Connect with us

Naši u svijetu

Predsjednik HNV-a Slaven Bačić: Biti Hrvat u Srbiji nije lako

Objavljeno

on

Hrvatska manjina u Srbiji proslavila je u petak jedan od četiri svoja nacionalna blagdana, a na svečanosti u Subotici njihovo vodstvo je upozorilo na postignuća ali i probleme ove zajednice proistekle iz pogoršanih odnosa Srbije i Hrvatske.

Za prethodnih 16 godina postojanja Hrvatskog nacionalnoga vijeća (HNV), čija se obljetnica obilježava, ostvareni su mnogobrojni iznimni pomaci: pokrenuta je redovita nastava na hrvatskom jeziku, ponovno je počeo izlaziti tjednik „Hrvatska riječ“, pokrenut je televizijski i radijski program na Radio televiziji Vojvodine, formiran je Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, naveo je u svojemu izlaganju predsjednik HNV-a Slaven Bačić na svečanosti u Gradskoj kući.

„No usporedo s usponima dolazili su i padovi u obrazovanju, informiranju, uporabi hrvatskog jezika i kulturi. No veći je problem ono što se ne može materijalno opipati – osjećaj straha, i nelagode, osobito u mjestima u kojima smo u izrazitoj manjini“, dodao je Bačić.

„Susrećući se s ovim, ali i mnogim drugim a često i zatomljenim problemima, mogu otvoreno reći da biti Hrvat u Srbiji nije lako“.

U ime hrvatskog premijera Andreja Plenkovića obljetnicu formiranja HNV-a hrvatskoj zajednici čestitao je generalni konzul RH u Subotici Velimir Pleša, uz isticanje kako će Hrvatska voditi brigu o sunarodnjacima u Srbiji.

„Položaj Hrvata u Srbiji bit će jedna od glavnih tema u razgovorima između Zagreba i Beograda kad god do njih dođe“, rekao je Pleša.

Na svečanosti pred oko dvjestotinjak gostiju dodijeljene su godišnje nagrade HNV-a za doprinos kulturi, obrazovanju i za društveni i politički rad u hrvatskoj zajednici.

Uručene su predsjedniku hrvatskog društva u Tavankutu, Ladislavu Suknoviću, direktorici Nove školske knjige koja vodi nakladničku kuću „Bigz“ Nataši Mijačiki i subotičkom književniku Vojislavu Sekelju.

Usprkos upućenim pozivima svečanosti nije prisustvovao niti jedan predstavnik mjesne, vojvođanske ili republičke vlasti.

„Upadljivo je odsustvo srbijanske, vojvođanske i lokalne vlasti. Može se reći da je riječ o kažnjavanju Hrvata u Srbiji zbog najnovijih događaja u srpsko-hrvatskim nesporazumima. Ovakva negativna politika priznavanja davno nije viđena. Nadamo se da to nije čin političke retorzije“, prokomentirao je predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov.

Petnaesti prosinac hrvatska manjina slavi kao jedan od svoja četiri nacionalna blagdana u Srbiji, kada je 2002. održana izborna skupština prvog saziva Hrvatskog nacionalnoga vijeća.

HNV je predstavničko tijelo hrvatske manjine u Srbiji koje ima ingerencije u području obrazovanja, kulture, informiranja i službene uporabe hrvatskog jezika.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR