Pratite nas

Pregled

SKANDALOZNO: U Otvorenom se pokazalo: SDP onemogućio civilni nadzor uhođenja Petrova

Objavljeno

na

U emisiji Otvoreno u četvrtak navečer tema je bila je li čelnik Mosta Božo Petrov bio praćen i prisluškivan. Gosti urednika i voditelja Mislava Togonala bili su: Vitomir Bijelić (načelnik Uprave Kriminalističke policije), Smiljan Reljić (bivši ravnatelj Službe za zaštitu ustavnog poretka), Sanja Sarnavka (Kuća ljudskih prava), i Đuro Lubura (stručnjak za telekomunikacije).

[ad id=”93788″]

Načelnik Uprave Kriminalističke policije započeo je raspravu komentarom na uvodni prilog.

“Iz ovog vašeg priloga da se naslutiti da odgovor na vaše pitanje može dati i Državno odvjetništvo i utvrditi okolnosti i činjenice. Ovdje moramo postaviti nekoliko prethodnih pitanja, je li na bilo koji način nadziran Petrov, odgovor je: ne ili da. Ja mogu potvrditi da nije”, rekao je Bijelić.

Reljić se osvrnuo na svoju kritiku Ostojića.

“Kako drukčije nazvati čovjeka koji svoju trenutnu funkciju koristi da iznosi laži. Radi se o neistinama, ako hoćete ponovit ću vam ponovno da Ostojić beznočno laže. Zasmetala me je priča koju je Ostojić plasirao, da mi dolazimo iz najmračnijeg doba i da smo mi utjecali da se ovakve stvari i delegiranje Mosta odigraju. Mislim na ljude iz agencije General security, ja nikad u životu nisam upoznao Petrova i Grmoju. Bilo bi logično da smo se sreli ako sam utjecao na njih. Ja sam samo u toj tvrtki neformalni savjetnik, dao sam samo neku ozbiljnost svojim imenom za tvrtku, to Ostojić zna i to je rekao kako bi obmanuo javnost”, rekao je Reljić.

“Svi zakoni koji determiniraju zakon policije prošli su fazu pristupa EU monitoringa europskih zakona. Slušali smo nekoliko dana o onome što treba jasno reći. Niti je Petrov bio predmet, niti je Petrov pod udarom invazivnih radnji telefona. Kad govorimo o I2 riječ je o analitičkom softveru koje koriste i agencije izvan policije, on se s vremenom nadograđuje, on sustavizira ranije baze kako zakon određuje. Petrov nije bio predmet analitičke pretražnje”, rekao je Bijelić.

“Što će državno odvjetništvo raditi tu? Radi sprječavanja kriminalnih oznaka koje vama i svima daju mogućnost da zatražite mogućnost traženja naloga pa makar usmeno”, upitao je Lubura.

“U praksi imate malo takvih slučajeva, državni odvjetnik može tražiti takav nalog. Na čelu hitnosti može i policija”, odgovorio je Bijelić.

Sarnavka se osvrnula na raspravu.

“U trenutku kad vidite da je agencija sve napravila po zakonu nama prestaju tu sve ovlasti. Pa ja prvo kao članica vijeća ne smijem javno istupati, mogu kao ljudska pravašica reći da smo izuzetno nezadovoljni. Sve ovo što spada u kršenje ljudskih prava”, ustvrdila je Sarnavka.

“Nema nikoga koji može ući u OTC, ovo što mi govorimo možemo u 15 minuta provjeriti. Trebalo je napraviti tijelo koje nije ovisno o policiji. Ili nema afere ili ima. Nikako se drugačije ne može provjeriti, operateri podatke ne smiju direktno dati policiji. Zlouporabe su se događale, one se objektivno mogu događati i danas, ali danas se lakše to isprati, policija kaže da mi nismo pratili Petrova”, kazao je Lubura.

Postoje li agencije koje nadziru sustav?

“Ne postoje agencije. Ključ je u tome koji ulazi su provjereni, hoće li prodati neku informaciju, cijeli sustav je loše postavljen”, naglasio je Lubura.

Uključio se i Reljić iz Šibenika i komentirao:

“Mi očito kad su naši interesi imamo kratko pamćenje. Linić je digao bunu kako su njegove telefonske brojeve izlistavali, a zaboravlja da je on kao gradonačelnik Rijeke digao alarm kako ga je služba prisluškivala u njegovom uredu. Kad nam treba politički time out sjetimo se političkih službi”, rekao je Reljić.

“Mi moramo govoriti o budućnosti. Zanimljivo je kad su ljudi u oporbi počinju prozivati i govoriti kako ih se prisluškuje, kad smo kao platforma 112 slali upite jedino je Most rekao da traži stvarno izgradnju sustava građanskog neovisnog obavještajnog sustava. Ne možete imati povjerenje nakon toga. Ja mislim da se pokazuje da je važno i da vam pokažu kakvo je obrazloženje. Svega i svačega je bilo do uspostave službi, koliko su neki mediji bili povezani s bivšim obavještajcima”, naglasila je Sarnavka.

Uključio se u ovu temu i načelnik Uprave Kriminalističke policije.

“Čini mi se da se tu gubim, policija pozdravlja kvalitetan nadzor i nema ništa protiv njega”, rekao je Bijelić.

Što je sa svastikom, upitao je voditelj.

“Tu je riječ o kaznenom dijelu kojeg po snazi nije moguće svrstati. Činjenica je da do sada nismo našli krivca, ali nadam se da hoćemo”, odgovorio je Bijelić.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Na Ultri naplaćeno milijun kuna kazni

Objavljeno

na

Objavio

Tijekom trodnevnog održavanja Ultra Europe festivala naplaćeno je čak milijun kuna kazni, privedene su 352 osobe i oduzeto je oko dva kilograma raznih vrsta droge.

Premda na Ultri nije bilo značajnijeg narušavanja javnog reda i mira, ozljeđivanja ili oštećivanja imovine, splitska policija je u tri dana privela 352 osobe, među kojima je bilo 255 stranih i 97 hrvatskih državljana, radi prekršaja iz Zakona o suzbijanju zlouporabe droga. Osam je osoba tijekom trajanja festivala kriminalistički obrađeno zbog sumnje da su počinili kazneno djelo neovlaštene proizvodnje i prometa drogama.

Policajci su pronašli i oduzeli ukupno 716 komada ecstasyja, 1593,08 grama marihuane, 29 tableta i 30 grama MDMA, 57 grama kokaina, 8,75 grama hašiša i 13,09 grama speeda, 50 grama ketamina.

“Povoljno stanje sigurnosti prije, za vrijeme i tijekom trajanja festivala, rezultat je višemjesečne pripreme za navedeni događaj, koja se intenzivirala kako se približavao dan održavanja javnog okupljanja, uz angažman većeg broja policijskih službenika, posebice uoči i tijekom trajanja festivala. Tijekom pripreme osiguranja, održani su radni sastanci s predstavnicima organizatora, Grada Splita, žurnih službi i ostalih subjekata koji su u direktnoj ili indirektnoj vezi s održavanjem festivala i pružanjem usluga posjetiteljima.

Pravovremeno je ostvarena suradnja s građanima koji žive u neposrednoj blizini, radi uspostavljanja direktnog kontakta s policijom u slučaju bilo kakve potrebe žurne intervencije”, izvijestila je Antonela Lolić iz splitske policije.

Svake festivalske večeri čak 250 policijskih službenika bilo je na terenu u užoj i široj zoni javnog okupljanja, kao i na čitavom području centra grada kako bi osigurali javno okupljanje i održali povoljno stanje javnog reda i mira, prevenirali prekršaje i kaznena djela.

Pohvalili su vozače koji su, kako su rekli, svojim ponašanjem, prateći njihove smjernice i slijedeći upute policijskih službenika na terenu doprinijeli da stanje u prometu u tom dijelu grada bude na zadovoljavajućoj razini i bez većih zastoja.

Splitski vatrogasci u protekla tri dana nisu imali ozbiljnijih intervencija, dok su liječnici Hitne medicinske pomoći sinoć imali četiri intervencije od čega su tri bile zbog intoksikacije, a jedna zbog srčanih smetnji.

Liječnik Miho Sušić rekao je da je ovo prva godina otkako se održava Ultra u Splitu da su imali mali broj intervencija – u tri dana 27 intervencija.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

Otac ubijene 4-godišnje Martine – ‘Dvojica ubojica radili su u MUP-u nakon tzv. mirne reintegracije’

Objavljeno

na

Objavio

Zdenko Štefančić, otac 4-godišnje djevojčice Martine, koju su četnici ubili ’92. u Borovu Selu, progovorio ekskluzivno za Bujicu: “Dvojica ubojica radili su u MUP-u nakon tzv. mirne reintegracije, a kada me je DORH pozvao na razgovor, nisu me pitali za moje dijete, nego za ratne zločine nad Srbima!“

U najpotresnijoj Bujici do sada, na Z1 televiziji gostovao je vukovarski dragovoljac, 70-postotni hrvatski ratni vojni invalid i bivši logoraš Zdenko Štefančić. Njegovu kćerkicu Martinu i majku Bernadicu u Borovu Selu, u noći s 20. na 21. ožujka 1992. godine, ubili su srpski teroristi. Za smrt majke i četverogodišnjeg djeteta Štefančić, koji se u Vukovar došao boriti iz Njemačke, saznao je u srpskom koncentracijskom logoru, a strašnu vijest potvrdio mu je brat, tijekom razmjene u Nemetinu 14. kolovoza ’92.

Pred Vojnim sudom u Beogradu Štefančić je osuđen na smrt zbog “rušenja ustavno-pravnog poretka SFRJ“, a njegov progon nastavilo je hrvatsko pravosuđe: – Zvali su me na DORH, ali me nisu pitali o ubojicama moga djeteta. Ispitivali su me radi ratnih zločina nad Srbima u Vukovaru!

Vrhovni sud Republike Hrvatske u travnju 2015. godine odbio je isplatiti obitelji Štefančić odštetu od bijednih 400.000 kuna za ubojstvo djevojčice Martine i bake Bernadice, a isti taj Vrhovni sud u veljači 2019. godine pravomoćno je oslobodio Radenka Alavanju, ‘komandanta Štaba Teritorijalne obrane Borova Sela’ kojem se sudilo za ubojstva hrvatskih civila na okupiranom području. U izjavi za Bujicu saborski zastupnik Stiv Culej rekao je da je “upravo Alavanja spriječio obitelj Štefančić da ode iz Borova Sela, nakon čega su brutalno likvidirani“.

Štefančić sumnja da se ubojice malene Martine i danas nalaze u Borovu Selu: – Dvojica od ukupno četvorice počinitelja radili su u MUP-u nakon tzv. mirne reintegracije!

Pred kamerama Bujice, Nikola Kajkić, suspendirani istražitelj srpskih ratnih zločina, ekskluzivno je otkrio: – Ubojice Martine i njezine bake Bernadice vodio je zapovjednik Veselko Maksimović, zvani ‘Veso Palestinac’!

Novinarka Bujice danas je nazvala Milorada Pupovca, Olivera Frljića i Antu Tomića i pitala ih je znaju li tko je Martina Štefančić? Nisu znali, ali su zato znali tko je Aleksandra Zec…

U Bujici je objavljena rekonstrukcija strašnog zločina. U noći s 20. na 21. Ožujka ’92. godine, oko 3 sata, četvorica srbočetnika iz automatskog oružja otvorili su rafalnu paljbu po prozoru dnevne sobe obitelji Štefančić, u Radničkoj ulici na broju 49, u Borovu Selu. U kući je bila malena Martina, baka Bernadica i Martinin stric Željko. Željka su teško ranili i pustili da iskrvari u mukama, a četverogodišnju Martinu i baku Bernadicu ubili na licu mjesta. Željko je nekim čudom ostao živ… Obdukcijski nalaz malene Martine Štefančić pokazuje svu surovost teškog ratnog zločina: “PROTOKOL ZA VUKOVAR – POZNATI. BROJ SLUČAJA 1016. IME I PREZIME: MARTINA ŠTEFANČIĆ. DOB: 4 GODINE. VISINA: 110 CENTIMETARA. SPOL: ŽENSKO. Obućena u pidžamu… Kosa smeđa, dužine oko 20 centimetara. Dlan lijeve ruke se nalazi na prednjoj strani grudnog koša, a desni dlan ispod zatiljka. Zubni status: MLIJEČNI. Na desnoj strani grudnog koša i na prednjoj strani vrata ispod brade nalaze se ulazne strijelne rane, 4 na grudnom košu i 1 na vratu. Na leđima lijevo 3 izlazne strijelne rane…“

Kada je Zdenko Štefančić 1998. godine na mjesnom groblju u Borovu Selu pokopao svoju majku i malenu Martinu, primjetio je nešto vrlo indikativno kod svojih dojučerašnjih susjeda: – Tijekom prolaska pogrebne povorke, na svim kućama Srbi su spustili rolete!

Srpski teror nad obitelji Štefančić nije prestao nikada: – Godine 2014. s naše obiteljske kuće u kojoj danas žive moja braća Željko i Slavko, skinuli su hrvatsku zastavu i raskomadali je. Počinitelji nisu pronađeni, baš kao ni ubojice moga djeteta.

Video Ovdje

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari