Connect with us

Pregled

Slavko Linić: Ispod mog dostojanstva je da komentiram Grmoju, nisu političari stvarali Agrokor

Objavljeno

on

Nakon što je krajem prošlog tjedna politički tajnik Mosta Nikola Grmoja iznio teške optužbe na račun Vladimira Šeksa u kojima tvrdi kako je Šeks početkom 90-ih znao za malverzacije u Agrokoru i nije reagirao, Šeks ga je demantirao pokazavši dopise upućene DORH-u u kojima traži da se ispita poslovanje Agrokora. Grmoja je uz Šeksa, optužbe iznio i na račun bivseg ministra financija u SDP-ovoj vladi Slavka Linića koji je gostovao u Studiju 4.

Komentirajući Grmojine tvrdnje kako ono što je radio kao ministar financija možda spada u najveće pogodovanje Agrokoru te da još nije vrijeme da kaže sve što zna o njemu – Linić je kazao: “Ispod mog dostojanstva je da komentiram Grmoju i o Grmoji ne želim govoriti”. “Moja je dužost da se odazovem Poverenstvu za Agrokor i da ozbiljnije pokušamo dati odgovor što je ministarstvo radilo u mom mandatu (2012-2014)”, kazao je Linić. Grmoji je poručio da dokumente proslijedi povjerenstvu.

Linić smatra da povjerenstvo neće utvrditi političku odgovornost te da neće doprinijeti rješavanju krize u Agrokoru. “Način prezentiranja rada povjerenstva ima negativni utjecaj na krizu u Agrokoru. Cirkusi koje izvode pojedini političari rezultirali su padom dionica Agrokora. Zbog neodgovornih političara postoji bojazan da do nagodbe neće doći i nitko ne želi kupiti dionice”, rekao je.

Linić se prisjetio što se događalo i u vrijeme dok je bio potpredsjednik Račanove Vlade (2000-2003). “Pamtim dva poteza uto doba. Mog prvog tjedna desio se bankrot Tiska, državne tvrtke koja je pokradena i prijetnja da novine neće moći izlaziti radi enormnih dugovanja. Vlada se dogovorila da država otpiše dugove, da mediji svoja potraživanja pretvore u vlasništvo i Tisak su preuzeli EPH, Večernji, Novi list i TDR.

U tjedan dana je riješena kriza, a nakon toga su svi su osim Adrisa prodali svoje dionice Todoriću. Gdje je tu odgovornost politike?”, upitao se Linić. Prisjetio se i stečaja Kutline Dione. Država je otpisala dug i Dionu su preuzeli Frank, Vindija, Kraš, Podravka – i opet se desila ista stvar. Dionice su prodali Gavriloviću i pobjegli – jer im je tako rekao Todorić. Nisu političari ti koji su stvarali Agrokor”, kazao je Linić.

Komentirajući tvrdnje Mostovaca da u Agrokoru nikad nije napravljen porezni nadzor kazao je kako je njegov posao kao političara nije govoriti koga treba kontrolirati, nego organizirati rad Porezne uprave. U to vrijeme (2011) u suradnji sa Svjetskom bankom osnovan je Ured za velike porezne obveznike, a inzistirao je, kaže i da se objave svi veliki porezni dužnici.

Također, uvedena je kontrola bogaćenja pojedinaca te Zakon o financijskom poslovanju koji je prvi put definirao da se sve obveze prema dobavljačima moraju plaćati u roku od 60 dana. “Bilo je poreznih nadzora i u tvrtkama Agorora i u korištenju poljoprivrednih subvencija isplate dobavljačima”, zaključio je Linić.

Linić smatra pozitivnim potezom eventualno rusko preuzimanje Ine. “Samo velike tvrtke, ruske ili američke – sposobne su s Molom riješiti pregovore i osigurati milijardu eura za održanje rafinerijskog biznisa. SAD nije iskazao interes, a uz pomoć Rosnjefta Ina bi lakše mogla vratiti izgubljena polja u Siriji”, smatra Linić.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari