Pratite nas

BiH

Slaven Raguž: Travnik mora biti dio političke strategije Hrvata, inače će postati SDA-ovski paradžemat

Objavljeno

na

Hrvati Travnika su heroji u ratu, a još veći heroji u miru. Ne smijemo dopustiti da budu moneta za potkusurivanje bilo koje politike, pa i one hrvatske, a osobito ne politike Bakira Izetbegovića koji od Travnika želi napraviti SDA-ovski paradžemat“. Ovo je, pored ostalog, u svome izlaganju na tribini u povodu godišnjice potpisivanja Promemorije Hrvata Travnika rekao Slaven Raguž, predsjednik HRS-a.

Promemorija Hrvata Travnika je dokument s kojim Hrvati Travnika ne žele bilo što nekome nametati, nego jednostavno poručuju ovima što ne samo Travnik, nego i cijelu BiH smatraju svojim ekskluzivnim vlasništvom, kako ovdje žive i Hrvati, sa svojim nacionalnim i kulturološkim naslijeđem, te kako nema te sile koja će to naslijeđe bilo kakvim pritiscima ugušiti ili uništiti asimilacijom u kojekakav fiktivni bosansko-hercegovački kolektivni identitet“  glavna je poruka Slavena Raguža na spomenutoj tribini.

Poručio je kako i hrvatska politika mora podnijeti dobar dio odgovornosti za činjenicu što je Travnik ostao sam u borbi za rješavanje problema statusa Travnika kao grada, osobito kada se radi o paralelizmima sa gradom Mostarom:

Na primjer, glasovanjem u Parlamentu Federacije s kojim su hrvatski zastupnici inicirali i podržali da se u Mostaru proračun donosi na način da ga mora supotpisati načelnik za financije, praktično s pravom veta, hrvatski zastupnici ne samo da su izdali nacionalne interese, nego i pokazali kako ih nije briga za mjesta u kojima su Hrvati manjina. HRS je još krajem 2014. godine tražio, kad se već ide u besmisao ovakvih protuustavnih  izmjena Zakona o lokalnoj samoupravi, da se isti model zatraži i za Travnik. No, prijedlog je ignoriran“ naglasio je Raguž

Kao najbolji primjer kamo može odvesti nedosljednost u hrvatskoj politici naveo je govor Bakira Izetbegovića sa manifestacije 25 godina ABiH u Travniku. Tom prigodom, Izetbegović je izrekao toliko notornih izmišljotina i neistina, da je nevjerojatno kako nitko od hrvatskih zastupnika nije reagirao. Izetbegović je pored ostalog izjavio kako su „7. i 5. Korpus ABiH dokazali su da su časni ratnici, viteškog i gazijskog duha, poput Mehmeda Alagića, spremni na nezamisliva herojstva, ali ne i na zločine i pokolje. Svojim herojstvima protiv udruženog agresora ne samo da su oslobodili Kupres i sva mjesta, nego su primorali HVO da umjesto VRS-a surađuju sa Armijom BiH.“

Kada Izetbegović misli o herojstvima, vjerojatno misli o ritualnim smaknućima Hrvata i Srba u Miletićima, Mehurićima, misli na pokolj civila u Maljinama, na zatočenja i mučenja na tvrđavi u Travniku i drugdje. Pod viteštvo Mehmeda Alagića vjerojatno misli za njegov opus kao zapovjednika u Križančevu selu. Pod gazijskim duhom vjerojatno misli na Abu Ajama, vođu logora mudžahedina u Mehurićima koji je izjavio kako njima vjera brani imati zarobljenike, pa makar žene i djecu, pa ih moraju ubijati, te da on ne odgovara nikome osim Aliji Izetbegoviću“ rekao je Slaven Raguž, dodavši  podatke o tome kako u Travniku u odnosu na popis 1991. danas u živi preko 5000 više Bošnjaka, dok je preko 11000 Hrvata manje, a Srba preko 7000 manje, što ponajbolje dokazuje tko je radio „udruženu agresiju“, a tko se branio.

Sa ovoga mjesta bih poručio ne samo Izetbegoviću, nego i Tahiru Lendi koji govori o 25 godina viteštva ABiH u Travniku: prije točno 25 godina u Bijeljini, Alija Izetbegović je izjavio kako JNA nije okupatorska sila i kako u BiH rata neće biti. Od kuda onda 25. godišnjica ako prije 25 godina rata nije bilo? Lendo kaže kako je obljetnica ABiH obljetnica svih građana Travnika, a na proslavi program islamske vjerske zajednice Travnika. Je li to nastavak one ratne strategije Travnika kao najveće islamske zajednice u Europi?“.

Svoje izlaganje Raguž je završio porukom kako Travnik mora biti dio političke strategije svih Hrvata u BiH, te kako Promemorija mora biti sastavni dio te strategije. Apelirao je na dosljednost u provedbi  hrvatske politike, kako se ne bi ponavljali slučajevi poput onoga kada se i uz pomoć ruku hrvatskih ministara uzurpiralo zemljište u vlasništvu nadbiskupije u Travniku, za izgradnju Arhiva Bosne. Travnik ne smije biti ostavljen sam, i hrvatski političari moraju konačno zaboraviti osobni interes i početi raditi na interesu svoga naroda. U protivnom, Travnik bi mogao postati SDA-ovski paradžemat, što je nekome očigledno u cilju, priopćeno je iz HRS-a.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Pravi sigurnosni izazov za BiH i zemlje u regiji predstavljat će novi migrantski val

Objavljeno

na

Objavio

Regija pred novim sigurnosnim izazovom: kako otkriti teroriste u novom migrantskom valu

Za Bosnu i Hercegovinu neće u sigurnosnom smislu toliki problem predstavljati povratak njenih državljana koji su sudjelovali u ratu u Siriji i Iraku na strani terorističke Islamske države, nego će pravi sigurnosni izazov za BiH i zemlje regije predstavljati novi migrantski val koji se očekuje u proljeće, ocijenio je za Hinu profesor Fakulteta političkih znanosti (FPN) iz Sarajeva Vlado Azinović.

Ispune li vlasti BiH zahtjev američke administracije i preuzmu svoje državljane koji su u redovima terorističkih organizacija ratovali u Siriji i Iraku ili se boravili na teritoriju sada već poraženog kalifata to neće predstavljati poseban sigurnosni izazov jer je riječ o malom broju takvih osoba, a stvarni problem i za BiH ali i za zemlje regije je kako se suočiti s mogućim prilivom novog migrantskog vala koji se najavljuje za proljeće, ocjenjuje Azinović, profesor na odsjeku za sigurnosne studije FPN-a, koji već godinama sustavno analizira fenomen islamističkog terorizma i autor je niza studija iz tog područja.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić je ranije potvrdio kako je američki državni tajnik Mike Pompeo na sastanku predstavnika država-članica koalicije za borbu protiv Islamske države (IS), održanom 6. veljače u Washingtonu, zatražio da zemlje čiji su državljani kao pripadnici IS-a zarobljeni u Siriji ili Iraku preuzmu te osobe i sude im zbog zločina koje su počinili.

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak takvu je obvezu preuzeo u ime svoje zemlje, a sada se nagađa o kolikom broju takvih osoba je riječ i tko su oni.

“Ovdje se u javnosti govori o navodno deset osoba za koje je od BiH zatraženo da ih primi. Među njima su, čini se, samo dvojica državljani BiH, dok su ostali po svemu sudeći podrijetlom iz BiH ali imaju strana državljanstva. Sve se ove osobe nalaze u zatvorima pod nadzorom američkih saveznika”, navodi Azinović.

Pretpostavka je kako je jedan od njih Ibro Ćufurović iz okolice Velike Kladuše, a drugi Armin Čurt iz Sarajeva, koji je otišao u Siriju kao maturant Srednje tehničke škole i “pročuo” se kada je od tamo zaprijetio smrću poglavaru Islamske zajednice u BiH Huseinu Kavazoviću.

Čurt je reisa Kavazovića prozvao kao izdajnika islama koji je gori od kršćana-nevjernika te preko Facebooka pozvao da se stoga poglavara bosanskohercegovačkih muslimana ubije. “Kavazovića ćemo također obezglaviti, odavno je to zaslužio”, napisao je Čurt iz Sirije 2016. godine.

Čufurovićevo ime je postalo je poznato kada je dospjelo na Interpolove stranice osoba za kojima je raspisana crvena tjeralica zbog sudjelovanja u terorizmu. Njega je kao vojnika Islamske države unovačio Husein Bilal Bosnić, samozvani imam iz Velike Kladuše koji je u međuvremenu zbog takvih kaznenih djela pred Sudom BiH osuđen na sedam godina zatvora.

Tužiteljstvo BiH objavilo je kako je u četvrtak održan sastanak posebne radne skupine ustrojene uz pomoć veleposlanstva SAD u BiH radi procesuiranja povratnika sa stranih ratišta. Na sastanku su, uz glavnu državnu tužiteljicu Gordanu Tadić, bili i predstavnici svih policijskih agencija u BiH, a dogovarali su strategiju budućeg rada i tretmana povratnika.

Tužiteljstvo BiH do sada je podignulo optužnice protiv ukupno 24 osobe za koje je dokazano da su počinili kaznena djela povezana s terorizmom na teritoriju Sirije i Iraka. U svim tim slučajevima izrečene su osuđujuće presude, a Tužiteljstvo je potvrdilo i kako je u tijeku još nekoliko protuterorističkih istraga koje vode u suradnji s inozemnim policijskim agencijama.

BiH sprema akciju protiv terorista: Treba zatvoriti kritične točke na granici

U novom migrantskom valu mogli bi stići i prikriveni teroristi

Azinović tvrdi kako su sigurnosne agencije u BiH u stanju nositi se s ovim izazovom te podsjeća kako se u zemlju do sada vratilo pedesetak osoba koje su boravile u Siriji i Iraku. Svi su identificirani, a oni koji su počinili kazna djela su i procesuirani sukladno zakonu koji zabranjuje pripadništvo inozemnim paravojnim postrojbama i to tretira kao kazneno djelo.

No kao dodatni problem pojavile su se žene i djeca povezane s osobama koje su ratovale u redovima terorista koji su u međuvremenu poginuli ili su zarobljeni. Najmanje tri žene za koje se pretpostavlja da su državljanstvom vezane za BiH nalaze se u izbjegličkom kampu Roy na sjeveru Sirije, a s njima je i devetoro djece.

U tom kampu, podsjeća Azinović, vrlo su loši uvjeti, vladaju bolesti, nema pitke vode, a kurdski vojnici često razmjenjuju žene koje se tamo nalaze za svoje suborce koje zarobe islamisti pa je logično da se one pod svaku cijenu pokušavaju izbaviti iz takvog okruženja.

Ministar sigurnosti BiH Mektić je ranije ovog tjedna najavio kako će se svaki takav slučaj odnosno zahtjev za povratkom pozorno ispitati, a ključni kriterij za to bit će njihovo državljanstvo. “Mi naše državljane moramo primiti i to je jasno, no ne može BiH biti utočište za svakoga kome to padne na pamet”, kazao je Mektić.

Kako sigurnosne agencije u BiH provode nadzor nad osobama koje se povezuju s terorizmom Azinović je uvjeren da će zapravo puno veći problem biti s onima za koje se ne zna tko su, a stižu u zemlju. Povod za takvu ocjenu je činjenica da je Služba za poslove sa strancima pri Ministarstvu sigurnosti BiH među ilegalnim migrantima ovih dana otkrila pet Afganistanaca koji se povezuju s terorizmom.

“Oni su izdvojeni i izolirani iz migrantskih centara u BiH zbog sumnje u povezanost s militantnim skupinama koje su djelovale u Siriji i Iraku. Po svemu sudeći, otisci prstiju ovih migranata upoređeni su s velikom međunarodnom bazom podataka i onda se pokazalo da su identični otisci ranije nađeni u Siriji”, navodi Azinović.

Upozorio je kako iz ovoga postaje jasno da BiH, ali druge države regije, poput Hrvatske, sada imaju prd sobom novi izazov utvrditi tko im točno ulazi u zemlju kao migrant.

“Očevidno je da među migrantima koji pristižu iz Turske, preko Grčke i dalje preko zapadnog Balkana ima i onih sa sumnjivim backgroundom. Zna li se da je prošle godine iz BiH u Hrvatsku i dalje Sloveniju, Austriju i Italiju uspješno prešlo 20 tisuća migranata te da ih se istom rutom približava još dodatnih 70 tisuća, rizik od pojave takvih osoba postat će višestruko veći”, zaključio je Azinović.

(Hina)

 

u BiH stiže 80.000 migranata!?

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Dragan Lukač razriješen dužnosti direktora FUP-a

Objavljeno

na

Objavio

Vlada Federacije BiH danas je Dragana Lukača, na osobni zahtjev, razriješila dužnosti direktora Federalne uprave policije u sastavu Federalnog ministarstva unutarnjih poslova, s danom 28.1.2019. godine, kada je podnio ostavku.

S istim datumom mu je oduzet čin glavnog generalnog inspektora policije. Federalna vlada upoznala se s informacijom Federalnog ministarstva pravde o potrebnim aktivnostima za početak rada Odgojno-popravnog doma u Orašju kao posebne ustanove i zadužila ovo ministarstvo da, najkasnije u roku od 60 dana, dostavi prijedlog za imenovanje njenog direktora, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FbiH.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari