Pratite nas

Politika

Slaven Raguž: Hrvati su davno trebali napustiti Parlament FBiH

Objavljeno

na

Hrvatski zastupnici su treba napustiti rad Parlamenta FBiH još u ožujku prošle godine, kad je bošnjačka većina u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH usvojila protueuropsku rezoluciji o osudi federalizma, izjavio je za Dnevnik.ba član Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora BiH i predsjednik HRS-a Slaven Raguž.

Hrvatski zastupnici u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH jučer su napustili rad ove institucije i to zbog činjenice da je bošnjačka većina usvojila Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i rasporedu mandata u Parlamentu FBiH kojom se pokušava izigrati presuda Ustavnoga suda BiH u predmetu „Ljubić“.

Cilj ovog zakona je izigrati načela konstitutivnosti i legitimnog političkog predstavljanja konstitutivnih naroda. Hrvatski zastupnici se vratiti u Parlament FBIH samo ako to odluči HNS BiH. “Nakon što se u ožujku prošle godine u Parlamentu Federacije bez prisutnosti hrvatskih zastupnika izglasovala nekakva rezolucija o osudi inicijativa o federalizaciji, na sjednici Predsjedništva HNS-a sam zatražio da se zastupnici stranaka s hrvatskim predznakom ne vraćaju na daljnje sjednice tog doma, dok god se stvari u Federaciji ne dovedu na razinu međusobnog poštivanja i dok se ne stvore institucionalni uvjeti ravnopravnosti hrvatskog naroda kojim bi se onemogućilo bilo čije nametanje volje i odluka u Parlamentu”, izjavio je Raguž.

To je, dodao je, bilo očigledno institucionalno gaženje hrvatskog naroda i tada je bio izvrstan trenutak kada smo trebali i morali “pokazati zube”. “Što se događa?

Oni se vraćaju na sjednicu dan nakon te sjednice i zajednički glasuju o proračunu sa tim istim zastupnicima koji su samo dan ranije popljuvali sve konstitutivne vrijednosti Hrvata kao političkog bića u BiH. Kada se novac dijeli, sve nacionalne i domoljubne vrijednosti padaju u drugi plan”, rekao je Raguž i dodao kako isto vrijedi kada se radi o zaštiti korupcije i kriminala.

“Bez obzira što su znali kako će dan kasnije biti sjednica na kojoj će se htjeti nametnuti protuustavni zakon o tzv. izbornim jedinicama, hrvatski zastupnici su, ne samo zajednički sa SDA i SBB, nego i sa SDP-om, izglasovali izmjene kaznenog zakona s kojim se pomaže nekolicini visokih dužnosnika SDA involviranih u koruptivne aktivnosti i s kojim se amnestiraju svi oni dužnosnici koji će u budućnosti zloupotrebljavati položaj za koruptivne aktivnosti”, upozorio je Raguž.

“Dakle, napuštanje sjednice od strane hrvatskih zastupnika kada se nametalo ovaj zakon nije ništa drugo nego minimum koji se od njih očekivao, no nema tu nikakve dosljednosti niti političke artikulacije. Isključivo politički marketing. Pri prvoj sljedećoj prigodi kada se bude dijelilo novac poreznih obveznika, vratit će se oni”, rekao je.

Što vi mislite o ovoj temi?

Politika

Zekanović: Volio bih da imamo predsjednika Vlade koji je malo više Hrvat, a malo manje Europljanin

Objavljeno

na

Objavio

Saborski zastupnik HRAST-a Hrvoje Zekanović izjavio je u srijedu u Saboru kako bi volio da imamo predsjednika Vlade koji je malo više Hrvat, a malo manje Europljanin, premijera Andreja Plenkovića nazvao je ‘slučajnim premijerom’ te je pozivao na nove parlamentarne izbore.

„Da su glasači HDZ-a znali koga će za premijera postaviti, Plenkoviću ne bi dali povjerenje … S uspjehom bilo koje od dviju referendumskih incijativa – (Istina o Istanbulskoj i Narod odlučuje) premijer Andrej Plenković odlazi u povijest pa nije čudno da na ovakav način odugovlačenjem prebrojavanja glasova nastoji osporiti volju građana”, ustvrdio je Zekanović u saborskoj slobodnoj raspravi.

Prema njegovom mišljenju – ‘vrijeme za izbore da se vidi tko je gdje’.

Podsjetivši kako je APIS dobio nalog za provjeru potpisa prikupljenih u referendumskoj inicijativi, Zekanović je rekao da je upravo APIS ranije prozivao i nekadašnji predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, zbog sumnje u malverzacije na izborima.

Zekanović je kazao da nitko nema ništa protiv provjere potpisa, ali je upitao zašto se ‘ne vjeruje tisućama volontera koji su prikupljali potpise’.

Bunjac: Hrvatska brodogradnja broji zadnje dane

Zastupnik Živog zida Branimir Bunjac ustvrdio je, pak, da hrvatska brodogradnja ‘broji svoje zadnje dane’, dodavši kako je moguće da su brodogradilišta postala osobni projekt nekolicine političara nesposobnih za bilo što „osim za muljaže ispod stola”.

„Hrvatska kao pomorska zemlja treba brodogradnju kao polugu razvoja gospodarstva”, dodao je Bunjac.

Predlaže i formiranje ekspertnog tima, bez uplitanja politike, koji bi u 90 dana trebao donijeti program restruktururanja, okvirne planove rada za idučih pet godina te definirati mjere za tehnološku objavu i racionalizaciju poslovanja pojedinog brdogradilišta.

HSU-ov Silvano Hrelja u slobodnoj raspravi upozorio je na nedavni slučaj raskidanja dopunskog zdravstvenog osiguranja od strane privatne osiguravajuće kuće jer im je pacijent stvorio velike troškove te je osiguravatelju neisplativ.

Resorni ministar trebao je reagirati na tu praksu jer je takav postupak nedopustiv, ocijenio je Hrelja dodavši da se takve pojave sutra mogu proširiti “kao zaraza komaraca sa Zapadnog Nila”.

(Hina)

Zekanović: Hrvatskoj treba hrvatski Orban, a nažalost ne vidim ni O od Orbana

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Politika

SDP-ovi pobunjenici izglasali svoj klupski Poslovnik, lojalisti najavljuju da će na Statutarnu komisiju

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Jednosatna, burna sjednica Kluba zastupnika SDP-a u srijedu u Saboru završila je izglasavanjem novog Poslovnika o radu Kluba zastupnika, na prijedlog “pobunjenika”.

Glavne promjene, za koje inicijatori kažu da su bile potrebne i zbog usklađivanja s novim stranačkim Statutom, odnose se na način sazivanja sjednica, koju se po novome može sazvati na prijedlog trećine članova Kluba, a ne samo na prijedlog predsjednika stranke ili Kluba.

I izbor predsjednika Kluba mogla bi također pokrenuti trećina članova ili predsjednik stranke, što je riješeno i dosadašnjim Poslovnikom. To znači da bi članovi Kluba mogli birati i smjenjivati predsjednika Kluba bez predsjednika stranke. Prijedlog je prošao sa 20 glasova “za”, jednim “suzdržanim” i nijednim “protiv”, a predsjednik stranke Davor Bernardić uopće nije glasao o tom prijedlogu.

Sjednicu je vodio potpredsjednik Predrag Matić, budući da je predsjednik Arsen Bauk samo otvorio sjednicu i za nekoliko minuta je napustio “zbog obaveza”.

Matić je jedno vrijeme, uz potporu Bernardića, odbijao dopustiti glasanje o novom prijedlogu Poslovnika, no, nakon stanke u kojoj su se konzultirali na kraju je ipak provedeno glasanje.

Matić, koji je bio jedini suzdržan u glasanju, nakon sjednice je novinarima izjavio da je novi Poslovnik, kao i svi drugi dokumenti koje donosi stranka, podložan statutarnoj provjeri kako bi se vidjelo je li u skladu s najvišim stranačkim aktom.

Novinare je zamolio da prenesu njegovu ispriku Milanki Opačić prema kojoj je “bio jako grub i vruć” nakon što je objavila da izlazi iz SDP-a. “Žao mi je što je otišla iz SDP-a nakon svih tih godina, a mene svi znaju, ja na prvu malo žešće reagiram nego kada uključim mozak i malo promislim”.

Matić je potvrdio da je, prema odluci Predsjedništva, do daljnjega Predsjednik Kluba Arsen Bauk. Sada je promijenjen Poslovnik i trećina zastupnika moći će iznijeti neki drugi prijedlog, pojasnio je Matić, najavivši da će upravo izglasani dokument vjerojatno na provjeru statutarnosti.

Na žučnoj sjednici što potvrđuju povišeni tonovi koji su dolazili do novinara koji su čekali završetak, član Predsjedništva Domagoj Hajduković “zaprijetio” je ostavkom u tom tijelu ako je on problem, s obzirom na kritike koje su na sjednici izrečene na račun Predsjedništva.

“U žaru rasprave rekao sam: Ako je Hajduković problem, onda Hajduković više neće biti taj problem. Stranci koju sam stvarao problem neću biti, ali tražim da mi se to kaže”, pojasnio je svoj čin, dodavši da je ostavka ponuđena te da on u stranci ne mora biti ništa. Nije, međutim, htio reći tko ga je i zbog čega kritizirao.

Veliko je negodovanje izazvalo je i otkriće Gordana Marasa da Romana Jerković sjednicu neovlašteno snima mobitelom, a u jednom trenutku iz dvorane je izletio Igor Dragovan rekavši samo da “neće sudjelovati u tom cirkusu”, ali se nešto kasnije vratio na sjednicu.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari