Pratite nas

Vijesti

Skandal na ovogodišnjem Sajmu knjiga u Beogradu: Istina o Srebrenici istjerana

Objavljeno

na

Projektu Srebrenica, nevladinoj organizaciji iz Nizozemske koja se suprotstavlja “zvaničnoj verziji” ratnih dešavanja iz 1995. godine, poslije četiri godine uspješnog nastupa, zabranjeno je “iz preventivnih razloga”, sudjelovanje na ovogodišnjem Sajmu knjiga u Beogradu.

U službenom obrazloženju stoji da je sudjelovanje zabranjeno zbog “kršenja Općih pravila”, ali i posebnog poziva izlagačima da se “suzdrže od tekstova i istupa kojima mogu biti uvrijeđena vjerska, nacionalna, osobna i ostala prava građana”.
Stefan Karganović, direktor Povijesnog projekta Srebrenica kaže da je zabrana “vrhunski skandal”.

Objavljeno 15 izdanja

Povijesni projekt Srebrenica ove godine na Sajmu knjiga je trebalo da se predstavi s 15 novih izdanja, od kojih je, prema Stefanu Karganovića posebno značajno američko izdanje knjige “Dekonstrukcija jednog virtualnog genocida”, “Srebrenica – službena laž jedne epohe”, “Srebrenica – falsifikat povijesti “, pukovnika Vojske RS Ratka Škrbića i zbornik grupe intelektualaca” Odnos prema srpskim žrtvama u sukobima tijekom 20. stoljeća “.

– Simbolično, odluka o zabrani na ovogodišnjem sajmu koji se održava pod sloganom Prostori slobode, dobili smo 5.listopada, na godišnjicu demokratskih promjena u Srbiji. Ukoliko ta “sloboda i demokracija” znače zabranu svih što ne misle isto, onda trebamo ozbiljno da se zabrinemo za sudbinu Srbije – kaže Karganović i dodaje da se odmah obratio protestnim pismom veleposlanstvu Nizozemske, gdje je njegova organizacija registrirana, a zatim i Odboru Sajma knjiga tražeći objašnjenje.
– Do današnjeg dana nisam dobio ni slovo odgovora od čelnika Sajma, mada smo posljednjih pet godina među zapaženijim izlagačima, posebno zbog niza knjiga, publikacija i zbornika radova niza svjetskih intelektualaca koji predočavaju sasvim drugojače istinu o ratu u BiH, a posebno o događajima u Srebrenici u odnosu na “službenu verziju” po kojoj je tamo počinjen genocid, a Srbi su isključivi krivci za sve ratne zločine – objašnjava Karganović.
Međutim, organizatori ovogodišnjeg Sajma knjiga vrlo brzo su odgovorili na pitanja “Vijesti” objasnivši da je Povijesnom projektu Srebrenica zabranjeno sudjelovanje zbog “prošlogodišnje politizacije događaja”.
“Na njihovom štandu je, na Sajmu knjiga 2012. godine organizirano potpisivanje peticije protiv Nataše Kandić. Sajam knjiga mora biti manifestacija izdavača i organizator ne smije dopustiti politizaciju tog događaja”, stoji u pisanom odgovoru u kome se još kaže da je ova organizacija na vrijeme bila upozorena da Sajam knjiga mora ostati kulturna manifestacija, a ne politička arena.

Akcija: Pišite Ožegoviću

Povijesni projekt Srebrenica je kao reakcija na zabranu sudjelovanja na Sajmu knjiga pozvala sve izdavače, ali i građane Srbije da “zatrpaju” mejl predsjednika Odbora Sajma knjiga, Željka Ožegovića. 
“Iskustvo izdavača Povijesni projekt Srebrenica je poruka i upozorenje svima vama. Sljedeće godine na vas može doći red da vam se zabrani sudjelovanje na Sajmu knjiga i onemogući kontakt s vašim čitateljima i kolegama “, stoji u obrazloženju slanja mejlova Ožegoviću.

“Važno je naglasiti da Povijesnom projektu Srebrenica nije zabranjeno sudjelovanje zbog sadržaja izlagačkog materijala, o čemu svjedoči i njihovo prethodno četverogodišnje izlaganje, kako se to želi u javnosti predstaviti, već isključivo zbog pravila koje su regulirana navedenim aktom”, stoji u odgovoru “Vestima” .
Karganović potvrđuje da je na štandu Projekta zaista potpisivana peticija, ali tvrdi da to nije rađeno protiv direktorice FHP, već protiv njezine inicijative da Srbija bude član Regionalne komisije za utvrđivanje istine o ratnim zločinima (REKOM).
– Njezina NVO je organizirala potpisivanje peticije da Srbija postane dio Rekom, a naša, kao odgovor, potpisivanje peticije protiv, smatrajući da su i jedna i druga akcija legitimne. Međutim, organizatori Sajma knjiga su nam poslije dva dana rekli da je potpisivanje te peticije u okviru ove manifestacije mimo propisa i mi smo je odmah obustavili. Bio sam uvjeren da je ta priča završena, ali izgleda da nije i da smo sada kažnjeni ili retroaktivno ili preventivno. Tko zna, moguće da su o tome odlučivali ljudi koji imaju natprirodne moći pa znaju da bismo i ove godine organizirali potpisivanje te peticije. Ali, šalu na stranu, mislim da je ovdje u pitanju nešto mnogo ozbiljnije što nadmašuje i ovu zabranu i Sajam knjiga, a tiče se namjere ili naloga Srbiji prihvatiti “službenu verziju” rata u BiH, a posebno događaja u Srebrenici – smatra Karganović.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj

Vijesti

Zbog pogreške prilikom prebrojavanja u Raši se danas ponavljaju izbori

Objavljeno

na

Objavio

Od jutros u sedam sati otvoreno je biralište u Osnovnoj školi “Ivan Batelić” u Raši na Labinštini gdje se ponavljaju izbori za Hrvatski sabor zbog pogreške prilikom prebrojavanja glasova prošle nedjelje.

Birački odbor je prilikom prebrojavanja glasova na biračkom mjestu broj 6 utvrdio da je glasovalo ukupno 187 birača, dok je u glasačkoj kutiji bilo 195 listića. Dakle, prilikom prebrojavanja glasova birački odbor je utvrdio da je glasovao manji broj birača od broja glasova u glasačkoj kutiji. Stoga je raspušten birački odbor te je imenovan novi.

Od predsjednice izbornog povjerenstva za Općinu Raša Aleksandre Marinović doznaje se kako se izbori odvijaju mirno te kako je na izvodu za biračko mjesto broj 6 u Raši upisan 501 birač, ali kako pravo glasovanja na ponovljenom glasovanju ima 488 birača.

“S obzirom na to da se izbori ponavljaju samo za liste osme izborne jedinice, na izvatku “A” prekriženo je 13 birača koji su prošle nedjelje, 5. srpnja, na ovom biračkom mjestu glasovali za kandidate nacionalnih manjina. Stoga, slijedom navedenog, na ponovljenom glasovanju pravo glasovanja ima 488 birača”, priopćeno je iz Općinskog izbornog povjerenstva Raša.

Biralište je otvoreno do 19 sati. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Vijesti

Plenković: Realno obećati ulazak Hrvatske u eurozonu do kraja mandata nove Vlade

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković izjavio je u petak u Zagrebu da su slovenskim državljanima naše obalne županije kategorizirane po njihovim kriterijima, i nalaze se u zelenoj kategoriji.

Premijeri Hrvatske i Slovenije, Andrej Plenković i Janez Janša susreli su se ranije danas u Otočcu na Krki, gdje su dogovorili još intenzivniju razmjenu informacija u borbi protiv koronavirusa.

“Što se tiče Hrvatske i Slovenije, najvažnija poruka bila je o epidemiološkoj slici u onim hrvatskim županijama koje su trenutno najzanimljivije za slovenske državljane, a to su naše obalne županije, gdje smo, po njihovim kriterijima, u zelenome”, rekao je Plenković po povratku u Zagreb, na konferenciju za novinare u Banskim dvorima o ulasku Hrvatske u europski tečajni mehanizam ERM II.

Dakle, dodao je, Slovenija je u istoj kategoriji sama kao što je stavila i Hrvatsku.

Mi radimo na tome da se zdravstveni stožeri obje države konzultiraju na tjednoj bazi, rekao je hrvatski premijer. “Da imamo što manje zapreka za prelazak granica. To je intencija i mislim da smo na dobrom putu da to i realiziramo”, naglasio je Plenković

Predsjednici Vlada Slovenije i Hrvatske, Janša i Plenković ranije danas sastanak u Otočcu na Krki ocijenili su uspješnim, na kojem je jedina tema bila epidemiološka situacija u obje države i mjere koje su za suzbijanje zaraze koronavirusom donijele obje vlade.

Slovenski premijer je rekao da ga raduju mjere koje Hrvatska poduzima na kontroli pandemije i koje je poduzela na vanjskim granicama EU-a kao i činjenica da priprema aplikaciju za praćenje zaraze, za koju Plenković kaže da će biti gotova za desetak dana.

Epidemiolozi i nadležne institucije dviju država razmjenjuju informacije i iskustva, a sada smo dogovorili još intenzivniju svakodnevnu suradnju, kazao je Janša.

Hrvatski premijer Plenković istaknuo je da je sedam obalnih županija u Hrvatskoj u zelenoj zoni, što je “poruka pouzdanja i sigurnosti svim slovenskim turistima”.

U Hrvatskoj je u petak prema podacima eVisitora boravilo 92.000 Slovenaca.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Oglasi

Komentari