Connect with us

Vijesti

Slaven Letica: SDP i HDZ nemaju kadar, a nisu niti moralno sposobni voditi državu!

Objavljeno

-

‘Vidljiva je strast kod Nikice Gabrića da uđe u politiku, no pitanje je kako će to prihvatiti anemična i razočarana javnost.’

Hrvatski građani razočarani su dosadašnjim (ne)učinkom HDZ-a i SDP-a i traže treći put. Ovo je redovita izjava onih koji prizivaju dolazak neke treće političke opcije koja bi trebala srušiti sinergiju HDZ-a i SDP-a, kada se radi o preuzimanju vlasti u Hrvatskoj, i preuzeti kormilo upravljanja zemljom koja se godinama nalazi u ozbiljnoj gospodarskoj situaciji. 

Nedavno je, tako, tjednik Globus pustio priču o stvaranju nove koalicije imena – Krasna zemlja Hrvatska. Prema informacijama tog tjednika, treći put trebali bi činiti IDS, HNS, HSLS, Milan Bandić i Nikica Gabrić.

[pullquote_right]

 LETICA: Činjenica je da dvije vodeće stranke to jest koalicije nemaju kadar, a nisu niti moralno sposobne voditi državu. Vidljiva je strast kod Nikice Gabrića i njegovog kadra da ozbiljno uđu u politiku, no pitanje je kako će to prihvatiti anemična i razočarana hrvatska javnost. 

[/pullquote_right]

 

Svatko od njih ima posebne, sasvim specifične i vrlo individualne političke ambicije i interese, no postoji i određen zbroj tih interesa koji bi, u danim okolnostima, mogao dovesti do toga da na nekim od budućih izbora u Hrvatskoj oni nastupe zajedno.
Komentirajući ovu priču, politički analitičar Davor Gjenero je prije nekoliko dana u razgovoru za naš portal kazao da je to ništa drugo no – probni balon. 

– Ono što jest racionalno je suradnja HNS-a i IDS-a kao dvije liberalne stranke koje već sada dobro surađuju. Riječ je o tradicionalnim parlamentarnim strankama koje imaju ozbiljne mreže, jake lokalne utvrde i među biračkim tijelom imaju određen kredibilitet. Njihova suradnja ima smisla i vjerojatno će zajedno izaći na sljedeće izbore za Europski parlament, ističe Gjenero.

– HSLS više nije politička stranka i nema parlamentarnog potencijala te u javnosti nije prepoznatljiva kao socijalno-liberalna opcija. Zahvaljujući odličnom kandidatu za zagrebačkog gradonačelnika, Vladimiru Ferdeljiju, uspjeli su osvojiti mjesta u gradskoj skupštini i zahvaljujući tome će u Zagrebu još neko vrijeme opstati, ali na nacionalnoj razini ne, smatra analičar.

Dok pak za Milana Bandića kaže da ima veliku snagu u lokalnoj samoupravi, ali nema nacionalnog potencijala što se pokazalo i na posljednjim parlamentarnim izborima.

Realnim Gjenero smatra suradnju HNS-a i IDS-a s Nikicom Gabrićem.

 – Oko Gabrića sakupili su se ozbiljni ljudi s velikim kredibilitetom i kapacitetima koji žele imati politički utjecaj, no oni za sada djeluju kao nevladina organizacija, a ne politička stranka. Bliski su predsjedniku Ivi Josipoviću, ali više kao neki politički savjetnici, a ne kao politička opcija.  Uglavnom se radi o liberalnim demokratima te će HNS i IDS sigurno imati potrebu sa suradnju s njima, zaključuje Gjenero. 

S druge strane, profesor Slaven Letica kaže da je sigurno da postoji potreba za trećom političkom opcijom, ali da je o realnim šansama sada teško govoriti.

 

– Činjenica je da dvije vodeće stranke to jest koalicije nemaju kadar, a nisu niti moralno sposobne voditi državu. Vidljiva je strast kod Nikice Gabrića i njegovog kadra da ozbiljno uđu u politiku, no pitanje je kako će to prihvatiti anemična i razočarana hrvatska javnost, kaže Letica.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari