Pratite nas

BiH

Slaven Raguž: Travnik mora biti dio političke strategije Hrvata, inače će postati SDA-ovski paradžemat

Objavljeno

na

Hrvati Travnika su heroji u ratu, a još veći heroji u miru. Ne smijemo dopustiti da budu moneta za potkusurivanje bilo koje politike, pa i one hrvatske, a osobito ne politike Bakira Izetbegovića koji od Travnika želi napraviti SDA-ovski paradžemat“. Ovo je, pored ostalog, u svome izlaganju na tribini u povodu godišnjice potpisivanja Promemorije Hrvata Travnika rekao Slaven Raguž, predsjednik HRS-a.

Promemorija Hrvata Travnika je dokument s kojim Hrvati Travnika ne žele bilo što nekome nametati, nego jednostavno poručuju ovima što ne samo Travnik, nego i cijelu BiH smatraju svojim ekskluzivnim vlasništvom, kako ovdje žive i Hrvati, sa svojim nacionalnim i kulturološkim naslijeđem, te kako nema te sile koja će to naslijeđe bilo kakvim pritiscima ugušiti ili uništiti asimilacijom u kojekakav fiktivni bosansko-hercegovački kolektivni identitet“  glavna je poruka Slavena Raguža na spomenutoj tribini.

Poručio je kako i hrvatska politika mora podnijeti dobar dio odgovornosti za činjenicu što je Travnik ostao sam u borbi za rješavanje problema statusa Travnika kao grada, osobito kada se radi o paralelizmima sa gradom Mostarom:

Na primjer, glasovanjem u Parlamentu Federacije s kojim su hrvatski zastupnici inicirali i podržali da se u Mostaru proračun donosi na način da ga mora supotpisati načelnik za financije, praktično s pravom veta, hrvatski zastupnici ne samo da su izdali nacionalne interese, nego i pokazali kako ih nije briga za mjesta u kojima su Hrvati manjina. HRS je još krajem 2014. godine tražio, kad se već ide u besmisao ovakvih protuustavnih  izmjena Zakona o lokalnoj samoupravi, da se isti model zatraži i za Travnik. No, prijedlog je ignoriran“ naglasio je Raguž

Kao najbolji primjer kamo može odvesti nedosljednost u hrvatskoj politici naveo je govor Bakira Izetbegovića sa manifestacije 25 godina ABiH u Travniku. Tom prigodom, Izetbegović je izrekao toliko notornih izmišljotina i neistina, da je nevjerojatno kako nitko od hrvatskih zastupnika nije reagirao. Izetbegović je pored ostalog izjavio kako su „7. i 5. Korpus ABiH dokazali su da su časni ratnici, viteškog i gazijskog duha, poput Mehmeda Alagića, spremni na nezamisliva herojstva, ali ne i na zločine i pokolje. Svojim herojstvima protiv udruženog agresora ne samo da su oslobodili Kupres i sva mjesta, nego su primorali HVO da umjesto VRS-a surađuju sa Armijom BiH.“

Kada Izetbegović misli o herojstvima, vjerojatno misli o ritualnim smaknućima Hrvata i Srba u Miletićima, Mehurićima, misli na pokolj civila u Maljinama, na zatočenja i mučenja na tvrđavi u Travniku i drugdje. Pod viteštvo Mehmeda Alagića vjerojatno misli za njegov opus kao zapovjednika u Križančevu selu. Pod gazijskim duhom vjerojatno misli na Abu Ajama, vođu logora mudžahedina u Mehurićima koji je izjavio kako njima vjera brani imati zarobljenike, pa makar žene i djecu, pa ih moraju ubijati, te da on ne odgovara nikome osim Aliji Izetbegoviću“ rekao je Slaven Raguž, dodavši  podatke o tome kako u Travniku u odnosu na popis 1991. danas u živi preko 5000 više Bošnjaka, dok je preko 11000 Hrvata manje, a Srba preko 7000 manje, što ponajbolje dokazuje tko je radio „udruženu agresiju“, a tko se branio.

Sa ovoga mjesta bih poručio ne samo Izetbegoviću, nego i Tahiru Lendi koji govori o 25 godina viteštva ABiH u Travniku: prije točno 25 godina u Bijeljini, Alija Izetbegović je izjavio kako JNA nije okupatorska sila i kako u BiH rata neće biti. Od kuda onda 25. godišnjica ako prije 25 godina rata nije bilo? Lendo kaže kako je obljetnica ABiH obljetnica svih građana Travnika, a na proslavi program islamske vjerske zajednice Travnika. Je li to nastavak one ratne strategije Travnika kao najveće islamske zajednice u Europi?“.

Svoje izlaganje Raguž je završio porukom kako Travnik mora biti dio političke strategije svih Hrvata u BiH, te kako Promemorija mora biti sastavni dio te strategije. Apelirao je na dosljednost u provedbi  hrvatske politike, kako se ne bi ponavljali slučajevi poput onoga kada se i uz pomoć ruku hrvatskih ministara uzurpiralo zemljište u vlasništvu nadbiskupije u Travniku, za izgradnju Arhiva Bosne. Travnik ne smije biti ostavljen sam, i hrvatski političari moraju konačno zaboraviti osobni interes i početi raditi na interesu svoga naroda. U protivnom, Travnik bi mogao postati SDA-ovski paradžemat, što je nekome očigledno u cilju, priopćeno je iz HRS-a.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Ono što je dan ranije izjavio, Komšić već sutradan pogazio

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Dan nakon što je izjavio kako njegova Demokratska fronta ulazi u vlast na federalnoj i državnoj razini da bi spriječila izmjene Izbornog zakona lider DF-a i bošnjački član Predsjedništva BiH Željko Komšić potpisao je izjavu zajedno s druga dva člana bošnjačkog bloka; predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem i SBB-a Fahdrudinom Radočićem.

U zajedničkoj izjavi kojom su utvrdili principe i prioritete djelovanja bošnjačkog bloka u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti stoji kako će prioritet SDA, SBB i DF-a biti i “neodložna implementacija svih presuda bosanskohercegovačkih i europskih sudova koje se odnose na Izborni zakon kako bi se osigurala ustavna i institucionalna ravnopravnost naroda i građana na teritoriji cijele BiH, a najkasnije do kraja 2019.godine.”

Ono što je dan ranije izjavio Komšić je pogazio već sutradan, piše Hrvatski Medijski Servis.

Pristajući supotpisati izjavu kojom svoj DF obvezuje na implementaciju izmjena Izbornog zakona Komšić, Komšić je, da se poslužimo njegovim izrazom, morao “progutati žabu” da bi svoju stranku uveo u vlast, piše HMS.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Čović položio cvijeće i upalio svijeću na Bleiburgu

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora dr. Dragan Čović danas je položio cvijeće i upalio svijeću pred spomenikom povodom 74. obljetnice Bleiburške tragedije na Bleiburškom polju u Austriji, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Bleiburška tragedija jedna je od najvećih u povijesti hrvatskog naroda i zbog toga obilježavanje te tragedije uvijek aktivno prati i Hrvatski narodni sabor u Bosni i Hercegovini.

U subotu 18. svibnja, na Blajburškom polju u Austriji održava se središnja komemoracija povodom 74. godišnjice blajburške tragedije.

Pokrovitelj komemoracije je Hrvatski sabor, a supokrovitelj Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine./HMS/

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari