Pratite nas

Pregled

Skandal u Kanadi: Željka Komšića isprovocirao govor Mostarca u iseljeništvu

Objavljeno

na

Foto: Arhiva

Željko Komšić, član predsjedništva BiH, tijekom posjete Kanadi bio je sudionik skandala koji se dogodio u Torontu na svečanoj akademiji organiziranoj povodom Dana neovisnosti BiH.

Na ovome događaju koje su organizirale bh. organizacije iz Kanade, Komšić je prema pisanju portala progledajmo.com i tvrdnjama iseljenika i gospodarstvenika Davorina Jurovickog, vrijeđao ovog predstavnika kanadskih Hrvata i njegov tim gospodarstvenika, znanstvenika i ostalih uglednih kanadskih stručnjaka naših korijena.

Do vrijeđanja je došlo nakon govora Jurovickog koji je u svome obraćanju s govornice iskazao razočaranost iseljeništva s, kako navodi, tkz. građanskom opcijom koju Komšić zastupa. ”Ne može se građanska opcija graditi sa SDA koja je ‘bratska’ stranka sa HDZ i SNSD.

Mislim, a to je mišljenje i većine, da ste svojim djelovanjem i otklonom o kako takvim strankama slične orijentacije (SDP, Naša stranka) još više udaljili BiH od Vaše građanske”, rekao je Jurovicki. Jurovicki se nije na ovome zaustavio.

”Sarajevski kanton je mnogima otvorio oči i narod misli da je to rezultat  političke trgovine na štetu demokracije u kojoj ste Vi i Fahrudin Radončić odigrali negativne uloge. Po mom sudu Bosna i Hercegovina treba stranke koje će je konačno uvesti u 21. stoljeće”, bio je oštar u svome govoru Jurovicki koji je inače porijeklom iz Mostara.

”Molit ću da mi odgovorite na jedno pitanje, ali ne u kontekstu cijele BiH jer nije korektno da samo Hrvati budu žrtve građanske opcije, a ostala dva člana Predsjedništva predstavljaju svoje narode. Šta namjeravate učiniti za hrvatsko iseljeništvo i Hrvate u Bosni i Hercegovini kao član Predsjedništva iz ‘reda hrvatskog naroda’ u ovom svom trećem mandatu?”, upitao je člana Predsjedništva BiH nakon toga je uslijedila i reakcija Željka Komšića.

Kako piše portal Progledajmo.com tada je, za stolom gdje je sjedio, Komšić počeo vrijeđati Jurovickog,  ”udarajući na obitelj, vrijeđajući porijeklo supruge i ostale gadosti koje ne priliče funkciji koju obnaša”.

Portal dalje piše kako su nakon toga hrvatski i srpski iseljenici počeli napuštati dvoranu, nakon čega je dvoranu napustio i Željko Komšić uz pratnju osiguranja, a program je odmah nakon toga prekinut.

”Na Akademiju su bili pozvani gradonačelnici tri kanadska grada i članovi parlamenta koji, po onome što se ovdje događalo i što su mogli vidjeti, na svu sreći nisu došli”, navodi portal.

Pored Željka Komšića ovoj svečanoj Akademiji su prisustvovali i gosti iz bh. diplomacije –Sven Alkalaj, veleposlanik BiH pri UN-u, Haris Hrle, bivši veleposlanik BiH u SAD-u i bivši savjetnik u bh. veleposlanstvu u Ottawi, kao i muftija Islamske Zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike, Sabahudin Ćeman, predstavnici hrvatske i srpske dijaspore, predstavnici Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike, kao i predstavnici vjerskih zajednica Toronta.

Član predsjedništva sjedio je za stolom sa Svenom Alkalajem, veleposlanikom BiH pri UN-u, Harisom Hrlom, bivšim veleposlanikom BiH u SAD-u i bivšim savjetnikom u bh. veleposlanstvu u Ottawi, kao i muftijom Islamske Zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike, Sabahudin Ćemanom, predstavnikom Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike. Jurovicki se skupu, kako navodi portal, obraćao ispred mnogobrojnog hrvatskog iseljeništva u Torontu i regiji.

Foto: PR / Prije početka svečane Akademije u Torontu

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Otvoreno – Sukob Klisovića i ministra Pavića oko podjele novca EU

Objavljeno

na

Objavio

isječak/HRT

Hoće li pomoć EU-a biti dostatna za gospodarski oporavak Hrvatske, tema je o kojoj su večeras u Otvorenom raspravljali vanjskopolitički analitičar Kristijan Kotarski, SDP-ov saborski zastupnik Joško Klisović i HDZ-ov ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić. No rasprava se ubrzo pretvorila u žestoki verbalni sukob između ministra Pavića i saborskog zastupnika Klisovića.

Na početku je već u prvom izlaganju SDP-ov Joško Klisović krenuo napadati HDZ.

– Ovaj novac iz EU ne bismo smjeli dati u ruke HDZ-u, to je stranka kojoj se sudi za korupciju. To je stranka iz koje je 15 ministara otišlo zbog optužbi za korupciju. Hrvatska ne smije pretočiti ove novce u džepove političara, nego usmjeriti onima kojima treba – gospodarstvenicima i društvu u širem smislu. Ne mislim da je ovo velika pobjeda HDZ-a, nego je to prijedlog Europske komisije. A treba vidjeti i hoće li ovo proći, treba se izboriti da to prođe. Nije to uspjeh hrvatskog predsjedanja, to su pokrenuli Merkel i Macron – kazao je Klisović.

– Ovo je veliki uspjeh hrvatskog predsjedanja. Vaša vlada je izgubila milijardu eura u prethodnim pregovorima. Mogli ste dobiti milijardu ekstra. Europski novci nisu korupcija. Gospodine Klisoviću pet revizija je jasno reklo, vaša vlada 2013. gubi milijardu, a vlada Andreja Plenkovića u 2020. dobiva 20 milijardi – odgovorio mu je ministar Pavić.

Drugi žestoki sukob izbio je zbog Klisovićeve primjedbe da je Vlada pokazala svoju nesposobnost time što nije uspjela organizirati donatorsku večer za obnovu Zagreba.

– Albanija je u dva mjeseca dobila donatorsku večeru koju je organizirala Europska unija. Albanija koja nije uopće članica uspjela je to napraviti, a Hrvatska koja predsjeda Vijećem EU nije. Nemojte nam oči mazati, nemojte nas obmanjivati – vikao je Klisović.

– Gospodine Klisoviću, konsolidarnost 600 milijuna eura, plus donatorska večer. Ne brinite organizirat će premijer Plenković donatorsku večer – prekidao ga je Klisović.

Prepucavanja je okončala voditeljica riječima da je režija odlučila da je emisija gotova.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

Usporedite govor Kolinde Grabar Kitarović iz 2019. i današnji Milanovićev govor

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović uputila je u utorak čestitku pripadnicima Oružanih snaga Republike Hrvatske u povodu Dana oružanih snaga Republike Hrvatske, Dana Hrvatske kopnene vojske i 28. obljetnice povijesnog postrojavanja Zbora narodne garde u Kranjčevićevoj ulici.

Prije 28 godina postrojbe Hrvatske vojske po prvi puta su predale prijavak prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu, koji je u njihove ruke položio ratne zastave. Od toga dana do danas hrvatska je država pred Oružane snage stavila bezbrojne, često puta i prezahtjevne zadaće. Niti jednom Hrvatska vojska nije iznevjerila ukazano povjerenje i svaku je zadaću izvršila, bez obzira na napore i žrtve koje je trebalo podnijeti, stoji u čestitki.

“Iako u samim počecima slabo opremljena i često puta naoružana tek domoljubljem i neslomivim hrvatskim pobjedničkim duhom, Hrvatska je vojska obranila i oslobodila Hrvatsku u Domovinskome ratu. Na današnji dan se s posebnim ponosom prisjećamo svih koji su položili svoje živote za našu slobodu. Naše su misli danas s njima i njihovim obiteljima, obiteljima nestalih i svim hrvatskim braniteljima”.

I po završetku Domovinskog rata Hrvatska je vojska nastavila svoju samoprijegornu službu domovini, ubrzanim razvojem i modernizacijom te je izrasla u suvremenu oružanu silu, koja i danas ponosno brani Hrvatsku i njezine nacionalne interese. Čini to u domovini i na brojnim globalnim kriznim žarištima, u misijama i operacijama potpore miru pod okriljem Europske unije, NATO-a i Ujedinjenih naroda, gdje besprijekornim obavljanjem zadaća pripadnici Hrvatske vojske služe na čast i ponos Hrvatskoj.

“Drage pripadnice i pripadnici pobjedničke Hrvatske vojske, brojni su još izazovi pred vama. Vaš poziv i vječna dužnost zaštite Republike Hrvatske ne poznaju predah ili odmor. Uvijek novi izazovi našoj sigurnosti zahtijevaju od vas trajno usavršavanje, usvajanje novih vještina i razvoj novih sposobnosti. Znam da ćete ponovno biti dorasli postavljenoj zadaći, kao što su bili vaši prethodnici i suborci u Domovinskome ratu. Uspomena na njih vas na to obvezuje”, navodi se u čestitki Grabar-Kitarović pripadnicima OS RH-a. (Hina)

Govor Kolinde Grabar Kitarović iz 2019.-te poslušajte u nastavku:

A ovo je govor aktualnog Predsjednika RH, Zorana Milanovića:

Milanović održao govor: Gospođe i gospođo čestitam… To je to (VIDEO)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari