Pratite nas

Politika

Sladoljev: Vlada čini sve da se Hrvati iz BiH isele

Objavljeno

na

Foto: Hina

Mostovi zastupnici izrazili su u srijedu nezadovoljstvo Vladinom politikom prema Hrvatima u BiH, a Marko Sladoljev prozvao je Vladu da čini sve kako bi se Hrvati u BiH iselili iz matične domovine, a Hrvati koji su odlučili otići Irsku, tamo ostali.

Jesu li Hrvati koji su se zadnjih pet godina iselili, otpisani za ovu Vladu ili ona ima plan da se vrate, zapitao je Sladoljev u saborskoj raspravi o radu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske za 2017., zamjerajući što ih se u tom Izvješću ne spominje.

Ustvrdio je i kako su ti, mahom mladi ljudi, otišli zbog nepravde, da to nije, “kako tvrdi premijer” normalna fluktuacija radnika, nego egzodus.

Kad je riječ o Hrvatima u BiH, Most tvrdi da hrvatske političke elite nisu dovoljno učinile da ne dođe do njihove majorizacije, drži da je Središnji ured za Hrvate potreban, ali da se “silni novci” troše na administraciju.
Hrvati u BiH su platili preveliku “krvarinu” za slobodu i Hrvatske i BiH, vlade su morale raditi više za njih, dodaje Miro Bulj (Most).

Državni tajnik Središneg ureda Zvonko Milas uzvraća da je povezivanje s Hrvatima u BiH, potpora njihovu povratku i ostanku, čuvanje njihove jednakopravnosti strateški interes hrvatske države, oko kojega, vjeruje, postoji konsenzus.
Odnos aktualne Vlade prema Hrvatima u BiH, sažeo je u poruku koju im je jednom prilikom poslao premijer Andrej Plenković – “Vi ste nama bili leđa, sada mi vas moramo vući naprijed”!

Suglasivši se da se uvijek može raditi više, Milas je naglasio da Vlada daje više nego su davale druge. Donijeli smo Deklaraciju o položaju Hrvata u BiH, možda je problem što sami ne možemo postići konsenzus, uzvratio je ‘mostovcima’.

Naveo je da je Ured bio i u Irskoj, da su tamošnji Hrvati dio Hrvata o kojima Ured brine, kao i o onima koji su otišli u Njemačku, Austriju.

Božo Ljubić (HDZ) ‘mostovcima’, konkretno Grmoji, uzvraća da su na pitanju saborske Deklaracije pokušavali stjecati političke bodove, da su “kukavički pobjegli iz sabornice” kad se o njoj glasovalo.

Grmoja ustrajava da Most nije bio protiv Deklaracije, ali da je nije mogao podržati, jer su odbačeni amandmani koji bi je učinili snažnom.

Oporba zamjera što se o Izvješću za 2017. raspravlja tek u lipnju 2019., što se samo jednom godišnje razgovara o Hrvatima izvan Hrvatske, iako ih, kako ističe, Hrvoje Zekanović (Hrast), u svijetu živi tri milijuna.

Za brojne projekte hrvatskih institucija i udruga diljem svijeta, Središnji državni ured u 2017. usmjerio je više od 50 milijuna kuna što je, primjetio je Ljubić 33 posto više u odnosu na godinu prije.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Politika

Vladimir Šeks poručio Škori: ‘Uzalud vam trud, svirači’

Objavljeno

na

Objavio

Vladimir Šeks komentirao je mogućnost promjene datuma Dana državnosti i njegovo vraćanje na 30. svibnja.

Za današnji datum kaže da treba ostati, samo je pitanje u kojoj formi… “Sigurno će ostati kao državni blagdan, možda neki spomendan”, kaže Šeks, prenosi N1

Na pitanje hoće li sljedeće godine u ovo vrijeme aktualna predsjednica ponovno obnašati tu dužnost, kaže kako neće komentirati ništa što se odnosi na predsjedničke izbore, ali na spomen Miroslava Škore ipak kaže da je s njim često pjevao pjesmu “Uzalud vam trud svirači”.

O materijalima koji bi mogli kompromitirati aktualnu predsjednicu, a koje je upravo Šeks ponovno doveo u fokus javnosti, kaže: “Već godinu dana se plasiraju različite priče i spinovi da neki krugovi posjeduju kompromitirajuće materijele koji bi mogli kompromitirati predsjednicu. Nisam ništa drugo rekao. Ja ne znam, samo govorim da se u javnom prostoru o tome pričalo.”

 

Čestitke za Dan hrvatske državnosti uputili Škoro i Milanović

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Politika

Čestitke za Dan hrvatske državnosti uputili Škoro i Milanović

Objavljeno

na

Objavio

Foto: RTL

Dan državnosti objavama na facebooku u utorak su građanima Hrvatske čestitala dvojica predsjedničkih kandidata koji su objavili svoje kandidature – Miroslav Škoro i Zoran Milanović.

Glazbenik Škoro, koji će se na izborima natjecati kao nezavisni kandidat poručio je u kratkoj pisanoj objavi da će “vratiti državu Narodu”.

“Dragi prijatelji, s radošću vam čestitam Dan državnosti. Iduće godine proslavit ćemo ga zajedno na dan koji je ustanovio prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman, 30. svibnja. Taj dan su nam, kao i puno toga, jednostavno uzeli. Vratit ćemo 30. svibnja kao Dan državnosti, vratit ćemo državu Narodu i ništa nas na tom putu ne može zaustaviti”, stoji u Škorinoj objavi.

SDP-ov kandidat Milanović poželio je u kratkoj video-poruci građanima da sljedeći Dan državnosti dočekaju zdraviji i sretniji, u slobodnom i otvorenom društvu.

“Sretan Dan državnosti, i da sljedeći dočekamo zdraviji, sretniji, s više samopouzdanja, otvoreniji, da se uspoređujemo s najboljima, da u sebi osvijestimo da smo bili uspješni i realizirani samo onda kada smo bili otvoreni, kada se nismo bojali drukčijega, a istovremeno bili svjesni tko smo, što smo, a to se ne može uz ograde, to se ne može ni uz fizičke ni uz duhovne ograde. Dakle, stvarajmo slobodno, otvoreno i moderno društvo. Ne bojmo se”, poručio je Milanović.

(Hina)

 

Miroslav Škoro otkazao koncert za obljetnicu VRO ‘Oluja’ u Kninu

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari