Pratite nas

Vijesti

Slaven Letica: SDP i HDZ nemaju kadar, a nisu niti moralno sposobni voditi državu!

Objavljeno

na

‘Vidljiva je strast kod Nikice Gabrića da uđe u politiku, no pitanje je kako će to prihvatiti anemična i razočarana javnost.’

Hrvatski građani razočarani su dosadašnjim (ne)učinkom HDZ-a i SDP-a i traže treći put. Ovo je redovita izjava onih koji prizivaju dolazak neke treće političke opcije koja bi trebala srušiti sinergiju HDZ-a i SDP-a, kada se radi o preuzimanju vlasti u Hrvatskoj, i preuzeti kormilo upravljanja zemljom koja se godinama nalazi u ozbiljnoj gospodarskoj situaciji. 

Nedavno je, tako, tjednik Globus pustio priču o stvaranju nove koalicije imena – Krasna zemlja Hrvatska. Prema informacijama tog tjednika, treći put trebali bi činiti IDS, HNS, HSLS, Milan Bandić i Nikica Gabrić.

[pullquote_right]

 LETICA: Činjenica je da dvije vodeće stranke to jest koalicije nemaju kadar, a nisu niti moralno sposobne voditi državu. Vidljiva je strast kod Nikice Gabrića i njegovog kadra da ozbiljno uđu u politiku, no pitanje je kako će to prihvatiti anemična i razočarana hrvatska javnost. 

[/pullquote_right]

 

Svatko od njih ima posebne, sasvim specifične i vrlo individualne političke ambicije i interese, no postoji i određen zbroj tih interesa koji bi, u danim okolnostima, mogao dovesti do toga da na nekim od budućih izbora u Hrvatskoj oni nastupe zajedno.
Komentirajući ovu priču, politički analitičar Davor Gjenero je prije nekoliko dana u razgovoru za naš portal kazao da je to ništa drugo no – probni balon. 

– Ono što jest racionalno je suradnja HNS-a i IDS-a kao dvije liberalne stranke koje već sada dobro surađuju. Riječ je o tradicionalnim parlamentarnim strankama koje imaju ozbiljne mreže, jake lokalne utvrde i među biračkim tijelom imaju određen kredibilitet. Njihova suradnja ima smisla i vjerojatno će zajedno izaći na sljedeće izbore za Europski parlament, ističe Gjenero.

– HSLS više nije politička stranka i nema parlamentarnog potencijala te u javnosti nije prepoznatljiva kao socijalno-liberalna opcija. Zahvaljujući odličnom kandidatu za zagrebačkog gradonačelnika, Vladimiru Ferdeljiju, uspjeli su osvojiti mjesta u gradskoj skupštini i zahvaljujući tome će u Zagrebu još neko vrijeme opstati, ali na nacionalnoj razini ne, smatra analičar.

Dok pak za Milana Bandića kaže da ima veliku snagu u lokalnoj samoupravi, ali nema nacionalnog potencijala što se pokazalo i na posljednjim parlamentarnim izborima.

Realnim Gjenero smatra suradnju HNS-a i IDS-a s Nikicom Gabrićem.

 – Oko Gabrića sakupili su se ozbiljni ljudi s velikim kredibilitetom i kapacitetima koji žele imati politički utjecaj, no oni za sada djeluju kao nevladina organizacija, a ne politička stranka. Bliski su predsjedniku Ivi Josipoviću, ali više kao neki politički savjetnici, a ne kao politička opcija.  Uglavnom se radi o liberalnim demokratima te će HNS i IDS sigurno imati potrebu sa suradnju s njima, zaključuje Gjenero. 

S druge strane, profesor Slaven Letica kaže da je sigurno da postoji potreba za trećom političkom opcijom, ali da je o realnim šansama sada teško govoriti.

 

– Činjenica je da dvije vodeće stranke to jest koalicije nemaju kadar, a nisu niti moralno sposobne voditi državu. Vidljiva je strast kod Nikice Gabrića i njegovog kadra da ozbiljno uđu u politiku, no pitanje je kako će to prihvatiti anemična i razočarana hrvatska javnost, kaže Letica.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Vijesti

Krvnici Karadžić i Mladić žderu prasetinu u Haagu

Objavljeno

na

Objavio

Prije dva dana bili smo svjedoci opskurne kazališne predstave koju je uz pomoć svojih odvjetnika Tribunalu u Den Haagu i publici priredio balkanski mesar, krvnik i zločinac optužen za genocid i etničko čišćenje, Ratko Mladić. 

Kako bi izbjegao čitanje presude, taj ljudski šljam kojega Srbi nazivaju „narodnim herojem“ (to mogu samo oni, nitko drugi) Ratko Mladić, poduzeo je sve: od kuknjave zbog lošeg zdravlja, do pokušaja prekida zasjedanja galamom i na kraju napuštanjem sudnice, u nadi da će izricanje biti odloženo. Međutim, za divno čudo, ovoga puta Sudsko vijeće nije nasjelo i krvniku je pročitana osuđujuća presuda i to najteža – doživotna robija. Mada i 10 takvih kazni ne bi bile dovoljne za krvnika tog kalibra, žene iz Srebrenice i preživjele žrtve njegovih pokolja zadovoljne su što su doživjele kakvu-takvu zadovoljštinu.

Kako pišu srbijanski mediji s ponosom veličajući glavne protagoniste genocida u B i H Radovana Karadžića i Ratka Mladića – jer genocid je u zadnjih 150 godina sastavnica srpske nacionalne ideologije i ponos nacije, ili točnije pretežitog dijela te nacije – dvojica krvnika provela su večer uoči izricanja presude Mladiću u gozbi, odnosno krkanju prasetine, a povodom slave Radovana Karadžića „Aranđelovdana“. (http://www.alo.rs/ratko-i-radovan-jeli-pecenje-pred-presudu/132406).

Kojemu se to bogu klanjaju i u što vjeruju monstrumi poput njih zna valjda samo Srpska pravoslavna crkva koja poslovično, već stoljećima prednjači u ideologiji genocida i osvajanja zemalja drugih naroda, što je protivno i Bogu i kršćanskoj vjeri.

I ne samo to. Srpska pravoslavna crkva tradicionalno posvećuje krvnike, koljače i zločince, pa je za očekivati da u dogledno vrijeme i ova dvojica monstruma postanu njezini „svetitelji“ (kao što su već postali fašist, antisemit i antikrist Nikolaj Velimirović Žički, njegov kolega također fašist i zločinac Joanikije Lipovac, četnički koljači Milorad Vukojičić Maca, Slobodan Šiljaki mnogi drugi). Četnički vođa i koljač Draža Mihailović već se s njima nalazi na ikonama Srpske pravoslavne crkve, a to je siguran put ka „posvećenju“. Dakle, to je kod njih tako. I tu pomoći nema.

Nakon što se nakrkao prasetine (s Radovanom) i nalokao brlje, krvnik Mladić se ujutro pojavio pred Sudskim vijećem žaleći se na visoki krvni tlak. U njegovu korist lagali su, naravno i odvjetnici koji ga brane, ali provjerom je utvrđeno da se nikako ne radi o kritičnom stanju i da je tlak zločinca Ratka Mladića normalan (unatoč krkanju prasetine).

Tako je taj ljudski smrad na kraju ipak osuđen, nažalost, bez spominjanja brojnih masovnih zločina što ih je počinio u Hrvatskoj. Kakva-takva zadovoljština za narod iz Srebrenice, ali daleko je to od pravde.

Srbija likuje što je još jednom kilavi i nemušti Haag zažmirio i nije pogledao istini u oči, te izbjegao dati joj zasluženo mjesto u velikosrpskoj agresiji na Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu.

Birokratima u Den Haagu najvažniji su, naravno, interesi velikih sila koje u vuku konce u Tribunalu.

Nama pak ostaju Dodik, Vučić, Dačić, Vulin, Šešelj i ostala srpska bagra sastavljena od nekoliko milijuna sljedbenika Ratka i Radovana, kojima su krvnici i izvršitelj genocida nacionalni junaci i ponos!?

Daj Bože da ne bude tako, ali svi su izgledi da će s njima ipak imati posla i naša djeca.

Zlatko Pinter

facebook komentari

Nastavi čitati

Vijesti

Haški sud proglasio Ratka Mladića krivim i osudio ga na DOŽIVOTNI zatvor!

Objavljeno

na

Objavio

Raspravno vijeće Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u Haagu donio je nepravomoćnu presudu Ratku Mladiću i odredio mu doživotnu kaznu zatvora za Ratka Mladića.

Ratni zapovjednik vojske bosanskih Srba Ratko Mladić, osoba čije je ime postalo sinonimom za najteže ratne zločine počinjene na europskom tlu nakon Drugog svjetskog rata, konačno se danas suočio s pravdom na koju se čekalo više od dva desetljeća.

Haški sud proglasio ga je, između ostalim, krivim za genocid te osudio na doživotnu kaznu zatvora.

Raspravno vijeće Haškoga suda u utorak je proglasilo krivim zapovjednika vojske bosanskih Srba Ratka Mladića krivim za genocid u Srebrenici i zločine protiv čovječnosti u BiH te ga osudio na doživotnu kaznu zatvora

 

Mladić je proglašen krivim za deset od 11 točaka optužnice. Oslobođen je odgovornosti za prvu točku koja ga je teretila za genocid u šest općina istočne BiH jer je vijeće utvrdilo da zločini počinjeni u tim općinama ne predstavljaju genocid. Proglašen je krivim za genocid u Srebrenici, za progon, istrebljenje, ubojstva, deportacije i nečovječna djela kao zločine protiv čovječnosti te za ubojstva, teror, nezakonite napade na civile i uzimanje pripadnika UN-a za taoce kao ratne zločine. Zločini su se događali na području BiH od 1992. do 1995.


Ratko Mladić je zbog ometanja postupka izbačen iz sudnice. Pogledajte trenutak izbacivanja Ratka Mladića iz sudnice:

 

General Rahim Ademi: Mladićev veliki vojni poraz kod Šibenika

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari