Connect with us

Komentar

Skupština entiteta RS: I Srbi rado idu u Hrvate

Objavljeno

-

Središnje izborno povjerenstvo BiH tek naknadno je ovjerilo dvije liste za Vijeće naroda entiteta RS koje će biti izabrano u srijedu jer je prilikom provjere utvrđeno da su se pojedini kandidati na tim listama drugačije nacionalno izjasnili u odnosu na lokalne izbore 2012. godine.

Kako kažu u SIP-u, lista za Klub Hrvata koju je predložio Srđan Nikolić, zastupnik u NS entiteta RS, a na kojoj se nalaze imena Ognjen Janjić i Goran Milošević, u prvi mah nije ovjerena jer se Janjić na lokalnim izborima izjasnio kao Srbin, saznaju Nezavisne novine.

Slično je i s listom iz reda ostalih koju je predložio Slobodan Lukić, član ad hoc Kluba iz reda ostalih u NS entiteta RS. On je predložio četiri kandidata i to Dubravka Macanovića, Dejana Kurtinovića, Božanu Adžić i Žanu Kušmić.

Lista nije ovjerena jer se Kurtinović takođe na lokalnim izborima 2012. godine izjasnio kao Srbin.

“Ostavljen im je rok da otklone nepravilnosti ili izvrše zamjenu, a ako to sami ne urade možemo ovjeriti liste bez njihovih imena”, rekla je Maksida Pirić, glasnogovornica SIP-a, prije naknadnog usvajanja lista.

Najsvježiji primjer mijenjanja nacionalnosti je onaj iz Sarajeva gdje su se prije otprilike mjesec dana Haris Pleho i Rasim Smajić, novoizabrani zastupnici BOSS-a u Skupštini KS, izjasnili kao Srbi. Namjera Plehe i Smajića je da prilikom formiranja Doma naroda Parlamenta FBiH budu izabrani u Klub Srba.

Inače, Narodna skupština entiteta RS u srijedu će izabrati delegate za Klub naroda parlamenta BiH i Vijeće naroda entiteta RS.

Kako je odranije poznato, u Klub naroda Parlamenta BiH iz entiteta RS, zastupnici NS entiteta RS izabrat će Nebojšu Radmanovića i Sredoju Novića iz SNSD-a, Dragutina Rodića iz DNS-a, te Ognjena Tadića i Darka Babalja iz SDS-a.

Nedeljko Čubrilović, predsjednik NS entiteta RS, ranije je rekao kako se nada da će nakon 15. prosinca biti održana sjednica Narodne skupštine entiteta RS na kojoj će biti izabran novi saziv Vlade entiteta RS.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas