Pratite nas

Politika

SKB Mostar dobio status kao bolnice u Sarajevu i Tuzli

Objavljeno

na

SKB Mostar konačno je dobio status kakav imaju bolnice u Sarajevu i Tuzli. Nakon što je Parlament Federacije BiH preuzeo dio osnivačkih prava nad mostarskom bolnicom, ova institucija konačno je dobiva status kakav zaslužuje. Ona je sada službeno i Sveučilišna bolnica, što je također jedno veliko priznanje i pomak.

Veliko priznanje

– Ovo je veliko priznanje za sve ono što smo ovdje radili godinama. Mnogo novca i truda je uloženo u projekt SKB-a Mostar i naša bolnica je sigurno zaslužila da ima tretman kao i bolnice u Sarajevu i Tuzli – rekao nam je ravnatelj SKB-a Mostar prof.dr. Ante Kvesić. Ovo pitanje je dugi niz godina bilo, ne samo problem zdravstva, nego i politike. Pojedini krugovi su se protivili ideji izjednačavanja statusa SKB-a Mostar s bolnicama u Sarajevu i Tuzli. Ipak, u Ministarstvu zdravstva FBiH ovaj put nije bilo dvojbe oko ovoga pitanja. – Moram reći kako se ministar dr. Rusmir Mesihović ponio iznimno korektno prema nama. Bio je velika potpora u ovom procesu i zbog toga smo zahvalni – naglasio je Kvesić. Pitanje koje se nameće je svakako tema financija. Iako bi se moglo očekivati kako će Federacija i financijski od sada pomagati mostarsku bolnicu, to se ipak neće dogoditi. Barem ne u prvoj fazi predstojeće suradnje. – Ovo preuzimanje vlasničkih prava nema nikakve financijske beneficije za nas u ovom trenutku. Važno nam je bilo riješiti pitanje statusa bolnice, i to se i dogodilo. Ako se u budućnosti pojavi mogućnost za nekom suradnjom kada su financije u pitanju, mi ćemo svakako takvu priliku iskoristiti – poručili su iz SKB-a Mostar.

Stalni napredak

Ova zdravstvena institucija u samo nekoliko godina doživjela je velike promjene i velike iskorake u pozitivnom smjeru. Brojne inovacije u kirurgiji, početak rada kardiokirurgije, veliki napretci na Klinici za unutarnje bolesti, izgradnja Centra za onkološke bolesti, samo su neki od velikih pomaka koji su se dogodili u rekordnom roku. Tu je i nekoliko stotina specijalista kojima je SKB Mostar omogućio školovanje i znanstveno usavršavanje. Iako je trenutno financijsko stanje u SKB-u Mostar loše, što se održava na mogućnost pružanja usluga pacijentima, ova institucija napreduje i u ovako teškim uvjetima. – Imamo još projekata koje želimo provesti. Tražimo mogućnosti za njihovu realizaciju i sigurno je kako se ništa neće dogoditi preko noći. Nadamo se kako će institucije moći pratiti sve ono što želimo raditi. Mi ćemo i dalje napredovati, unatoč svim problemima koji su pred nama. Ovaj “broj” mora ploviti dalje – zaključio je ravnatelj Kvesić.

On i njegov tim od sada mogu očekivati pomoć službenog Sarajeva, što će svakako doprinijeti bržem razvoju i provedbi planova u budućnosti.

VLM

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Politika

Hasanbegović i Esih žele ukloniti bistu Ive Lole Ribara

Objavljeno

na

Objavio

Klub zastupnika u zagrebačkoj skupštini Neovisni za Hrvatsku od gradonačelnika Milana Bandića traži da makne bistu Ive Lole Ribara.

Kako je na svom Twitter profilu objavila Sandra Švaljek, Hasanbegović i Esih žele ukloniti spomenik Ive Lole Ribara mjesec dana nakon što je postavljena.

Podsjetimo, bista je u parku Prilaza baruna Filipovića postavljena prije nešto više od mjesec dana, i to zato jer je Bandić, da bi zadržao vlast, popustio pod pritiscima Neovisni za Hrvatsku koji su tražili uklanjanje Trga maršala Tita. Bandić je Titovo ime maknuo iz centra Zagreba, a postavljanje biste Ive Lole Ribara poslužilo mu je kao kompromisno rješenje, piše N1

Neovisni za Hrvatsku, koje predvode Zlatko Hasanbegović i Bruna Esih, s Bandićem su snage udružili nakon što je gradonačelnik pristao na uklanjanje imena Trga maršala Tita.

Milan Bandić vratio bistu Ive Lole Ribara i najavio povratak sedam sekretara SKOJ-a

 

facebook komentari

Nastavi čitati

Politika

Škegro povjerenstvu: U sindikatima tražite glavne saveznike Todorića

Objavljeno

na

Objavio

Borislav Škegro, bivši ministar financija i potpredsjednik vlade zadužen za gospodarstvo danas je pred saborskim Istražnim povjerenstvom rekao kako je slijedom te funkcije vodio značajan dio aktivnosti vezanih uz privatizaciju.

Javnosti je poznato da sam  sudjelovao u nekim od najvećih privatizacijskih projekata te ih osobno vodio – privatizacija 35 posto dionica Hrvatskog telekoma, listanje Plive na londonskoj burzi, Ericsson Nikola Tesla te brojne druge privatizacije. Poznate su mi brojne činjenice koje interesiraju ovo povjerenstvo, rekao je Škegro.

Rekao je kako Agrokor u devedesetima nije bio nekakva posebna tema te da i njega zanima konačan odgovor na pitanje kako je nastao Agrokor i čije je ono dijete.

Škegro je ispričao kako je 1997. Todorić u pismu predsjedniku Tuđmanu tražio da mu se omogući kupnja većinskog paketa dionica Podravke. Rekao je kako je Tuđmanu iznio tri razloga zbog kojeg se tome protivi: lokalna zajednica apsolutno je protiv ne Ivice Todorića nego bilo koga tog formata tko bi pokušao preuzimati Podravku, u tom trenutku Podravka je bila potencijalnija preuzeti Agrokor nego on nju i Podravka je imala puno snažniji menadžment nego Agrokor.  Naveo je i kako nije bilo nikakvih razloga da bi se govorilo o slušanju tuđmana ili odluci o 200 obitelji.

Kao glavne saveznike Agrokora Škegro navodi sindikate. Ako doista postoji interes da se ispita ovaj slučaj pozovite tadašnje predstavnike sindikata. Uz pomoć sindikata prisiliti vladu da mu se prodaju neke dionice – to je bio obrazac, ustvrdio je Škegro.

Škegro je pozitivno odgovorio na pitanje Ante Babić (HDZ) je li mu imperativ kao potpredsjednika vlade bilo privatizirati što je moguće veći broj poduzeća. To je bio dio političkog programa vlade i predsjednika republike u tim teškim, nepovoljnim okolnostima za bilo kakvu privatizaciju. To je nama bio jedan od osnovnih zadataka. Rekao je kako transkripti saborske rasprave iz studenog 1994. godine govore o kontekstu u kojem se privatizacija odvijala.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari