Pratite nas

Pregled

Skandal u Kanadi: Željka Komšića isprovocirao govor Mostarca u iseljeništvu

Objavljeno

na

Foto: Arhiva

Željko Komšić, član predsjedništva BiH, tijekom posjete Kanadi bio je sudionik skandala koji se dogodio u Torontu na svečanoj akademiji organiziranoj povodom Dana neovisnosti BiH.

Na ovome događaju koje su organizirale bh. organizacije iz Kanade, Komšić je prema pisanju portala progledajmo.com i tvrdnjama iseljenika i gospodarstvenika Davorina Jurovickog, vrijeđao ovog predstavnika kanadskih Hrvata i njegov tim gospodarstvenika, znanstvenika i ostalih uglednih kanadskih stručnjaka naših korijena.

Do vrijeđanja je došlo nakon govora Jurovickog koji je u svome obraćanju s govornice iskazao razočaranost iseljeništva s, kako navodi, tkz. građanskom opcijom koju Komšić zastupa. ”Ne može se građanska opcija graditi sa SDA koja je ‘bratska’ stranka sa HDZ i SNSD.

Mislim, a to je mišljenje i većine, da ste svojim djelovanjem i otklonom o kako takvim strankama slične orijentacije (SDP, Naša stranka) još više udaljili BiH od Vaše građanske”, rekao je Jurovicki. Jurovicki se nije na ovome zaustavio.

”Sarajevski kanton je mnogima otvorio oči i narod misli da je to rezultat  političke trgovine na štetu demokracije u kojoj ste Vi i Fahrudin Radončić odigrali negativne uloge. Po mom sudu Bosna i Hercegovina treba stranke koje će je konačno uvesti u 21. stoljeće”, bio je oštar u svome govoru Jurovicki koji je inače porijeklom iz Mostara.

”Molit ću da mi odgovorite na jedno pitanje, ali ne u kontekstu cijele BiH jer nije korektno da samo Hrvati budu žrtve građanske opcije, a ostala dva člana Predsjedništva predstavljaju svoje narode. Šta namjeravate učiniti za hrvatsko iseljeništvo i Hrvate u Bosni i Hercegovini kao član Predsjedništva iz ‘reda hrvatskog naroda’ u ovom svom trećem mandatu?”, upitao je člana Predsjedništva BiH nakon toga je uslijedila i reakcija Željka Komšića.

Kako piše portal Progledajmo.com tada je, za stolom gdje je sjedio, Komšić počeo vrijeđati Jurovickog,  ”udarajući na obitelj, vrijeđajući porijeklo supruge i ostale gadosti koje ne priliče funkciji koju obnaša”.

Portal dalje piše kako su nakon toga hrvatski i srpski iseljenici počeli napuštati dvoranu, nakon čega je dvoranu napustio i Željko Komšić uz pratnju osiguranja, a program je odmah nakon toga prekinut.

”Na Akademiju su bili pozvani gradonačelnici tri kanadska grada i članovi parlamenta koji, po onome što se ovdje događalo i što su mogli vidjeti, na svu sreći nisu došli”, navodi portal.

Pored Željka Komšića ovoj svečanoj Akademiji su prisustvovali i gosti iz bh. diplomacije –Sven Alkalaj, veleposlanik BiH pri UN-u, Haris Hrle, bivši veleposlanik BiH u SAD-u i bivši savjetnik u bh. veleposlanstvu u Ottawi, kao i muftija Islamske Zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike, Sabahudin Ćeman, predstavnici hrvatske i srpske dijaspore, predstavnici Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike, kao i predstavnici vjerskih zajednica Toronta.

Član predsjedništva sjedio je za stolom sa Svenom Alkalajem, veleposlanikom BiH pri UN-u, Harisom Hrlom, bivšim veleposlanikom BiH u SAD-u i bivšim savjetnikom u bh. veleposlanstvu u Ottawi, kao i muftijom Islamske Zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike, Sabahudin Ćemanom, predstavnikom Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike. Jurovicki se skupu, kako navodi portal, obraćao ispred mnogobrojnog hrvatskog iseljeništva u Torontu i regiji.

Foto: PR / Prije početka svečane Akademije u Torontu

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj

Pregled

Ugostitelji: Svadbe su sigurne za uzvanike i zaposlenike

Objavljeno

na

Objavio

Nacionalna udruga ugostitelja (NUU) priopćila je u četvrtak da se u Hrvatskoj tjedno održava više od 300 vjenčanja koja su sigurna za uzvanike i zaposlenike, a s dodatnim preporukama upućenim članovima upoznala je i Nacionalni stožer civilne zaštite.

“Svadbene svečanosti i događaji sigurni su za uzvanike, kao i za zaposlenike, uz poštivanje svih propisanih epidemioloških mjera”, poručili su iz NUU-a u priopćenju.

Ističući kako se tjedno u Hrvatskoj održava više od 300 svadbenih svečanosti i veliki broj događaja, NUU tvrdi da njegovi članovi okupljeni u sekciji cateringa organiziraju poslovanje u skladu s preporukama te su iznimno posvećeni sigurnosti uzvanika, kao i svojih zaposlenika.

“Obzirom na velik broj subjekata i ljudi zaposlenih u segmentu industrije koji je posvećen svadbama i sl., podržavamo svaku mjeru koja će pomoći očuvanju tih radnih mjesta”, rekao je predsjednik NUU-a Marin Medak.

Naglasio je da sekcija cateringa NUU-a poduzima izuzetno jake mjere za sigurnost gostiju i zaposlenika, promovira odgovorno poslovanje, a spremna je provesti i dodatne mjere ako nadležne službe odluče da su potrebne.

Naglašavaju da udruga podržava sve dosadašnje odluke Stožera vezane uz privatna i javna događanja te su pozvali članove i subjekte uključene u organizaciju takvih događanja na dosljednu provedbu mjera i pridržavanje preporuka. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

EU uklonila BiH s popisa država s rizikom od financiranja terorizma

Objavljeno

na

Objavio

Europska unija skinula je Bosnu i Hercegovinu s popisa rizičnih država s manjkavostima u sustavu kontrole pranja novca i sprječavanja terorizma a ta odluka stupila je na snagu u četvrtak, priopćili su iz Ministarstva pravosuđa BiH u Sarajevu.

U priopćenju se pojašnjava kako je i formalno stupila na snagu odluka što ju je Europska komisija donijela 7. svibnja i kojom je revidiran popis rizičnih država pri čemu je procijenjeno kako je BiH ispunila pretpostavke da je se tretira kao državu bez nedostataka koji bi predstavljali “znatnu prijetnju” financijskom sustavu Unije.

Revidirani popis Europske komisije usklađen je i sa sličnim popisom Financial Action Task Force-a (FATF), akcijske radne skupine koja na globalnoj razini nadzire kapacitete država u sprečavanju ilegalnih financijskih aktivnosti koje mogu poslužiti kao izvor financiranja terorizma.

Kako ističu iz Ministarstva pravosuđa, Europska komisija je prepoznala napredak i poduzete mjere koje je BiH ostvarila u proteklom razdoblju te je zaključila da u ovoj fazi ta zemlja “nema strateške nedostatke” u režimu sprječavanja pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti. Komisija je ipak najavila kako će nastaviti pratiti učinkovitost provedbe takvih mjera.

BiH je u proteklim godinama morala provesti izmjene i dopune kaznenog zakonodavstva te Zakona o udrugama i zakladama kako bi se osigurao da one ne služe kao krinke za financiranje nezakonitih aktivnosti kako je to ranije bio slučaj. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Oglasi

Komentari