Connect with us

Vijesti

Škoti odlučuju o nezavisnosti: “Ovo će odrediti budućnost Europe”

Objavljeno

-

Već od ranog jutra na biralištima u Škotskoj stvorila se gužva. Očekuje se da će na referendum o škotskoj nezavisnosti izaći više od 80 posto birača. Prema zadnjoj anketi agencije Ipsos Mori, čak 95 posto Škota reklo je da će izaći na referendum.

Birališta su otvorena u 7 sati ujutro po lokalnom vremenu, a bit će zatvorena u 22 sata (odnosno od 8 do 23 po srednjoeuropskom vremenu). Referendum se provodi na ukupno 5579 biračkih mjesta. U Škotskoj ima 4,29 milijuna registriranih birača.

yes-scotlandGlasovi će se prebrojavati posebno u svakom od 32 škotska upravna područja te će uključiti i oko 800 tisuća glasova predanih putem pošte. Riječ je o najvećem broju registriranih “poštanskih birača” u povijesti Škotske, što pokazuje veliko zanimanje javnosti za referendum i ukazuje na velik odziv na dan glasanja.

Prvi rezultati očekuju se oko 2 sata ujutro, a listići na svim biračkim mjestima bi, prema očekivanjima, trebali biti prebrojani do 6 sati ujutro.

Vjerojatno ćemo tek između 6:30 i 7:30 saznati jesu li se Škoti odlučili postati nezavisna država ili će nastaviti egzistirati u sklopu Ujedinjenog Kraljevstva. Prema anketama objavljenim u srijedu navečer, 51 posto Škota glasat će protiv nezavisnosti, a 49 posto za nezavisnost. Agencija Ipsos Mori i danas je provela novu anketu, prema kojoj je protiv nezavisnosti 53 posto Škota.

Iako su sva recentna anketna istraživanja u okvirima statističke greške, veći dio stanovnika Škotske očekuje da inicijativa za nezavisnost neće proći na referendumu. Zadnje ankete pokazuju da 46 posto Škota očekuje da će prevladati glasovi “protiv”, dok ih samo 30 posto vjeruje da će većinu odnijeti glasovi “za” nezavisnost.


20:58 – “Škotski referendum mogao bi odrediti budućnost Britanije, ali i čitave Europe”, poručio je francuski predsjednik Francois Hollande. Hollande nije želio ulaziti u predviđanje rezultata referenduma, ali jasno je dao do znanja da se protivi škotskoj nezavisnosti. “Ako se europski projekt počne razvodnjavati, otvaraju se vrata sebičnosti, populizmu i separatizmu”, rekao je Hollande.

19:05 – “David Cameron dao je europskim separatistima model po kojem mogu ostvariti nezavisnost iako je lider konzervativne i unionističke stranke”, izjavio je u razgovoru za Telegraph Roger Albinyana, katalonski ministar za vanjske poslove. Škotski referendum, kaže Albinyana, postat će presedan za sve ostale europske regije koje se žele odcijepiti od svojih matičnih država.

17:41 – Jedina britanska parlamentarna stranka koja je aktivno vodila kampanju za škotsku nezavisnost je Zelena stranka Engleske i Walesa. “Za sve nas je ideja da možete glasati za promjenu i doista je dobiti moćna poruka pogrešnoj državnoj politici Engleske i Walesa. Neću govoriti Škotima kako da glasaju, ali nadam se da će glasati ‘za'”, izjavila je šefica Zelenih Natalie Bennett.

17:24 –
Uoči referenduma strahovalo se da bi škotska nezavisnost mogla imati negativan utjecaj na britansku funtu. No, ako je današnje stanje na burzama ikakav indikator, do toga ipak neće doći. Britanska nacionalna valuta trenutno jača s obzirom na dolar, javlja Financial Times, koji piše da je jačanje funte s obzirom na dolar vjerojatno rezultat anketnih predviđanja prema kojima će Škoti ipak glasati “protiv”.


>>Domazet Lošo: Što će se dogoditi ako Škoti izglasaju nezavisnost

>>Povijest Škotske i njena 3 stoljeća u Ujedinjenom Kraljevstvu

>>Otvorena birališta u Škotskoj, ishod referenduma neizvjestan

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari