Connect with us

Politika

Skupština: U gradske stanove 50-ak obitelji Zagrepčana stradalih u potresu

Objavljeno

on

Zagrebačka Gradska skupština jednoglasno je u četvrtak prihvatila zaključak o privremenom stambenom zbrinjavanju građana koji su pogođeni potresom, a njome se u gradske stanove planira smjestiti 50-ak obitelji iz hostela Arena koji nemaju odgovarajući smještaj.

“Dio građana pogođenih potresom bio je privremeno smješten prvo u studentski dom, a nakon toga u hostelu Arena, pojavila se potreba u cilju ostvarenja humanijih uvjeta stanovanja, da se urede uvjeti i mjerila za njihovo privremeno stambeno zbrinjavaje”, kazao je v.d. pročelnik Gradskog ureda za stambeno zbrinjavanje i upravljanje imovinom Željko Matijašec.

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević ranije je izjavio kako se tom odlukom želi privremeno stambeno zbrinuti oko 50 obitelji smještenih u hostelu Arena i u kontejnerima.

Zaključkom se uređuje pravo na privremeno stambeno zbrinjavanje u gradskim stanovima, koje će imati vlasnici stana ili kuće, njihovi srodnika u pravoj liniji, zaštićenih najmoprimaca te članova njihovih obitelji čije su kuće ili stanovi nakon potresa 22. ožujka ili 29. prosinca 2020. dobili narančastu ili crvenu naljepnicu, odnosno oznake neuporabljivo i privremeno neuporabljivo, ako se nalaze u teškom socijalnom položaju.

Uvjet za dodjelu gradskog stana jest da ukupno prosječno mjesečno primanje u 2020 godini, ne prelazi 50 posto neto plaće u Zagrebu te godine.

Za dodjelu prava na korištenje stanova raspisat će se javni poziv i imenovati povjerenstvo.

Odluka će se donijeti na temelju bodova, a korisnici stanova najamninu će plaćati prema iznosu zaštićene najamnine ili najamnine koja je propisana za gradski stan, ovisno o visini primanja.

Zabranjen podzakup javnih površina tijekom uskrsnih i božićnih praznika

Skupštinska većina donijela je i odluku o promjeni uvjeta zakupa i korištenja površina javne namjene, kojom se ukida mogućnost podzakupa javnih površina te uvodi javni natječaj tijekom Adventa i uskršnjih praznika.

Odlukom zagrebačkog gradonačelnika, sastavni dio odluke postao je i amandman kluba zastupnika HDZ-a i HSLS-a, prema kojemu će Povjerenstvo za dodjelu javnih površina, odbiti ponudu ako bi njezinim prihvaćenjem fizička osoba ili obrtnik stekao više od 25 posto lokacije odnosno mjesta koje se daje u zakup.

Odgovarajući na pitanje zastupnika, Tomašević je kazao da se ovom odlukom propisuje jasna zabrana podzakupa, što znači da će se to kontrolirati.

Dodao je da jedan od velikih izazova za Advent ostaje činjenica da su organizatori programa davali u podzakup javne površine kako bi financirali svoj program, no da su neki to zlorabili.

“Od sada moramo naći način kako da se dešava program, ugostitelji i obrtnici više nisu ti koji ga financiraju. To je izazov”, kazao je Tomašević i najavio kako će se javni natječaj za adventske lokacije biti objavljen početkom listopada.

Skupština je izglasala zaključak prema kojemu se odobrava dodjela novčane pomoći za štete na osobnim automobilima, koji su oštećeni u potresima na javnim površinama.

Novčana pomoć će se odobriti u iznosu od 20 posto od procijenjene štete osiguravatelja, ali ne više od 7500 kuna. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR