Connect with us

Vijesti

Slavka Drašković: ‘Teško je biti Srbin u Vukovaru’

Published

on

Hrvatsku je svijetu ‘cinkala’ direktorica poznata po riječima ‘Teško je biti Srbin u Vukovaru’

Drašković se povezuje i s nizom drugih nepravilnosti u djelovanju; u svibnju je njena institucija prozvana zbog namještanja natječaja za pet radnih mjesta na pozicijama šefova i viših savjetnika. Natječaj je kasnije povučen. Njen zamjenik Aleksandar Vlajković prozivan je u srpskim medijima zbog enormno visokih dnevnica koje je “ubirao”.

Srbija je s Hrvatskom krenula u pravi mali diplomatski rat; zemljama s kojima održava diplomatske odnose poslala je dokument s “incidentima” koji su se dogodili u Hrvatskoj, a vezani su uz Srbe; o tome je naš portal prvi izvijestio. Iako je u dokumentu koji je Srbija poslala zemljama s kojima ima diplomatske odnose “samo” 14 “incidenata”, riječ je o skraćenom popisu. Cijeli popis djelo je srpskog Ureda za suradnju s dijasporom i Srbima u regiji.

Drašković: Teško je biti Srbin u Vukovaru

Ovaj ured očito mnogo pažnje posvećuje pitanju “incidenata u Hrvatskoj” jer je tome posvetio cijeli jedan dio portala (dijaspora.gov.rs). Osnovan je u kolovozu 2012. godine, a njegova je direktorica dr. Slavka Drašković. Drašković je u studenom izrazila zabrinutost za daljnji “suživot srpske manjine u Vukovaru”, a prije toga je i posjetila Vukovar te apelirala na vukovarskog gradonačelnika Željka Sabu da ne prihvati da se “ukine pravo na jezik i pismo srpskoj zajednici u Vukovaru”. Drašković je izjavila i kako je “teško biti Srbin u Vukovaru”.

Zanimljivo, gđu Drašković predstavnici srpske dijaspore prozivali su da dio prostora u srpskom Ministarstvu dijaspore koristi kao ured svoje tvrtke “Poslovno vođstvo”. Drašković se povezuje i s nizom drugih nepravilnosti u djelovanju; u svibnju je njena institucija prozvana zbog namještanja natječaja za pet radnih mjesta na pozicijama šefova i viših savjetnika. Natječaj je kasnije povučen. Njen zamjenik Aleksandar Vlajković prozivan je u srpskim medijima zbog enormno visokih dnevnica koje je “ubirao”.

Hodak: Srpskim političarima treba čestitati, tako se zalaže za interese svog naroda

– Srbi rade svoj posao i to rade dobro. Ja im čestitam bez obzira što sam na popisu. Uz činjenicu da još nisu riješili problem nestalih Hrvata, da nisu vratili pokradeno umjetničko blago, da se na utakmici Srbija-Hrvatska pale hrvatske zastave, da predsjednik Srbije Tomislav Nikolić kaže da je Vukovar srpski grad, uz sve to traže trun u oku Hrvatske i prijavljuju je svim državama s kojima imaju diplomatske odnose – rekao nam je Zvonimir Hodak, koji se također našao na popisu zbog kaznene prijave protiv Stanimirovića koju je pokrenuo sa Josipom Jurčevićem i Karolinom Vidović Krišto.

– Opet genocid i opet priča o tome kako su Srbi diskriminirani. A diskriminirani su samo oni koji su se od 1991. do 1995. borili protiv njih i koji su dobili daleko manje nego Srbi koji su se kasnije vratili, dobili obnovljene kuće, prodali ih pa se vratili u Srbiju. To samo govori kako Srbi rade pametno, kako imaju osjećaj državnosti i kako se bore za svoju državu i ono što misle da su u pravu. U isto vrijeme naš predsjednik Vlade kaže da ćemo dati sve od sebe da Srbija uđe u EU. Ministrica vanjskih poslova skače kad potpredsjednik srpske Vlade dođe u Zagreb. Hrvatski političari se ponašaju kao što su se ponašali u povijesti: poltronski, iskompleksirano i kao političari koji ne shvaćaju da predstavljaju narod koji je morao raskinuti državnopravne veze sa Srbijom na vrlo krvav način. Tko je za to kriv, dokaz je gdje se taj rat vodio. To sve govori o kvaliteti naših političara, a srpskim političarima treba samo čestitati jer se tako lijepo zalaže za interese svog naroda, politike i države, što je sasvim normalno – zaključuje Hodak.

[box_warning]

Tomašić: Treba vratiti sve pokradeno

Na popisu “incidenata” koje srpski Ured navodi se na čak tri mjesta spominje čelnica HSP dr. Ante Starčević, Ruža Tomašić. Zamjereno joj je što je u ožujku prozvala predsjednika SDSS-a, Vojislava Stanimirovića i rekla da je “bio sa četnicima i prstom pokazivao koga treba odvesti na Ovčaru i govorio da je Vukovar sveta srpska zemlja i da je palo posljednje ustaško uporište kad je pala bolnica u Vukovaru.” Zamjerena joj je i izjava o “gostima” u Hrvatskoj te rasprava sa SDSS-ovcima u Saboru u prosincu prošle godine.

– Oni prvo moraju počistiti ispred svojih vrata – kaže nam prozvana čelnica pravaša.
– Nisu riješili puno stvari od Domovinskog rata; uzeli su sve papire, u Beogradu je puno toga. Treba pronaći gdje su nestali, vratiti sve pokradeno, oteto. Treba dati Hrvatima u Srbiji onoliko prava koliko imaju Srbi u Hrvatskoj, pa ćemo dalje razgovarati – odrješita je Tomašić.

[/box_warning]

 

ZS/dnevno

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari