SKANDALOZNO: Dubrovačka biskupija zabranila promociju Tomčeve knjige “Crveni predsjednik” – insajderski krugovi ukazuju na ulogu Željke Markić

9

Zdravko Tomac ne skriva svoju razočaranost činjenicom jer mu je Dubrovačka biskupija uskratila dvoranu za predstavljanje knjige Crveni predsjednik. Tomac je najviše razočaran obrazloženjem u kome se kaže kako “prijeti opasnost da se njenom promocijom našteti ugledu Biskupije”.

-Razočaran sam jer Dubrovačka biskupija nije dala svoju dvoranu za predstavljanje ove knjige, a u obrazloženju je rečeno kako “prijeti opasnost da se njenom promocijom našteti ugledu Biskupije” – istaknuo je Zdravko Tomac tijekom predstavljanja svoje knjige “Crveni predsjednik” u Dubrovniku, koje je umjesto u dvorani Dubrovačke biskupije održana u hotelu Lero.

Tijekom predstavljanja Tomac je intaknuo kako je inzistirao da se na današnjem predstavljanju citira i poglavlje u kojemu brani biskupa dubrovačkog Matu Uzinića, vezanog za njegov govor na ovogodišnjoj komemoraciji u Bleiburgu, oko koga su u javnosti mogla čuti oprečna mišljenja.

>>Vlado Košić: Neke činjenice o `crvenom predsjedniku`

-Bi li to što je odbio predstavljanje moje knjige značilo da odustaje od stavova koje je izrekao na misi u Bleiburgu? Ako poziva na pomirbu, kako je moguće da unaprijed proglasi mene opasnošću kojom se može naštetiti ugledu Biskupije? Puno toga sam napravio za Dubrovnik za vrijeme rata. Lustriraju me mediji, politika i Josipović, ali nisam očekivao da me Crkva može proglasiti opasnošću za svoj ugled – razočarano je ustvrdio Tomac, zaključivši kako je biskup Uzinić pao pod utjecaj “snaga kojih ima i u Dubrovniku, a koje u govorenju istine vide opasnost”.

Umjerena crkvena struja i utjecaj Željke Markić

Pokušavajući odgonetnuti razloge zbog kojih je Dubrovačka biskupija “pokušavajući čuvati svoj ugled” ovako postupila prema Zdravku Tomcu, danas smo u Dubrovniku razgovarali s nekoliko osoba za koje smatramo da više nego solidno poznaju unutar crkvenu problematiku.

– Pogledajte samo natpise u medijima bliskim aktualnom predsjedniku pa ćete vidjeti da se dubrovačkog biskupa Matu Uzinića, zajedno s riječkim biskupom Ivanom Devčićem i požeškim biskupom Antunom Škvorčevićem redovito hvali kaopredvodnike umjerene biskupske grupacije koja propagira ekumenizam a ne nacionalne interese poput biskupa Košića, biskupa Ivasa ili u pojedinim fazama biskupa Bogovića – ističe jedan od sugovornika i dodaje da upravo u tom “očuvanju dobrog glasa” treba tražiti razloge ovakvog postupka biskupa Uziniča.

Neki od sugovornika ističu i svojevrsni utjecaj koji navodno Željka Markić ima na dubrovačkog biskupa.

-Nije uopće tajna da je Dubrovačka biskupija godinama u zajedničkim poslovnim aranžmanima sa Željkom Markić – ističe jedan od sugovornika, istodobno ukazujući i na druge aktivnosti čelnice “U ime obitelji”.

-Pogledamo li studiozno prijedloge Željke Markić vezane za promjenu izbornog sustava i uporedimo ih s prijedlozima Ive Josipovića doći ćemo do zaključka kako se na prvi pogled nespojivo u potpunosti prožima i nadopunjuje – smatra naš sugovornik i ističe kako se to vidjelo i tijekom nedavnog susreta Ive Josipovića i Željke Markić.

Smatra da se ovakvo što moglo i očekivati u trenucima kad Željka Markić očekuje presudu Ustavnog suda o ukupnom broju birača.

-Mislite li da je pragmatično ići u konfrontaciju s predsjednikom Josipovićem u trenucima kad očekujete presudu Ustavnog suda – pita se naš sugovornik.

Suradnja Pantovčaka i Kaptola na području informatike?

Ostavio nas je zatečenim konstatacijom o “suradnji Kaptola i Pantovčaka na području informatike”.

– U današnjoj Hrvatskoj, u kojoj se vlada na temelju diktata ucjene, sve je moguće. Tako je moguće da ista tvrtka održava informatičke sustave u Uredu predsjednika i na Kaptolu. Kad imamo takvu situaciju onda nas više ništa ne može iznenaditi, pa ni ovakav postupak biskupa Uzinića – ističe insider s kojim smo popodne razgovarali u Dubrovniku.

Na pitanje radili se o tvrtkama u vlasništvu Marka Rakara, jednog od suradnika predsjednika Josipovića , naš sugovornik se samo zagonetno smješkao.

-Puno je tu dvojbi na koje bi trebalo nači kvalitetne odgovore. Jedna od njih svakako je i pitanje tko se s Kaptola, i zašto, vrlo oštro suprotstavio lustraciji koju je 1994. namjeravao provesti predsjednik Tuđman. Kad vaši novinari istražitelji dođu do odgovora na to pitanje, onda ćete dobiti i odgovor na pitanje koje ste upravo postavili – zaključio je naš sugovornik zagonetno se smješkajući.

Josip Zdunić/HRsvijet

facebook komentari

 • wolf

  Zeljkica ima uticaj na Dubrovackog biskupa.
  Ko pratar iz Krasinca na onog pajkana.
  Odkad su nam presvetli protiv crveni,ta nije 45-ta.
  Eh,pastiri Boziji trtarosi.Svi su ko fol za narod i
  sebet naroda,Crkva,politika,ma kako nisu sve mis do misa.

 • Gabro Vuskic

  Daleko može stići vražija ruka, jer nema adekvatna protivnika. Adekvatan protivnik je samo hrvatska istina: Ljuta trava na ljutu ranu!

 • Zdenka

  Neka su mu je zabranili! Šta je mislio dodvoravajući se Biskupu Uziniću i citirajući njegove riječi sa Bleiburga, da će ga umilostivit i obratit?! Ja sam i tada nakon onog govora na Bleiburgu ( koji je i neumjesan i degutantan ) ustvrdila da je to govor kojim se Biskup trebao obratiti Josipoviću, možda u Srbu ili nakon zadnjeg mitinga u Splitu! Koje je to licemjerje, izaći pred onu sirotinju na Bleiburgu ( bilo ih je koji su jedva imali za svijeću ) i lamentirat o oprostu !!! Kome i što oprostit? Zlodjela počinjena nad nevinima i starcima i ženama i djecom?! Ma tima koji su to radili, NI BOG OPROSTITI NE ĆE! Isti govor je održao poslije i na otoku Jakljanu!

 • Zdenka

  Vtatit ću se kasnije i stavit sliku sa ovogodišnje komemoracije na Bleiburgu.

 • Agromentum

  Knjige političkog sadržaja nemaju šta tražiti u crkvenim prostorijama.

 • Zdenka

  Evo jedna, ali vrijedna!

 • Zdenka

  Ipak ne će. Šteta. Al, nema veze. Provat ću kasnije.

 • peppermintt

  Izvrsna fotka Zdene, hvala 🙂

 • Hoće.. slika se jasno vidi