Zagrebu, zbog gostovanja u HRT-ovoj emisiji Otvoreno, boravio Miroslav Lazanski, vojni komentator beogradske Politike i zagovornik vojnog puča protiv hrvatskih vlasti 1991. godine.

U tom kontekstu tumači se izjava Miroslava Lazanskog da srpske službe sve znaju. Vučić je čestitao Karamarku na izbornom rezultatu i prije objave rezultata. Nije čestitao Milanoviću, a kako je znao prije izbora? Zato što su srpske obavještajne službe dobro obavile svoj posao”.

U vezi nestanka Plana obrane RH bit će zanimljivo vidjeti kako će reagirati čelnici NATO saveza. Plan obrane Hrvatske nije samo unutarnja stvar Hrvatske, nego je, na mikro razini, vrlo važan za sustav obrane NATO saveza.

U NATO-u su svjesni da Rusija, preko obavještajnih službi prijateljskih zemalja, nastoji prodrijeti i sigurnosni sustav zemalja NATO-a, a trenutno su im najmekše tkivo Hrvatska i Slovenija, tvrdi Maxportal.

M.M.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Plenković o ministrici Žalac: Čuli smo se, sve smo riješili

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Vlade i HDZ-a, Andrej Plenković, boravio je u Krapinskim Toplicama i tom prigodom komentirao političke aktualnosti u zemlji.

Upitan o čemu je razgovarao na sastanku s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović, Plenković je rekao da je, između ostaloga, bilo govora i o izborima za Europski parlament, prenosi N1

“Izbori će biti raspisani 26. ožujka”, rekao je Plenković i dodao da se s predsjednicom Republike i predsjednikom Sabora, Gordanom Jandrokovićem, sastaje svakih četiri do šest tjedana te da razgovaraju o svim aktualnostima.

Upitan za komentar o ministrici Gabrijeli Žalac i njezinim izjavama da joj se podmeće i iz same stranke, Plenković je rekao da svaki dan odgovara na to pitanje. “Ministrica radi svoj posao”, rekao je.

Na pitanje je li razgovarao s ministricom, Plenković je rekao: “Čuli smo se, sve smo riješili.”

Što se tiče izjave predsjednika SDP-a, Davora Bernardića, da je HDZ-u potreban Zakon o financiranju političkih aktivnosti, kako bi legalizirao svoje crne fondove, Plenković je rekao da je “taj stupanj katastrofalnih izjava ispod svake razine bezobraznih, čak i klevetničkih”.

Upitan hoće li se sastati s Miloradom Pupovcem, Plenković je rekao da su u kontaktu te da će se vidjeti idući tjedan.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Hrvatska

U Karlovcu blagoslovljen kip sv. Majke Terezije

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Kip sv. Majke Terezije iz Calcutte, rad akademskog kipara Ante Jurkića, postavljen u Karlovcu, na prilazu Nacionalnom svetištu sv. Josipa, blagoslovljen je u subotu uz nazočnost katoličkih biskupa i vjernika te predstavnika Vlade Sjeverne Makedonije, Vlade Kosova, veleposlanike Albanije, Kosova i Sjeverne Makedonije te izaslanike Hrvatskog sabora i Vlade.

Kip Svete Majke Terezije u Karlovcu darovala je Unija Albanaca u Republici Hrvatskoj.

Izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora i saborska zastupnica albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske nacionalne manjine Ermina Lekaj- Prljaskaj rekla da je su sveticu Majku Tereziju još za života poštovali mnogi diljem svijeta.

Majka Terezija – svetica koja je liječila tjelesne i duševne rane odbačenih

“Poštovali su Majku Tereziju obični ljudi, čelnici vodećih svjetskih sila, moćnici, slavne osobe i humanitarci, a posebno oni iz Reda Misionarki ljubavi, kojega je Majka Terezija osnivala i koji danas djeluje u 133 zemlje svijeta, jer su vjerovali da se humanitarnim djelovanjem može pobijediti siromaštvo, glad, bijeda i bol, da čovjek može savladati svoju najveću prepreku ljudskosti, a to je mržnja”, rekla je Lekaj- Prljaskaj.

Svetu Majku Tereziju nazvala je sveticom koja je liječila duševne i tjelesne rane odbačenih, onih od kojih su svi drugi digli ruke.

Izaslanik premijera i karlovački gradonačelnik Damir Mandić posebno je pozdravio predsjednike Zajednice Albanaca Karlovačke županije Besira Ziberija i Unije Albanaca u Republici Hrvatskoj Esada Čollaku te rektora Nacionalnog svetišta sv, Josipa u Karlovcu msgr. Antuna Sentea koji su najzaslužniji za postavljanje tog kipa u Karlovcu.

Karlovac je grad susreta, na razmeđi putova, a sada ima i kip Svete Majke Terezije, koja predstavlja i albansku zajednicu i Makedoniju i “spona je nas katolika s istočnjačkim svijetom”, rekao je Mandić.

“Čini mi se je Majka Terezija sve ono što bismo svi mi htjeli biti, da iz svog utemeljenja u Isusu Kristu razvijemo, kao i ona, djelotvorno pomaganje, jer svi mi koji donosimo razne zakone, odluke i deklaracije vidimo da često ostaju samo ‘slovo na papiru’. Majka Terezija treba nam biti pokazatelj da možemo biti djelotvorni, na raspolaganju svima onima koji nas trebaju”, rekao je Mandić te poželio da Sveta Majka Terezija i njezin kip u Karlovcu budu inspiracija mnogima, da i oni budu takvi ljudi.

Mons. Šaško: Svi trebamo živjeti blizinu, osmijeh i ruke Majke Terezije

Nakon otkrivanja kipa i blagoslova, pomoćni biskup zagrebački mons. Ivan Šaško poželio je da “svi živimo blizinu, osmjeh i ruke Majke Terezije”.

Ranije, tijekom mise rekao je kako je siguran da će kip Svete Majke Terezije, s rukama ispruženim za zagrljaj, biti poticaj mnogima da joj se obrate, tako malenoj i tako velikoj, poniznoj, koja je odbijala da ju se hvali i časti, da bi ih zagovarala na nebu, da bi osjetili blizinu Krista i da tu radost Kristove blizine znaju davati svim ljudima, posebno prijateljima.

Više govornika istaknulo je kako je na Veliki petak, 24. ožujka 1978. Sveta Majka Terezija s isusovcem i misionarom o. Antom Gabrićem posjetila Karlovac i crkvu sv. Josipa, što je i razlog da su članovi Zajednice Albanaca Karlovačke županije, uz financijsku pomoć Unije Albanaca u Republici Hrvatskoj, upravo u Karlovcu postavili kip Majci Tereziji kao sunarodnjakinji kršćanske vjere, dobitnici Nobelove nagrade za mir (1979.), koju je papa Ivan Pavao II. proglasio blaženom 2003., a papa Franjo sveticom 2016. godine.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari