Pratite nas

Pregled

Slaven Letica: Naša predodžba o Trumpu stvorena je kroz neuke ljevičarske medije koji šalju krivu sliku o Trumpovoj politici

Objavljeno

na

Što donosi povijesni sporazum SAD-a i Sjeverne Koreje? Zašto je američki veleposlanik u Njemačkoj poručio da želi osnažiti konzervativne snage u Europi? Izaziva li Trump globalni trgovinski rat?

O ovim temama u Otvorenom razgovarali smo s Miomirom Žužulom, bivšim ministrom vanjskih poslova, Ivanom Pernarom, potpredsjednikom Živog Zida,
Zdravkom Bušić, državnom tajnicom MVEP-a, Slavenom Leticom, sociologom,
Vladom Vurušićićem, novinarom Jutarnjeg lista  te Domagojem Hajdukovićem,  članom saborskog Odbora za vanjsku politiku (SDP).

Miomir Žužul rekao je da je ovo veliki sporazum i ozbiljan početak. U sporazumu nije napisano kada će Sjeverna Koreja početi s uništavanjem nuklearnih programa, iako je Kim rekao da će početi odmah, a Trump da će prestati s ratnim igrama u tom području. Mislim da je ovo ustupak Kini više nego Sjevernoj Koreji i mislim da nije bilo bitne uloge Kine do ovog sastanka ne bi ni došlo.

Vlado Vurušić rekao je da je Kim u kratko vrijeme izašao iz samoizolacije. Iz relativno male zemlje uspio je na jedan način prijetnjama nuklearnim oružjem i prijetnjama da može pogoditi SAD raketama, došao do toga da se snašao s tri najbitnijih čelnika u ovom trenutku. Došao je do susreta s američkim predsjednikom što u njegovoj javnosti znači puno jer je predstavljeno da Trump na neki način dolazi njemu na noge, a ne obratno  i činjenica da nitko pred ovaj sastanak nije postavio pitanje režima. Trump i SAD su legitimirale njegov režim koji je jedan od najbrutalnijih kad su u pitanju ljudska prava. Mi možemo reći da je ovo povijesni susret, a koliko će imati učinka u povijesti još ćemo vidjeti. Obojica su nepredvidljivi.

Ivan Pernar rekao je da je Hrvatska politika spram američke sluganska.

Zdravka Bušić odgovorila mi je da kako Hrvatska ima samo jednu vanjsku politiku i ne slaže se da vodimo slugansku politiku prema SAD-u. Imamo dobre odnose sa SAD-om i SAD nas uvažava kao važnog partnera na ovim prostorima. Hrvatska ima dobre odnose i s Bruxellesom i s Rusijom i sa SAD-om, rekla je Bušić.

Govoreći o sporazumu Trumpa i Kim Yong-una, Letica je rekao kako treba uzimati dva aspekta. Važno je da su ga zemlje u regiji dobro prihvatile, a drugo,  taj sporazum ima točku o uklanjanju nuklearnih glava s korejskog poluotoka. To dugoročno ima važnu poruku, rekao je Letica.

Istaknuo je kako u Hrvatskoj imamo demonizaciju Trumpa. Njegov rejting je trenutno 40 posto. Za usporedbu Macronov je 42 posto, Therese May 32 posto. Naša predodžba stvorena je kroz neuke ljevičarske medije koji šalju krivu sliku o Trumpovoj politici, istaknuo je Letica.

Žužul je rekao da je ekonomska situacija u SAD-u jako dobra, gospodarstvo bilježi rast i što je zanimljivo – nezaposlenost građana latinoameričkog porijekla najniža je u povijesti. Trump govori što misli, a nekad prebrzo misli. Radi ono što je u predizbornoj kampanji obećao i dobro osjeća bilo naroda, rekao je Žužul. Za sastanak Trumpa i Kim Jong-una rekao je kako je povijesni pomak.

Hajduković je rekao kako to što je Trump poseban, nepredvidljiv i netipičan, političare u Europi i svijetu čini nervoznima jer ne znaju što mogu očekivati. Pitanje je što će summit u Singapuru iznjedriti. Ovo je korak u dobrom smjeru, jedna deeskalacija odnosa. SAD i Hrvatska su oduvijek bile prijateljske zemlje, odnosi SAD-a i Europe trenutno su na kušnji, rekao je Hajduković.

Za Pernara odnos SAD-a prema Hrvatskoj očituje se u tome što su našim građanima nužne vize za ulazak u tu zemlju.
Nije Amerika kriva što imamo vize – u trenutku kad smo trebali, nismo imali biometrijske putovnice,ispravio ga je Žužul. Izrazio je nezadovoljstvo što ne postoji jedinstvena europska politika, a posebno vanjska.

Na Pernarovo izlaganje referirala se i državna tajnica. Hrvatska je odavno članica NATO-a, naše snage su respektirane, rekla je Bušić i zamolila Pernara da ne svodi odnos RH i SAD-a samo na vize.

Vurušić posljedice američke politike vidi u emigracijskom valu, koji su, prema njegovom mišljenju, izazvale akcije NATO-a.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Inženjerska pukovnija uspješno uspostavila prijelaz skelom i most na vježbalištu ‘Kupa’

Objavljeno

na

Objavio

Foto: MORH / J. Kopi

Na vojnom vježbalištu „Kupa“ u nedjelju, 14. listopada 2018. u sklopu združene intergranske sveobuhvatne vježbe Hrvatske vojske Velebit 18-združena snaga održan je prikaz svladavanja vodene zapreke koji je obuhvatio izlazak na vodenu zapreku, uspostavu skelskog i mostnog mjesta prijelaza te njegovo održavanje za prolaz.

Nositelj vježbe bila je Inženjerijska pukovnija uz sudjelovanje voda tenkova M84, borbenih vozila pješaštva i borbenih oklopnih vozila Patria te desetine Vojne policije, a ukupno je sudjelovalo 168 pripadnika te 14 ključnih oružnih sustava, priopćio je MORH

Demonstraciji su nazočili potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević,načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov te predstavnici Nacionalne garde Minnesote, zamjenik zapovjednika NMG general bojnik Neil G. Loidolt i zamjenik načelnika J5 NMG bojnik Ryan Rossman uz brojne druge goste.

Težišna zadaća vježbovne skupine na demonstraciji bila je savladavanje rijeke Kupe s ciljem osiguranja manevra namjenske bojne Gardijske oklopno-mehanizirane brigade.

Oštećena prometna infrastruktura onemogućila je kretanje manevarskih snaga, a u području prijelaza postojala je mogućnost neprijateljskog napada. „Namjenski organizirane snage za savladavanje vodene zapreke morale su uspostaviti dva skelska mjesta prijelaza i jedno mostno mjesto prijelaza preko rijeke te osigurati prelazak vojnih snaga i tehnike“, pojasnio je zapovjednik Namjenski organiziranih snaga za svladavanja vodenih zapreka bojnik Ivica Miložić.

Prvi dočasnik NOS-a za svladavanje vodenih zapreka časnički namjesnik Dario Vukušić iznio je mogućnosti prelaza na ovaj način uspostavljenog mostnog mjesta prijelaza preko kojega u sat vremena može prijeći do 600 vozila, a omogućuje i dvosmjeran prelazak. Za potrebe prikaza svladavanja vodene zapreke u sklopu vojne vježbe Velebit 18-združena snaga uspostavljen je most dužine 93 metra sastavljen od 11 plovnih članaka.

Nakon uspješne demonstracije vojnicima se obratio ministar Krstičević: „Vidjeli smo provedbu jedne od složenijih vojnih zadaća koje mogu biti postavljene pred našu vojsku, svladavanje vodene prepreke. Vi, pripadnici inženjerijskih postrojbi, iznijeli ste jedan od zahtjevnijih dijelova provedbe ove vježbe.

Nailazak na vodenu zapreku, osiguranje položaja i koordinacija sa snagama koje svladavaju vodenu zapreku uz istovremenu zaštitu snaga korištenjem aktivnih i pasivnih mjera, zahtjeva iznimno dobro planiranje i pripremu kao i brzu reakciju i prilagodljivost”. „Danas ste pokazali svu snagu Hrvatske vojske“, kazao je ministar upućujući pohvale svim sudionicima za pokazane sposobnosti.

Čestitke je vojnicima na prikazanom u provedbi ovog dijela vježbe uputio i general zbora Mirko Šundov: “Impresioniran sam spretnošću i brzinom te koordinacijom koju ste pokazali u realizaciji ove zadaće”, kazao je načelnik.

Zapovjednik Inženjerske pukovnije brigadir Alan Srpak po završetku vježbe izrazio je zadovoljstvo uspješnom provedbom zadaća napomenuvši kako su namjenski organizirane snage koje su bile ustrojene od pontonirske, mosno-amfibijske i satnije riječnih brodova uspješno uspostavile skelsko i mostno mjesto prelaza čime je omogućen prelaz rijeke namjenskih oklopno-mehaniziranih postrojbi, a čime su među ostalim prikazali integrirano i usklađeno zajedničko djelovanje, priopćio je MORH

Foto: MORH / J. Kopi

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

Dino Merlin otkazao suradnju bubnjaru

Objavljeno

na

Objavio

Bosanskohercegovački glazbenik Dino Merlin objavio je u nedjelju da je odlučio prekinuti suradnju sa svojim bubnjarom Amarom Češljarom zbog njegove izjave da bi “poslao tenk” na Hrvate koji su ovaj tjedan u Mostaru prosvjedovali protiv izbora Željka Komšića za hrvatskog predstavnika u Predsjedništvu BiH jer je izabran glasovima Bošnjaka.

“Ma tenk poslat i opleti. Ovo je ba ludilo. Nema tu glave za razgovore”, napisao je Češljar u komentaru na jednom sarajevskom portalu.

Izjavu su prenijeli svi utjecajni hrvatski mediji u BiH nakon čega je uslijedio velik broj kritika.

Dino Merlin odlučio je prekinuti suradnju s njime.

“Razočaran sam, tužan i oštro osuđujem nedavne postupke glazbenog suradnika Amara Češljara koji je svojim neumjesnim komentarima nanio nemjerljivu štetu timu profesionalaca i umjetnika koji sa mnom već nekoliko desetljeća diljem svijeta kroz glazbu propagiraju ljubav, mir i dobro”, objavio je Merlin u priopćenju za javnost.

“Svi moji suradnici dobro znaju da moji životni svjetonazori ni na koji način ne isključuju bilo koji narod ili pojedinca i da u mom timu nema mjesta onima čiji stavovi izražavaju i pozivaju na nacionalne, rasne, religijske ili bilo koje druge vrste netrpeljivosti”, istaknuo je.

“Zbog nepoštivanja osnovnih principa na kojima je zasnovano naše djelovanje, odlučio sam odmah otkazati daljnju suradnju Amaru Češljaru”, navodi Merlin.

“Ovim putem i primjerom pozivam sve nas na razumno djelovanje kako bi preuzeli odgovornost za svoje riječi i djela i bili korektivi jedni drugima u izgradnji tolerantnije budućnosti”, zaključio je Merlin.

Češljar je u subotu u dva odvojena pokušao uzmaknuti tvrdeći da je njegov stav bio odgovor nacionalistima.

“Komentar je važio za nacionaliste koji nisu dobro došli ni u jednu zemlju”, napisao je Češljar i dodao kako se u BiH ‘mnogi petljaju’ te se dodatno zapetljao objašnjavajući što je mislio pišući komentar. “Ovi koji su tu, općenito, tu zemlju ne smatraju kao svoju, a kao žive u njoj. Čast iznimkama naravno”, napisao je.

Dodao je i kako glazbenik Dino Merlin nema nikakve veze s njegovim stavom.

Tri sata kasnije se predomislio pa je u novome mailu predložio hrvatskim medijima, koji su ga nakon toga ismijali, da objave kako je njegov profil hakiran.

“Nego kako se profili zaista hakiraju možda radi situacije nije loše upravo to objaviti ako se slažete?! Česljaru hakiran profil i to je sve”, rekao je.

(Hina)

 

Udruge u Austriji tražit će zabranu koncerta Dine Merlina

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori
Sponzori

Komentari