Pratite nas

Pregled

Slavko Linić: Ispod mog dostojanstva je da komentiram Grmoju, nisu političari stvarali Agrokor

Objavljeno

na

Nakon što je krajem prošlog tjedna politički tajnik Mosta Nikola Grmoja iznio teške optužbe na račun Vladimira Šeksa u kojima tvrdi kako je Šeks početkom 90-ih znao za malverzacije u Agrokoru i nije reagirao, Šeks ga je demantirao pokazavši dopise upućene DORH-u u kojima traži da se ispita poslovanje Agrokora. Grmoja je uz Šeksa, optužbe iznio i na račun bivseg ministra financija u SDP-ovoj vladi Slavka Linića koji je gostovao u Studiju 4.

Komentirajući Grmojine tvrdnje kako ono što je radio kao ministar financija možda spada u najveće pogodovanje Agrokoru te da još nije vrijeme da kaže sve što zna o njemu – Linić je kazao: “Ispod mog dostojanstva je da komentiram Grmoju i o Grmoji ne želim govoriti”. “Moja je dužost da se odazovem Poverenstvu za Agrokor i da ozbiljnije pokušamo dati odgovor što je ministarstvo radilo u mom mandatu (2012-2014)”, kazao je Linić. Grmoji je poručio da dokumente proslijedi povjerenstvu.

Linić smatra da povjerenstvo neće utvrditi političku odgovornost te da neće doprinijeti rješavanju krize u Agrokoru. “Način prezentiranja rada povjerenstva ima negativni utjecaj na krizu u Agrokoru. Cirkusi koje izvode pojedini političari rezultirali su padom dionica Agrokora. Zbog neodgovornih političara postoji bojazan da do nagodbe neće doći i nitko ne želi kupiti dionice”, rekao je.

Linić se prisjetio što se događalo i u vrijeme dok je bio potpredsjednik Račanove Vlade (2000-2003). “Pamtim dva poteza uto doba. Mog prvog tjedna desio se bankrot Tiska, državne tvrtke koja je pokradena i prijetnja da novine neće moći izlaziti radi enormnih dugovanja. Vlada se dogovorila da država otpiše dugove, da mediji svoja potraživanja pretvore u vlasništvo i Tisak su preuzeli EPH, Večernji, Novi list i TDR.

U tjedan dana je riješena kriza, a nakon toga su svi su osim Adrisa prodali svoje dionice Todoriću. Gdje je tu odgovornost politike?”, upitao se Linić. Prisjetio se i stečaja Kutline Dione. Država je otpisala dug i Dionu su preuzeli Frank, Vindija, Kraš, Podravka – i opet se desila ista stvar. Dionice su prodali Gavriloviću i pobjegli – jer im je tako rekao Todorić. Nisu političari ti koji su stvarali Agrokor”, kazao je Linić.

Komentirajući tvrdnje Mostovaca da u Agrokoru nikad nije napravljen porezni nadzor kazao je kako je njegov posao kao političara nije govoriti koga treba kontrolirati, nego organizirati rad Porezne uprave. U to vrijeme (2011) u suradnji sa Svjetskom bankom osnovan je Ured za velike porezne obveznike, a inzistirao je, kaže i da se objave svi veliki porezni dužnici.

Također, uvedena je kontrola bogaćenja pojedinaca te Zakon o financijskom poslovanju koji je prvi put definirao da se sve obveze prema dobavljačima moraju plaćati u roku od 60 dana. “Bilo je poreznih nadzora i u tvrtkama Agorora i u korištenju poljoprivrednih subvencija isplate dobavljačima”, zaključio je Linić.

Linić smatra pozitivnim potezom eventualno rusko preuzimanje Ine. “Samo velike tvrtke, ruske ili američke – sposobne su s Molom riješiti pregovore i osigurati milijardu eura za održanje rafinerijskog biznisa. SAD nije iskazao interes, a uz pomoć Rosnjefta Ina bi lakše mogla vratiti izgubljena polja u Siriji”, smatra Linić.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj

Pregled

Ugostitelji: Svadbe su sigurne za uzvanike i zaposlenike

Objavljeno

na

Objavio

Nacionalna udruga ugostitelja (NUU) priopćila je u četvrtak da se u Hrvatskoj tjedno održava više od 300 vjenčanja koja su sigurna za uzvanike i zaposlenike, a s dodatnim preporukama upućenim članovima upoznala je i Nacionalni stožer civilne zaštite.

“Svadbene svečanosti i događaji sigurni su za uzvanike, kao i za zaposlenike, uz poštivanje svih propisanih epidemioloških mjera”, poručili su iz NUU-a u priopćenju.

Ističući kako se tjedno u Hrvatskoj održava više od 300 svadbenih svečanosti i veliki broj događaja, NUU tvrdi da njegovi članovi okupljeni u sekciji cateringa organiziraju poslovanje u skladu s preporukama te su iznimno posvećeni sigurnosti uzvanika, kao i svojih zaposlenika.

“Obzirom na velik broj subjekata i ljudi zaposlenih u segmentu industrije koji je posvećen svadbama i sl., podržavamo svaku mjeru koja će pomoći očuvanju tih radnih mjesta”, rekao je predsjednik NUU-a Marin Medak.

Naglasio je da sekcija cateringa NUU-a poduzima izuzetno jake mjere za sigurnost gostiju i zaposlenika, promovira odgovorno poslovanje, a spremna je provesti i dodatne mjere ako nadležne službe odluče da su potrebne.

Naglašavaju da udruga podržava sve dosadašnje odluke Stožera vezane uz privatna i javna događanja te su pozvali članove i subjekte uključene u organizaciju takvih događanja na dosljednu provedbu mjera i pridržavanje preporuka. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

EU uklonila BiH s popisa država s rizikom od financiranja terorizma

Objavljeno

na

Objavio

Europska unija skinula je Bosnu i Hercegovinu s popisa rizičnih država s manjkavostima u sustavu kontrole pranja novca i sprječavanja terorizma a ta odluka stupila je na snagu u četvrtak, priopćili su iz Ministarstva pravosuđa BiH u Sarajevu.

U priopćenju se pojašnjava kako je i formalno stupila na snagu odluka što ju je Europska komisija donijela 7. svibnja i kojom je revidiran popis rizičnih država pri čemu je procijenjeno kako je BiH ispunila pretpostavke da je se tretira kao državu bez nedostataka koji bi predstavljali “znatnu prijetnju” financijskom sustavu Unije.

Revidirani popis Europske komisije usklađen je i sa sličnim popisom Financial Action Task Force-a (FATF), akcijske radne skupine koja na globalnoj razini nadzire kapacitete država u sprečavanju ilegalnih financijskih aktivnosti koje mogu poslužiti kao izvor financiranja terorizma.

Kako ističu iz Ministarstva pravosuđa, Europska komisija je prepoznala napredak i poduzete mjere koje je BiH ostvarila u proteklom razdoblju te je zaključila da u ovoj fazi ta zemlja “nema strateške nedostatke” u režimu sprječavanja pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti. Komisija je ipak najavila kako će nastaviti pratiti učinkovitost provedbe takvih mjera.

BiH je u proteklim godinama morala provesti izmjene i dopune kaznenog zakonodavstva te Zakona o udrugama i zakladama kako bi se osigurao da one ne služe kao krinke za financiranje nezakonitih aktivnosti kako je to ranije bio slučaj. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Oglasi

Komentari