Connect with us

Analiza

Skoko: Prijašnje su inauguracije bila slavljenja demokracije, a danas je to bilo s grčem u želucu

Objavljeno

on

Politički analitičar Božo Skoko u studiju Večernjeg lista kometirao je inauguraciju američkog predsjednika Joea Bidena te odlazak s vlasti Donalda Trumpa.

Današnja inauguracija bila je drugačija od dosadašnjih, znači li to da Amerika odustaje od nekih tradicija? – Nekim tradicijama je vjerna i sigurno neće odustati od njih, no okolnosti su nas primorale da ova bude svojevrsna krizna inauguracija, bez ljudi, u vrijeme pandemije i svi su se prilagodili tome.

No, prvi puta u povijesti bivši nije dočekao novog predsjednika. Time je donekle narušen imidž Amerike kao uzorne demokracije gdje savršeno fukcioniraju institucije – kazao je Skoko te dodao:

– Ako govorimo o sigurnosnim aspektima i upadu na Kongres to je krizna situacija i žalosno je da su i novinari komentirali kako je dobro da je sve prošlo bez nereda. Znači u SAD je takva klima da mirna inauguracija predstavlja vijest. Prijašnje su bila slavljenja demokracije, a danas je to bilo s grčem u želucu.

Skoko je dodao kako se na inauguraciji uvijek poštuje tradicija ali se rade i iskoraci.

– Primjerice, umjetnička Amerika i šoubiznis su uvijek skloniji demokratskim predsjenicima pa su danas dobili priliku, a može se povući i paralela s inauguracijom Baracka Obame. Što se tiče protokola sve mora imati simboliku i poslanje. Tako je zanimljivo da će na meniju biti i dva hrvatska vina.

Jer Hrvati su poznati u američkoj vinskoj povijesti te je utvrđeno da je najpoznatija kalifornijska sorta zinfandel stigla iz Hrvatske. Šefica protokola u vrijeme Obame također je bila hrvatskih korijena.

– Tako je, to je bila Capricia Penavic Marshall. Ona je u doba mandata Billa Clintona bila šefica kabineta Hillary Clinton, a kasnije je jako bila vezana za demokrate. Obama ju je potom imenovao šeficom protokola što je moćna funkcija, vodila je računa o svim državničkim posjetima, posjetima stranih državnika, promociji Amerike, o tome kako stvoriti uvjete za učinkovite pregovore i slično.

Objavila je i knjigu memoara koju je nazvala Protokol. Nekoliko puta je u njoj spomenula i Hrvatsku, Kolindu Grabar Kitarović te Široki Brijeg otkud joj je otac. A nadam se da će naći svoje mjesto i u Bidenovoj administraciji zahvaljujući velikom iskustvu.

 

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari