Connect with us

Skupština srpskog naroda: RS-u nadoknaditi 0,5% područja izlaskom na Jadransko more

Objavljeno

-

Na današnjoj svečanoj sjednici prvog saziva Skupštine srpskog naroda u BiH koju je organizirao bivši predsjednik Skupštine Republike Srpske i osuđeni ratni zločinac Momčilo Krajišnik usvojena je deklaracija kojom se pozivaju pripadnici svih naroda u BiH na suprotstavljanju raspirivanju mržnje.

Sjednici su nazočili prvi zastupnici Skupštine, članovi prve Vlade i Predsjedništva RS a, organizirana je povodom obilježavanja 22. godišnjice osnivanja i prvog zasjedanja srpskog naroda u BiH kada su udareni temelji Republici Srpskoj, a ovo je prva poslijeratna sjednica prvog saziva Skupštine.

Deklaracijom su pozvali predstavnike vlasti sa svih razina, kao i sve građane pripadnike sva tri naroda u BiH, kao i građane koji ne pripadaju konstitutivnim narodima, da se odlučno suprotstave svim vidovima raspirivanja mržnje i ratnohuškačke retorike i da se založe za trajno pomirenje i međusobno skladan život u BiH.

Kako se navodi u deklaraciji, jedini put do pomirenja bio bi da se, umjesto neiskrene isprike, učini oprost za zlo koje im se u prošlosti dogodilo i da zatraže oprost za djela koja su oni, ili neki njihovi sunarodnnjaci, drugima učinili.

Apelirali su na odgovorne političare da se, umjesto međusobnog optuživanja i udvaranja militantnim krugovima iz kruga svojih birača, usredotoče na rješavanje ekonomskih problema u zemlji.

”Pridružujemo se onima koji zastupaju stav da je Daytonski sporazum bolni kompromis u kome svi nalaze veliku vrijednost, ali i na koji svi imaju zamjerke. Smatramo da je Mirovni sporazum, zbog raznih ishitrenih promjena, u praksi pokazao veliki broj slabosti”, navodi se u deklaraciji.

Osim toga pozvali su predstavnike najviše vlasti u Republici Srpskoj da se obrate Vijeću za implementaciju Mirovnog sporazuma i visokom predstavniku u BiH da se RS-u nadoknadi 0,5 posto područja zajamčene Daytonskim sporazumom i da ta nadoknada bude jedna trećina teritorijalnog dijela izlaska BiH na Jadransko more ili da se aktivira preliminarno dogovoreno rješenje ovog problema na Konferenciji o miru u Daytonu, a kojim bi se teritorijalna veza Republike Srpske s Jadranskim morem riješila u području Prevlake.

Podržana je presuda Suda za ljudska prava iz Strazbura u predmetu “Sejdić-Finci”, ali smatraju da bi bilo opasano da se realizacijom ove odluke ugrozi etnički princip glasovanja koji je u Daytonu usvojen kao instrument kojim se jamči ravnopravnost triju naroda, koji su, do tada, bili u sukobu.

Zastupnici prvog saziva Skupštine srpskog naroda u Bosni i Hercegovini, članovi prve Vlade i članovi prvog Predsjedništva, nakon 22 godine, izrazili su zadovoljstvo što je njihova borba za ravnopravnost s druga dva naroda ostvarena kroz konstitutivnost naroda na cijeloj teritoriji BiH i što je Republika Srpska postala trajna vrijednost.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari