Connect with us

Iz Svijeta

Slanjem vojnika u Siriju Iran je stigao na izraelsku granicu

Objavljeno

on

Iako je SAD izrazio zabrinutost kada se prije desetak dana pojavila vijest da je Rusija poslala svoju vojsku u Siriju kako bi pomogla Assadovu režimu u borbi protiv ISIL-a i drugih terorističkih skupina, vijest o dolasku iranske vojske u Siriju ih je šokirala.

[ad id=”68099″]

Već se dulje vrijeme zna da pripadnici iranske revolucionarne garde pomažu u borbama sirijskoj vojsci, no dolazak regularne iranske vojske koja se pridružila ruskim snagama u Siriji Amerikancima nije prihvatljiv, piše Večernji list.

Jasnu poruku i Rusima i Irancima SAD je poslao preko svog najvećeg saveznika Izraela da SAD neće stajati prekriženih ruku i gledati kako ruska i iranska vojska osvajaju Bliski istok. Naime, izraelski zrakoplovi bombardirali su položaje sirijske vojske i boraca libanonskog Hezbollaha u blizini grada Zabadanija, 45 kilometara od Damaska, u kojem se već dva mjeseca vode žestoke borbe s ISIL-om.

Iran se odlučio pridružiti Rusiji nakon tajnog dogovora između ruskog predsjednika Putina i generala Qasima Sulejmania, zapovjednika elitnih iranskih snaga Quds, koji je zadužen za vojne operacije u Iraku i Siriji. Prema tom dogovoru u Siriju bi trebalo stići i oko 10 tisuća šijitskih dobrovoljaca iz Iraka, Libanona, Afganistana, Pakistana i Indije. S druge strane, Rusi će u Siriju poslati vojnike koji su bili stacionirani na Bliskom istoku te brigade koje su stacionirane na Krimu te bi trebali pružiti podršku sirijskoj režimskoj vojsci u borbi protiv ISIL-a.

Izrael, koji je zabrinut zbog ulaska iranskih i ruskih vojnika u Siriju, tvrdi kako to neće dovesti do rješenja sirijske krize, već će samo produžiti borbe jer se ISIL neće predati. Izraelci su uvjereni da njihova država nikada nije bila ugrožena kao sada jer Hezbollah je već odavno u Siriji i stekao je veliko iskustvo u ratovanju koje bi mogao koristiti u budućem ratovanju protiv Izraela, dok je najveći izraelski neprijatelj Iran došao do izraelskih granica poslavši svoje vojnike u Siriju. I dok je SAD zabrinut zbog prisutnosti ruske i iranske vojne sile u Siriji, analitičari se pitaju koja će sad biti strategija Izraela, kad će se i kako uključiti u rat.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari