Pratite nas

Pregled

Slavko Linić: Ispod mog dostojanstva je da komentiram Grmoju, nisu političari stvarali Agrokor

Objavljeno

na

Nakon što je krajem prošlog tjedna politički tajnik Mosta Nikola Grmoja iznio teške optužbe na račun Vladimira Šeksa u kojima tvrdi kako je Šeks početkom 90-ih znao za malverzacije u Agrokoru i nije reagirao, Šeks ga je demantirao pokazavši dopise upućene DORH-u u kojima traži da se ispita poslovanje Agrokora. Grmoja je uz Šeksa, optužbe iznio i na račun bivseg ministra financija u SDP-ovoj vladi Slavka Linića koji je gostovao u Studiju 4.

Komentirajući Grmojine tvrdnje kako ono što je radio kao ministar financija možda spada u najveće pogodovanje Agrokoru te da još nije vrijeme da kaže sve što zna o njemu – Linić je kazao: “Ispod mog dostojanstva je da komentiram Grmoju i o Grmoji ne želim govoriti”. “Moja je dužost da se odazovem Poverenstvu za Agrokor i da ozbiljnije pokušamo dati odgovor što je ministarstvo radilo u mom mandatu (2012-2014)”, kazao je Linić. Grmoji je poručio da dokumente proslijedi povjerenstvu.

Linić smatra da povjerenstvo neće utvrditi političku odgovornost te da neće doprinijeti rješavanju krize u Agrokoru. “Način prezentiranja rada povjerenstva ima negativni utjecaj na krizu u Agrokoru. Cirkusi koje izvode pojedini političari rezultirali su padom dionica Agrokora. Zbog neodgovornih političara postoji bojazan da do nagodbe neće doći i nitko ne želi kupiti dionice”, rekao je.

Linić se prisjetio što se događalo i u vrijeme dok je bio potpredsjednik Račanove Vlade (2000-2003). “Pamtim dva poteza uto doba. Mog prvog tjedna desio se bankrot Tiska, državne tvrtke koja je pokradena i prijetnja da novine neće moći izlaziti radi enormnih dugovanja. Vlada se dogovorila da država otpiše dugove, da mediji svoja potraživanja pretvore u vlasništvo i Tisak su preuzeli EPH, Večernji, Novi list i TDR.

U tjedan dana je riješena kriza, a nakon toga su svi su osim Adrisa prodali svoje dionice Todoriću. Gdje je tu odgovornost politike?”, upitao se Linić. Prisjetio se i stečaja Kutline Dione. Država je otpisala dug i Dionu su preuzeli Frank, Vindija, Kraš, Podravka – i opet se desila ista stvar. Dionice su prodali Gavriloviću i pobjegli – jer im je tako rekao Todorić. Nisu političari ti koji su stvarali Agrokor”, kazao je Linić.

Komentirajući tvrdnje Mostovaca da u Agrokoru nikad nije napravljen porezni nadzor kazao je kako je njegov posao kao političara nije govoriti koga treba kontrolirati, nego organizirati rad Porezne uprave. U to vrijeme (2011) u suradnji sa Svjetskom bankom osnovan je Ured za velike porezne obveznike, a inzistirao je, kaže i da se objave svi veliki porezni dužnici.

Također, uvedena je kontrola bogaćenja pojedinaca te Zakon o financijskom poslovanju koji je prvi put definirao da se sve obveze prema dobavljačima moraju plaćati u roku od 60 dana. “Bilo je poreznih nadzora i u tvrtkama Agorora i u korištenju poljoprivrednih subvencija isplate dobavljačima”, zaključio je Linić.

Linić smatra pozitivnim potezom eventualno rusko preuzimanje Ine. “Samo velike tvrtke, ruske ili američke – sposobne su s Molom riješiti pregovore i osigurati milijardu eura za održanje rafinerijskog biznisa. SAD nije iskazao interes, a uz pomoć Rosnjefta Ina bi lakše mogla vratiti izgubljena polja u Siriji”, smatra Linić.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Pregled

‘Krila Oluje’ i ‘Patrouille de France’ izveli zajednički prelet i trenažne letove

Objavljeno

na

Objavio

Foto: HRZ / M. Karačić

Hrvatska “Krila Oluje” i francuska “Patrouille de France” izvele su zajednički prelet iznad zadarskog kanala i trenažne letove u vojarni u Zemuniku

Francuska akrobatska grupa „Patrouille de France“ sletjela je u četvrtak, 19. rujna 2019. sa 10 aviona Alpha Jet u vojarnu „Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku u dvodnevni prijateljski posjet akrobatskoj grupi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) „Krila Oluje“.

Ovo je prvo gostovanje „Patrouille de France“ u Hrvatskoj, a „Krila Oluje“ su ih dočekala u blizini Zadra gdje su iznad zadarskog kanala izveli zajednički prelet s ukupno 14 aviona, priopćio je MORH

Formaciju je predvodio vođa „Krila Oluje“ satnik Darko Belančić, a iz jednog od aviona Pilatus PC-9M dobrodošlicu Francuzima poželio je zapovjednik 93. zrakoplovne baze brigadir Mario Pleša.

Pozdravni prelet dvaju nacionalnih akrobatskih grupa u Zadru pratio je i veleposlanik Francuske Republike u Hrvatskoj Gaël Veyssière u pratnji načelnika stožera 93. zrakoplovne baze HRZ-a pukovnika Borisa Panića.

Nakon slijetanja u bazu u Zemuniku provedene su pripreme za trenažne letove. Tako su na trenažnom letu „Krila Oluje“ u avionima Pilatus PC-9M u zadnjim kabinama letjeli piloti „Patrouille de France“, a zatim su članovi grupa zamijenili uloge gdje su piloti „Krila Oluje“ po prvi puta letjeli sa francuskim kolegama u avionima Alpha Jet.

Satnik Belančić tom je prigodom kazao kako su nakon „Frecce Tricolora“ i „Red Arrowsa“ ugostili još jednu prestižnu akrobatsku grupu te time potvrdili iznimno dobre i prijateljske odnose sa najpoznatijim svjetskim akrobatskim grupama. „Posebno impresivan bio je pozdravni zajednički prelet iznad zadarskog kanala i na neki način najavio kako će izgledati nebo iznad Zadra 30. svibnja iduće godine na prvom međunarodnom vojnom zrakoplovnom mitingu „CROIMAS 2020“. Naravno, to je bila i neizbježna tema naših razgovora s pilotima „Patrouille de France“ koji pozdravljaju odluku o organizaciji hrvatskog mitinga, a kroz zajedničke trenažne letove imali smo jedinstvenu prigodu upoznati sve elemente naših letačkih programa“, iznio je satnik Belančić.

Vođa grupe „Patrouille de France“ bojnik Clément Racine zahvalio se na sjajnom dočeku te kazao kako bi vrlo rado došli na „CROIMAS 2020“. „Odluku o sudjelovanju donijet će naše zapovjedništvo, no svi smo već danas impresionirani dolaskom u Zadar i kod naših domaćina „Krila Oluje“. Zajednički let je bio poseban doživljaj, posebno nosim sliku negativnog leta, sve je uistinu fantastično“, iznio je bojnik Racine.

“Krila Oluje” su dosad jednom nastupila u Francuskoj (2017.) na zrakoplovnom mitingu u Zrakoplovnoj bazi St. Dizier, a uz suradnju s „Patrouille de France” imaju odličnu povezanost i s jednim od najboljih svjetskih pojedinačnih nastupa „Rafale Solo Display”.

Akrobatska grupa francuskog ratnog zrakoplovstva „Patrouille de France“ je osnovana 1953., a matična zrakoplovna baza im je Salon-de-Provence. Lete u sastavu od osam aviona Dassault Alpha Jet i jedina su akrobatska grupa u svijetu koja je imala pilotkinju na poziciji vođe grupe (2009. – 2010. bojnica Virginie Guyot).

Prvi zrakoplovni miting na kojem su „Krila Oluje“ i „Patrouille de France“ nastupali zajedno bio je “Kecskemet Airshow 2007” u Zrakoplovnoj bazi Kecskemet u Mađarskoj i od tada do danas praktički nije bilo sezone u kojoj se „Krila Oluje“ i „Patrouille de France“ nisu susreli na barem jednom međunarodnom vojnom zrakoplovnom mitingu te su grupe razvile profesionalnu i prijateljsku povezanost i suradnju.

Među napoznatijim patronima „Patrouille de France“ na godišnjoj razini mogu se istaknuti Alain Delon (1988.), Princ Albert II (1993.) i Carla Bruni Sarkozy (2010.).

Avion na kojem lete „Patrouille de France“ Dassault Alpha Jet postiže maksimalnu brzinu od oko 1 000 kilometara na sat dok je maksimalna visina leta oko 14 000 metara.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

Mladen Novosel: I dalje očekujemo raspisivanje referenduma

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel izjavio je u četvrtak da, unatoč najavi premijera Andreja Plenkovića da prihvaća zahtjeve inicijative “67 je previše”, i dalje očekuje raspisivanje referenduma o promjenama uvjeta odlaska u mirovinu.

Pokretači sindikalne inicijative “67 je previše”, u sklopu koje je više od 740.000 građana dalo potpis za održavanja referenduma o vraćanju granice za starosnu mirovinu sa 67 na 65 godina, komentirali su najavu Plenkovića da će Vlada u cijelosti prihvatiti prijedloge inicijative i Hrvatskom saboru uputiti prijedlog izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju.

Novosel je rekao Hini da, unatoč tome, i dalje od predsjednika Hrvatskog sabora traži raspisivanje referenduma o promjenama uvjeta za odlazak u mirovinu.

“Zašto bi mi vjerovali predsjedniku Vlade i Vladi da će to učiniti, na tragu sve one kampanje koju je Vlada provodila protiv naše referendumske inicijative”, kazao je Novosel.

Izrazio je žaljenje što Vlada takvu odluku nije donijela u lipnju, kada je inicijativa “67 je previše” predala potpise u Sabor.

“Građani su potpisima poručili da bi oni na referendumu promijenili postojeće mirovinske zakone, da bi oni sami odlučivali kakve mirovinske zakone žele. Neovisno o tome, ako Vlada želi donijeti novi zakon, to je njeno pravo, no mi nećemo sudjelovati u nikakvim razgovorima oko tog novog zakona. Vlada ga može donijeti sama, međutim naše je stajalište i dalje da se to treba riješiti referendumom”, istaknuo je.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever kaže da sindikati primarno očekuju raspisivanje referenduma jer su građani referendum i tražili.

No, ocijenio je da su sindikati u drugu ruku zadovoljni, jer se prihvatilo to što su tražili.

“Pomalo jesmo iznenađeni, iako ne previše. Sve tri sindikalne središnjice moraju sjesti i vidjeti u kojem pravcu ćemo dalje reagirati, to treba biti dogovor svih nas”, kazao je Sever Hini. (Hina)

 

Plenković: Prihvatit ćemo sve zahtjeve inicijative 67 je previše

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari