Connect with us

Iz Svijeta

Skrivene opasnosti solarija

Objavljeno

-

U solariju najviše strada kosa – postaje lomljiva, gubi sjaj i vitalnost

Ovisnice o solariju vjeruju kako će ih preplanula put učiniti atraktivnijima, mršavijima i zadovoljnijima. Štetne posljedice solarija često padaju u drugi plan. Jesi li znala kako u solariju najviše strada kosa koja postaje lomljiva, a ako koristiš parfeme prije izlaganja solariju, oni mogu izazvati fotoosjetljivost kože i rezultirati flekama.  Ako se ipak ne želiš odreći solarija poslušaj savjete stručnjaka

‘Čini se da što više stručnjaci upozoravaju o štetnosti solarija sve više žena ga koristi. To me podsjeća na upozorenja koja gledaju pušači na kutijama cigareta dok pale cigarete. Mi u Studiju ECHO se najčešće bavimo uklanjanjem štetnih posljedica solarija kao što su fleke po licu i vratu, prerano ostarjela koža, bez elasticiteta i popucalih kapilara. Prema anketama 70 posto ispitanica koje odlaze u solarij svjesne su rizika kojem se izlažu, ali želja za preplanulim tenom je jača’, objasnila je Suzana Šaško Gečić, medicinska sestra i kozmetičar iz Studia ECHO za medicinsku kozmetologiju i savjetovanje.

Sličnost pušenja i izlaganja solariju

Neki od češćih argumenata za odlazak u solarij su priprema kože za more, neki važan događaj na kojem se želi dobro izgledati ili jednostavno argument da boravak u solariju pridonosi boljem raspoloženju i opuštanju. Psiholozi potvrđuju da nekima sam odlazak u solarij pruža osjećaj zadovoljstva, ali s druge strane dermatolozi ga uspoređuju s pušenjem. Od 2005. godine postoji termin – tanorexia, koji označava ovisnost o tamnom tenu. ‘Porazni su rezultati studije koja potvrđuje da žene, uzrasta od 18 do 30 godina, koje posjećuju solarij u prosjeku 10 puta godišnje imaju sedam puta veću sklonost ka razvoju melanoma, najtežeg obliku karcinoma kože, nego što je to slučaj u žena koje ne posjećuju solarij’, objasnila je dr. Lea Homolak ORL specijalist, koja je osim postdiplomskog studija iz maksilofacijalne kirurgije završila i višu kozmetičku školu i nastavila:

Štetne posljedice solarija mogu se pokazati 10, 20 i 30 godina kasnije i pred tim mnoge korisnice solarija zatvaraju oči u stilu što me briga što će biti za 10 godina. Mnoge zemlje su radi dokazane štetnosti solarija za zdravlje kože ljudi zabranili korištenje solarija osobama mlađim od 18 godina, a Brazil je prva zemlja koja je zabranila javno korištenje solarija svima bez obzira na dob. Dezinformacija je da se svijetlo koje solarij emitira sastoji u 95 postotnom iznosu od UVA zraka, i da su UVB zrake, odgovorne za opekline. Upravo UVA zrake u dubini kože dovode do promjena u strukturama stanica, oslobađanja slobodnih radikala, pucanja kolagena, dehidracije. U medicinske svrhe se koristi isključivo UVB zračenje kao pomoć u terapiji akni, keratotičkih promjena i ekcema. Osim što „sigurnost“ odlaska u solarij ovisi o tehničkim performansama solarija i ispravnom održavanju lampi, oni su vrlo često i legla infekcija. Najčešći mikroorganizmi izolirani u solarijima su: Pseudomonas spp. (aeruginosa i putida), Bacillus spp., Klebsiella pneumoniae, Enterococcus species, Staphylococcus aureus, i Enterobacter cloacae.’

Dvije pozitivne činjenice o solariju

‘Možda je jedina korist za zdravlje ta što solarij potiče stvaranje vitamin D u organizmu, koji pomaže resorpciji kalcija i fosfora. Također, primijećeno je da su žene koje idu u solarij manje sklone prehladama i infekcijama. S druge pak strane, ispijena čaša mlijeka mnogo je lakši, adekvatniji i iznad svega sigurniji put do vitamina D. Osim toga, potreba organizma za vitaminom D može se zadovoljiti sa samo 10 minuta izlaganja sunčevoj svjetlosti (bez zaštite) tri puta tjedno’, objasnila je dr. Homolak i naglasila tko nikada ne bi trebao ići u solarij: žene s bolestima štitnjače, hipertenzijom, mastopatijom i dijabetesom. Onima koji imaju genetsku predispoziciju za tumorske bolesti te osobama čija je koža prekrivena velikim brojem madeža i pigmentacija.

Komentari stručnjaka

Prof. dr. sc. Mirna Šitum, predsjednica Hrvatsko dermatovenerološkog društva i voditeljica Referentnog centra za melanom Ministarstva zdravlja RH također je upozorila na štetan utjecaj solarija.

Solariji su štetni, isijavaju UVA zračenje za koje je znanstveno dokazano da je, osim što izaziva fotostarenje kože, kancerogeno. Jedno izlaganje UV zračenju u solariju je jednako cjelodnevnom boravku na suncu. Takozvana “priprema” kože u solariju je isključivo priprema kože na izlaganje UVA zračenju i nikako kožu ne štiti od drugih UVB zraka čiji je utjecaj najjači tijekom izlaganja suncu, a koje su dokazano primarno kancerogene‘, istaknula dr. Mirna Šitum.

Prof. psihoterapeut Mara Orehovec komentirala je zašto se javlja ovisnost o preplanulom tenu i kako se može pretvoriti u opsesivno ponašanje:

Osobe koje učestalo odlaze u solarij često zadovoljavaju svoje emotivne potrebe. Mogu biti nestabilne u odnosu na predodžbu o sebi. Takve osobe nisu razvile jasnu i koherentnu sliku o sebi i trajno su nesigurne u pogledu vlastitih vrijednosti. Kad se potreba pojača može uzrokovati opsesivno ponašanje i napadno traženje pažnje drugih.

Uglavnom su usredotočene na sebe i na svoju tjelesnu privlačnost. Navedene promjene u ponašanju mogu biti prisutne i u drugim primjerima kao što su poremećaji prehrane, anoreksija, pretjerane korekcije lica i tijela i sl. Ishodište ovih pojava ovisnosti može biti dezorijentiranost u odrastanju, anksioznost, a kod naglašenih osoba takvo ponašanje može biti dio simptoma poremećaja osobnosti.’

Pravila ponašanja u solariju

Suzana Šaško Gečić, medicinska sestra i kozmetičar iz Studia ECHO za medicinsku kozmetologiju i savjetovanje, otkrila je i pravila ponašanja u solariju.

  • U solariju najviše strada kosa – postaje lomljiva, gubi sjaj i vitalnost. Zato ju je potrebno zaštititi pamučnom maramom ili kapom.
  • Za solarij treba nabaviti specijalne naočale radi zaštite očiju.
  • Još jedno osjetljivo područje su usne jer ne stvaraju melanin, koji ima zaštitnu ulogu. Treba ih namazati balzamom za usne s UV zaštitom.
  • Žene koje su prešle četrdesetu trebale bi prekriti grudi
  • Prije odlaska u solarij operi i obriši kožu. Vrlo oprezno koristi parfeme i dezodoranse, oni mogu izazvati fotoosjetljivost kože i rezultirati flekama
  • Ako u solariju osjetiš slabost, vrućinu, peckanje kože ili bilo koji oblik nelagode odmah izađi iz solarija.
    Deset sati nakon solarija ne treba koristiti pilinge, alkoholne losione. Neposredno poslije solarija blago hidriraj kožu.
  • Proizvođači solarija savjetuju da prvi put napraviš probno sunčanje, ne dulje od četiri minute kako bi vidjela kako koža reagira. Nikako nemoj u solariju boraviti dulje od 10 minuta, bez obzira na preplanulost i prirodnu put kože.

U solarij možeš ići svaka dva do tri dana, a ako želiš održati ten, dovoljan je posjet jednom na tjedan u duljini od šest do osam minuta. Ipak, s obzirom na mogućnost pucanja kapilara, fleka i gubitka elastičnosti, kao i razvoja karcinoma kože kako će žene koje sada imaju 30 godina i redovito posjećuju solarij izgledati za 10 godina.

zdravzivot.com

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas