Pratite nas

Pregled

Skandal u Kanadi: Željka Komšića isprovocirao govor Mostarca u iseljeništvu

Objavljeno

na

Foto: Arhiva

Željko Komšić, član predsjedništva BiH, tijekom posjete Kanadi bio je sudionik skandala koji se dogodio u Torontu na svečanoj akademiji organiziranoj povodom Dana neovisnosti BiH.

Na ovome događaju koje su organizirale bh. organizacije iz Kanade, Komšić je prema pisanju portala progledajmo.com i tvrdnjama iseljenika i gospodarstvenika Davorina Jurovickog, vrijeđao ovog predstavnika kanadskih Hrvata i njegov tim gospodarstvenika, znanstvenika i ostalih uglednih kanadskih stručnjaka naših korijena.

Do vrijeđanja je došlo nakon govora Jurovickog koji je u svome obraćanju s govornice iskazao razočaranost iseljeništva s, kako navodi, tkz. građanskom opcijom koju Komšić zastupa. ”Ne može se građanska opcija graditi sa SDA koja je ‘bratska’ stranka sa HDZ i SNSD.

Mislim, a to je mišljenje i većine, da ste svojim djelovanjem i otklonom o kako takvim strankama slične orijentacije (SDP, Naša stranka) još više udaljili BiH od Vaše građanske”, rekao je Jurovicki. Jurovicki se nije na ovome zaustavio.

”Sarajevski kanton je mnogima otvorio oči i narod misli da je to rezultat  političke trgovine na štetu demokracije u kojoj ste Vi i Fahrudin Radončić odigrali negativne uloge. Po mom sudu Bosna i Hercegovina treba stranke koje će je konačno uvesti u 21. stoljeće”, bio je oštar u svome govoru Jurovicki koji je inače porijeklom iz Mostara.

”Molit ću da mi odgovorite na jedno pitanje, ali ne u kontekstu cijele BiH jer nije korektno da samo Hrvati budu žrtve građanske opcije, a ostala dva člana Predsjedništva predstavljaju svoje narode. Šta namjeravate učiniti za hrvatsko iseljeništvo i Hrvate u Bosni i Hercegovini kao član Predsjedništva iz ‘reda hrvatskog naroda’ u ovom svom trećem mandatu?”, upitao je člana Predsjedništva BiH nakon toga je uslijedila i reakcija Željka Komšića.

Kako piše portal Progledajmo.com tada je, za stolom gdje je sjedio, Komšić počeo vrijeđati Jurovickog,  ”udarajući na obitelj, vrijeđajući porijeklo supruge i ostale gadosti koje ne priliče funkciji koju obnaša”.

Portal dalje piše kako su nakon toga hrvatski i srpski iseljenici počeli napuštati dvoranu, nakon čega je dvoranu napustio i Željko Komšić uz pratnju osiguranja, a program je odmah nakon toga prekinut.

”Na Akademiju su bili pozvani gradonačelnici tri kanadska grada i članovi parlamenta koji, po onome što se ovdje događalo i što su mogli vidjeti, na svu sreći nisu došli”, navodi portal.

Pored Željka Komšića ovoj svečanoj Akademiji su prisustvovali i gosti iz bh. diplomacije –Sven Alkalaj, veleposlanik BiH pri UN-u, Haris Hrle, bivši veleposlanik BiH u SAD-u i bivši savjetnik u bh. veleposlanstvu u Ottawi, kao i muftija Islamske Zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike, Sabahudin Ćeman, predstavnici hrvatske i srpske dijaspore, predstavnici Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike, kao i predstavnici vjerskih zajednica Toronta.

Član predsjedništva sjedio je za stolom sa Svenom Alkalajem, veleposlanikom BiH pri UN-u, Harisom Hrlom, bivšim veleposlanikom BiH u SAD-u i bivšim savjetnikom u bh. veleposlanstvu u Ottawi, kao i muftijom Islamske Zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike, Sabahudin Ćemanom, predstavnikom Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike. Jurovicki se skupu, kako navodi portal, obraćao ispred mnogobrojnog hrvatskog iseljeništva u Torontu i regiji.

Foto: PR / Prije početka svečane Akademije u Torontu

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Vili Beroš otkrio zašto krivulja rasta zaraze u Hrvatskoj nije eksponencijalna

Objavljeno

na

Objavio

Kraj epidemije još se ne nazire, građani imaju niz pitanja, a na neka od njih je u Dnevniku Nove TV pokušao odgovoriti ministar zdravstva Vili Beroš.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

Njemačka ministrica obrane zahvalila Krstičeviću: Prijatelji se drže skupa

Objavljeno

na

Objavio

Zrakoplovom Vlade RH medicinski timovi Hrvatske i Njemačke vojske stigli su u Litvu kako bi pružili pomoć pripadnicima Borbene grupe u situaciji epidemije koronavirusa

Medicinski tim Hrvatske vojske koji čine doktor medicine i medicinski tehničar zajedno sa neophodnim medicinskim materijalom stigli su zrakoplovom Vlade RH u nedjelju 29. ožujka 2020. godine oko podnea u Litvu, gdje su upućeni kako bi se što prije ojačala skrb za pripadnike 2. hrvatskog kontingenta NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti (eFP – enhanced Forward Presence), u situaciji epidemije koronavirusa.

Istim avionom, u Litvu je stigao i njemački vojni medicinski tim od sedam pripadnika koji su se ukrcali u Berlinu, a koji će također u Litvi biti angažirani na pružanju pomoći oboljelim pripadnicima Borbene grupa NATO aktivnosti, u kojoj je Njemačka inače vodeća nacija.

Njemačka ministrica obrane zahvalila Krstičeviću: Hvala mom hrvatskom kolegi Damiru Krstičeviću. Prijatelji se drže skupa.

Zajednički prijevoz hrvatskih i njemačkih snaga potvrda je dobrih prijateljskih i partnerskih odnosa dviju zemalja. U tom kontekstu njemačka ministrica obrane Annegret Kramp-Karrenbauer zahvalila je potpredsjedniku Vlade i ministru obrane Damiru Krstičeviću za ovu inicijativu i zajedničku skrb za naše vojnikinje i vojnike rekavši kako dvije zemlje blisko surađuju i u borbi protiv koronavirusa. „Hrvatski i njemački liječnici danas zajedno lete prema našim postrojbama u Litvi nakon što se i tamo pojavilo nekoliko slučajeva pozitivnih na koronavirus. Hvala mom hrvatskom kolegi Damiru Krstičeviću. Prijatelji se drže skupa“ istaknula je njemačka ministrica Kramp-Karrenbauer.

Po dolasku u Litvu doktor medicine natporučnik Luka Gmaz rekao je da je putovanje proteklo u redu te da je zahvalan što je imao priliku zajedno sa njemačkim kolegama putovati danas u Litvu kako bi tamo zajednički pomagali kolegama koji sudjeluju u NATO aktivnosti.

Pripadnica njemačkog medicinskog tima koja je također stigla u Litvu rekla je da je došla ovdje zajedno sa kolegama iz Hrvatske kako bi pružila potrebnu pomoć i potporu svojim kolegama u ovoj složenoj situaciji. „Mi ćemo preuzeti medicinsku skrb za sve vojnike, a provodit ćemo i zdravstvenu edukaciju. Drago mi je što imamo priliku steći nova iskustva te surađivati sa pripadnicima iz drugih država, a posebno s kolegama iz Hrvatske“, rekla je.

U NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u Litvi pored zemlje domaćina ukupno sudjeluje 1018 savezničkih vojnika. Uz hrvatske vojnike, radi se o pripadnicima vojski Nizozemske, Norveške, Belgije i Češke koji sudjeluju u aktivnosti u okviru Borbene grupe pod vodstvom Savezne Republike Njemačke. Zaraženi vojnici izmješteni su iz baze Rukla gdje su inače smješteni, na 100 kilometara udaljeno vojno vježbalište Pabrade. Hrvatska vojska trenutno u Litvi sudjeluje sa 187 pripadnika 2. hrvatskog kontingenta od kojih su četiri pripadnika pozitivna na koronavirus te imaju blaže simptome bolesti, a 39 pripadnika nalazi se u samoizolaciji.

Kako bi se što prije ojačala skrb za oboljele pripadnike hrvatskog kontingenta Vlada Republike Hrvatske ustupila je službeni zrakoplov kojim je u Litvu upućen dodatni medicinski tim te stotinjak kilograma medicinskog materijala uključujući medicinsku i zaštitnu opreme te lijekove, priopćio je MORH

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari