Connect with us

Slavonski Brod, 8. travanj 2014. Predstavljanje knjige “Pabirci o Ivanki Bubalo, Plehanu i Žeravcu”

Published

on

knjiga ivankaGradska knjižnica Slavonski Brod i udruga “Plehan” predstavit će u utorak 8. travnja u 19 sati u dvorani Gradske knjižnice knjigu koja će zanimati mnoge Posavljake, ali i druge stanovnike Slavonskog Broda koji su poznavali tragično preminulu novinarku Ivanku Bubalo. Radi se o knjizi “Pabirci o Ivanki Bubalo, Plehanu i Žeravcu”, koju je napisao fra Ivan Ćurić, župnik u Žeravcu u Bosanskoj posavini.

O knjizi će uz autora govoriti Višnja Ružojčić, Ilija Džepina i fra Mirko Filipović. (kta/b.l.)

ivanka_bubalo_grobljeS7_08

Ivanka Bubalo rođena je 2. siječnja 1963. u Božincima, u župi Plehan. U rodnim je Božincima pohađala osmogodišnju, a u Derventi srednju školu. Studij je završila u Zagrebu, nakon čega kao novinarka radi u Radio Derventi i Derventskom listu. Nakon krvavih događanja primorana je na egzodus te od 1992. živi u Sl. Brodu s obitelji – sa suprugom, dvjema kćerima i sinom koji se tu i rodio. Kao novinarka i urednica radio-emisija radi u Brodu i Zagrebu. U nedjelju, 21. ožujka 2004. … smrtno je stradala u prometnoj nesreći.

plehan_razglednicaS2_15

Mali biografski okvir za veliki, častan život:

“Kaže pjesnik da prvi uvjet ljudske dobrote jest nešto voljeti, a drugi nešto poštovati. Ivanka Bubalo ipunjavala je oba uvjeta. Ona je bila personifikacija Dobrote. Ona ne samo da je voljela život i sve ljude, ona ih je i neizmjerno poštovala. Upravo ovo potonje činilo ju je jedinstvenom.

Prvi put sam ju vidio ratne 1992-e godine, neposredno nakon egzodusa Posavljaka u Slavoniju i Slavonski Brod. Bila je mala kap velike rijeke ljudi koji su morali prijeći rijeku Savu i potražiti novo utočište. Upoznao sam Ivanku u redakciji „Glasa Sela“, u Kumičićevoj ulici, u Malom Parizu, u Župi „Duha svetoga“, u redakciji novina koje su koegzistirale s Caritasom, u kreativnom kaosu kojeg je pokrenuo i diktirao izdavač, svestrani vlč. Marko Majstorović, legendarni duhovnik, ali i vješti praktičar. Okupio je ekipu u kojoj je Ilija Maoduš bio urednik, Štefica Starčević grafički urednik, ja poslovni tajnik, a Ivanka Bubalo novinarka.

Bio je to doslovce jedini spas u vrijeme havarije čitavog sustava koja nam je slomila i egzistencijalnu sigurnost. U tom utočištu, koje nam je tada, ponavljam, jedini pružio vlč. Marko, a pored moćnih rođaka i velikih prijatelja, među pelenama koje su se dijelile mamicama, među rabljenom odjećom i tonama provijanta za socijalno ugrožene, upoznao sam ženu-sveca, Ivanku Bubalo, marljivu, sposobnu i dobru osobu! Rekoh, bila je dobra osoba, pa sam imao osjećaj da i ona o meni isto misli! Bila je to velika moralna podrška. No, nismo joj se za usporediti!

Tiha, uvjerljiva, spokojna, mirna, ustrajna, tankoćutna… idealna za razgovore sa brojnim sugovornicima, nenaviklim da se otkrivaju, od kojih će pomnim promatranjem napraviti junake svojih toplih priča. Bio je užitak čitati njene tekstove koji su točno odražavali njen temperament i karakternu superiornost!

SBPeriskop

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari