Pratite nas

Zanimljivosti

Slavonija slavi: Nakon pune 33 godine rodilo se dijete u selu

Objavljeno

na

U Pleterničkim Mihaljevcima, koji se nalaze sedam kilometara istočno od Pleternice i pripadaju župi Buk, živi samo devet stanovnika.

No u selo je ovih dana došla prinova, dječak Marin, prva novorođena beba Mateja i Ane Bello, mlade obitelji koja je odlučila ostati na ognjištu koje im je ostavljeno u nasljeđu.

Naime, zadnja beba u Mihaljevcima rođena je u obitelji Marić 1985., dakle prije 33 godine, piše Požega.eu.

U čestitare se u selo, i to na konjima, zaputilo pet Matejevih prijatelja – i sam Matej obožava konje te kao konjanik često sudjeluje na brojnim manifestacijama. Novopečeni otac ugodno se iznenadio kad je čuo pjesmu prijatelja koji su stigli iz Pleternice i Podcrkavlja. I kuća Matejeva djeda Mate Čočića bila je puna gostiju – svi su željeli čestitati mladoj obitelji na prinovi.

Prema dostupnim podacima, najviše stanovnika u Pleterničkim Mihaljevcima bilo je 1931. godine, njih 184. Najveći pad naseljenih bio je od 1961. do 1971. godine, kada je sa 156 stanovnika brojka pala na njih 87. Uz obitelji Bello, Čočić i Haliž, ondje su nekad bile nastanjene i obitelji Veletić, Petković, Lombar te Jakobović.

Svega se toga dobro sjeća djed Mateja Bella, 69-godišnji Mato Čočić, koji u Mihaljevcima živi sa suprugom Maricom, koja je rodom iz susjednog sela Kalinića.

– Nekad je ovo selo vrvjelo od života. Dobro se sjećam kad su u selu bile nastanjene 52 kuće! Od 1970. godine sve je krenulo nizbrdo, jako puno ljudi se raselilo. Mi još nemamo ni asfaltiranu cestu do sela – rekao je djed Mato.

Dolazak čestitara prigodno se poklopio sa seoskom proslavom kirvaja pa su se gosti na konjima zaputili i do kapelice sv. Blaža koja je sagrađena 1929. godine. Putem su ih pratili znatiželjni pogledi malobrojnih žitelja – svi su izlazili na prozore i promatrali što se to zbiva u njihovu inače mirnom mjestu.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Zanimljivosti

‘Imotski Kinez’ ljubav prema Hrvatskoj ponovno je izrazio pjesmom (VIDEO)

Objavljeno

na

Objavio

Imotski Kinez na Crvenom jezeru zapjevao “Dajem ti srce zemljo moja“

Sa zastavom u rukama, ovom već svima poznatom imotskom Kinezu danas nisu zasmetali ni snijeg ni jaka bura. Ljubav prema Hrvatskoj ponovno je izrazio pjesmom.

Snimku je objavila popularna facebook stranica Imocki crnjaci.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Zanimljivosti

Dobra! Jeste li čuli Bandića kako ganga? (Video)

Objavljeno

na

Objavio

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić otkrio je još jedan od svojih talenata, a netko je to uspio i usnimiti.

Ganga je hrvatska tradicionalna narodna pjesma. Oblik je višeglasnog napjeva u hrvatskom folkloru. Pjeva se u Imotskoj krajini, zapadnoj Hercegovini, te u Duvanjskom i Livanjskom kraju. Tekst gange pisan je u desetercu, najkarakterističnijem stihu hrvatskih narodnih pjesama.

Ganga je proglašena zaštićenom kulturnom baštinom od strane hrvatskog Ministarstva kulture, te je tako ganga postala dijelom hrvatskoga zaštićenoga kulturnog naslijeđa.

Karakterizira je jednostavna melodija i snažno pjevanje. Načelno, ganga je dvopjev. Jedan vodeći glas (pjevač) govori riječi (pjeva), dok ostali u raspjevanom društvu prate pjevača, gangaju.

Vodeći pjevač, u ovom slučaju Milan bandić, obično započinje pjesmu i predvodi ostale. Ostali glasovi – gangaši – prate vodećeg pjevača svojim neodređenim glasovima, odnosno poluglasovima sličnim vokalima slogova što ih izgovara glavni pjevač.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari