Pratite nas

Skandalozno: Izbrisan jedini udruženi zločinački pothvat Bošnjaka

Objavljeno

na

Strijeljati sve zarobljenike da se ne zna”, ovim je riječima ratni načelnik Dževad Mlaćo pisao dopise, ali i vrijedno bilježio detalje o sastancima s ratnim… ..gospodarima života i smrti u Bugojnu. Krvnik Mlaćo je još uvijek na slobodi. Dapače, rehabilitiran je. I zasigurno će tamo ostati ako je suditi po posljednjoj presudi izrečenoj za bugojansku kalvariju, piše vecernji.ba.

Horor i novi zločin! Jedino se tako može kvalificirati drugostupanjska presuda Žalbenoga vijeća Suda BiH u slučaju zločina nad bugojanskim Hrvatima za koje su osuđena trojica nižerangiranih bošnjačkih ratnih zapovjednika Nisvet Gasal, Senad Dautović i Musajb Kukavica. Na stranu što su kazne prepolovljene jer se primjenjuje blaži jugoslavenski kazneni zakon.

Umiješana Hrvatska?!

Šturo priopćenje Suda BiH skriva odreda sve bitne promjene u odnosu na prvostupanjsku presudu koja je bila jedini slučaj proglašavanja udruženog zločinačkog pothvata (UZP) za stravične i masovne zločine nad Hrvatima Bugojna od ratnih bošnjačkih vlasti. U drugome stupnju UZP je posve uklonjen. Izbrisan! I ne samo to. Počinjeni zločini su kvalificirani kao ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

No, nakon toga dijela kreću sve sami bošnjački političko-promidžbeni biseri iz neovisnog pravosuđa BiH. Sukob u Bugojnu se kvalificira kao međunarodni sukob u koji je bila uključena Hrvatska i vlasti BiH. A Niko Džaja, zapovjednik Prve bojne HVO Bugojna, Dragan Erkapić, zapovjednik Druge bojne brigade HVO Bugojna, Miroslav Dilber, zapovjednik Treće bojne brigade HVO Bugojna, Franjo Jezidžić, načelnik IDP-a HVO Bugojna, Stipica Zelić, zapovjednik Vojne policije HVO Bugojna, vojnici i hrvatski dužnosnici Mario Subašić, Mihovil Strujić, Zdravko Juričić, Jadranko Gvozden, Marko Bartulović, Zoran Galić, Branko Crnjak, Perica Crnjak, Perica Kovačević, Vinko Ivković, dvojica Nikica Miloš, Ivo Miloš, Ante Markulj, Dragan Miličević, Niko Zlatunić, svi do jednoga rođeni su u Bugojnu.

Sudac Begić

Nestali su i ubijeni nakon zarobljavanja na više lokacija. Tijela su im spaljivana nekoliko puta! Ovo je najpoznatija skupina bugojanskih Hrvata čije je uhićenje, odvođenje i ubojstvo i danas prikriveno velom tajne. Za tijela većine njih i danas se ne zna. No, ni tu nije kraj neovisnog pravosuđa koje je odlučilo preinačiti istinu o ratu u Bugojnu, a ne samo osuditi zločine. Najbolji dio tek dolazi.

Gasalu, Dautoviću i Kukavici kazne su manje nego Enesu Handžiću koji je daleko ranije prije početka sudskog postupka priznao krivnju, nagodio se i otkrio lokacije nekih grobnica. Vrhunac ove farse je da je član Sudbenog vijeća, koji je pomilovao zločince, Radžib Begić, koji je za vrijeme rata bio načelnik Centra službe sigurnosti Zenica i izravno nadređen osuđenom Dautoviću. Ovom presudom je praktično udareno u lice pravdi, a Dževad Mlaćo i Selmo Cikotić, nekadašnji zapovjednik Armije mogu mirno spavati.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Gospodarstvo

Željko Glasnović: Mi smo u polusocijalizmu – ‘Croslaviji’

Objavljeno

na

Objavio

Vrijeme je za odmak od gudura Balkana, vrijeme je za stvaranje funkcionalne države.

Umjesto Singapura jugoistočne Europe, pretvorena je u državu nalik propalog društvenog eksperimenta zvanu SFRJ.
Državu vode isti ljudi s istim mentalnim sklopom.

Tranzicija društva od socijalizma ka modernom društvu zaustavljena je zbog rata, a nakon rata je provedena djelomična tranzicija dijela državne uprave.
Mirovinski, zdravstveni i školski sustav je ostao u socijalističkim okvirima (“besplatnog”).

Sloboda tržišta rada zbog državnih namještenika u tim segmentima su ostale u socijalističkim okvirima političke uvjetovanosti (poslušnosti).

Demokracije i slobodnog društva ne može biti. Mi smo u polusocijalizmu – Croslaviji, napisao je Željko Glasnović.

Bog i Hrvati/ce

facebook komentari

Nastavi čitati

Događaji

Došašće – Dan otvorenih vrata u Uredu predsjednice

Objavljeno

na

Objavio

Na Danu otvorenih vrata, koji je u Uredu predsjednice održan u prigodi došašća, predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović družila se s građanima, učenicima srednje Poljoprivredne škole iz Zagreba i Ekonomsko-birotehničke škole iz Splita te osnovnoškolcima iz zagrebačkih škola Remete i Horvati, s kojima je prigodno izrađivala božićne kolačiće.

Predsjednica je istaknula kako je došašće vrijeme u kojemu, više nego u drugim dijelovima godine, imamo potrebu otvoriti svoja vrata i svoja srca bližnjima, okupljajući se u zajedništvu iščekivanja Božića te je svima zaželjela sretan Božić i novu 2018. godinu.

“Upravo zbog duha toga blagdana Kristova rođenja, ne smijemo zaboraviti one koji su sami, zaboravljeni i potrebiti, kojima treba naša pomoć i skrb. Vrijeme došašća nadahnjuje nas na donacije i humanitarne akcije. Željela bih da nas taj duh prati i potiče na dobročinstvo i volontiranje tijekom cijele godine”, kazala je Predsjednica.

“Gledajući vas mlade ovdje danas, dopustite mi izraziti želju za godine koje su pred nama, a to je da se svi zajedno, i učenici i profesori, i studenti i roditelji, uključimo u reformu obrazovanja, kako bismo zajedno stvarali društvo znanja i tako pridonijeli intenzivnijem uključivanju Hrvatske u suvremene europske i svjetske tokove razvoja. Premda slika našeg društva ponekad izgleda drukčije, vjerujem kako svi zajedno možemo osnažiti vrednovanje uspjeha svakog pojedinca, ojačati promicanje velikih potencijala naših učenika, studenata, njihovih profesora kao i znanstvenika, sportaša, umjetnika i svih ostalih”, naglasila je Predsjednica.

Dodala je i kako se Ured predsjednice ove godine uključio u program zagrebačkog Adventa, a posebno je veseli što su i ostali gradovi pokrenuli vlastite adventske programe.

“Prilikom boravka u Bjelovarsko-bilogorskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji ovoga tjedna, osvjedočila sam se koliko su takvi programi građanima važni kao mjesta okupljanja i susreta u zajedništvu, druženju i veselju. U organizaciji takvih manifestacija i gradovi na moru su aktivniji nego prijašnjih godina. To je dobar primjer kako se, kao turistička zemlja, ne smijemo oslanjati samo na dva ljetna mjeseca jer je turizam industrija koja živi cijelu godinu”.

Predsjednica je pozvala sve da posjete Vilu Prekrižje, koja je u blagdansko vrijeme otvorena za građane, i da se podsjete starih hrvatskih običaja ukrašavanja blagdanskoga stola i božićnih jelki te dožive čarobni duh Došašća kao vremena radosnog zajedništva.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari