Slijedi li porezna reforma ?

3

Hoće li nove vladine mjere donijeti poboljšanje, jer smo prva država u svijetu po plaćanju poreza i ide li se u kozmetičke promjene. Bez smanjenja PDV-a poreza na dohodak i dobit nema reforma i poticaja za gospodarstvo.

Počela je škola, đaci se vesele novim poznanstvima i prijateljstvima, znanju i možebitnoj boljoj budućnosti. Puno se toga loše događalo u školstvu u prošlih nekoliko godina i krajnje je vrijeme odgajati cjelovitog čovjeka, s razumom, srcem i karakterom.

Svijet je toliko bremenit i velika je mudrost kako njihovu životu dati smisao, a odgoj je zajednička zadaća obitelji, škole, medija i čitave javnosti. Domovina nam je izmrcvarena i svake nam godine nedostaje đaka i stanovnika u visini grada Siska. U odgoju djece puno se očekivalo od novog Obiteljskog zakona , ali on samo otežava živote roditeljima, a pogotovo djeci rastavljenih roditelja. Već na početku odbacuju se djeca s posebnim potrebama, jer one u invalidskim kolicima izbacuju iz škola.

Nema se novca za asistente bolesne djece, za punu nastavu, a vrlo često za nepotrebne svrhe ima. Zato se ima za davanje kravata LGBT parovima pri sklapanju neprirodnog partnerstva pa se nadamo da će ministar Bauk uvesti praksu davanje kravate i marame heteroseksualnim brakovima kao znak da država brine za pronatalitetnu politiku. Broj brakova u Hrvatskoj opada jer je 1990. bilo sklopljeno 27.924 braka a u 2012. 20.323 braka. Bauk smatra da je taj dan „veliki napredak za Hrvatsku „. Jadni mi jer se tako ostvaruje proročanstvo američkog pisca Patricka Buchanana u knjizi „Smrt Zapada“ o sumraku Zapada ali i Hrvatske.

Porezna reforma

novac-kuneJoš jedna reforma nije zaobišla ovaj već odavno reformirani narod. Dok EU već izlazi iz krize Hrvatska još traži put da dođe na put koji vodi na put za izlazak iz krize.

Donesen je reformirani Zakon o radu, sad je radnik na tako značajnoj poziciji kod poslodavca da ga ovaj može iznajmiti drugom kao svaku drugu stvar koju posjeduje. Još nema odredbe o tome da ga može prodati ali ima vremena, sjetit će se naši liječnici toga mogućeg instrumenta rješavanja viška zaposlenih.

Govori se naveliko o rasterećenju plaća zaposlenika ali to će rasterećenje biti tako značajno da će zaposlenici ovisno o svom socijalnom statusu s plaćama do deset tisuća kuna moći birati svaki mjesec jednu kavu u nekom prigradskom kafiću ili kupiit klincima sladoled koji do sada nisu mogli priuštiti. Nešto veće plaće tzv. srednjeg sloja, ako je od njega nešto ostalo , imat će kažu mjerodavni za povećanje potrošnje. Ako se potrošnja bazira na nekoliko tisuća ljudi s povećanim primanjima od nekoliko stotina kuna u Hrvatskoj, nažalost, opet smo u velikoj nevolji, nema izlaza iz krize s takvim idejama daljnjih 50 godina.

S druge strane vraćaju se opet stare priče o reinvestiranom dobitku koji se sada mora uložiit u neke realne oblike imovine. To smo već imali i pokazalo se pogrješnim jer jednostavno sve djelatnosti ne drži jednako oporezivim djelatnosti koje imaju potrebe za ulaganjem u realnu imovinu bit će povlaštene, a one koje trebaju ulagati u intelektualni kapital, u ljude, u znanje, u školovanje morat će plaćati veće poreze samo za to što akteri ekonomske politike ne vide stvari onakve kakve jesu, nego uživaju u stvorenom prividu da je rješenje krize svaka ideja koja im padne na pamet. Oni su osvojili vlast kao i oni prije njih i oni su najpametniji-pa zato su i osvojili vlast. Ne vide da pamet potroše za snalaženje oko toga da za sebe priskrbe dobra primanja dok su na vlasti, gdje će tko od njih raditi nakon gubitka vlasti ( najbolje diplomacija s Titinom slikom na zidu ) vjerojatno su se već osigurali na vrijeme.

Ima li izlaza?

A što treba učiniti, koje je rješenje, gdje je izlaz? To je pravo pitanje na koje nema jednog odgovora, nije to Plan 21 s nesuvislo nabrojenim obećanjima. To je učenje prije osvajanja vlasti u školama, to je rad za vrijeme trajanja mandata, a ne lupetanje o slučajnoj državi, nametanje gluposti o istospolnim zajednicama, da se mediji mogu natjecati u tome je li do sada sklopljena jedna ili pak dvije zajednice od dana primjene zakona. Tu se ne nalazi izlaz iz krize, nije ni tamo gdje se pod cijenu nepovjerenja cijele EU u državu i njezina tijela, samo zato da bi se zaštitili nekadašnji drugovi i suborci , nije ni tamo gdje se slavi sa šajkačom na glavi tzv. Narodni ustanak.

Rješenje je u smanjenju opće potrošnje, ne svima, ne možeš smanjivati prava učiteljima, a kupovati automobile s kojim ne znaš što ćeš.Kupovati IT-mobitele za desetke milijuna, a pričati narodu kako u stvari time štedimo-dajte malo neka i narod štedi. Rješenje je u smanjenju poreza na dobit na prosječnu EU stopu, rješenje je u smanjenju poreza na dobit, rješenje je u ukidanju nepotrebnih birokratskih zaprjeka ulaganjima, rješenje je u držanju dane riječi , ne možeš reći ne plaćate porez, a onda se predomisliti , Rješenje je u rokovima pravosuđa, sporovi traju predugo, ne možeš utjerati potraživanje, jer cijeli sustav počiva na laži i obmani. Nije rješenje u proganjanju sudaca, ali nije ni na sudcima da sude unaprijed prije nego dođe do spora.

Porezna politika je krenula u drugom smjeru, jer se ipak smanjuju pritisci na plaće a proračunska rupa se od 1.1.2015. krpa oporezivanjem štednje po stopi od 12 %. Sve štediše će plaćati porez na ostvarene kamate. Tako se pokušava nadomjestiti oko 400 mln.

Kuna koje će nedostajati nakon primjene novih poreznih pravila. Hrvatska je uvijek imala visoke stope na dohodak što je uz visoke doprinose opteretilo rad, a zanemarilo se druge prihode građana. Nisu se oporezivali prihodi od štednje, prihodi od dividendi i neki prihodi od imovine. Godine 2012. tadašnji ministar financija Linić uveo je najvišu stopu poreza na dohodak od 40 % na primanja veća od 8.800 kuna a sada se osnovica mijenja .U Hrvatskoj se štednja povećava, pa je ukupna štednja u bankama oko 197 mlrd kuna. Mijenjaju se od 1.siječnja i stope na dohodak i tu će najviše profitirati građani koji zarađuju iznadprosječne plaće.

Sve je to za proračun ništa, ako se ne naprave bitne reforme na rashodnoj strani, smanji PDV, porez na dohodak i dobit i potakne gospodarstvo, da konačno iziđemo iz krize.

Mijo Jukić, HS

facebook komentari

 • peppermintt

  dok nas vladajući naveliko zabavljaju iznova nas zavađajući s ideološkim temama , polako ali sigruno obustavljaju nam sva prava.

  Tako šaptom pade radno vrime -8 h rada, 8 h slobodnog vrimena, 8 h sna.

  “Donesen je reformirani Zakon o radu, sad je radnik na tako značajnoj
  poziciji kod poslodavca da ga ovaj može iznajmiti drugom kao svaku drugu
  stvar koju posjeduje. Još nema odredbe o tome da ga može prodati ali
  ima vremena, sjetit će se naši liječnici toga mogućeg instrumenta
  rješavanja viška zaposlenih.”

 • peppermintt

  “Počela je škola, đaci se vesele novim poznanstvima i prijateljstvima,
  znanju i možebitnoj boljoj budućnosti. Puno se toga loše događalo u
  školstvu u prošlih nekoliko godina i krajnje je vrijeme odgajati
  cjelovitog čovjeka, s razumom, srcem i karakterom.Svijet je toliko
  bremenit i velika je mudrost kako njihovu životu dati smisao, a odgoj je
  zajednička zadaća obitelji, škole, medija i čitave javnosti.”

 • peppermintt

  “A što treba učiniti, koje je rješenje, gdje je izlaz? To je pravo
  pitanje na koje nema jednog odgovora, nije to Plan 21 s nesuvislo
  nabrojenim obećanjima. To je učenje prije osvajanja vlasti u školama, to
  je rad za vrijeme trajanja mandata, a ne lupetanje o slučajnoj državi,
  nametanje gluposti o istospolnim zajednicama, da se mediji mogu
  natjecati u tome je li do sada sklopljena jedna ili pak dvije zajednice
  od dana primjene zakona. Tu se ne nalazi izlaz iz krize, nije ni tamo
  gdje se pod cijenu nepovjerenja cijele EU u državu i njezina tijela,
  samo zato da bi se zaštitili nekadašnji drugovi i suborci , nije ni tamo
  gdje se slavi sa šajkačom na glavi tzv. Narodni ustanak.”