Pratite nas

Najave

Slaven Knezović najavio snimanje filma o Mati Bobanu

Objavljeno

na

Bosanskohercegovački glumac Slaven Knezović izjavio je da je spreman sudjelovati u snimanju filma o nekadašnjem predsjedniku HR Herceg-Bosne Mati Bobanu nakon što je turska televizija započela snimanje dramske serije o bošnjačkom ratnom čelniku Aliji Izetbegoviću, a srpske vlasti odgovorile najavom snimanja filma o haškom optuženiku Radovanu Karadžiću.

“Ako će snimati film o Izetbegoviću i Karadžiću, onda ćemo i mi sigurno snimati film o Mati Bobanu. Logično je da zaokružimo tu trilogiju te pokažemo i našu stranu povijesti”, rekao je za bosankohercegovačko izdanje Večernjeg lista u četvrtak glumac Slaven Knezović.

Pritom je pojasnio da je spreman osobno sudjelovati u takvom projektu. “Imamo nekoliko ekipa koje su dovoljno sposobne provesti taj projekt i nadam se kako ćemo se uskoro okupiti i krenuti u njegovu realizaciju”, rekao je Knezović.

Dodao je kako i najave o snimanju filmova o Izetbegoviću i Karadžiću pokazuju da u BiH još uvijek postoje tri istine, tri povijesti i da je stoga važno da i Hrvati predstave svoju stranu priče.

Turska radio televizija (TRT) započela je ovoga tjedna rad na snimanju dramskog serijala o ratnom bošnjačkom čelniku Aliji Izetbegoviću, što je izazvalo oštra reagiranja u Republici Srpskoj.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik odmah je kao odgovor najavio snimanje filma o Radovanu Karadžiću, kojega je ICTY napravomoćno osudio na 40 godina zatvora zbog ratnih zločina počinjenih u BiH, uključujući i genocid u Srebrenici.

Ratni čelnik bosanskohercegovačkih Hrvata Mate Boban u optužnici koja je podignuta protiv šestorice nekadašnjih dužnosnika Herceg-Bosne, koji su u Haagu nepravomoćno osuđeni na ukupno 111 godina zatvora, naveden je kao jedan od sudionika zajedničkog zločinačkog pothvata odcjepljenja dijela teritorija BiH i etničkog čišćenja Bošnjaka.

Haški tribunal je dan nakon smrti bošnjačkog ratnog lidera Alije Izetbegovića objavio da je i protiv njega vodio istragu oko ratnih zločina počinjenih za vrijeme rata u BiH.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Najave

Dođite na promociju knjige: “General Praljak”

Objavljeno

na

Objavio

Udruga zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara ima čast pozvat Vas u utorak 21. studenog 2017. godine u 19 sati u Dvorani Vijenac, Kaptol 29a, Zagreb na predstavljanje knjige dr. sc. Miroslava Međimorca i akademika Josipa Pečarića GENERAL PRALJAK.

O knjizi će govoriti mons. dr. Vlado Košić biskup sisački, ugledni novinar i publicist  Mate Kovačević,  akademik Dubravko Jelčić, dr. sc. Miroslav Međimorec i akademik Josip Pečarić.

Voditeljica predstavljanja Zorica Gregurić.

Radujemo se Vašem dolasku!

facebook komentari

Nastavi čitati

Najave

Vukovarska bolnica svjetionik u povijesnim olujama hrvatskoga istoka

Objavljeno

na

Objavio

“Vukovarska bolnica svjetionik u povijesnim olujama hrvatskoga istoka” naziv je knjige čija će se promocija u organizaciji Hrvatske liječničke komore i Hrvatskog instituta održati u Kristalnoj dvorani hotela Westin u utorak 14.studenoga s početkom u 18:00sati.

Knjiga prikazuje povijesni kontekst i neposredne okolnosti nastanka agresije na Vukovar i Hrvatsku, a utemeljena je na osnovu 280 literaturna izvora.

Urednik knjige je Ante-Zvonimir Golem, a izdavanje knjige inicirao je predsjednik Hrvatske liječničke komore Trpimir Goluža.

„Htio sam to barem djelomično ispraviti i ispričati priču o bolnici, liječnicima, medicinskim sestrama i tehničarima, vozačima hitne pomoći, logističarima i svima onima koji su u najtežim uvjetima spašavali ljudske živote. Zašto svjetionik? Bolnica je nudila spas i utočište, prema njoj se orijentiralo i u nju se s nadom gledalo, posebno na kraju, kada je pao grad. Tada je doista sličila na svjetionik; osamljena, štitila je sve one koji su se u njoj zatekli” piše autor Ivo Lučić.

„Ta ljudska dimenzija obrane Vukovara zanemarena je, zanemareni su liječnici i bolničko osoblje, pa sam odlučio o njima pisati u kontekstu ukupnih povijesnih zbivanja na hrvatskome istoku. Kako je u recenziji knjige o vukovarskoj bolnici.” napisala je dr. Vesna Bosanac.

Uz autora dr.sc. Ive Lučića knjigu će predstaviti Andrija Hebrang, Vesna Bosanac, Darko Vitek i Nino Raspudić.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari