Connect with us

Kultura

Najbolja knjiga – „Slatinska kronika Domovinskoga rata“

Objavljeno

on

Na natječaj za najbolju knjigu na temu hrvatskog obrambenog Domovinskoga rata „Bili smo prvi kad je trebalo“ za 2018. godinu, koji je pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja, organizirala Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91., proglašena je knjiga prof. ddr. sc. Miljenka Brekala „Slatinska kronika Domovinskoga rata“, u nakladi osječkog „Svjetla grada“.

To je odlučio Prosudbeni sud u sastavu: prof. Dražen Ernečić, Josip Palada, književnik i Mladen Pavković, publicist. Riječ je o znanstvenoj knjizi, koja čak na oko 600 stranica sustavno obrađuje događaje i sudionike jedne relativno male sredine, a koja je dala izniman doprinos u Domovinskome ratu. Ovo vrijedno izdanje po istraživačkoj metodologiji i znanstvenoj akribiji može poslužiti kao uzor za daljnja istraživanja suvremene hrvatske povijesti na lokalnim razinama. Namijenjena je širokom sloju čitateljstva te kao podsjetnik na agresiju na Republiku Hrvatsku. No, poglavito je značajna i kao spomenik onima koji su bili prvi kad je trebalo.

Na natječaj je pristiglo 14 knjiga, među kojima i iz Bosne i Hercegovine, a žiri je posebno pohvalio knjigu Ivana Lipaka  „Svjedočanstva glinskih logoraša“.

Natječaj se organizira od 2000-te godine, a u posljednje tri bile su nagrađene knjige admirala Davora Domazeta Loše, dr. Andrije Hebranga i dr. Josipa Jurčevića.

Priznanje, koje se sastoji od Velike zlatne plakete, bit će uručeno ddr. Brekalu krajem rujna u Osijeku.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR