Pratite nas

Događaji

Skandal u Žepču: Vijećnik SDP-a vrijeđao Hrvate

Objavljeno

na

Dr. Kemal Mehinagić, vijećnik SDP-a BiH u Općinskom vijeću Žepče, izvrijeđao me tijekom sjednice nazvavši me “majmunom”, a ranije tijekom prosvjeda mještanima žepačkog sela Papratnica, inače Hrvatima, uputio je pogrdne riječi nazivajući ih “ustašama”, tvrdi u izjavi za Dnevni list Marinko Tokić, vijećnik HDZ-a BiH u Općinskom vijeću Žepče.

Spor oko zemljišta

zepčeNaime, sredinom listopada tijekom održavanja svečane sjednice Općinskog vijeća Žepče povodom Dana općine Žepče manja skupina mještana MZ-a Željezno Polje, čiji su objekti stradali uslijed prirodnih nepogoda, samoinicijativno je zauzela zemljište u naselju Rasadnik te započela “iskoličavanje” parcela za gradnju stambenih objekata.

Oni smatraju da lokacija u mjestu Donja Golubinja, pored magistralne ceste M-17, koja je od Općine Žepče ponuđena za gradnju njihovih kuća, nije dovoljno dobra te su odlučili, suprotno odluci Općinskog vijeća, sami sebi izabrati lokaciju koja im se sviđa. Mještani susjedne Papratnice, revoltirani nepravodobnim djelovanjem institucija i činom nasilnog uzurpiranja zemlje, sastali su se 15. listopada u Rasadniku kako bi, kažu, “izrazili nezadovoljstvo ovakvim djelovanjem te stali u zaštitu pravne države”. Emil Hrkać, jedan od mještana Papratnice, tvrdi u izjavi za naš list kako je zemljište rasadnika nekad pripadalo Hrvatima, odnosno djedovima žitelja Žepča i konkretno Papratnice, koje im je oduzela bivša komunistička vlast.

“Stajali smo pored ceste. Dr. Kemal Mehinagić naišao je sa svojim vozilom. Stao je, izišao iz auta i počeo se s nama raspravljati i pitati nas je li mi to ne damo ljudima da tu grade svoje kuće”, tvrdi Hrkać i dodaje kako ih je onda počeo vrijeđati.

“Govorio nam je: ‘Što vi mislite? Mislite da ste ovo vojničkom čizmom oslobodili? Mislite da je ovo vaše? Ovo je nama Alija ostavio’”, tvrdi Hrkać i dodaje kako mu je “vijećnik dr. Mehinagić rekao da je ustaški fakin”. Hrkać je prijavio vijećnika dr. Mehinagića Etičkom povjerenstvu koje je formiralo Općinsko vijeće Žepče i taj je slučaj završio na sljedećoj, 20. sjednici Općinskog vijeća Žepča.

Skandal na sjednici

Vijećnik HDZ-a BiH Marinko Tokić kaže kako je na toj sjednici jasno rekao da “ovakav nacionalistički ispad i vrijeđanje mještana Papratnice, ali i svih Hrvata općine Žepče nije primjereno ni za jednu osobu, a kamoli za jednog liječnika pulmologa i općinskog vijećnika, koji bi trebao raditi u korist svih građana općine Žepče”.

“Uputio sam inicijativu Općinskom vijeću da se takav nastup vijećnika Mehinagića, koji potiče nacionalnu mržnju, osudi i da se poduzmu odgovarajuće stegovne mjere. Također, zatražio sam da se uputi inicijativa i JU Dom zdravlja Žepče da se i tamo poduzmu odgovarajuće stegovne mjere jer je dr. Mehinagić i njihov djelatnik. Dobar dio građana hrvatske nacionalnost izrazio je opravdanu bojazan liječiti se kod liječnika koji javno izriče mržnju naspram Hrvata”, tvrdi vijećnik Tokić i dodaje kako je nakon iznesene inicijative vijećnik Mehinagić tražio repliku.

“Vijećnik Mehinagić je rekao: ‘Što ću ja slušati što neki majmun govori’”, tvrdi Tokić. Naime, Tokić ističe i kako je vijećnik Mehinagić na sjednici Općinskog vijeća sve negirao i ustvrdio kako i Tokić i Hrkać lažu te da on nije vrijeđao okupljene Hrvate iz Papratnice. Do izjave dr. Mehinagića jučer nismo uspjeli doći iako smo ga u više navrata pokušavali dobiti na telefon. Bilo kako bilo, Etičko povjerenstvo Općine Žepče koje je formiralo Općinsko vijeće ocijenilo je kako se vijećnik Mehinagić “nedolično i uvredljivo ponašao” te mu je izreklo mjere javnog ukora.

Mehinagiću mjera javnog ukora

Etičko povjerenstvo Općine Žepče koje je formiralo Općinsko vijeće reagiralo je po prvi put od svog osnutka. “Na zaprimljenu prijavu je zasjedalo i donijelo odluku kojom se vijećniku Općinskog vijeća dr. Kemalu Mehinagiću izriče mjera javnog ukora. U obrazloženju Povjerenstva se navodi da je zaprimilo prijavu skupine građana MZ Papratnica, zastupanu po Emilu Hrkaću, u kojoj se navodi da se vijećnik Kemal Mehinagić prema toj skupini  ponašao nedolično i uvredljivo, ničim motiviran. Povjerenstvo je također utvrdilo da je zaprimljena prijava opravdana, te da je vijećnik svojim ponašanjem prekršio odredbe etičkog kodeksa izabranih dužnosnika Općine Žepče. Prije obrazloženja ove odluke, vijećnik Kemal Mehinagić kolegu vijećnika Marinka Tokića nazvao je uvredljivim imenom”, izvijestilo je Radio Žepče.

pogled.ba

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Događaji

PENAVA ISPUNIO OBEĆANJE: HOS prvi put zajedno uz zastave brigada Domovinskog rata na čelu kolone

Objavljeno

na

Objavio

Slika koju vidite izuzetno je rijedak trenutak u HRT-ovom prijenosu kolone sjećanja u Vukovaru, kada se vidi zastava HOS.

Vukovar se nikada neće odreći branitelja i postrojbi koje su ga branile, tako ni HOS-a! U Koloni sjećanja vijorit će se njihova zastava, a sliku Jean-Michel Nicoliera s grbom HOS-a na njegovu ramenu čuvam ispred svog ureda – izjavio je u Bujici vukovarski gradonačelnik Ivan Penava i tako jasno stao uz postrojbu koja je pod pozdravom ‘Za dom spremni’ branila i Grad heroj.

Penava se u program Z1 i partnerskih televizija javio uživo iz Hrvatskog doma u Vukovaru tijekom ‘Večeri pijeteta’ koji svake godine organizira Nacionalni sindikat policije.

“Niti je ikada itko pomislio – niti će se dogoditi da se Vukovar odriče branitelja i svojih postrojbi. HOS-ova zastava uvijek u sklopu svih ratnih postrojbi, predvodi Kolonu sjećanja, tako će biti i u subotu, most u središtu Vukovara nosi ponosno ime HOS-ovca Jean-Michel Nicoliera, a ispred mog ureda stoji njegova slika s grbom HOS-a na njegovu ramenu. Ne možemo ih se odreći, to bi značilo da se odričemo Domovinskog rata! Ne pričam o konotacijama pozdrava ZDS u Drugom svjetskom ratu, što se tiče Domovinskog rata – tu je stvar čista. Sviđa mi se izjava u kojoj se reklo da ako je i bilo prljavštine na tom pozdravu, branitelji HOS-a isprali su je svojom krvlju,“ rekao je Penava izvjestitelju Bujice iz Vukovara Igoru Petroviću, dodavši da pri obilježavanju Dana sjećanja uvijek daje svoj maksimum i nema razloga da i ove godine ne bude tako.

“Pozivamo sve da nam se pridruže, a oni koji ne mogu, neka upale  lampion u svom domu. Želim svima sretan put prema Vukovaru i odlasku iz njega i da u miru i sa pijetetom mislimo na žrtve, da prođemo u koloni dostojanstveno i odamo im dužno poštovanje. Koliko god se neki trudili prikazati drugačije, mi smo jedinstveni, a sve će i ove subote biti korektno i ispravno. Krenule su razne inicijative – poput one da se odjednom ne pale lampioni diljem Hrvatske i da se umjesto toga donese hrana za gladne Vukovarce… Poručujem im: gladnih Vukovaraca nema, za to smo se pobrinuli, a lampione za heroje Domovinskog rata trebamo paliti dok je svijeta i vijeka,“ zaključio je Penava, bez dlake na jeziku u Bujici., piše Priznajem.hr

facebook komentari

Nastavi čitati

Događaji

440. obljetnica velejunačke obrane Gvozdanskog

Objavljeno

na

Objavio

Gvozdansko se treba učiti u hrvatskim školama!

U prostorijama Hrvatskog katoličkog liječničkog društva održano je predavanje u svezi početka obilježavanja 440. obljetnice velejunačke obrane Gvozdanskog od osmanlijskih i vlaških osvajača.

Predavač je bio gospodin Damir Borovčak, dipl. ing., kojeg je predstavila predsjednica Podružnice HKLD-a “Branimir Richter” Zagreb prof. dr. sc. Danica Galešić Ljubanović, kao povijesnog istraživača i publicista. Gospodin Borovčak već gotovo dva desetljeća promiče zaboravljene povijesne činjenice, poput stradanja Gvozdanskog, Zrina, Macelja i podsjeća da je već 330. godina sveti Josip zaštitnik Hrvatskog kraljevstva, a danas hrvatske domovine i naroda. Također je idejni začetnik i pokretač sada već tradicionalnog hodočašća na Gvozdansko, koje će se 14. siječnja 2018. g. održati po deveti puta

Predavač je najprije pojasnio gdje se zemljopisno u Pounju nalazi naselje i stara zrinska utvrda Gvozdansko, a zatim s više od pedesetak slikovnih prikaza opisao sve značajke starije i novije povijesti na temu obrane Gvozdanskog. Utvrdu su gradili knezovi Šubići Zrinski, koji su dodatak svom prezimenu dobili po nedalekoj utvrdi Zrin u kojoj su stolovali. U Zrinu se i rodio velejunak Nikola Šubić Zrinski IV. koji je 1566. godine obranio Siget, a time i Beč, ali i Hrvatsku.

Njegov otac Nikola III. izgradio je Gvozdansko, koje je bila suvremena utvrda tog vremena. U Gvozdanskom je bila nadaleko poznata kovnica novca, posebno su se kovali srebrnjaci, taliri. Za te potrebe srebro se je vadilo iz obližnjih rudnika, koji su također bili u posjedu Zrinskih. Tim novcem po Europi se je kupovalo naoružanje i vojna oprema kako bi se Hrvatska obranila od stalnih najezda iz Bosne, koja je tada već bila u turskom posjedu. Predavač je napomenuo da su prije turskih najezda na Europu, hrvatski kraljevski gradovi bili Bihač, Jajce i Banja Luka, u kojima se također kovao hrvatski novac. Tako su Zrinski kroz naraštaje branili Pounje od navale Turaka. S njima su prodirali i Vlasi, koji su Turcima služili kao pljačkaške horde za nabavku hrane i potrepština. U kasnijim stoljećima Vlasi su uglavnom prešli na srpstvo, pod utjecajem velikosrpske politike i uz pomoć SPC-e.

foto: hkld

Vojnu obranu Gvozdanskog činili su svega 20-tak banskih vojnika uz oko 300-tinjak rudara, kovača te muškog i ženskog pučanstva iz okolnih sela. Kapetane obrane Gvozdanskog iz 1577. godine zabilježila je povijest. Njihova su imena poznata i to su bili: Damjan Doktorović, Juraj Gvozdanović, Nikola Ožegović i Andrija Stipšić. Njih je zapisao osvajač, turski kapetan Ahmed aga Veletanlić, koji je pod vodstvom Ferhat paše Sokolovića s oko 10.000 napadača tri mjeseca osvajao Gvozdansko. Te godine bila je nemilosrdno hladna zima, konji su se smrzavali bez pokrivača, a nije se moglo preživjeti bez velikih vatri u taboru.

U takvim nemogućim uvjetima, poslije tri mjeseca odupiranja, Gvozdansko je imalo još svega 30-tak iscrpljenih branitelja. Branitelji Gvozdanskog imali su u razmacima tri ponude za napustiti obranu i otići na slobodno područje ostataka Hrvatske. Sve tri ponude su odbili, posebno onu najizazovniju na Božić 1577. Branitelji nisu posustali ni zbog nedostatka pomoći, ni zbog nedostatka baruta, ni zbog ranjavanja, ni zbog iznemoglosti bez hrane i vode, već su se u noći 12./13. siječnja 1578. godine smrznuli zbog nedostatka ogrijeva! To nije priča, nije bajka, nije legenda, već istina koju je zapisao neprijatelj – turski napadač, koji im je i odao najveću počast pokopom po katoličkom obredu, istaknuo je Borovčak.

“Zbog tih činjenica, smatram, da je to hrvatsko velejunaštvo bez svjetskog uzora. Primjera je bilo u povijesti i prije i kasnije, no smrznuta obrana nigdje u svjetskoj povijesti nije zabilježena”, kazao je Borovčak.

Danas o tragediji i junaštvu Gvozdanskog malo koji Hrvat išta znade, rekao je predavač. U školama se ne uči da je hrvatski političar i književnik Ante Tresić Pavičić autor najduljeg hrvatskog epa, ikada napisanog, o najviteškijem i najnevjerojatnijem djelu u povijesti čovječanstva.i Nakon tri godine rada, od 1937. do 1940. ostvario je svoje životno i povijesno djelo, hrvatski ep Gvozdansko sastavljen od 21 406 rimovanih deseteraca u 32 pjevanja. U svom predgovoru autor navodi kako ne poznaje u povijesti čovječanstva uzvišenijeg primjera vršenja dužnosti prema Bogu, prirodi i djedovini od onoga na Gvozdanskom. Ističe činjenicu da se hrvatski velikaši i plemići, osim vrlo rijetkih iznimaka, nisu iseljavali da izmaknu navalnom barbarstvu, te su uzorno ginuli. Tumači da u Hrvatskoj nije bilo ropstva, seljak je posjedovao svoju zemlju, a plemićku je obrađivao pod određenim uvjetima. U Banovini je bilo nešto teže, ali ni tu ropstva nije bilo, a hrvatski plemići su bili obično vrlo humani, dok su najveći silnici bili uljezi sa sjevera. Za vjerovati je da zato jer nisu bili roblje, rudari i težaci Gvozdanskog nisu željeli predati grad turskim osvajačima. Bez povijesnog ponosa nema narodne svijesti, poručuje u predgovoru svog djela Ante Tresić Pavičić. Zamisao i radni zanos autora bio je probuditi hrvatski narodni ponos. No, ep je objavljen tek nakon šest desetljeća od svog ostvarenja (!), dakle tek 2000. godine. Iako se u epu pjeva o velikoj tragediji branitelja Gvozdanskog, to velebno književno djelo ostaje nedovoljno poznato, najvjerojatnije zbog političkih okolnosti koje su nastupile iste godine kad je knjiga i objavljena.

Na završetku predavač Damir Borovčak je iznio i neke novije primjere velejunaštva iz obrambenog Domovinskog rata, poput bitke za spašavanje civila u Pounju 26. srpnja 1991. i veličanstvenu obranu Vukovara… Zaključno, pozvao je sve prisutne na svetu misu za branitelje Gvozdanskog u petak 12. siječnja 2018. u 18 sati u zagrebačkoj katedrali, a poslije mise održati će se i već tradicionalni koncert “Sjećanje na Gvozdansko” na kojem će nastupiti Simfonijski orkestar Hrvatske vojske. Također predavač je svima preporučio i odlazak na IX. spomen-hodočašće na Gvozdansko u nedjelju 14. siječnja 2018. s autobusima iz Zagreba. Svi koji su zainteresirani za navedeno hodočašće mogu se javiti tajnici HKLD-a gdji. Slavici Grubišić, tel. 01 4817 537; mobitel: 095 553 8685; e-mail: [email protected]

prof. dr. sc. Danica Galešić-Ljubanović

 

 

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari