Pratite nas

Hrvatska

SKANDAL U VINKOVCIMA: Sinovi paroha Predraga Azapa slavili dolazak Šešelja: ‘Krv nije voda, stiže vojvoda!’

Objavljeno

na

Jedan od njegovih sinova na svom profilu uz sliku četničkog vojvode napisao je; “Vojvoda, kralju, dobrodošao”, a drugi uz sliku na kojoj je ćiriličnim slovima ispisano “Srbija čeka Šešelja” stavio je “prikladan” komentar: “Krv nije voda, stiže vojvoda”.

skandal-vinkovci-600x392Vinkovačkog paroha protojereja Predraga Azapa hrvatska je javnost upoznala preko neugodne i neprijateljske poruke patrijarha Irineja koju je Azap pročitao na božićnoj liturgiji u vinkovačkom hramu. Dio Irinejove božićne poslanice, uopće nije bio u blagdanskom ozračju ljubavi i mira, a glasio je:

“Čestitam Božić braći i sestrama u Dalmaciji, Hrvatskoj, Slavoniji, Lici, Kordunu i Banovini, koji ponovno doživljavaju, kao i prije dvadesetak godina, progone i stradanja zbog svog imena, pisma i jezika”.

Predrag Azap koji je ovu poslanicu pročitao na pravoslavni Božić, bio je žestoko kritiziran od strane braniteljskih i stradalničkih udruga koje su tvrdile da je Srpska pravoslavna crkva litrugiju u Vinkovcima iskoristila za političke optužbe, širenje straha i netolerancije, te da je dio poslanice u duhu Memoranduma SANU.

“Dio poslanice patrijarha Irineja je bio s raznim porukama, odaslanim svugdje gdje Srbi žive, ali puno je bilo ljepših poruka koje su se mogle izdvojiti osim ove koja je uvrijedila braniteljsku populaciju. Ja sam, ipak, bio zadužen samo prenijeti poslanicu”, branio se vinkovački paroh Azap.

Iako je ovaj skandal u međuvremenu zaboravljen, a Predragu Azapu u kršćanskom duhu od strane vinkovačkih Hrvata i oprošten, opet, uoči Božića, dogodio se novi i zaista je pitanje, kako će se ovog puta obraniti Predrag Azap.

Uznemireni Vinkovčani javljaju kako su, ako je suditi po Facebook profilima parohovih sinova, upravo oni veliki obožavatelji četničkog vojvode kojem su na društvenoj mreži poželjeli dobrodošlicu. Jedan od njegovih sinova na svom profilu uz sliku četničkog vojvode napisao je;

“Vojvoda, kralju, dobrodošao”, a drugi uz sliku na kojoj je ćiriličnim slovima ispisano “Srbija čeka Šešelja” stavio je “prikladan” komentar: “Krv nije voda, stiže vojvoda”.

Radi zaštite njihovih identiteta (jedan od sinova je maloljetan) objavljujemo samo djelomične screenshootove sa njihovih profila, iako u Vinkovcima ove njihove objave nisu tajna:

“Ovih dana sam naletio na facebook profile sinova vinkovačkog paroha Predraga Azapa. Šokiralo me kada sam vidio da slave izlazak Šešelja. Sam Azap je svojedobno čitao Irinejevu poslanicu u kojoj je govorio o ugroženosti Srba u Hrvatskoj iako u Vinkovcima nije zabilježen niti jedan etnički incident već 15 -ak godina. I sada njegovi sinovi otvoreno slave Šešelja… Ti dečki otvoreno žele incident, a ispast će da smo mi, Vinkovčani, mrzitelji Srba. I ja kao Hrvat, bijelac, katolik, rođeni Vinkovčanin (stereotip Hrvata) da objavim status kao ovi dečki, u kojem slavim Šešelja, bi bio meta u gradu i svjestan sam toga…

Toj djeci treba netko ukazati da griješe i vrijeđaju jako puno ljudi. To je nužno jer znamo prozivati naše klince kada viču “Za dom spremni, ajmo ajmo ustaše” i druge nepromišljenosti, a sada se licemjerno šuti kada su u pitanju srpski klinci. Ne želim biti etiketiran kao mrzitelj Srba jer sam poprilično liberalan i imam dosta prijatelja srpske nacionalnosti”, samo je jedna od kritika na račun sinova Predraga Azapa koji će, čini se, Vinkovčanima opet morati dati neka pojašnjenja. Ne bude li to učinio, potvrdit će ono što je na Facebook stavio njegov stariji sin. “Krv nije voda, stiže vojvoda”…

I.Babić/dnevno.hr

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Sjednica Saborskog Odbora: Evo što SOA kaže o elementima sigurnosnog rizika

Objavljeno

na

Objavio

Saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost raspravljao je danas o mogućoj ugroženosti nacionalne sigurnosti zbog stanja u Agrokoru na temelju izvještaja Sigurnosno-obavještajne agencije.

Sigurnosna analiza upozorava da se visokim rizikom smatra činjenica što Lex Agrokor nije implementiran u zemljama u kojima koncern Agrokor posluje.

Sigurnosne službe procjenjuju i da postoji značajan rizik i opasnost od velikog broja domaćih i međunarodnih tužbi zbog koji prijeti opasnost od gubitaka u koncernu. Upozorava se i na projekciju rizika, koji bi mogao značiti gubitak radnih mjesta u sadašnjem koncernu Agrokor.

Kako je u sustavu koncerna zaposleno 40 tisuća radnika, gubitak radnih mjesta smatra se ozbiljnim rizikom u procjeni sigurnosnog stanja u zemlji.
SOA intenzivno prati Agrokor tek od travnja 2017.

Nadalje, u izvješću SOA-e stoji da su sigurnosne agencije pojačanu analizu stanja u koncernu Agrokor počele intenzivno pratiti tek u travnju 2017. godine. Dakle, neposredno prije raskida koalicije HDZ-a i Mosta i nakon objave informacije o tajnom sastanku Ivice Todorića, Andreja Plenkovića, Bože Petrova, Martine Dalić i Zdravka Marića koji je održan 5. ožujka u Vladi, doznaje N1.

Predsjednik Odbora Ranko Ostojić nakon sjednice Odbora izjavio je kako o detaljima ne smije govoriti, no da su SDP-u stajališta da izvješće SOA-e o Agrokoru ukazuje na moguće posljedice za gospodarske interese, a time i nacionalnu sigurnost te da odbor treba predložiti Vladi da postupi sukladno Zakonu o domovinskoj sigurnosti radi otklanjanja mogućih posljedica koje bi ugrozile gospodarske interese, a time i sigurnost Hrvatske.

Ta je izjava u nekim medijima izazvala razne interpretacije – do toga da se u izviješću SOA-e spominje i hibridno ratovanje.

Na  upit HRT-a, iz SOA-e su  odgovorili priopćenjem koje prenosimo u cijelosti.

SOA je na zahtjev Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Hrvatskog sabora 13. studenoga izradila izvješće o stanju u Agrokoru i mogućoj ugroženosti nacionalne sigurnosti RH. U zahtjevu Odbora zatražila se dostava “izvješća o stanju u Agrokoru i mogućim posljedicama vezano uz eventualnu ugroženost nacionalne sigurnosti u Republici Hrvatskoj, te potencijalnim scenarijima razvoja, koje izvješće bi Odbor raspravio na svojoj sjednici”.

Sukladno zahtjevu Odbora, SOA u svom izvješću nije razmatrala hibridne prijetnje, niti hibridno ratovanje u bilo kojem dijelu izvješća. Štoviše, riječ „hibridno“ se ne spominje u niti jednom dijelu Izvješća. Isto tako, hibridno ratovanje u ni jednom trenutku nije bilo tema rasprave o Agrokoru na današnjoj sjednici Odbora.

Vezano uz hibridno ratovanje, napominjemo da je SOA u listopadu 2017. godine za potrebe Odbora izradila izvješće o informacijskim operacijama u funkciji slabljenja međunarodnog položaja RH, te da je na tu istu temu ravnatelj SOA-e sudjelovao u raspravi Odbora 19. listopada 2017. i odgovarao na pitanja članova Odbora.

Isto tako, SOA je o hibridnom ratovanju pisala u svom Javnom izvješću objavljenom 14. rujna 2017.  Tako, između ostalog, u Javnom izvješću piše: “U sklopu hibridnog djelovanja, u hrvatski medijski i informativni prostor nastoje se ubaciti lažne ili iskrivljene vijesti u kojima se Republiku Hrvatsku, EU i NATO prikazuje u negativnom svjetlu, te se želi utjecati na stabilnost hrvatskih institucija, regionalnog okruženja i euroatlantskog i europskog zajedništva”.

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

Jandroković pojasnio zašto nije prekinuo današnju sjednicu Hrvatskog Državnog Sabora

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković pojasnio je zašto nije prekinuo sjednicu na kojoj su se u srijedu mogle čuti prijetnje , psovke, a oporba je 40-tak minuta ometala rad lupanjem o saborske klupe

‘Danas je oporba očito željela izazvati prekid sjednice ili su željeli onemogućiti raspravu o proračunu za 2018. godinu. Poslužili su se metodama dosad neviđenim u Hrvatskom saboru, sve je tu bilo na kraju začinjeno i fizičkim prijetnjama pojedinih zastupnika iz oporbe i psovkama.

Odlučio sam se ne prekidati sjednicu i dopustiti građanima da vide tko je kakav, tko brine o onome što je njima zanimljivo, a mislim da je proračun za 2018. zanimljiv svima, a kome je stalo do jeftinih atrakcija, spektakla, senzacionalizma, gdje više nije važno što je sadržaj nego isključivo neka ridikulozna forma. Htio sam jednostavno da ljudi to vide’, kazao je za RTL.

Podsjetimo, dio oporbenih zastupnika lupalo je po klupama onemogućavajući bilo kakvu raspravu. Kreši Beljaku je isključen mikrofon kada je bez dopuštenja došao za govornicu,  Ivan Pernar (ŽZ) mobitelom je snimao govornike.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari