Pratite nas

Komentar

Slaven Letica: Povratak Vojislava Šešelja u četničku Srbiju

Objavljeno

na

Prije svega, bez trunke ironije ili cinizma, može se kazati da se četnički vojvoda i neosuđeni ratni zločinac Vojislav Šešelj nakon punih 12 godina vratio u zemlju koju je, zapravo, sanjao. Dakako, ne u teritorijalnom, već u duhovnom smislu.

Naime, kako sam to pokazao u knjižici Mala povijest Velike Srbije: Četnička Srbija na našem Bliskom Istoku (usput: knjižica je tiskana i prodana u 7.000 primjeraka, a znam malo ljudi koji su je kupili, pa ostaje pitanje nije li ju „druga strana“ kriomice pokupovala i uništila), četništvo je postalo dijelom „korisne prošlosti“ današnje Republike Srbije, a gorljivi pristaše teritorijalnih osvajanja i četništva, a možda i „psi rata“ danas su na čelu te države.

 

Pitanje je, dakle, da li su hrvatski vrhovnici adekvatno reagirali na povratak Vojislava Šešelja u Srbiju? Mislim da nam u konkretnom slučaju nisu potrebne i korisne burne reakcije, već jasna svijest i znanje o tome što se zapravo događa u nama susjednoj i donedavno neprijateljskoj zemlji, u čijem ćemo susjedstvu vječno živjeti i zato moramo poštovati volju tamošnjeg naroda i građana da biraju vođe kakve god hoće i žele.

Dosta je kazati da je predsjednik tamošnje vlade Aleksandar Vučić dok je Šešelj bio u haškom pritvoru, 2008. godine (!), ovako javno zborio o granicama Velike Srbije: „Hoće nas, srpske radikale uvjeriti da to nije srpstvo, da smo mi govorili gluposti, da mi nismo znali šta je naše. A mi ni tada ni danas nismo htjeli i nećemo ništa što je tuđe. Hoćemo samo ono što je naše, srpsko. A to jesu i Karlobag i Ogulin i Karlovac i Virovitica. I sve te srpske zemlje. I to moraju znati.“

Tamošnji predsjednik Republike Tomislav Nikolić prije samo nešto više od dvije godine ovako je siktao o Vukovaru i Srebrenici:

O Vukovaru: „Vukovar je bio srpski grad, tamo se Hrvati nemaju što vraćati.“ ( intervju Frankfurter Allgemeine Zeitunga, svibanj 2012.).

O Srebrenici i genocidu: „U Srebrenici nije bilo genocida. U Srebrenici se dogodio veliki zločin koji su počinili neki pripadnici srpskog naroda, koje treba pronaći, izvesti pred sud i kazniti.“ (intervju  RTV Crne Gore 31. svibnja 2012.).

mala_povijest_velike_srbije_korice_finU spomenutoj knjižici pokazujem kako četništvo nije postalo samo dijelom državotvorne misli u današnjoj Srbiji, već i opisujem zašto su Srbi proveli čistke i u Nebeskoj Srbiji: umanjujući važnost Svetoga Save i Cara Lazara i promovirajući četničkog ideologa, danas Svetoga Nikolaja (Velimirovića) u najvažnijeg sveca današnje Srbije?

Pitanje je, dakle, da li su hrvatski vrhovnici adekvatno reagirali na povratak Vojislava Šešelja u Srbiju?

Mislim da nam u konkretnom slučaju nisu potrebne i korisne burne reakcije, već jasna svijest i znanje o tome što se zapravo događa u nama susjednoj i donedavno neprijateljskoj zemlji, u čijem ćemo susjedstvu vječno živjeti i zato moramo poštovati volju tamošnjeg naroda i građana da biraju vođe kakve god hoće i žele.

Hrvatska kao članica NATO-a i EU-a treba aktivno pratiti sve procese u Srbiji i sudjelovati u definiranju EU i NATO-ovih politika prema Srbiji i drugim zemljama koje trenutno muči problem podijeljene lojalnosti i interesa: okrenuti se EU i Zapadu ili Vladimiru Putinu i „majci“ Rusiji (kako traži Šešelj i veliki dio građana Srbije.

Dakle, koliko se vama može činiti čudnom moja ocjena, mislim da je daleko najgluplje reagirao predsjednik Republike dr. Ivo Josipović koji je komentirajući Šešeljevo puštanje na slobodu zbog navodne skore smrtonosne bolesti iskoristio za dovođenje u pitanje legitimiteta  samog suda. A to je, kad su hrvatski nacionalni interesi u pitanju, s onu stranu zdravoga razuma, nekmoli razumnog državništva.

Njegova izjava novinarima u Osijeku – “Vrlo je žalosno i obeshrabrujuće da Sud, u kojeg su toliki vjerovali, nije bio u stanju kroz te silne godine, dovesti postupak (protiv Šešelja) do kraja” – bila bi potpuno razumna i opravdana da ju je izrekao samo profesor međunarodnoga kazneno-procesnog prava, ali je nerazumna kad je izriče predsjednik države čije je generale, ali i samu državu taj isti sud (doduše drugo sudsko viječe) oslobodio od odgovornosti za najteže ratne zločine.

Čuvanje autoriteta suda, čak i onda kad donosi odluku koja je svakome od nas mrska, morao bi biti aksiom prosvijećenog predsjedništva.

Zaključit ću onim što sam kazao na početku: četnički vojvoda i ratni zločinac Vojislav Šešelj vratio se je na izvor sviju zala i zločina: u četničku Srbiju u kojoj pojmovi „četnik“ i „četništvo“ znače sasvim druge stvari nego kod nas na – Zapadu. 

(Sleven Letica/Politika+)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Jan Ivanjek: Prva je ovo zrakoplovna nesreća u HRZ-u sa smrtnim posljedicama u više od desetljeća

Objavljeno

na

Objavio

Danas je tragičan dan za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, ponajviše za 393. Eskadrilu helikoptera, 93. Krila. Gubitak jednog od 16 helikoptera Kiowa Warrior zanemariv je pored pogibije njegove posade, borbenih pilota.

Prva je ovo zrakoplovna nesreća u HRZ-u sa smrtnim posljedicama u više od desetljeća. Stoga je iznimno važno da se temeljito istraži i izvuku pouke, no isto tako moramo biti svjesni da apsolutne sigurnosti u letenju nema.

Naši Kiowa Warriori su gotovo novi, dokazani kao najučinkovitiji i najpouzdaniji od svih tipova helikoptera koje su američke snage koristile u ratovima na Bliskom istoku. No ne postoji borbena letjelica u operativnoj upotrebi koja nije izložena riziku pada, koliko god nova i pouzdana bila. Posebno one koje su namjenjene da lete iznimno nisko što je samo po sebi vrlo zahtjrvno, kao što je slučaj s Kiowama.

Svatko tko je kao pilot sjeo u avion ili helikopter zna da uvijek postoji šansa da stvari krenu po zlu, koliko god se pripremili i radili po procedurama. To je spoznaja koja naše pilote nije spriječila u obavljanju svojih dužnosti, koje su stavili iznad brige o vlastitoj sigurnosti. Trebamo se nakloniti njihovoj odvažnosti, i svim njihovim kolegama, koji svjesni rizika svaki dan sjedaju u pilotska sjedišta svojih aviona i helikoptera radi obrane i zaštite naše domovine, komentirao je vojni analitičar Jan Ivanjek

Jedino što mogu je izraziti najdublju sućut obiteljima, prijateljima i kolegama.

Navik on živi ki zgine pošteno. Počivali u miru i neka im je plavo nebo.

 

Objavljeni detalji o padu vojnog helikoptera

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Komentar

Predsjednica s dubokom zabrinutošću primila vijest o padu vojnog helikoptera

Objavljeno

na

Objavio

Aktualna predsjednica Kolinda Grabar Kitarović priopćila je u ponedjeljak da je s dubokom zabrinutošću primila vijest o padu vojnog helikoptera kod otoka Zlarina.

Grabar Kitarović je navela da je s dubokom zabrinutošću primila vijest o današnjem padu vojnog helikoptera Kiowe, koji pao u more između Zablaća i Zlarina.

“Dok iščekujemo cjelovite obavijesti o sudbini dvojice članova posade, u molitvama i mislima smo uz njihove obitelji”, rekla je predsjednica.

Ustvrdila je kako je sigurnost naših zrakoplovnih posada prvi prioritet pa očekuje temeljitu istragu o uzrocima nesreće.

Helikopter Kiowa OH-58 D pao je u području otoka Zlarina i Zablaća kod Šibenika tijekom trenažnog leta koji je započeo u ponedjeljak u 10,30 sati, objavio je MORH.

Šibenska policija izvijestila je da je u tijeku akcija traganja i spašavanja posade vojnog helikoptera. (Hina)

Helikopter Kiowa Warrior pao u more kod Šibenika

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari