Connect with us

Slaven Knezović ‘Mrtve ptice’ će snimati u Mostaru

Objavljeno

on

Snimanje filma “Mrtve ribe plivaju na leđima” po istoimenoj knjizi nagrađivanog bh. pisca Josipa Mlakića će početi u listopadu, u Mostaru ili Čapljini, režirat će ga Kristijan Milić, a producent filma bit će Slaven Knezović.

Kako je mostarski glumac rekao u intervjuu ‘Dnevnom listu’ ovaj će film biti nešto najveće u njegovoj karijeri i ono što će ostaviti Mostaru i Hercegovini.

Snimanje ili u Mostaru ili u Čapljini

Knezović kaže kako će početkom idućeg mjeseca u dogovoru sa scenografom Damirom Gabelicom utvrditi točne lokacije na kojima će se snimati film.

Još nismo definitivno odlučili hoće li snimanje biti u Mostaru ili u Čapljini, ali sigurno će biti u Hercegovini. Priča filma će biti smještena u Hercegovini. Uz film Bobe Jelčića, mislim da će ovaj film stati uz bok i predstaviti Hercegovinu na najbolji mogući način. To je možda moj najveći poklon i nešto najveće što ću učiniti da se Hercegovina pokaže, to je u biti moja ‘Na Drini ćuprija’“, rekao je Knezović.

Pojasnio je kako će se film raditi po zbirci kratkih priča Josipa Mlakića, koji je, kako Knezović kaže, to uklopio u film u kojemu će se cijela radnja događati u dva dana.

”To je puno malih priča, puno malih likova, jedan zaista sjajan i fantastičan tekst koji će puno značiti Hercegovini i ljudima koji tu žive”, kaže Knezović i naglašava kako je Mlakić na Andrićevom tragu i da se prometnuo u balkanskog pisca.

Za ekipu filma, koja je slična je kao u filmu “Živi i mrtvi” – Mlakićev scenarij, Milićeva režija – kaže da je provjerena.

Glumit će svi mostarski glumci

Za Milića, koji je sklon akcijskim filmovima – trenutačno završava ratni film ‘Broj 55′ – ovo će biti jedan potpuni okret za 360 stupnjeva, jedan novi izazov. I ovim filmom ima priliku dokazati da je jedan od najboljih filmskih redatelja koje Hrvatska danas ima”, kaže Knezović dodavši kako se radi na podjeli uloga, te da će nastojati angažirati sve mostarske glumce.

Ima jako puno uloga, jer ustvari nema glavnog lika, nego su sve to minijature, kraće pričice, jako briljantno napravljene, od toga se sastoji film, a one tvore cjelinu. Bit će angažirani glumci iz BiH, među kojima bi trebali biti i Goran Bogdan, Izudin Bajrović, glumci iz Zagreba, Beograda…, jako reprezentativna glumačka lista”, kaže mostarski glumac sa zagrebačkom adresom dodajući kako su za koprodukciju filma pokazali zanimanje i BHT i HRT, ali da će se vidjeti tko će biti uključen.

Dobit ćemo još jedan film u Hercegovini o Hercegovini i mislim da smo na putu i ovdje malo oživjeti i donijeti ne samo filmove na ‘Danima filma’, što radi Kazališno-filmska udruga ‘Oktavijan’, nego pokrenuti i film u Mostaru i Hercegovini. Ovo je skup projekt, projekt od milijun eura, što je u današnjim vremenima skoro nezamislivo, ali napravit ćemo ga”, naglašava Knezović istaknuvši kako je riječ o velikom izazovu.

Ponos Mostarcima, Hercegovcima, BiH…

Spreman sam na sve moguće izazove i spremam se potrošiti jako puno energije, prvo da skupim toliki novac i da napravimo to u Mostaru. Mislim da će ovaj film obići mnoge festivale i da će osvojiti nešto na festivalima. To će biti najbolja promocija moje Hercegovine”, naveo je Knezović ‘Dnevnom listu’.

U filmu će se biti prikazan, kako Knezović kaže, jedan presjek stanja, i poslijeratne i ratne teme.

U biti, kad neki stranac dođe u Mostar, u nekoliko dana bi mu bilo sve jasno: što je čije, tko je tu, gdje, odnosi… da ga odvedeš u Moskvu, možda bi mu trebalo jedno – pet šest godina da to isto pohvata. U jednom tako velikom gradu od 14 milijuna stanovnika sigurno je taj proces puno dulji. Doći sad, i kroz priču o Mostaru će se vidjeti i reflektirati burna prošlost, sadašnjost, sve. Mislim da će taj film biti ponos Mostarcima, Hercegovcima, BiH”, kaže Knezović.

Dodao je kako misli da je Hercegovina potpuno zapostavljena, pogotovo u kulturnom smislu, jer je sve koncentrirano u Sarajevu. Mostar, Zenica, Bihać…

Malo i u Hercegovinu

Sve je ostalo na rubu. To malo svjetla što ima, kada je kultura u pitanju – ima u Sarajevu: tu se nešto zbiva, pokreće, tu je trenutačno jedino živo u BiH, ali to treba promijeniti. Treba malo svjetla donijeti i u Hercegovinu. Onda će to biti lijepa zemlja, normalna. Ona je lijepa, samo je treba pokazati. To ću ja pokušati ovim filmom”, naveo je Knezović.

Knezović je već surađivao s redateljem Milićem na filmu snimljenom po Mlakićevu romanu “Živi i mrtvi” koji je višestruko nagrađivan, pa je samo na premijeri u Puli osvojio sedam Zlatnih arena, uključujući i onu za najbolji film.

Film, čiji je radni naslov jednak naslovu Mlakićeve knjige – ‘Mrtve ribe plivaju na leđima’ – snimat će se u produkciji zagrebačkog Eurofilma i Kazališno-filmske udruge ‘Oktavijan’ iz Mostara.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari