Pratite nas

Pregled

Skandalozno: Romanu Leljaku zabranili ulazak u Australiju

Objavljeno

na

I vodećem slovenskom istraživaču komunističkih zločina Romanu Leljaku – zabranjen je ulazak u Australiju. Prije sedam sati sletio je u zračnu luku u Sydneyu, s urednom vizom i slovenskom putovnicom.

Izdvojili su ga na stranu i ispitivali punih pet i po’ sati! Netko ga je prijavio i poslao australskim vlastima kopije novinskih članaka i tekstove sa ljevičarskih portala u kojima ga se lažno ocrnjuje. Prijava je po svemu sudeći došla iz Hrvatske…

Leljak se trenutačno nalazi u hotelu, u sklopu međunarodne zračne luke i u kraćem telefonskom razgovoru potvrdio je da se vraća kući prvim slobodnim letom.

Roman Leljak je zajedno sa hrvatskim istraživačem Igorom Vukićem, u četiri velika australska grada – Sydneyu, Melbourneu, Canberri i Perthu – trebao promovirati film i knjigu ‘Mit o Jasenovcu’.

Hrvatska zajednica u Australiji ogorčena je na ovaj skandal i najavljuje oštre reakcije. Igor Vukić još je uvijek u zrakoplovu i ne zna se što će biti s njime, komentirao je Velimir Bujanec

 

Film Romana Leljaka pobija zloćudne laži o Jasenovcu

 

 

Leljak: Jasenovac je atomska bomba za discpliniranje Hrvata

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Ivan Penava o Danu sjećanja na žrtvu Vukovara

Objavljeno

na

Objavio

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava zahvalio je u srijedu svima koji su došli u Vukovar i svojom nazočnošću odali poštovanje gradu i njegovoj žrtvi 1991. godine te je izrazio zadovoljstvo ovogodišnjim obilježavanjem Dana sjećanja na žrtvu Vukovara.

“Izuzetno sam zadovoljan kako je proteklo ovogodišnje obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, sve je bilo na razini na kojoj treba biti, na kojoj je bilo i minulih godina, veliki broj ljudi, dostojanstveno bez ijednog incidenta”, rekao je Penava nakon odavanja počasti žrtvama koncentracijskog logora Veleprometa kroz koji je od rujna 1991. do travnja 1992. prošlo na tisuće branitelja i civila.

U izjavi novinarima rekao je kako ima osjećaj ponosa i zadovoljstva jer svi oni koji dolaze u Vukovar gaje duboke emocije i poštovanje prema Vukovaru, a to je i smisao samoga Dana sjećanja na žrtvu Vukovara

Na pitanje novinara je li s članovima Vlade koji su gotovo svi bili u Vukovaru razgovarao o procesuiranju zločina Penava je odgovorio da se te teme u okolnostima obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara nisu doticali.

“Naravno da su dužnosnici odgovorni i dužni razmišljati o takvim stvarima 24 sata na dan”, rekao je Penava i dodao kako misli da bi se trebalo upitati “…zašto su rezultati tako slabi i treba li osmisliti nove zakone, nove pravilnike, novi sustav i ustroj” jer se stradalnicima rezultati moraju pokazati.

Istaknuo je da se nikome neće dati mira dok je stanje takvo kakvo je te kako nipošto ne treba dopustiti da “nečiji ego, taština, funkcija i fotelja koči rezultate” koji ponajprije moraju zadovoljiti stradalnike.

U vezi s boravkom članica udruga “Žena u crnom” iz Beograda te “Žena iz Zvornika” u Vukovaru i iskazivanjem pijeteta žrtvi njegovih žitelja, istaknuo je da te žene razumiju Vukovarce jer znaju što je bol i neprospavana noć. Podupro je njihove zahtjeve za otvaranje arhiva u kojima su odgovori na pitanje o sudbinama nestalih osoba, a sramotnim je ocijenio to što se u njima drži ono što bi pomoglo riješiti taj golemi humanitarni problem. (Hina)

 

Penava: Srbija nikad nije priznala i suočila se sa svojom ulogom u ratovima na području bivše države

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

Položeni vijenci za žrtve Veleprometa

Objavljeno

na

Objavio

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispod spomen-ploče žrtvama Veleprometa u srijedu su brojni Vukovarci i građani iz drugih dijelova Hrvatske odali počast stradalima u tom koncentracijskom logoru JNA i srpskih postrojbi, kroz koji je od rujna 1991. do travnja 1992. prošlo na tisuće branitelja i civila.

“Ovo je bio najveći koncentracijski logor u Europi nakon Drugoga svjetskog rata, od njegova osnutka do zatvaranja kroz njega je prošlo oko 30.000 ljudi, po okupaciji njih oko 10.000 od kojih je više od 700 ubijenih i nestalih, a mnogi su prošli mučenja i torture“, naglasio je predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Danijel Rehak te podsjetio da za zločine na Veleprometu nitko nije odgovarao.

Dodao je da su nakon okupacije Vukovara građani uglavnom dovedeni u Velepromet, žitelji Mitnice odvedeni su u logor na Ovčari dok su građani Borova naselja nakon okupacije odvedeni prema Borovu Selu, Dalju, Veri i Trpinji.

Među onima koji su u današnje kišno dopodne došli odati počast žrtvama Veleprometa bila je Kata Golubović koja je sa suprugom u logorima u Veleprometu i potom Srijemskoj Mitrovici boravila tri mjeseca.

Iz Veleprometa su odveli njezinog 21-godišnjeg sina Mirka, a danas moli da se među nedavno ekshumiranim posmrtnim ostatcima tri osobe u Negoslavcima nalazi njezin sin.

“Odveli su ga njegovi poznanici i školski prijatelji i ubili u Negoslavcima”, rekla je držeći buket ruža u rukama pa govori – „…one su iz našega vrta, samo za njega“.

O Veleprometu je svjedočila i predsjednica „Vukovarskih majki“ Manda Patko koju su sa suprugom u logor doveli 8. studenog 1991. godine te je tu boravila tri dana i dvije noći.

“Suprug Stjepan mi je odveden na ispitivanje, vjerojatno u vojarnu, iz barake je izveden 10. studenog i od onda mu se gubi svaki trag”, posvjedočila je.

I vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, govoreći o Veleprometu, podsjetio je na „…igrokaz političara, vrha JNA iz Beograda, operativaca na terenu kao i tzv. Vlade Republike Srpske Krajine kada su, nakon okupacije, podijeljene zone odgovornosti gdje se svaka skupina bavila određenim dijelom grada pa je negoslavačka skupina bila odgovorna za Velepromet i Ovčaru, a trpinjska i borovoselska za Borovo commerc“.

Podsjetio je da za zločine nitko nije odgovarao i da žrtve Veleprometa kao i druge u Vukovaru još čekaju pravdu.

“Sve nam je poznato, kao društvu i građanima, nadam se da je poznato i tužiteljstvu i sudovima, pa očekujemo da nešto naprave po tom pitanju jer do sada nisu radili nikako“, rekao je Penava dodavši da ga se „…nešto pita, kao što me se ne pita, neki ljudi davno ne bi radili posao koji rade“.

Obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine nastavlja se na Mimohodom djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja od Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata do Ovčare, a zatim i komemorativnim skupom na Ovčari dok će popodne u Crkvi sv. Filipa i Jakova u Vukovaru biti služena misa za sve poginule hrvatske branitelje i civile Domovinskog rata čime završava ovogodišnji program obilježavanja 28. obljetnice okupacije i stradanja Vukovara. (Hina)

 

20. studenog 1991. – Logor ‘Velepromet’ najveći logor u ovome dijelu Europe nakon Drugoga svjetskog rata

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari