Pratite nas

Politika

Slaven Raguž: Hrvati su davno trebali napustiti Parlament FBiH

Objavljeno

na

Hrvatski zastupnici su treba napustiti rad Parlamenta FBiH još u ožujku prošle godine, kad je bošnjačka većina u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH usvojila protueuropsku rezoluciji o osudi federalizma, izjavio je za Dnevnik.ba član Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora BiH i predsjednik HRS-a Slaven Raguž.

Hrvatski zastupnici u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH jučer su napustili rad ove institucije i to zbog činjenice da je bošnjačka većina usvojila Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i rasporedu mandata u Parlamentu FBiH kojom se pokušava izigrati presuda Ustavnoga suda BiH u predmetu „Ljubić“.

Cilj ovog zakona je izigrati načela konstitutivnosti i legitimnog političkog predstavljanja konstitutivnih naroda. Hrvatski zastupnici se vratiti u Parlament FBIH samo ako to odluči HNS BiH. “Nakon što se u ožujku prošle godine u Parlamentu Federacije bez prisutnosti hrvatskih zastupnika izglasovala nekakva rezolucija o osudi inicijativa o federalizaciji, na sjednici Predsjedništva HNS-a sam zatražio da se zastupnici stranaka s hrvatskim predznakom ne vraćaju na daljnje sjednice tog doma, dok god se stvari u Federaciji ne dovedu na razinu međusobnog poštivanja i dok se ne stvore institucionalni uvjeti ravnopravnosti hrvatskog naroda kojim bi se onemogućilo bilo čije nametanje volje i odluka u Parlamentu”, izjavio je Raguž.

To je, dodao je, bilo očigledno institucionalno gaženje hrvatskog naroda i tada je bio izvrstan trenutak kada smo trebali i morali “pokazati zube”. “Što se događa?

Oni se vraćaju na sjednicu dan nakon te sjednice i zajednički glasuju o proračunu sa tim istim zastupnicima koji su samo dan ranije popljuvali sve konstitutivne vrijednosti Hrvata kao političkog bića u BiH. Kada se novac dijeli, sve nacionalne i domoljubne vrijednosti padaju u drugi plan”, rekao je Raguž i dodao kako isto vrijedi kada se radi o zaštiti korupcije i kriminala.

“Bez obzira što su znali kako će dan kasnije biti sjednica na kojoj će se htjeti nametnuti protuustavni zakon o tzv. izbornim jedinicama, hrvatski zastupnici su, ne samo zajednički sa SDA i SBB, nego i sa SDP-om, izglasovali izmjene kaznenog zakona s kojim se pomaže nekolicini visokih dužnosnika SDA involviranih u koruptivne aktivnosti i s kojim se amnestiraju svi oni dužnosnici koji će u budućnosti zloupotrebljavati položaj za koruptivne aktivnosti”, upozorio je Raguž.

“Dakle, napuštanje sjednice od strane hrvatskih zastupnika kada se nametalo ovaj zakon nije ništa drugo nego minimum koji se od njih očekivao, no nema tu nikakve dosljednosti niti političke artikulacije. Isključivo politički marketing. Pri prvoj sljedećoj prigodi kada se bude dijelilo novac poreznih obveznika, vratit će se oni”, rekao je.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Politika

Bandić u skupštini otkrio ‘užas’ u Kinu Europa

Objavljeno

na

Objavio

Fakturirali 30 tisuća kuna silovanim ženama Vukovara, i takve podržava ministrica Obuljen

U tijeku je 22. sjednica Gradske skupštine Grada Zagreba na kojoj gradonačelnik Milan Bandić opet ima inspiraciju pa govori o ljubavi, ali i oštro komunicira sa zastupnicima. Drago Prgomet (HDZ) izabran je za šefa skupštine.

”Znam kaj biste vi htjeli, vi biste htjeli biti na mome mjestu, ali za to vas građani trebaju izabrati”, rekao je gradonačelnik Milan Bandić odgovarajući na pitanje Renata Peteka na sjednici Gradske skupštine.

”Ne mogu vam pomoći, adresa za vašu pomoć je na drugom mjestu, ja nisam stručnjak te prirode”, vrijeđao je zastupnika. ”Vi mene ustvari volite, vi ste se zaljubili u mene, ne znam zakaj, vi biste htjeli da mi živimo zajedno, da mislimo zajedno”, rekao je Bandić i poručio da ima previše ljubavi te da mu ne treba još jedna. Pozvao ga je da svoju viziju pokaže na izborima.

Na ostala pitanja ne želi odgovarati i uz poneku primjedbu ili pošalicu poručuje da će zastupnici dobiti pisani odgovor.

Zastupnik Matej Mišić pitao je Bandića je li mu neugodno nakon objavljenih snimki o zapošljavanju ”malih iz familije” u Gradu, a ovaj mu je odgovorio da na to pitanje ne može odgovoriti jer su to ”pitanja za neku drugu kancelariju i neke druge institucije”. Dodao je da zapošljava sposobne, ne podobne. ”Kod mene je podob…, ne sposobnost”, malo se zabunio Bandić.

‘Pogađajte se s kumicama na placu”

Govoreći o Kinu Europa rekao je da to nije ni ”babovina ni ćaćovina” da bi on prostor davao u zakup bivšima zakupcima. ”Do zadnjeg dana sve po ugovoru, mimo ugovora ništa”, rekao je i dodao da će na natječaju posao dobiti onaj koji bude najbolji.

Zastupnik Tomislav Tomašević rekao je da je očito da je netko gradonačelnikov bacio oko na šank pa mu je zato važno kome će dodijeliti posao.

”Vama je pitanje kulture koliko je metara šank”, uzvratio mu je Bandić i dodao da nema pogađanja, prenosi dnevnik.hr.

Bandić je otkrio i da su fakturirali 30 tisuća kuna silovanim ženama Vukovara i rekao da se takve stvari ne smiju događati.

“Pustite me da radim svoj posao, nema pogađanja, ugovor vrijedi ili ne vrijedi, ili je izašao ili nije izašao. A vi biste kao na placu – to otiđite na Dolac pa se s kumicama pogađajte. S gradonačelnikom nema pogađanja, ni sa zakonom. Zašto tražite izuzeće, to vi znate najbolje i oni koji se tamo okupljaju, koje ministrica podržava”, kazao je Bandić aludirajući na ministricu kulture Ninu Obuljen Koržinek koja se izjasnila protiv zatvaranja Kina Europa.

“Inače, silovanim ženama Vukovara taj je isti zakupnik fakturirao 30.000 kuna za njihovu tribinu prošle godine. Toliko osjećaju Hrvatsku. Provjerite to. Tada sam htio raskinuti ugovor, ali sam čekao da izađe ugovor. Izašao je i, hvala bogu, 1. lipnja će izaći. A onda će doći najbolji.”

Na predloženom dnevnom redu su 32 točke, među kojima prijedlog zaključka o izboru HDZ-ova Drage Prgometa za novog predsjednika Gradske skupštine, koji je podnio skupštinski Odbor za izbor i imenovanja, u skladu s prijedlogom Kluba gradskih zastupnika HDZ-a. Dosadašnji predsjednik Gradske skupštine Andrija Mikulić (HDZ) imenovan je glavnim državnim inspektorom Državnog inspektorata te mu je prestala dužnost predsjednika Gradske skupštine. Drago Prgomet je predsjednik Kluba gradskih zastupnika HDZ-a, a na prošlim lokalnim izborima bio je HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Zagreba.

Na predloženom dnevnom redu skupštinske sjednice je, među ostalim i prijedlog zaključka gradonačelnika Milana Bandića o proglašenju filmskog producenta i dvostrukog oskarovca Branka Lustiga počasnim građaninom Grada Zagreba, te prijedlozi zaključaka o dodjeli Nagrade Grada Zagreba i Nagrade Zagrepčanka godine. Na dnevnom redu je i prijedlog odluke gradonačelnika Bandića o određivanju upravitelja Žičare Sljeme u kojem se navodi da Grad Zagreb upraviteljem Žičare Sljeme određuje ZET.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Politika

Drago Prgomet izabran za novog predsjednika zagrebačke Gradske skupštine

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Drago Prgomet iz HDZ-a u četvrtak je izabran za novog predsjednika Gradske skupštine Grada Zagreba.

Prgomet je za predsjednika zagrebačke Gradske skupštine izabran većinom glasova – 30 gradskih zastupnika glasovalo je za, šest je bilo protiv, a 10 ih je bilo suzdržanih.

Prijedlog o imenovanju Prgometa za novog predsjednika Gradske skupštine podnio je skupštinski Odbor za izbor i imenovanja, u skladu s prijedlogom Kluba gradskih zastupnika HDZ-a.

Dosadašnji predsjednik Gradske skupštine Andrija Mikulić (HDZ) imenovan je glavnim državnim inspektorom Državnog inspektorata, pa mu je prestala dužnost predsjednika Gradske skupštine.

Prgomet je predsjednik Kluba gradskih zastupnika HDZ-a, a na prošlim lokalnim izborima bio je HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Zagreba.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari