Connect with us

Hrvatska

‘Skupili smo dovoljno potpisa za raspisivanje referenduma’: Bauk: Treba vam još 100 tisuća

Objavljeno

-

Zasad možemo potvrditi da imamo oko 350.000 potpisa, rekao je Planinić

Udruga “U Ime obitelji”, po svemu sudeći, uspjela je skupiti dovoljan broj potpisa za raspisivanje referenduma o promjeni izbornog zakona.

– Zasad možemo potvrditi da imamo oko 350.000 potpisa, s tim da još nismo dobili podatke iz nekoliko županija. Siguran sam da imamo potrebne 374 tisuće potpisa za raspisivanje referenduma osim ako nam sada ne kažu da treba 400.000 potpisa, izjavio je za Večernji list Krešimir Planinić, voditelj pravnog tima inicijative “U Ime obitelji”.

Smatra da je riječ o iznimnom uspjehu s obzirom na to da su se protiv referenduma izjasnili HDZ i SDP, dvije najjače i najutjecajnije političke stranke.

Kako su izvijestili iz ”U ime obitelji” riječ je o još uvijek nepotpunim podacima s otprilike 75 posto mjesta izjašnjavanja. Očekuju da će potpune informacije o broju potpisa imati u sljedećih nekoliko dana kada će se i iz najudaljenijih mjesta prikupiti sve potpisne knjižice. – Radi maksimalnog smanjivanja troškova referenduma, Inicijativa će potpise predati Saboru čim prikupi sve potpisne knjižice i zatražit će od Sabora žurni postupak provjere potpisa kako bi se referendum mogao održati u isto vrijeme s predsjedničkim izborima – priopćili su iz Udruge.

Ponovili su kako se prikupljanje potpisa provodilo u otežanim uvjetima zbog uskraćivanja dozvola za postavljanje štandova u nekim od najvećih hrvatskih gradova.

Bauk: Za raspisivanje referenduma trebaju 452 tisuće potpisa

– Prema tumačenju Odbora za Ustav iz 2010. godine i Ustavnog suda, za raspisivanje referenduma potrebno bi bilo skupiti 452.613 potpisa – kaže ministar uprave Arsen Bauk pojašnjavajući da je to deset posto od ukupnog broja birača upisanih u registar. Takvo tumačenje ne ubraja samo birače koji su u Hrvatskoj, nego obuhvaća i one iz dijaspore koji također mogu podržati referendumsku inicijativu, pa se tom logikom i oni ubrajaju u postotak potreban za pokretanje referenduma.

– Kada prikupljeni glasovi dođu u Ministarstvo uprave, oni će se prebrojiti i dostaviti Saboru koji će dalje postupati – kaže Bauk i napominje kako bi, da se pita SDP, bilo dovoljno prikupiti 200.000 glasova. Takav je, naime, bio prijedlog ustavnih promjena koje zbog nedostatka podrške na kraju nisu bile izglasane.

Večernji list

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari