Pratite nas

Reagiranja

Slavica Vučko: Hrvati su patnički narod, ali se nikada nije predao

Objavljeno

na

Osmišljeni programi, od 90-ti godina, o uništenju hrvatskog gospodarstva i svekolikog hrvatskog dobra, nastavlja se. U tom programu uništenja Hrvatske, sudjelovali su podjednako  HDZ i SDP. Nema razlike. Pojedine štetne radnje za Hrvatsku, po dogovoru i procjeni, manipulirajući sa glasačima, donose i jedni i drugi, ovisno koji su na vlasti. Zbor različitog svjetonadzora glasača, nešto lakše  „odradi“ HDZ-e, a nešto SDP-e, ali sve u sklopu istog programa uništenja Hrvatske. Instabulsku konvenciju, ratificiralo se u vrijeme HDZ-a, jer ne bi prošla, da ju je predložio SDP-e. Kolika je važnost uvođenja Instabulske bezbožne konvencije, vidi se iz odluke gospodina Plenkovića, da se mora provesti pod cijenu uništenja HDZ-a, gubitkom vjernih glasača, katolika i domoljuba, koji su sve ovo vrijeme, slijepo pratili HDZ-e, jer je za vrijeme HDZ-a stvorena Hrvatska, vječiti san svih Hrvata. Samo zato, birači HDZ-a, zatvarali su svoje oči, na sve zlo koje se događalo. Za njih je Hrvatska iznad svega, i za nju su spremni dati sve. Toliku ljubav i taj vječni san, uništili su oni, kojima su birači dali svoje povjerenje, da vode Hrvatsku u stanje blagostanja kako su govorili, a ne u stanje siromaštva i prodaju svega hrvatskoga, što se može rasprodati u bescjenje, bez da imaju za to suglasnost naroda. Čak prodaju (koncesije na 70.g) naše izvore voda i eksploatiraju naše šume za pojedinačne interese. Ni Mlečani nisu toliko ogolili naše šume, koliko oni, kojima je narod dao povjerenje, da ih zastupa.  NAROD NIKADA NIJE OVLASTIO NI JEDNU VLADU, DA MOŽE PRODAVATI NARODNA DOBRA. SVE VLADE SU TO DO SADA ČINILE NA SVOJU RUKU I MORAJU NARODU ZA TO ODGOVARATI.  HRVATSKA JE DOVEDENA DO BANKROTA.

Piše: Slavica Vučko

Vi gospodine Stier, koji ste se „odupirali“ dijelu politike Vaše stranke, predstavljajući se kao katolik, hodajući u Hodu života, ne prihvaćajući ratifikaciju Istanbulske konvenicije, eksponirajući se kao neistomišljenik trenutne politike HDZ-a i vodstva stranke, svojim govorom, dokazali ste, da ste populista i da isto mislite kao i Vaše vodstvo, ali ste uz Brkića i Kovača, trebali zamagljivati oči poštenih birača, katolika i zaljubljenika u Hrvatsku, domovinu koju su sanjali njihovi očevi i djedovi. Gospodine Stier, nisu to glupi glasači kako ih Vi smatrate, jer sam i sama 20 godina davala svoj glas HDZ-u. To su Hrvati velikoga srca, srčani ljudi prepuni ljubavi za svoju domovinu. Prelazili smo preko svega, uz mišlju da je Hrvatska vječna, a vi prolazni. HDZ-e je bio, zadnja nada za opstanak Hrvatske, bojali smo se priznati sami sebi da ste svi isti kao i SDP-e.  Ratifikacijom  Instabulske konvencije,  koja negira Boga, Stvoritelja Neba i Zemlje, svega vidljivoga i nevidljivoga, osvijestili ste nas, i više nismo mogli od istine zatvarati oči. Tada su mnogi sebi obećali da: TKO IZDA BOGA, NIKAD DO GLASA MOGA. Donijeli ste odluku mimo volje svojih birača, i sve ste nas ponizili, jer smo uz sve što ste nam činili, nadali se uvijek da će biti  bolje. Vi ste bili jedini koji ste odgovorili na moje pismo vezano za Instabulsku konvenciju, a pisala sam većini saborskih zastupnika, a nitko osim Vas mi nije odgovorio.  Nitko drugi od HDZ-ovi saborski zastupnika nije poslao odgovor. To sve govori o saborskim zastupnicima koje smo mi građani „birali“. Takve sigurno nikada ne bi izabrali, to vam je jasno. Predloženi ste od Vašeg predsjednika i mislite da narodu ne morate odgovarati. Koja bahatost, bezosjećajnost i nekultura. Što od takovih narod može dobra očekivati?

Bili ste gospodine Stier, poput svjetionika u mraku. Bili ste nada mnogim HDZ-ovim glasačima, očekivali su Vaš govor sa puno ushićenja, a Vaš govor vas je odao.  Iz Vašeg govora se jasno iščitava, da vi idete svi istim putem kojim ide i Vaše rukovodstvo. U svom govoru, niste ni jednu riječ rekli o nezadovoljstvu glasača zbog ratifikacije Istanbulske konvencije, niste spomenuli ni splitsku rivu ni zagrebački trg. Niste se osvrnuli na ratifikaciju Istanbulske konvencije, koju Vi niste prihvatili i niste rekli da činom prihvaćanja Instanbulske konvencije da HDZ-e ,više nije demokršćanska stranka. Niste to rekli u svome govoru, a očekivalo se da ćete reći. Niste ništa rekli niti o referendumu Narod odlučuje, a mogli ste reći, jer je narodu bilo onemogućeno da prikuplja potpise za promjenu izbornog zakona i da manjine ne odlučuju o hrvatskom Proračunu i hrvatskoj Vladi, jer toga nema nigdje u svijetu. Ne niste osudili ni napade na volontere. Ni jednu riječ niste o tako važnoj temi rekli, pa slobodno mogu zaključiti da i za Vas narod nije vlast, jer vlast ste vi političari, i zato nam je Hrvatska takva kakva je, gospodarski i demografski uništena. O Hrvatima koji se prehranjuju kopajući po kontejnerima, i onima koji su izbačeni iz svojih domova jer ste im uskratili ustavno pravo na rad i život od svoga rada, ni jednu riječ gospodine Stier niste rekli. Ni jednu riječ niste rekli ni o pravosuđu, koje je temelj jedne države, a kod donosi političke i dogovorne odluke. Niste se osvrnuli niti na hot mailove i Agrokor preko kojeg se uništava Hrvatska, zaduženjem i davanjem hrvatskih izvora u koncesiju na 50 godina. Ima puno toga gospodine Stier, o čem sam mislila da će te govoriti na Saboru HDZ-a, a vi o tome niste rekli ni riječi. Nakon Vašeg govora, postalo je većini jasno, da ste svi isti kao i Vaše predsjedništvo, ali ste vi trebali populističkim govorom za Instabulsku konvenciju i Hod života, dati nadu glasačima, da ste  drugačiji i da Vas podrže za novog vođu HDZ-a. Sad je očito da je to dio plana, jer premijer Plenković zasluženo će biti izabran na visoku dužnost u EU. Odradio je posao u Hrvatskoj. Kako se možete igrati sa emocijama ljudi, domoljuba i rodoljuba? Kako, pitam se od kad sam čula Vaš govor.

Podsjetit ću Vas gospodine Stier, da je vaš govor o klijentelizmu, samo nova fraza, nastavak govora 90-ti godina o tržnom gospodarstvu, koje će donijeti prosperitet Hrvatskoj. Tada ste odlučili napustiti „dogovornu ekonomiju“. Vaše tržno gospodarstvo koje ste uveli (HDZ), koštala je uništenjem 10.000 radnih mjesta i obitelji bez posla u samo dvije tvrtke, Jedinstvu i Prvomajskoj.  Cijele obitelji u istočnom i zapadnom dijelu našega bijeloga slobodnoga Zagreba, koje su radile u tim tvornicama, ostale su preko noći, uvođenjem vašeg tržnog poslovanja i raskida zatečenih ugovora bez zaposlenja i prihoda. Tako je započela agonija građana u  slobodnoj Hrvatskoj. Odmah se krenulo u njeno uništenje.

Prije Vašeg najavljenog klijentelizma, a poslije uvođenja tržne ekonomije, zagovarali ste se i provodili privatizaciju narodne imovine jer je i to za korist naroda. Narod je ostao bez svoje imovine, bez posla i postao je rob novokomponiranim tajkunima. Da, hrvatski narod je postao obespravljeno roblje, a obećavali ste procvat gospodarstva jer je narod loš vlasnik svojih dobara. Vi ste za nas odlučivali, a da nas niste pitali. Prodavali ste i prodajete narodnu imovinu bez da vas je narod o tome opunomoćio. Mogli ste se gospodine Stier osvrnuti i na te vaše važne odluke koje ste provodili u „interesu“ građana, a pomoću tih odluka građani su postali sirotinja i robovi. Sve te Vaše odluke su istog značenja kao i Vaš klijentelizam o kojem govorite. To je samo nastavak započetog uništenja Hrvatske.

Prije Vašeg najavljenog klijentenizma, uništili ste naše stočarstvo, naše hrvatsko kvalitetno mlijeko gdje ste od 1 litre prodavali razvodnjavajući 2 litre, otkup je plaćan 2,5 kune. Mljekari su tražili povećanje 0,50 lipa jer ne mogu za 2,5 kn pokriti troškove proizvodnje. Vi hrvatska Vlast niste im to omogućili, a po vašim uputama ni novokomponirani tajkuni, kojima ste „(da)prodali“ hrvatska poduzeća, nisu htjeli za 0,50 lipa više otkupljivati mlijeko naših kravica. I što je ostalo našim mljekarima da čine, prolijevali su mlijeko, prodavali kravice jer tako nisu morali sa proizvoditi sa gubitkom, nisu morali raditi na svoju štetu u korist novih tajkuna. Danas, mi građani, plaćamo litru razmućenog praha koji liči na mlijeko  7,00 kuna. Nitko za to nikada nije odgovarao. Istovjetno je bilo sa poljoprivrednim proizvodima. Njih pak nitko nije htio otkupiti. Zamislite te hrvatske ekološke proizvode nitko neće. Neće jer je bila politika uvoza svjetskog otpada, GMO hrane i meso opasno za zdravlje. Strani trgovački lanci nisu ograničeni da moraju prodavati najmanje 50% domaćih proizvoda, a u svijetu je taj postotak još veći. Sve to,  predstavljeno je  kao „dobro“ za građane. Gospodine Stier, nama građanima je dosta takovog dobra. Zašto niste na tu temu ništa rekli? Niste jer ste dio toga tima. O financijskom sektoru ne treba ni govoriti. Što će nama hrvatske banke, brzo smo ih o narodnom novcu adaptirali, sanirali dugove i „(da)prodali“ strancima(???),  u bescjenje, za manje, nego nas je došlo uređenje i sanacija. Za nagradu, hrvatski građani su plaćali najveće kamate na kredite, i najmanje kamate na novac koji je na tekućem računu građana. Omjer kamate  je 0,8% :12% ili ti banke su građanima na deponirani  novac na tekućem računu obračunavali kamate 0,8% a građanima koji su bili u minusu, taj isti novac na koji su obračunavali građanima 0,8% kamata, obračunavali su 12%. Lihvari u narodnim bankama, koje su im vladajući mimo odluke naroda „prodali“. O stečajnim nagodbama, kupovanju medija koje provode antihrvatsku propagandu, HTV-u gdje građani plaćaju antihrvatske emisije, filmove bez katoličkog sadržaja, a djeca gledaju agresivne crtiće da i ne govorim. O neprofitabilnim udrugama, ponosnim paradama, prodaji voda, ogoljavanju hrvatskih šuma i na tisuće porobljavajućih odluka koje ste donijeli za hrvatski narod, ni jednu riječ gospodine Stier niste rekli. Ne želim dalje navoditi jer me sve to jako boli, jer moj narod pati, a vi nastavljate sa populističkim govorima.

Kakve su vam sad namjere sa klijentelizmom od kojeg će te štiti hrvatske građane? To tek pokušavam otkriti. Što nam još na prevaru i obmanu možete uzeti? Pitam se od kad sam čula Vaš govor u Saboru HDZ-a. I dok mislim da ste sve uzeli i da više nemate što uzeti, mislim na sve vladajuće strukture, bojim se, da će te nam sada uzeti našu Hrvatsku. Da će te reći da i ona nije više naša, jer ste je vi prodali. Sve ste, vi koje smo izabrali da provodite interese nas građana i naše domovine, uništili.  U svakom sektoru ste sve uništili i građane pretvorili u roblje, mladost potjerali, a što je kazneno djelo odliva intelektualnog kapitala koje je Hrvatska stvorila i koje se trebalo Hrvatskoj vratiti. Otišli su jer ste im uzeli budućnost, jer nemaju gdje živjeti i osnivati svoje obitelji, jer za njih nema radnih mjest. Uzeli ste nam Hrvatsku.

Mislila sam gospodine Stier da će te o tome pričati, a vi o klijentelizmu i to nakon što ste narodu sve uzeli. Mislila sam, da će te se sjetiti, kao katolik 666 ubijenih svećenika. Ubijeni su zbog ljubavi za Boga i naciju svoju. Tada je i Bog plakao za nama Hrvatima svojim i za tu muku i patnju, poslao nam Gospu Međugorsku. Mislila sam, da će te se osvrnuti na one, koji su izdali Boga prihvaćajući Instabulsku konvenciju, a posebno sa osvrtom na vašeg kolegu za kojeg je na teret naroda osnovano čak novo  Ministarstvo. On je rođen tamo gdje su zbog ljubavi prema svojoj naciji i ljubavi prema Boga  bili svakodnevno ubijani,  samo u Stocu je ubijeno 10.000 Hrvata i 66 svećenika. Oni su ginuli za Boga i svoju naciju, a Ministar novog ministarstva, deklarirani katolik iz tog mučeničkog kraja, diže svoju ruku ZA ratifikaciju Istanbulske konvencije. Mislila sam gospodine Stier da će te jednom riječi, osvrnuti se na parnički hrvatski narod koji je postao robom uz vodstvo Vaše stranke i SDP-a, ali vi to niste učinili. Vi pričate o nekom klijentelizmu i nepogodovanju i ne znam čemu takav obećavajući „govor zaštite“ hrvatskih građana kad nam sve uzeli. Ni ono malo što ste nam mogli dati, minimalno uvažavanje i poštivanje prema Vašoj poštenoj i ispaćenoj, katoličkoj i domoljubnoj bazi, vašim biračima ispaćenima i poniženima, biračima kojima ste oduzeli svako dostojanstvo, mogli ste bolje ne reći ništa, bilo bi nam lakše. Možda će te pod parolom klijentelizma uništiti već narušeno obrazovanje i zdravstvenu skrb građana koji već sada više od godinu dana čekaju na neke pretrage. Na Vašu sreću, mnogi umru čekajući pretragu pa Vam više nisu trošak. Pitam se pitam, što još možete uništiti, a da nije uništeno?

Hrvati su patnički narod, malo Božje stado koje nikada nećete pokoriti, jer je Bog sa onima koji su ostavljeni, napaćeni, obespravljeni, poniženi, masovni ubijani kako su bili u Zapadnoj Hercegovini, Bleiburgu, Hudoj jami, Macelju, Jasenovcu…… Hrvati su patnički narod ali se nikada nije predao.  Hrvati su radili i molili se, a napose u našoj Zapadnoj Hercegovini i Gospa se baš njima ukazala, ukazala se nama patničkom hrvatskom narodu i ona će nas osloboditi kad za to dođe vrijeme. Tko će sve Vas, koji ste sjedili u svim Vladama, i donosili odluke protiv interesa svoje domovine, svoga naroda,  koji pati od gladi i bez posla, obilazi svijet, izbačen iz svoga doma, ovršen i dok još ratne rane nisu zacijelile  mora napustiti svoju domovinu, a da u njoj slobodan i u blagostanju nije ni jedan dan uživao. I Vi se zovete demokršćanska stranka? Odrekli ste se Boga i sebe smatrate Bogom i vladarom naše Hrvatske. Čuvajte se Božje kazne dok još imate vremena.

Slavica Vučko

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Reagiranja

Otvoreno pismo hrvatskoj Vladi i Nacionalnom kriznom stožeru

Objavljeno

na

Objavio

Poštovani svi.

Ovo milosno vrijeme u kojem trenutno živimo je idealno, a možda je i krajnje vrijeme, da napokon nadvladamo ideološke i sve druge podjele, kao i nedaće koje su zadesile hrvatski narod i hrvatsku zemlju, te da napokon pobijedimo svo zlo koje nam se nametnulo zadnjih trideset godina.

Uz nacionalni krizni Stožer koji brine prvenstveno o primarnoj sigurnosti hrvatskih građana, koji, među ostalim, donosi i određuje mjere u svrhu prevencije i ublažavanja/ kontrole širenja pandemije Koronavirusa, potreban nam je u najmanju ruku još jedan nacionalni Stožer za zaštitu hrvatskog gospodarstva, prvenstveno poljoprivrede (u javnosti je već spomenuto formiranje sličnog tijela).

Pritom mislim na nacionalni Stožer u kojem će po prvi puta uz ministre hrvatske vlade sjediti i ljudi iz realnog sektora, a ne kao uvijek do sada teoretičari. Bit će to ljudi koji su se dokazali svojim iznimnim idejama,vizijama, i djelima i koji će promptno donositi i određivati mjere u svrhu zaštite, operativnosti i organizirane provedbe na terenu poljoprivrednog i gospodarskog lanca, brzi protok domaćeg proizvoda od polja do kućanstava diljem Hrvatske.

Pokazalo se ne jednom nego više puta kako su teret nepogoda, neprilika i nesreća, kada bi sustav zakazao, svaki put iznijeli mali ljudi, velikog srca i neznani junaci, ne mareći ni za svoje zdravlje ni za svoje živote.

PRIJEDLOZI HITNIH MJERA ZA HRVATSKU VLADU

I NACIONALNI KRIZNI STOŽER:

1. Uputiti javni poziv i molbu svim pravnim subjektima obrtima, tvrtkama i OPG-ovima vezanim uz poljoprivredu i stočarstvo te provjeriti njihove dosadašnje kapacitete kako bi donijeli odluku kako i na koji način povisiti iste. Pretpostavka je da će bit problem s radnom snagom pa predlažem sljedeće: pozvati sve hrvatske državljane koji su nezaposleni a htjeli bi raditi >dragovoljci< te donijeti odluku o njihovoj minimalnoj plaći, smještaju, hrani Itd… ukoliko broj prijavljenih >dragovoljaca< ne bi bio dovoljan, uzeti u obzir i sve dužnike državnog proračuna >mobilizirani< kojima radi istih prijete zatvorske kazne a koje mogu biti preinačene u dobrovoljni rad. Dakle, mobiliziranima ponuditi priliku da napokon otplate svoje dugove prema državi točnije državnom proračunu!

2. Zaorati svu neobrađenu zemlju, urediti pašnjake te posijati i posaditi sve one ratarske kulture koje su nam na godišnjoj razini potrebne za normalan život dostojna svakog čovjeka te izgraditi otkupne stanice, skladišta i hladnjače u vlasništvu otvorenih proizvođačkih zadruga, za iste kada kulture prispiju. Za pretpostaviti je da će hrana iduće zime biti izuzetan problem pošto ni susjedne zemlje iz kojih uvozimo većinu hrane također trenutno ne obrađuju svoju zemlju u dovoljnim količinama. To nam je ujedno prilika da odredimo kvotu uvoza hrane trgovačkim lancima kako bi napokon zaštitili naše domaće proizvođače hrane!

3. Svim nevladinim udrugama i inicijativama (izuzev udruga koje se bave zdravstvenim dobrotvornim radom i sportskim aktivnostima) ODMAH ukinuti prihode iz državnog proračuna do daljnjeg te iste preusmjeriti u gospodarski i poljoprivredni oporavak, a za vrijeme ove trenutne izvanredne situacije otpisati nastale porezne dugove (socijalno, mirovinsko, zdravstveno osiguranje Itd…) najamnine, kredite i sve obveze koje su nastale za vrijeme nerada!

4. Razraditi plan i strategiju za pokretanjem novih OPG-a na način da hrvatska Vlada svojim poticajima zainteresira mlade ljude na povratak u sela i pokretanje istih na način da mladim obiteljima osigura financijska sredstva za otkup kuća u opustošenoj Slavoniji, Baranji, Podravini ,Lici i Dalmaciji osigura zakup državne zemlje po minimalnim cijenama, osigura financijska sredstva za kupnju strojeva potrebnih za rad te naravno dvogodišnji poček za otplatu kredita.

5. Obiteljima koje bi pokrenule OPG-ove uz pomoć državnih kredita nakon trećeg rođenog djeteta u potpunosti otpisati dugove kredita!

6. Vlada RH mora odmah osigurati postizanje punog pogona Imunološkog zavoda. Tako bi osigurali javnozdravstveni suverenitet, pouzdanu opskrbu sigurnih imunoloških lijekova a također i nacionalnu sigurnost jer su posrijedi osjetljivi proizvodi u kategoriji biološkog oružja. Gospodarska korist istoga je neupitna poznavajući povijest kvalitetnih pripravaka Zavoda. („To je zavod koji je držao 13% svjetske proizvodnje virusnih cjepiva.“ Ivana Petrović – Pregled tjedna – Novatv – 22. ožujka 2020.)

Poštovani, u ovoj neprilici ukazuje se izuzetna prilika da oporavimo hrvatsko gospodarstvo, obnovimo demografsku sliku, naselimo opustošena područja točnije vratimo naše državljane posebno mlade koji su iselili ili privremeno otišli na rad u inozemstvo. Budimo prvi koji ćemo to napraviti, nemojmo biti tvrde šije i srca kamena, budimo uzor drugima, zakopajmo svoj ego i ponos, odbacimo mržnju, netrpeljivost i razjedinjenost te iziđimo kao pobjednici nad zlom!

Neka nam dragi Bog bude pri pomoći a ako zbilja želite dobra ovom narodu i ovoj zemlji te odlučite prihvatit ove moje prijedloge ili su vam pak potrebna dodatna objašnjenja stavljam vam se dragovoljno na raspolaganje…

S poštovanjem,
Josip Deur

Supotpisani:
1. Pukovnik Ivan Anđelić Doktor
2. Pukovnik Ivica Arbanas
Prvi zapovjednik obrane Grada Vukovara, Predsjednik HVIDRA-e Zadar
3. Kristijan Fereža
Urednik Portala dnevnih novosti
4. Eva Kirchmayer Bilić
Pijanistica i profesorica na muzičkoj akademiji u Zagrebu
5. Željko Maršić
Građanska inicijativa Ivo Pilar
6. Zoran Merkaš
Dopredsjednik Sindikata sudionika u prometu Hrvatske
7. Mladen Milošević
Glavni urednik Braniteljskog portala
8. Predrag Peđa Mišić
Vukovarski branitelj i zatočenik srpskih koncentracijskih logora
9. Mate Turić “Mata CROata”
Magistar kiparstva i profesor likovne kulture
10. Karolina Vidović Krišto

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Reagiranja

Jesmo li se dovoljno odužili hrvatskim junacima?

Objavljeno

na

Ovih dana obilježavamo obljetnicu mučki ubijenog hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića, koji je nastradao u Plitvicama (31.3.1991.). Ubili su ga srpski četnici. Bio je prva žrtva hrvatskog obrambenog Domovinskoga rata. Od tog događaja prošlo je dosta godina. Međutim, opet se vraćamo na početak i pitamo: Zbog čega u Hrvatskoj i službeno nema Junaka Domovinskog rata? Partizani, komunisti i Josip Broz Tito nakon II. svjetskog rata oko 1350 boraca proglasili su herojima. To su činili čak sve do 1973. A biti heroj u vrijeme Jugoslavije to je bilo „zanimanje“. Ti su heroji imali velike povlastice, od stanova, zaposlenja svoje uže i šire obitelji, pa do nezamislivih financijskih i drugih naknada. (Sve to sada uživaju njihova djeca i drugi.) Mnogi od njih imali su četiri razreda osnovne škole, (većina ni to),ali im je omogućeno da u godinu-dvije završe i fakultete, ili da kao „osmoškolci“ rade i u pravosuđu, kao suci. O njima su se snimali filmovi, pisale knjige. Oni su uz one koji su dobili (s dva svjedoka!) Spomenice 1941. bili „zakon“ u bivšoj državi.

Nema rata, a da nema junaka, dezertera i profitera.

Nu, jedan ipak postoji u kojem  nešto takvog „nije“ bilo – hrvatski Domovinski rat. U njemu „nije“ bilo takvih ljudi, odnosno za njih se službeno ne zna.

Sramotno, ali je tako.

Još je veća sramota što se pojedinim hrvatskim braniteljima, istinskim Junacima i pobjednicima Domovinskog rata, sudilo i sudi, što ih se progonilo, optuživalo i zatvaralo, čak i po tzv. zapovjednoj odgovornosti.

Sramota je također što Srbi proglašavaju narodne heroje četnike koji su ubijali, klali, protjerivali tijekom Domovinskog rata u Hrvatskoj. Dižu im čak i spomenike i po njima od Beograda do Ništa nazivaju ulice i trgove. O tome hrvatska politika (lijeva i desna) šuti, kao „ne bi se željeli miješati“.

Evo, ovih dana pušten je na slobodu srpski četnik, ratni zločinac Dragan Vasiljković. Hrvatski sud ga je prvo osudio na 15 godina zatvora, a poslije mu umanjio kaznu na 13,5. Od toga je gotovo 9 godina proveo u australskom ekstradicijskom zatvoru. Ako je taj dobio tako blagu kaznu, po kojem zakonu je hrvatski branitelj, dragovoljac Veljko Marić u Beogradu osuđen na 12 godina? Ili, za koga u Hrvatskoj postoje kazne od 40 godina, ako ne za takve?

Vasiljković je u Beogradu dočekan kao „narodni heroj“.

A kako se mi odnosimo prema onima koji su stvarali hrvatsku državu, a završili su u zatvoru? Najbolji primjer je Tomislav Merćep. A i Đuro Brodarac, Vladimir Milanković, Glavaš, a i niz drugih.

Dakle, zašto nemamo Junaka Domovinskoga rata?

Možda i zato što oni koji o tome odlučuju (svaka čast izuzecima) nisu sudjelovali u ratu, pa  ne znaju ni imena tih ljudi, odnosno borbe i razaranja od Vukovara do Škabrnje gledali su manje-više na televiziji.

Jedan od ratnih, legendarnih zapovjednika Vukovara Blago Zadro dobio je čin generala i sve počasti tek nakon smrti! A njegov zamjenik Marko Babić čak ni tada.

Eto, tako se mi odnosimo prema onima koji su najviše dali za slobodnu, samostalnu i neovisnu hrvatsku državu.

S druge pak strane, imamo junake, odnosno junakinje (Veljače, Pusiće, „babe“ i sl. ) koji se bore za „ljudska prava“. (Jesu li  oni ikada čuli za Katu Šoljić?) Osim što za svoje „civilne“ udruge primaju znatna financijska i druga sredstva, njih primaju i najviši državnici, koji nikad nisu primili ni jednog hrvatskog branitelja i stradalnika, a poglavito ne one koji su se borili za spas hrvatskih generala u Haagu.

Danas imamo nove junake – predstavnike Stožera Civilne zaštite, a još više zdravstvene djelatnike. Već su i djeca u njima prepoznala  nacionalne heroje. A ti ljudi, baš kao i hrvatski branitelji, bili su prisiljeni organizirati i velike proteste, ne bi li skrenuli pažnju na sebe i svoj slabo plaćeni rad, odnosno zasluge, ali i na „bagru“ u vrijeme Domovinskog rata.

Kod nas, nažalost, junaci se prepoznaju tek kad su mrtvi (a neki ni tada).

Nu, da se malo našalimo, hoće li biti „junaci“ i oni zbog kojih je Hrvatska u jeku najžešće epidemije koronavirusa  ostala bez najobičnijih zaštitnih maski za lice?

Ne bi nas iznenadilo da i njih danas-sutra proglase “junacima“, kad nam nabave maske i dezinfekcijska sredstva  po enormnoj cijeni!

Dakle, sve u svemu, gdje su hrvatski junaci?

Ili: je li dovoljno da im se s balkona samo plješće i pjeva?

Mladen Pavković

U Aržanu obilježena 29. obljetnica pogibije Josipa Jovića

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari