Pratite nas

BiH

Skok cijena goriva donosi val poskupljenja

Objavljeno

na

Narod nema ni za kruha i opet će biti pogođeni upravo najsiromašniji. Povećanje trošarina na naftne derivate loše će utjecati i poskupjet će mnogo proizvoda, a stručnjaci misle kako Cvijanović i Novalić time kupuju vrijeme od MMF-a.

[ad id=”68099″]

Zahtjev za povećanje trošarina na grupu proizvoda, uključujući i naftu, koju su iznijeli premijeri RS i Federacije BiH Željka Cvijanović i Fadil Novalić, stručnjaci objašnjavaju kao pokušaj da se kupi vrijeme dok MMF na račune ne isporuči novi kredit, te način da se popune prazni proračuni.

Iz udruženja za zaštitu potrošača kažu da narod nema ni za kruha i da će opet biti pogođeni upravo najsiromašniji, pišu Nezavisne novine.

“Drugi potencijalni izvori financiranja deficita u proračunu su potrošeni, tako da je povećanje nameta nešto što se moglo očekivati kao sljedeća opcija. Sigurno je da će povećanje trošarina na naftne derivate loše uticati, poskupjet će mnogo proizvoda, pa čak i oni koji nemaju u svojoj cijeni toliko sudjelovanja goriva i to zbog psihološkog efekta”, kazao je Saša Grabovac, izvršni direktor Udruženja ekonomista RS SWOT.

On je dodao da bi prije trebalo razmisliti o uvođenju trošarina na nezdravu hranu, to jest na proizvode koji imaju visok udio šećera i masti, a ta sredstva usmjeriti u zdravstvo, jer oni imaju troškove zbog takve hrane.

Saša Ćejić, zamjenik predsjedavajućeg Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima u Gospodarskoj komori RS, istaknuo je da su se borili da do toga ne dođe, ali da političke strukture nisu imale sluha.

“Ono što su oni zamislili da urade i koliko da dignu, to će na kraju i biti, a krajnju cijenu zna se tko će platiti – obični čovjek to jest krajnji korisnik. Tražili smo sastanke, raspravljali, ali kažu da para u proračunu nema i da je to način da ga popune”, navodi Ćejić.

Iz udruženja za zaštitu potrošača ogorčeni su zbog ovog poteza, te poručuju da će ako pomjere cijene energenata koji čine 30 posto maloprodajne cijene, rasti i cijene svih krajnjih proizvoda.

“Bez obzira na to o kojem se proizvodu radilo, ovim i svakim narednim sličnim nametom ugroženi će biti upravo najsiromašniji, obični radnici, umirovljenici i nezaposleni, dok na drugoj strani bogate niko ne dira. Ipak interesne grupe i lobiji u vladajućoj strukturi rade svoj posao dobro”, naveo je Mesud Lakota, tajnik Udruženja za zaštitu interesa potrošača Županije Sarajevo. Lakota ističe da naši političari lutaju bez cilja i plana te da nas iz ovakvih situacija i generalno krize mogu izvući samo dobro urađene strategije koje će se poštovati, a ne biti mrtvo slovo na papiru.

Dragovan Petrović, tajnik Pokreta potrošača RS, dijeli mišljenje s kolegom iz Sarajeva, pogotovo kada je pitanju odnos vlasti prema imućnijem dijelu stanovništva i porezu na luksuz.

“Uvođenje trošarina na duhan i alkohol uvijek smo podržavali jer se radi o štetnim tvarima i odatle treba zagrabiti maksimalno. Isto mišljenje imamo i o luksuznoj robi, jer je kupuju samo oni koji imaju para. Ako neko ima para da kupi auto od 100.000, neka plati još 30 posto”, govori Petrović.

Prijedlogu premijera suprotstavili su se i autoprijevoznici RS, koji su istakli da povećanjem trošarina direktno ugrožavaju ionako teško poslovanje.

“Smatramo da trošarina za koju država na jednu litru nafte uzima jednu marku mora da se smanji, a ne da se poveća, a sve kako bi napunili prazne budžete zdravstva ili putova RS i BiH. Shodno tome tražimo od Vlade RS i Ministarstva prometovanja da prijedlog ispitaju i energično odbace kao neosnovan i kao nešto što nam stavlja omču oko vrata”, stoji u priopćenju.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Obitelj Joze Leutara uputila apelaciju zbog nekažnjenog atentata

Objavljeno

na

Objavio

Obitelj pokojnog doministra unutarnjih poslova Federacije BiH Joze Leutara koji je ubijen u atentatu u središtu Sarajeva pokrenula je apelaciju pred Ustavnim sudom BiH jer nakon 21 godine nisu pronađene ubojice niti nalogodavci.

Sin pokojnog Leutara Ivica je u apelaciji naveo kako je na njegova oca Jozu izveden politički atentat 16. ožujka 1999. godine, od čijih je posljedica preminuo dvanaest dana kasnije. On u apelaciji ističe kako vlasti nisu provele učinkovitu istragu niti privele licu pravde ubojice njegova oca, potvrdila je u srijedu za Hinu odvjetnica iz Mostara Nada Dalipagić.

“Ovom apelacijom ukazuje se na ozbiljno kršenja prava i temeljnih sloboda koje štiti Ustav ili međunarodni dokumenti koji se primjenjuju u BiH te se činjenično potkrepljuje tvrdnja o postojanju kršenja prava zaštićenih Ustavom. Također, apelant smatra da je smrću svoga oca pretrpio, kao oštećeni, značajniju štetu u poštivanju ljudskih prava zajamčenih Ustavom BiH”, rekla je odvjetnica Dalipagić.

Pri tome se u apelaciji pozvalo na tri presude Suda za ljudska prava u Strasbourgu kojim su Ujedinjeno Kraljevstvo, Francuska i Turska kažnjenje zbog nedjelotvorne istrage slučajeva ubojstva.

Odvjetnica Dalipagić pojasnila je kako su tijekom istrage i sudskog procesa za ubojstvo Leutara napravljeni brojni propusti. Pri tome je u apelaciji navedeno kako nadležno Županijsko tužiteljstvo u Sarajevu niti policijske agencije koje su radile na ovoj istrazi, ‘nisu poduzeli dovoljne mjere koje su nužne u rasvjetljavanju ovog kaznenog djela’.

U apelaciji se dodaje kako su se u istragu okolnosti ubojstva njegova oca bespotrebno uključile brojne domaće i međunarodne službe i agencije, uključujući i sigurnosne službe, što je dovelo do toga da je istraga usmjerena u pogrešnom pravcu. To je pokazala i presuda Županijskog suda u Sarajevu koji je 2001. godine pravomoćno oslobodio optužbi šestero optuženika, među kojima je bio i njegov vozač Ivica Ćosić koji se u trenutku eksplozije nalazio u vozilu.

Jozo Leutar teško je ranjen u atentatu autobombom izvedenom u središtu Sarajeva sredinom ožujka 1999. godine, a preminuo je dvanaest dana kasnije u bolnici u Sarajevu. Istraga koju je vodilo županijsko tužiteljstvo u Sarajevu ciljalo je na tadašnje vodstvo bh. Hrvata predvođeno članom BiH Predsjedništva Antom Jelavićem, a obitelj Leutar smatra da iza prikrivanja počinitelja i nalogodavaca, te preusmjeravanja istrage i sudskog postupka stoji vodeća bošnjačka Stranka demokratske akcije (SDA). (Hina)

Eutanazija hrvatskoga naroda u BiH počela je i prije ubojstva Joze Leutara

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

BiH dobiva od MMF-a 165 mil. USD, s 500 mil. eura pomaže gospodarstvu

Objavljeno

na

Objavio

Novi kreditni aranžman vrijedan 165 milijuna dolara dogovorila je u srijedu BiH s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), a Federacija BiH najavila je potporu posrnulom gospodarstvu od pola milijarde eura zbog posljedica nastalih koronavirusom.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić rekao je nakon sastanka održanog s predstavnicima poduzetnika i političkih stranaka kako se radio o vrlo značajnim stabilizacijskim mjerama za gospodarstvo.

“Glavni prioritet Vlade FBiH je subvencioniranje poreza i doprinosa za sve zaposlene u realnom sektoru na cijeloj teritoriji Federacije BiH. Pravo na subvencije će imati poslodavci koji nisu otpustili radnike”, rekao je Novalić novinarima.

Pojasnio je kako će se to odnositi na sve, od malih obrtnika do velikih kompanija. Najavio je uspostavu dva fonda vrijedna više od 500 milijuna eura.

“Najavljujem formiranje dva fonda od ukupno milijardu maraka (oko 500 milijuna eura) za pomoć gospodarstvu”, izjavio je Novalić.

Brojne udruge gospodarstvenika u više navrata tražile su poduzimanje mjera kako bi se umanjile posljedice pandemije.

Dosad su otkaze dobile tisuća radnika, a prvi na udaru našli su se zaposleni u uslužnim djelatnostima. (Hina)

‘Bosna i Hercegovina pozitivna na virus – stanje kritično!’

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari