Connect with us

Pregled

Slaven Letica: Šanse za opoziv Trumpa su 0%

Published

on

Američki predsjednik Donald Trump u sve je “većim problemima”. Demokrati se trude stegnuti obruč oko njegova mandata i napokon ostvariti ono što su već nekoliko puta pokušali – njegov opoziv. Posljednji pokušaj vezan je uz Trumpov razgovor s novoizabranim ukrajinskim predsjednikom Zelinskim. Može li Trump mirno prespavati i ove napade demokrata ili bi se trebao zabrinuti?

Đuro Njavro, dekan Zagrebačke škole ekonomije i menadžmenta, kazao je u HRT-ovoj emisiji “Otvoreno” da je prema njegovom mišljenju 80% vjerojatnost da će aktualni američki predsjednik Donald Trump dobiti drugi mandat. Smatra da je među demokratima najozbiljniji kandidat bio Joe Biden, ali da bi otvaranjem procesa smjenjivanja Trumpa, možda najveću štetu mogao imati upravo Biden.

Kovačević: Pokušaj zloporabe položaja radi diskvalifikacije političkog suparnika 

Vanjskopolitički komentator Božo Kovačević izjavio je da je Trump u problemima i da će to utjecati na njegovu popularnost te da je mala vjerojatnost da će on biti opozvan. “Republikanci nemaju alternativu. Nemaju drugog kandidata. Mislim da će oni iskoristiti činjenicu da kontroliraju Senat”.

I Kovačević tvrdi da Biden ne može pobijediti Trumpa. Slaže se s već izrečenim mišljenjem da je najizglednija kolateralna žrtva procesa smjenjivanja Trumpa, zapravo Joe Biden. Potom je objasnio zašto cijeli slučaj smatra pokušajem zloporabe položaja radi diskvalifikacije političkog suparnika.

Letica: Šanse za opoziv Trumpa su 0%

Sociolog Slaven Letica smatra da je američko društvo duboko podijeljeno – svjetonazorski i stranački. Slaže se da su šanse za Trumpov opoziv gotovo 0%. Navodi da je procedura za to komplicirana i da “teče kroz osam koraka, od kojih su četiri u Predstavničkom domu” te je objasnio detalje. Dodaje da je Trump dobar komunikator, da bi on svoje birače mogao mobilizirati i da je zapravo u razgovoru s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim branio američke nacionalne interese.

Vinković: Objava razgovora s predsjednikom druge države – opasan presedan

Vanjskopolitički komentator HRT-a Tihomir Vinković kazao je da je sve ovo opasno za američku nacionalnu sigurnost jer se objavljuju izjave, razgovori predsjednika s predsjednikom druge države.

– To je ugroza američke nacionalne sigurnosti i opasan presedan. S druge strane, Biden je u Ukrajinu došao 2014. godine raditi za najveću kompaniju koja se bavi distribucijom plina. To je bilo u vrijeme kada je padala jedna vlast koja je bila naklonjena Rusima, dodaje.

Istaknuo je da se zapravo radi o tome da je američka nacionalna sigurnost ugrožena. Smatra i da se miješaju termini. Pojašnjava da je zviždač netko tko radi u nekim drugim službama, a ne u obavještajnim. “Ovaj čovjek tvrdi, barem prema onome što je javno, da je on od nekog čuo da je Trump to rekao. No Trump može jednostavno reći – ja sam samo čuo da je Joe Biden spriječio istragu protiv svog sina”.

Jadranka Polović sa Sveučilišta Libertas ističe da Trumpa neprestano prate skandali i istrage te da je protiv njega usmjeren cjelokupni američki establishment, mediji i poslovna zajednica.

Njavro: Već dugo u Americi nije bilo tako dobro kao sada

Prema mišljenju Njavre – već dugo u Americi nije bilo dobro kao što je sada. Potkrijepio je to s nekoliko podataka – ekonomija svaki mjesec stvara 200.000 radnih mjesta. Rast BDP-a je višestruko veći od rasta u EU-u. Europska unija ima problem niskog rasta BDP-a od oko 0,3% do 0,5%, a Amerika ima 2% do 2,5%. Nezaposlenost je ispod 4%.

Dodaje i da upravo zbog otvorene nesklonosti većine medija, Trump funkcionira sa svojim biračima putem Twittera. Polović pak dodaje da američki predsjednici obično ne ratuju s medijima, a da je Trump od samih početaka svoga mandata otvorio s njima bojno polje.

Polović: Trump je “majstor scene”

Da Trump nije izazvao nijedan veliki rat složila se većina gostiju u emisiji. Polović naglašava da je Trump “majstor scene”.

– On zakuhava stvari, napravi predstavu, veliku krizu i cijeli svijet očekuje da smo na ivici rata – bilo da je riječ o Sjevernoj Koreji, Kini, Rusiji, odnosu s europskim državama i pri tome on neprestano prodaje oružje. Kada je riječ o predstojećoj kampanji, Trump je u prednosti i mogu se složiti da će posljednja afera više naštetiti Jou Bidenu nego Trumpu, dodaje.

Po Letici je Trump briljantni trgovac. Navodi da je s Kinom dogovorio poslove u korist Amerike, primirio ekspanzionističke kineske industrijske apetite prema sjevernoj Americi, a prijetio je i ratovima, ali od njih i odustao.

– Americi je važno kakvo je stanje ekonomije, stanje na tržištu kuća i stanova, stanje na tržištu rada te koliko Amerikanaca gine po svijetu. Po svim tim kriterijima on je u ogromnoj prednosti.

Govoreći o tome kako je Trump tražio pomoć Australije u diskreditiranju ruskog miješanja u izbore Vinković je istaknuo da to ne treba čuditi jer je Australija Trumpu davala pomoć u svim njegovim tzv. vojnim akcijama. “Gdje god Trump najavi da može vojno djelovati, Australija odgovara da je spremna na to. S druge strane, Australija kupuje ogromnu količinu oružja iz SAD-a”.

Bez obzira na to tko će biti idući američki predsjednik, kaže Njavro, SAD je izuzetno važan za Hrvatsku. “SAD nam je bio važan u svakom trenutku od osamostaljivanja do danas. Na kraju krajeva tamo imamo više od 2,5 milijuna američkih građana hrvatskog podrijetla”.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari