Connect with us

Iz Svijeta

Skinuta oznaka tajnosti – Saudijski prijestolonasljednik odobrio operaciju protiv Khashoggija

Objavljeno

on

Saudijski prijestolonasljednik Mohamed bin Salman odobrio je operaciju zarobljavanja ili ubojstva novinara Jamala Khashoggija koji je kritički pisao o kraljevskoj obitelji te je naposljetku ubijen 2018., piše u izvješću američke obavještajne agencije s kojeg je skinuta oznaka tajnosti.

Khashoggi je imao dozvolu boravka u SAD-u, a u kolumnama za Washington Post oštro je kritizirao politike princa Mohamada bin Salmana poznatog kao MBS.

Ubio ga je 2. listopada 2018. u saudijskom konzulatu u Istanbulu tim operativaca povezanih s prijestolonasljednikom. Njegovo je tijelo navodno raskomadano, no posmrtni ostaci nikada nisu pronađeni.

Rijad negira bilo kakvu umiješanost MBS-a, de facto vladara Saudijske Arabije, u likvidaciji Khashoggija.

“Naša je procjena da je saudijski prijestolonasljednik odobrio operaciju u Istanbulu kako bi se novinara Jamala Khashoggija uhvatilo ili ubilo”, objavio je na internetskoj stranici ured direktora Nacionalne obavještajne agencije.

“Procjena se temelji na prijestolonasljednikovoj kontroli donošenja odluka u Kraljevstvu, direktnoj umiješanosti ključnog savjetnika i članova osiguranja bin Salmana te njegovoj potpori nasilnim mjerama ušutkavanja disidenata u inozemstvu”, dodaje se u izvješću.

Objavljivanje verzije izvješća obavještajnih službi dio je Bidenove promjene odnosa sa Saudijskom Arabijom, tj.vraćanju odnosa s Rijadom na tradicionalne linije nakon četiri godine ugodnijih veza pod bivšim predsjednikom Donaldom Trumpom.

Povjerljiva verzija izvješća podijeljena je članovima Kongresa krajem 2018. godine. No, Trumpova administracija odbila je zahtjeve kongresnika i udruga za ljudska prava da se objavi verzija bez oznake stroge tajnosti, nastojeći očuvati suradnju saveznika usred rastućih napetosti s Iranom, regionalnim suparnikom Rijada, te promicati prodaju američkog oružja kraljevstvu.

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari